Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, ZYTO- padało, padało i to dużo, a ja wczoraj nie kosiłem bo było gorąco i zaplanowałem dzisiaj koszenie. Już tak po południu, między chmurkami, między kropelkami i .......... udało mi się wykosić cały trawnik, "aligancko" teraz w Nokłach;

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

N A R E S Z C I E zakwitła . Przekazujemy ją w podzięce naszym gościom .Zofia i Tadeusz.

Obrazek Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZYTA - to cudo to passiflora - inaczej zwana męczennicą, lub koroną cierniową, i dzisiaj już kwitną 2 kwiatuszki, z pewnością będzie ich więcej bo pąków kwiatowych jest dużo, powinna kwitnąć do przymrozków.

Obrazek

Kolejna lilia kwitnie, Obrazek

Kolejny powojnik w kwiatach, Obrazek

Wiciokrzew będzie kwitł do przymrozków, Obrazek Obrazek

Kwitnące róże, Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jedna z wielu juk rozpoczyna kwitnienie, Obrazek
Kielichowiec w pełni kwitnienia,

Obrazek Obrazek

Półkrzew Ślazówka rozpoczyna kwitnienie. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ogród

Post »

Witaj Tadeusz ogród bardzo ładny a warzywa takie dorodne, że z chęcią bym je zjadła.pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Niesamowite-jestem powalona na kolana.Pierwszy raz jestem w waszym ogrodzie,przeszłam od początku i jestem pełna podziwu dla ciebie i twojej żony.Wypielęgnowane klombiki,cudowne iglaki,tuje,trawa zielona jak nie u nas w czasie suszy.Męczennica pięknie kwitnie -ja nie mogę się dochować-no i kwiaty soczyste róże .Będę was odwiedzać za waszym przyzwoleniem
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HALINO- dziękuję za wizytę w ogrodzie.

Przedstawiam swoje roślinki;

Sosna himalajska rok sadzenia; 2004 Obrazek Obrazek Obrazek

Sośnica japońska, rok sadzenia 2005; Obrazek Obrazek Obrazek

Paulownia puszysta rok sadzenia 2006; Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

[quote="tadeusz48"]ZYTA - to cudo to passiflora - inaczej zwana męczennicą, lub koroną cierniową, i dzisiaj już kwitną 2 kwiatuszki, z pewnością będzie ich więcej bo pąków kwiatowych jest dużo, powinna kwitnąć do przymrozków. Witammmm :!: :!: :!: :!: Jak tu nie "zawitać" ...,,,jak oczu nie można oderwaćććć..... I Męczennica, i Kielichowiec i Juka...tak Juka moja w tym roku potraciła stare pędy i od korzenia puściła cztery nowe, bardzo są małe,a ja się martwię o nie.oj,oj,.. Chcę się pochwalić Hortesią i Tawułą płożącą którą między innymi otrzymałam od Ciebie gdy skorzystaliśmy z zaproszenia na Wasze Ranczo. Zakwitły bardzo ślicznie i jeszcze dwie roślinki od Ciebie mają pączki, ale niestety nie potraię ie nazwać. ;:97 Włożyłeś tyle sera ;:167 w te roślinki i część oddałeś mnie. Dziękuje Ci jeszcze raz za zaproszenie na Twoje Ranczo i za ofiarorane roślinki. Czekam, przypominając o rewizycię. G-o-r-ą-c-o zapraszając Was od nas Cieplutko pozdrawiając i oznajmiając, że już dzisiaj będę na wystawie **Rolniczo-Ogrodniczo-Hodowlanej** w S_I_T_N_I_E koło ZAMOŚCIA. Ja co roku kilka godzin poświęcam właśnie wystawianym tam roślinom , które morzna kupic.. Polecam tą wystawę, naprawdę warto. Jest ona (4,5,6)Lipca. ;:215 Do - zobaczenia Zyta ;:114
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Tadeuszu ja też chcem takiego powojnika,jak ty masz.Ile ma latek.?
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeuszu gratuluję pięknej sośnicy japonskiej, w jaki sposób zabezpieczasz ją na zimę.
Podajesz że rośnie u Ciebie od 2005 r i widzę że jest w bardzo dobrej kondycji. Podaj
więcej informacji o jej pięlęgnacji .
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeuszu.
Jak wcześniej pisałam jestem w Twoim ogródku prawie każdego dnia. Tym razem zainteresowała mnie sośnica gdyż sama mam 2 w tym jedną z siewki wyglądającą dokładnie tak jak Twoja. Druga zaś ma dużo grubsze i krótsze igły w kształcie parasola. Obie rosną u mnie w pojemnikach bo trochę się bałam wysadzania ich do gruntu w moim zimnym rejonie, ale jak widzę zupełnie niepotrzebnie. Napisz proszę jak zabezpieczasz sośnicę na zimę.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Witam :!: Byłam w Sitnie koło Zamościa na wystawie... Parę roślinek ze sobą...i kasy w portfelu niezostało . Mania kupowania mnie nieomineła ...oj,oj oberwało mi się : na co tyle i dlaczego tyle-mani,mani. ;:223 Głowa "rozplaskana",a ja powiem tej drugiej połowie - co ja zrobię,że to lubie...ha,ha..... Pozdrawiam cieplutko Zyta
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HANIU- dziękujemy że wpadłaś do naszego ogrodu, cieszymy się że będziesz nas odwiedzać często, jak już pisałem dla wszystkich( nie tylko dla wędkarzy) do naszego ogrodu są otwarte furtki w ogrodzeniu nad rzeką. Bardzo się cieszymy że podoba Ci się nasz ogród,

ZYTO- wybieramy się do Was , musimy ustalić termin by Wam i nam( córce)pasował, nawiążemy kontakt na skype, ciekaw jestem co tam znalazłaś dla siebie na tej wystawie ,

IZABELLO- mój wiciokrzew posadzony w 2002 roku corocznie obficie kwitnie, pierwsze kwiaty często, atakuje mszyca, lecz później rozkrzewia się i długo kwitnie.

ZENKU, KOCICO- Moją sośnicę zabezpieczam na zimę w następujący sposób:
dookoła sośnicy wbijam 6 kołków wyższych o około 20 cm od sośnicy , wbijam je w od ok 10 cm od gałązek, by otulina nie dotykała do rośliny. Do wbitych kołków przy pomocy zszywacza przymocowuje włókninę , wyższą niż kołki,którą okręcam kilka(3-4) razy wokół sośnicy. Górą ,włókniną nie zakrywam sośnicy, tylko okryte są boki. Gdy nadają niższe temperatury, to dopiero wtedy włókniną zakrywam sośnicę z góry, w ten sposób gdy np. ubiegłej zimy nie było niskich temperatur to nie zakrywałem z góry, do rośliny był dostęp powietrza
i nie była narażona na przegrzanie.

Co do pielęgnacji to rośnie w kwaśnej glebie( w tym roku poszerzyłem jej krąg ziemi kwaśnej ściółką z lasu), nawożę ją 2 razy w roku polifoską M oraz nawozem do zakwaszania gleby, miejsce osłonięte z północy, słoneczne. W tym roku ma przyrost ponad 20 cm.

ZYTO- a co mnie kupiłaś?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W niedzielne przedpołudnie najpierw pojawił się wnuk;

Obrazek

Przywitał się z babcią; Obrazek

Po chwili zjawili się rodzice wnuka; Obrazek

Ranczo odwiedziła również siostra z mężem, córką i wnukiem.
; Obrazek

Wieczorem goście opuścili Ranczo i zostaliśmy z żoną sami wśród zieleni. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

W tak pięknym miejscu i samotność jest niestraszna
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje roślinki:

Katalpa rok sadzenia 2001 ; Obrazek Obrazek Obrazek

Pieris rok sadzenia 2004; Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze raz perukowiec w czasie kwitnienia, rok sadzenia 2001; Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Matko, jak ja Wam zazdroszczę tego deszczu, u mnie wszystko chyba padnie z suszy :(
A co tak pięknie zakwitło ? Jak sie to cudo nazywa ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”