Nasza działeczka- kolejne etapy powstawania

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

agnieszka72 pisze:Joluś a jak tam twoje siewy?
Możesz się pochwalić?
Ja wiem czy mam się czym chwalić? Wyszła szałwia powabna ok. 1/4 wysianych nasionek, lobelia i żeniszek. I najważniejsze: dzisiaj zobaczyłam, że kobea wychodzi... ;:48 Zrobiłam zdjęcia, ale nie mam jak się dopchać do drugiego kompa.. :?
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu. Doczytałam Twój wątek do końca. Widziałam wcześniej ile zrobiliście z mężem. Znam to, bo sama podobną walkę stoczyłam parę lat temu na swojej. U mnie na szczęście nie miałam dzikich jeżyn. Ale ja uprawiam ją sama. Czytałam w wątku u Tu.ji, że zastanawiasz się nad siewem kwiatów jednorocznych. Ja mam ten sam dylemat. Ziemię mam dobrą, lecz ciężką. W przypadku suszy nasiona często nie dają rady wzejść, gdyż ziemia się zaskorupia. Również chciałoby się w wielu miejscach np. popodsadzać puste miejsca po cebulowych dlatego uważam że jednak sianie w skrzynkach lub doniczkach jest lepsze, lecz dochodzi pikowanie . Ale każdy ma inne warunki i musi wybrać co u niego lepiej zdaje egzamin. Wiele zależy też od rodzaju kwiatów. Nasturcji na pewno nie będę pikować, tylko od razu na stałe miejsce. Ale aksamitki będę pikować. Również chyba cynie i astry. Z jednorocznych będę siała jeszcze godecje i lobelie. Lobelie potrzebuję na balkon, więc w skrzynki w domu, a godecję będę chyba siała na działce wprost do gruntu. To zależy jaka będzie wiosna. Nakupiłam w tym roku sporo nasion bylin, a te sieje się z reguły dopiero w maju, czerwcu a pikuje dopiero w sierpniu, gdyż i tak w danym roku nie zakwitną.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

ada.kj pisze:Jolu. Doczytałam Twój wątek do końca. Widziałam wcześniej ile zrobiliście z mężem. Znam to, bo sama podobną walkę stoczyłam parę lat temu na swojej. U mnie na szczęście nie miałam dzikich jeżyn. Ale ja uprawiam ją sama. Czytałam w wątku u Tu.ji, że zastanawiasz się nad siewem kwiatów jednorocznych. Ja mam ten sam dylemat. Ziemię mam dobrą, lecz ciężką. W przypadku suszy nasiona często nie dają rady wzejść, gdyż ziemia się zaskorupia. Również chciałoby się w wielu miejscach np. popodsadzać puste miejsca po cebulowych dlatego uważam że jednak sianie w skrzynkach lub doniczkach jest lepsze, lecz dochodzi pikowanie . Ale każdy ma inne warunki i musi wybrać co u niego lepiej zdaje egzamin. Wiele zależy też od rodzaju kwiatów. Nasturcji na pewno nie będę pikować, tylko od razu na stałe miejsce. Ale aksamitki będę pikować. Również chyba cynie i astry. Z jednorocznych będę siała jeszcze godecje i lobelie. Lobelie potrzebuję na balkon, więc w skrzynki w domu, a godecję będę chyba siała na działce wprost do gruntu. To zależy jaka będzie wiosna. Nakupiłam w tym roku sporo nasion bylin, a te sieje się z reguły dopiero w maju, czerwcu a pikuje dopiero w sierpniu, gdyż i tak w danym roku nie zakwitną.
Ada/Krysia miło Cię gościć u mnie :lol: Ja u Ciebie też byłam, ale jeszcze nie dobrnęłam do końca, ale powiem że Cię podziwiam, że tyle pracy włożyłaś i to sama...i nie zrażasz się różnymi trudnościami /złodzieje, dojazd do działki/..Gratuluję...
Ja kupiłam nasionka i cynii i astrów i aksamitek...szkoda by mi było jakby nie wzeszły...Muszę pomyśleć o doniczkach... Byliny też mam i będę siać póżniej, ale myślałam o rozsadniku :?
Ado ja lobelię już wysiałam bo na opakowaniu pisało luty i wschodzi już :lol:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja na zdjęcia cierpliwie ;:65 :D
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Joleńko. Jeżeli masz rozsadnik to oczywiście korzystaj z niego. Ja ponieważ daleko mieszkam od działki, mam momenty, że np. bywam 1 raz w tygodniu na działce - wszystko zależy od pogody i pewnych obowiązków. W związku z tym nie zawsze mogę na czas np. podlać rośliny. A to przy wschodach jest ważne. Wy o ile pamiętam macie bliziutko to nawet wieczorkiem można podskoczyć i polać. I to przy wschodach jest istotne aby utrzymać w miarę stałą wilgotność. Dlatego wolę to zrobić na balkonie - mam pod ręką. Jak jest dobry rok to rośliny wschodzą idealnie w gruncie - te które można siać do gruntu. Wszystkie które wymieniłaś można, więc nie powinnaś mieć problemów. A ja dziś pojechałam do ogrodniczego m.in. właśnie po nasiona lobelii i kupiłam zupełnie inne rzeczy, np. biała piwonię, białe dalie a nie kupiłam najważniejszego po co jechałam. Cóż skleroza nie ciężka choroba tylko nogi przy niej bolą. Jutro pojadę i kupię. Już sobie zrobiłam karteczkę co mam kupić i nic więcej. ;:78 ;:78 ;:112 ;:112 ;:112
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Dla czekającej Agnieszki i nie tylko moje siewki: ta drobnica to lobelia i żeniszek i w szklarence szałwia powabna i już częściowo wschodząca kobea, której jeszcze nie widać...
Danusiu dziękuję za pączka :lol: Pyszny..
Ado ja jednak zdecyduję się na ten rozsadnik, Ty jak masz balkon to rzeczywiście jest wygoda posiać na balkonie, a ja balkonu nawet nie mam :( , no ale do działki faktycznie blisko ...Dalie to piękne kwiaty, ale za dużo zachodu przy nich jak dla mnie to nie kupuję. Piwonię mam po starym właścicielu... No no....z tym "nic więcej nie kupię" to chyba nie możliwe ;:112
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jolu jeśli podobają Ci się dalie to uważam,że nie powinnaś z nich rezygnować. To taki wdzięczny kwiat. Jeśli masz problem z przechowaniem karp to posiej jednoroczne. Może nie są tak piękne jak te z bulw, ale kwitną do samych przymrozków. Możesz też kupić na próbę bulwę jedną i sama sprawdzić czy uda Ci się ją przezimować. Lub opcja trzecia ( chyba najdroższa :( ) co roku kupować nowe bulwy...
Siewki całkiem ładnie się prezentują - brawo!
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Jak się pikuje roślinki spośród takiego tłumu? W tamtym roku miałem w miniszklarence, pojedynczo, więc nie było problemu. A teraz mam w tłumie podobnie jak u Ciebie, i zastanawiam się, jak je statąd później powyciągać :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

bishop pisze:Jak się pikuje roślinki spośród takiego tłumu? W tamtym roku miałem w miniszklarence, pojedynczo, więc nie było problemu. A teraz mam w tłumie podobnie jak u Ciebie, i zastanawiam się, jak je statąd później powyciągać :oops:
Oo to jest pytanie :oops: Moje są jeszcze za małe żeby je pikować, ale nawet jak podrosną to łatwo pewnie nie będzie :lol: Wiem że przy lobelii nie pikuje się pojedynczych siewek...bo one rosną w kępkach.... to pewnie będzie łatwiej przenieść taką grupkę do większego pojemnika...
Nie znam jakiś fachowych sposobów..., ale ja delikatnie podważę taką pojedynczą siewkę wykałaczką i być może przyda się pinceta żeby ją uchwycić i przenieść...
Może ktoś ma inne sposoby?
Iza być może skuszę się na jednoroczne przynajmniej na razie. Sąsiadka działkowa oferowała mi w tamtym roku bulwy, ale ja nie chciałam.. :?
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytałam że jeśli pikować, to podnosić roślinę "za uszy" czyli za listki i łodygę od góry delikatnie podtrzymywać ale tak by nie urwać, a nie za łodygę...

Jak podrosną nie będzie tak źle...

Można też wyciać kwadracik z ziemią i delikatnie wykałaczką ponakłuwać bryłkę ziemi, alby poluzowała, wtedy łatwiej wyciągać roślinki i nie porwie się tak korzonków....Tak było w jednej ze starych książek o ogródkach i inspekcie, na allegro kupiłam...taka z lat 60-tych...
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

agape pisze: Można też wyciać kwadracik z ziemią i delikatnie wykałaczką ponakłuwać bryłkę ziemi, alby poluzowała, wtedy łatwiej wyciągać roślinki i nie porwie się tak korzonków....Tak było w jednej ze starych książek o ogródkach i inspekcie, na allegro kupiłam...taka z lat 60-tych...
Ten sposób wydaje się być dobry...Aga dzięki :lol:
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu Widzę niezłe zagęszczenie w temacie siewki , ładnie Ci powschodziła lobelia ;:111 będziesz mogła powiedzieć że wykiełkowało 100 % nasionek ;:109 . Dobrze że pikuję się ją kępkami mniej doniczek do ustawiania na parapecie :roll: . Reszte zakupionych nasionek będziesz wysiewała od razu do ogrodu czy planujesz jeszcze jakiś wysiew parapetowy ? Ja po raz pierwszy będę sadziła dalie , zobaczymy co z tego wyniknie , staram się unikać bulw i cebul które wymagają jesiennego wykopywania , ale dalie mi się bardzo podobają więc coś za coś :lol: . Ciekawe czy dasz się skusić chociaż na jedną kępkę dalii ?
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

tija pisze:Witaj Jolu Widzę niezłe zagęszczenie w temacie siewki , ładnie Ci powschodziła lobelia ;:111 będziesz mogła powiedzieć że wykiełkowało 100 % nasionek ;:109 . Dobrze że pikuję się ją kępkami mniej doniczek do ustawiania na parapecie :roll: . Reszte zakupionych nasionek będziesz wysiewała od razu do ogrodu czy planujesz jeszcze jakiś wysiew parapetowy ? Ja po raz pierwszy będę sadziła dalie , zobaczymy co z tego wyniknie , staram się unikać bulw i cebul które wymagają jesiennego wykopywania , ale dalie mi się bardzo podobają więc coś za coś :lol: . Ciekawe czy dasz się skusić chociaż na jedną kępkę dalii ?
Elu nie wzeszły niestety 100% i lobelia i żeniszek, ale tyle mi wystarczy... Wychodzi mi już kobea ;:49 - na razie 3 nasionka, a posiałam 7. Resztę kwiatów planuję wysiać od razu do gruntu, ewentualnie do doniczek, ale to już na działce nie w domu.... W domciu chciałam jeszcze posiać pomidory i ogórki... :lol:
No nie wiem jak z tymi daliami, na razie chyba nie, może jak będę bardziej zaprawionym działkowiczem :wink:
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Szkoda, że strony zniknęły :(

Przepikowałam dwie kobey i szałwie powabnne..
Obrazek

A to dwie kolejne kobey, które w końcu się wygramowliły.. :wink:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”