Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
piękne, piękne!!!!!
zaraziłam się bezpowrotnie!!!
miałam trzy dość duże, te najpopularniejsze z dużymi zielonymi liśćmi i fioletowymi niepachnącymi kwiatami.
Po przejrzeniu pobieżnym wątków hostowych na jesień dokupiłam trzy odmiany. Po dokładniejszym przejrzeniu wątków hostowych zamówiłam wszystkie dostępne na cebule pl. i 4 na allegro...
czyli łącznie ponad 20 odmian
tylko gdzie ja je posadzę???????
zaraziłam się bezpowrotnie!!!

miałam trzy dość duże, te najpopularniejsze z dużymi zielonymi liśćmi i fioletowymi niepachnącymi kwiatami.
Po przejrzeniu pobieżnym wątków hostowych na jesień dokupiłam trzy odmiany. Po dokładniejszym przejrzeniu wątków hostowych zamówiłam wszystkie dostępne na cebule pl. i 4 na allegro...

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
lucy09 pisze:A czy pozostałe po budowie płyty gips- karton można traktować jak gruż wapienny?

Tym pytaniem mnie zaskoczyłaś - wreszcie to gips jego pH jest neutralne .
Czy pod wpływem wody nie zrobi się z czasem z niego gęsta maź?
Poddaję się nie wiem.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
A nie trza było najpierw o tym pomyśleć.:PAnia Kropelka pisze:

A tak poważnie to narodziła się nam nowa hostamaniaczka - witam w naszym gronie.
Do wiosny jeszcze trochę czasu zostało - pewnie coś wymyślisz.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Ania Kropelka
żartowałam oczywiście, mam dla host sporo miejsca. Mam stare jabłonie oraz długi betonowy płot sąsiada wzdłuż działki, który skutecznie zacienia mi część ogrodu więc to idealne miesce dla host. Moje pozamiawiane hosty juz przychodzą więc czekam już tylko na cieplejsze dni. A tak w ogóle to od jakiej temp. na zewnątrz można wysadzać maluchy do gruntu?paco pisze:A nie trza było najpierw o tym pomyśleć.:PAnia Kropelka pisze:
tylko gdzie ja je posadzę???????![]()
A tak poważnie to narodziła się nam nowa hostamaniaczka - witam w naszym gronie.
Do wiosny jeszcze trochę czasu zostało - pewnie coś wymyślisz.
- Ania Kropelka
o rany, zamówiłam wszystkie odmiany jakie mieliTomasz II pisze:Aniu, a co Kupiłaś na Cebula.pl? Mieli w tamtym roku porażone Blue Cadet i Gold Standard.

Funkia (Hosta) Aureomarginata
Funkia (Hosta) Blue Cadet
Funkia (Hosta) Honeybells
Funkia (Hosta) Hyacinthina
Funkia (Hosta) Mediovariegata
Funkia (Hosta) Patriot
Funkia (Hosta) Wide Brim
Funkia (Hosta) Albomarginata
Funkia (Hosta) Albopicta
Funkia (Hosta) Brim Cup
Funkia (Hosta) Frances Williams
Funkia (Hosta) Gold Standard
Funkia (Hosta) Golden Tiara
Funkia (Hosta) Lakeside Cha Cha
Funkia (Hosta) Twilight
kurcze, i co teraz, wydawało mi się że w takich sklepach można liczyć na zdrowe rośliny. Jeszcze nie zapłaciłam, może się wycofam ze wszystkich......

- bartelsz
- 200p
- Od: 11 cze 2007, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam zawsze uprzedzenia do sklepów w których właściciele obawiają sie podać swoje namiary zasłaniają sie nazwą firmy. Dlatego złożyłem swoje zamówienie na hosty u Marzeny na darob.pl, przynajmniej wiem z kim rozpoczynam rozmowę i zawsze mogę ją dokończyć na naszym forum. Podejrzewam, że skoro z nami tu dyskutują to posiadają zdrowy i ładny materiał (W końcu też są zarażeni hostomanią)
Pozdrawiam
Bartek

Pozdrawiam
Bartek
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
No niestety, tanie to nie zawsze znaczy zdrowe (choć i tak może być). Te najtańsze są jak to pisze Tomasz z "masówek" i najczęściej przy takiej produkcji następują zakażenia.
Teraz jeśli chcesz mieć pewność, że masz zdrowe hosty, kup (niestety droższe) od tych host testy , przebadaj rośliny a te zawirusowane zareklamuj jako towar bezwartościowy. Można zarządzać odszkodowania za poniesione koszty na testy i przesyłkę, albo sprawę przekazać regionalnej Federacji Konsumentów. Może oni coś zdziałają.
Teraz jeśli chcesz mieć pewność, że masz zdrowe hosty, kup (niestety droższe) od tych host testy , przebadaj rośliny a te zawirusowane zareklamuj jako towar bezwartościowy. Można zarządzać odszkodowania za poniesione koszty na testy i przesyłkę, albo sprawę przekazać regionalnej Federacji Konsumentów. Może oni coś zdziałają.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Ania Kropelka
No nic, chyba posadzę je na razie w donicach i poczekam (te które już przyszły pocztą), spróbuje może zrobić testy. Gdzie można kupić testy?
Wysłałam maila do Cebul, skąd pochodza zamówione Hosty, i czy przeprowadzali testy. Zobaczymy czy odpiszą. Jeśli rośliny okazałyby się jednak zainfekowane miałabym podstawę do reklamacji.....
Wysłałam maila do Cebul, skąd pochodza zamówione Hosty, i czy przeprowadzali testy. Zobaczymy czy odpiszą. Jeśli rośliny okazałyby się jednak zainfekowane miałabym podstawę do reklamacji.....

- Ania Kropelka