Powolna metamorfoza - 2008 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie,

Jadę skoro świt w Gorce, a tu jeszcze mnostwo pracy dziś mnie czeka, więc nie mam za dużo czasu. :cry:

Minismoku, cis ma się dobrze, cały czas myślałem, że to okaz męski, a w tym roku na jednej galązce sa korale (???)

Kubanki, gałęzie sam przeniosłem, całe szczęście niedaleko. Moja mama ma dzialkę na ogrodkach działkowych, od czasu, kiedy ja byłem w obecnym wieku mojego syna. Więc trochę roślinek się nazbieralo, mimo, że to tylko 4 ary :lol:

Lisko, nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, a nie mam czasu dziś poszukać. Jak nikt nie odpowie, to zrobię to po powrocie. Ale nie słyszałem, żeby był dwupiennym krzewem. Więc chyba każdy ma owoce. Ja słyszałem tylko o pigwowcu chińskim, japońskim i pośrednim. No i o pigwie, ale ta jest drzewem. Dziś dotarły do mnie owoce pigwy zakupione u Walerii, ależ one pięknie pachną :shock: . Nie miałem o tym pojęcia, zapach jest znacznie intensywniejszy niż owoców pigwowca.

Przymierzam się do zidentyfikowania z pomoca Forumków moich roślin. Nie znam jabłoni, iglaków, róż...

Może dziś zacznę z pierwszą partią, bo te zdjęcia mam gotowe?

Czy ktos wie, co to za iglaki?

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Moim zdaniem daglezja i świerk... ale niech się mądrzejsi wypowiedzą :)
z uśmiechami Iza
u liski
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witojcie! :)

ten cis to biseks! :lol:

piekne masz swierczynki-dziewczynki :D ........niebieska,pospolita i srebrna która wybierasz? :lol:

a w czasopozeraczu wiecej "pozerania"pigw niz czasu hihihihihi

pozdrowienia z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Smoku!!! Minismoku!!!
Czasu mi brak, z wielu powodów: bo muszę pracować, bo palenie liści, chociaż ładnie pachnie, to jednak nie jest zbyt fotogeniczne, bo deszcz, bo karczowanie, bo jeżdżę po górach zobaczyć, czy faktycznie tam tak źle, jak prawicie...
I co?
Jak obiecałem kiedyś Hanii, zawiozłem na weekend pogodę w góry. I odwdzięczyły mi się kolorami. Róże u Was kwitną, mech rośnie gdzie się da, nawet przywiozłem sobie dwa omszone trofea, ciekawym, czy zaaklimatyzuje się u mnie. Bo u mnie wszystko inaczej, byle ochłodzenie defoliowało orzecha, a u Was nawet przymrozki nie chcą :lol:
A górale uparcie wchodzą w nowe związki małżeńskie :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
To be continued...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Oj, Krzysieńku, teraz wierzę w te obuwnicze perypetie :lol:
Skosy - wypisz, wymaluj jak te, gdzie grzyby u nas rosną.
Ale piękne, pochyłe drzewko, to w sam raz do Twojego ogródka, by się nadało!
Obrazek

Liście, jak to w grądach, chowaj grzyby,
choć na Twoim zdjęciu, omszałe serce skrywają :P .
Piekne foty w I częsci i...coś z nastroju...
Kenny G - Going Home
http://pl.youtube.com/watch?v=4O4HhnskNog
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Krzyśku :!:
Wpadłem z rewizytą.
Widzę zmiany duże, grzybobranie w górach
super sprawa jednym słowem.
Góry to są piękne takie widoki że szok.
A co do identyfikacji tych iglaków to
wszystkie to świerki moim zdaniem.
Pierwszy to świerk srebrzysty,
trzeci to pospolity a ten drugi to chyba też będzie
pospolity albo serbski. Tak mi się zdaję.
Pozdrawiam :!: :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

no to teraz pojmuję skąd ta "wspólnota dusz" z naszymi Goralkami, czyli Haneczką i Minismokiem - miłość do gór , albo tęsknota za niebem, a z gór ponoc do niego bliżej ;:2
Przeszłam wąteczek od początku, towarzyszyłam metamorfozom i jestem zachwycona :) Pomysł z podwyższoną rabatką zgapiłam i kto wie, może i u mnie coś w podobie się pojawi :)
szoda, że mchu nie można eksportować, mogłabym stac sie Twoim stałym dostawca, bo u mnie ziemia kwaśna, mech szaleje wszędzie - z tego widac, że mam ten "betonowy" i ten "ziemny" :)
To tu, u Ciebie Krzysiu przekonałam się, że nie trzeba od razu miec wielkiego kompostownika, żeby mieć pyszne jedzonko dla roslinek - wystaczy jakis pojemnik na początek, a ja ciagle odwlekam założenie kompostownika, "bo nie mam w co... " czy ten nowy kompostownik, taki xsiązkowy :) to czyms impregnowałeś ?
Bardzo podpasowały mi tez Twoje wyczyny "fryzjerskie" w stosunku do iglaczków, może i ja sie ośmielę potargać czuprynki niektórym moim :)
Pozwolisz, że będę tu zaglądać ? bo nie dośc, że łykne pożytecznej wiedzy to i brzyszek głodnym od Ciebie nie wyjdzie :)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Haniu, taka brzoza WSZĘDZIE musi pasować, jest tak piękna, jak z Rodin'a
Szkoda, że nietowarzyska :cry:

Krzyśku, dziękuję za pomoc w identyfikacji. Różne opinie, różne sugestie, ale wiem, jakiego kierunku się trzymać :lol:

Ewo, Ty chyba u mnie po raz pierwszy, więc szczególnie mi miło, że spodobało Ci się.
Góry lubię, ale nie na tyle, żeby rzucić dla nich grzebanie w ziemii. Do koniecznych wyjazdów jednak podchodzę z entuzjazmem, bo z każdego mogę sobie przywieźć pięknych kamieni :lol:
A kompostownik niexiążkowy, jak już go wymyśliłem, to później odnalazłem podobne pomysły w literaturze. :lol: Nie impregnowałem go, liczyłem się z tym, że pożyje najwyżej 3 sezony. I wystarczy, bo później w tym miejscu zrobię dwa. A kompostować można wszędzie, jestem teraz na etapie wyszukiwania 200-litrowych beczek metalowych, zamierzam wyciąć w nich dna i kompostować ściółkę leśną specjalnie dla kwasolubnych, oraz przetrzymywać obornik, żeby mieć go zawsze, kiedy będzie potrzebny. Z czasem zrobię też coś na liście, pewnie z siatki, jak podejrzałem na tym forum :oops:
Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się uchwycić ogródek na etapie "skończoności", kiedy skończy się metamorfoza, a zacznie zwykła pielęgnacja. I mam nadzieję, że uda mi się zharmonizowac wszystkie "pokoje" w tym ogródku, bo na razie, czytając mój wątek łatwo można odnieść wrażenie chaosu stylów :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Nie chce Cie pozbawiać złudzeń Krzysiu, ale ten stan "skończoności" to jest taka nasza "idee fix" :) i dążyć to do niej będziemy ciągle, a "na wieczne teraz" to będziemy mieć te metamorfozy ;:6
Jeszcze sie nie spotkałam z wypowiedzią, że ktoś ma "skończony ogród" - bo jak się wydaje, że właśnie osiąga ten etap - to za chwilę już coś zmienia (te metamorfozy :) i z etapu końcowego nici, hihihihi. Ale dzięki temu nasze ogródki coraz piękniejsze...
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Domyślam się :lol:
Jednak czymś innym jest "udoskonalać" ogródek, a czym innym robić w nim całkowitą przebudowę, nawet jeśli jest z konieczności rozłożona na kilka lat :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witojcie! :D

a gdzie te pagóreczki ? .........bo prawie jak w domu :lol: ....ale prawie robi róznice!
Ave ......."skonczonosc" juz mnie nie interesuje :D ........do grudnia!
w grudniu "nieskonczonosc" oblepiaja kolorowe ludeczki-mróweczki.......az strach sie bac! :lol:
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18

Post »

Krzysiek, za każdym razem kiedy widzę Twój post z podpisem "Mój czasopożeracz" mam
duży uśmiech na twarzy. Powinieneś dostać nagrodę za najlepsze określenie ogrodowe.
Pozdrowienia,
Marek
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 18:29

Post »

Wracając do tej identyfikacji iglaków, to według mnie jest to :
świerk srebrny (kłujący)
świerk pospolity
i świerk serbski

ale moge się mylić
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten pierwszy to nawet według mojej wiedzy - świerk srebrny. Bardzo mi się podoba to wiem :):):)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”