Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mambo, to ja cię przebiję w chwaleniu. Jeden mój bidulek kupiony też z przeceny bodaj w czerwcu wypuszcza nowy pęd kwiatowy, a na kikucikach po spalonych słońcem pędach też wypuszcza. Na jednym pędzie - 1 boczny, a na drugim - 2 boczne, tylko jeszcze nie wiem, czy to będą keiki, czy pędy boczne kwiatowe. Co dziwniejsze na tym drugim pędzie wypuścił z pierwszego i z drugiego oczka. Inna odratowana bida wypuściła jeden pęd, a teraz drugi i obok tego drugiego wychodzi coś ciemno zielone. I zastanawiam się co to, bo nie wygląda mi ani na pęd kwiatowy, ani na korzonek. Próbowałam to sfotografować, ale na fotce kiepsko widać.
wuzetka
50p
50p
Od: 4 lis 2008, o 00:53

Post »

jak czytam Wasze osiągnięcia to tylko biegam od jednego do drugiego i sprawdzam.... ;:96
i czekam.... i cieszę się ....jak na razie z każdego wychodzącego listka, mam 3 takie falki, gdzie na potęgę wypuszczają nowe listki :? może kiedyś sie doczekam kwiatostanu, prawdę mówiąc, to zapomniałam już jak kwitły :(

Pozdrawiam,
Wuzetka :wink:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wam ;:31
Ewelino, to nie jest jedyny storczyk, który wypuścił mi pędy, mam ich kilkanaście :D
Dusiu, u mnie też jest to pierwszy storczyk, który wypuścił 3 pędy.
Wando gratuluję. Jednak znam osobę, która przebiłaby nas wszystkie. Byłam w sobotę u mojej cioci, która ma kilkanaście storczyków i wszystke kwitną, wypuszczają po 1 - 2 nowe pędy, a stare się rozgałęziają z kilku oczek równocześnie - nawet stare rozgałęzienia się rozgałęziają
:D
Wuzetko, nie martw się, jestem pewna że juz wkrótce i u Ciebie będzie cała masa nowych pędów i przypomnisz sobie jak kwitną ;:32
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Jakie przepiekne phalaenopsisy :shock: , aż mnie zamurowało... :shock: w paski , kratki , ciapki , ktopki.... , cudowna kolekcja ! :shock: . Tylko pozazdroscic... :lol: Pozdrawiam !
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję i życzę powodzenia w powiększaniu kolekcji ;:114
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Mamba wiem, wiem :) śledzę na bieżąco i życzyłam Ci, by na tej jednej trzypędowej roślince się nie skończyło :D
Niech od teraz nie będzie już samotnych pędów ;)

Pozdrawiam,
Ewelina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, w takim razie chyba źle Cię zrozumiałam :? :) Dziękuję za życzenia i oczywiście tego samego / co najmniej/ życzę Tobie i wszystkim storczykomnaniakom ;:15
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7
Już dawno nie pokazywałam co się u mnie dzieje, więc postanowiłam to nadrobić. Co prawda na nowe kwiaty trzeba jeszcze trochę poczekać, ale są też inne ciekawostki. Wiosną tego roku u jednego ze storczyków, który przekwitł, na pozostałych 2 pędach pojawiło się coś, co początkowo bardzo mnie ucieszyło, bo pomyślałam o nowych bocznych pędach. Niestety, albo może i "stety" :P okazało się, że są to ;:86 ;:86 keiki. Chyba nawet już kiedyś pokazywałam tego storczyka. Keiki bardzo szybko rosły i jakieś 2 m-ce temu jedno z nich usamodzielniłam ;:11 Niedługo po tym okazało się, że keiki wypuściło pęd, co bardzo mile mnie zaskoczyło :shock: Po jakimś czasie zauważyłam, że storczyk matka zaczął wypuszczać nowy pęd, a stary pozostały po obcięciu keiki zaczął się rozgałęziać ;:11 Wczoraj, żeby już nie osłabiać matki, odcięłam drugie keiki, któremu wyrósł trzeci korzonek i kolejny listek. Mam nadzieję, że dzieci sobie poradzą, a matka obdarzy mnie kwiatami :P
To jest pierwsze keiki z nowym pędzikiem i przy innej dorosłej roślinie. Jak na swój wiek keiki jest całkiem spore :heja
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A to już drugie keiki, które wczoraj zostało oddzielone
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam jeszcze umieścić zdjęcia matki, ale coś mi to nie wychodzi :x Czyżby fotosik strajkował ;:110 :?:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ładne masz storczyki. :) Ciekawe czy keiki, jak bliźniaki, to obie postanowią zakwitnąć w tym samym czasie? :lol:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Mambo, gratuluję :!: jesteś najprawdziwszą Storczykową Mamą (nie chciałam mówić Babcią :lol: )
Keiki super silne i zdrowiutkie, to musi być niesamowita radość, obserowałaś rozwój rośliny od samego początku :wink:
Oby więcej takich radości :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Mambo, nigdy jeszcze nie przydarzyło mi się keiki, więc z zainterwesowaniem obserwuję w różnyvch wątkach
ten temat. Twoje wydaje mi się wyjątkowo duże i silne ;:211 ! I do tego jeszcze z pędem :shock:!
Podglądam też jak stabilizujesz roślinki w doniczkach (gumeczki).
Ja miałam ten problem u mojego reanimowanego, który był pozbawiony korzeni wewnątrz doniczki i wciąż mi wypadał. Przymocowałam więc gumką zaschnietą końcówkę obciętego pędu do patyczka. Teraz już ma swoje zdrowe korzenie, więc po problemie.
Pokaż koniecznie "dzidziusia", jak zakwitnie :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska chciałabym żeby oba bliźniaczki mi zakwitły, ale nie wiem czy to nie byłoby zbyt dużo szczęścia naraz ;:24 ;:113
Jeanne, dziękuję ;:32 Babcią się rzeczywiście nie czuję :lol: ani mamą, no może mamą chrzestną :D
Art Mi wyrosło już kilka keiki i właściwie przyzwyczaiłam się do tego, że storczyki obdarzają mnie ;:86 ;:86 To ostatnie rzeczywiście jest duże i jakoś wyjątkowo dobrze rośnie. Mam nadzieję, że poradzi sobie z pędem i zakwitnie, a wtedy na pewno je pokażę. Widzę, że mamy podobne pomysły /gumki/ w radzeniu sobie z problemami ;:112
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Mambo, gratuluję takiej dobrej ręki do storczyków. Nie dość, ze ich przybywa z jednej rośliny, to jeszcze zamierzają kwitnac. Ale sukces. Super. Niech Ci ładnie rosną i obficie kwitną.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śnieżko, dziękuję za życzenia ;:32 Nie uważam aby moja opieka jakoś zczególnie wpływała na rozwój storczyków. Uważam, że najważniejsze to im nie szkodzić, a wtedy nam się odwdzięczą ;:23
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”