Mój ogród niepokazowy cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród niepokazowy cz. 2
Witaj ponownie! Ja również długo się nie odzywałam. Jak zawsze z ciekawością śledzę Twój wątek. Twoja kolekcja chryzantem jest imponująca. Wiesz ja również zasadziłam kilka rodzajów czosnków. Ciekawe czy będzie im pasowalo, bo w starym miejscu nie chciały rosnąć. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i kolejnych ciekawych okazów w ogrodzie 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz rację, Halszko, gapa ze mnie.
Wszystkiego najlepszego i najpiękniejszego, a nade wszystko zdrowego nowego roku życzę Tobie i Twojej Rodzince.

Wszystkiego najlepszego i najpiękniejszego, a nade wszystko zdrowego nowego roku życzę Tobie i Twojej Rodzince.

- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie Kochani w nowym roku!
Soniu, Ewuniu, Małgorzatko, Halinko, Lucynko bardzo dziękuję za Wasze odwiedziny i życzenia świąteczne i noworoczne i znów muszę się uderzyć w piersi przed Wami, że tak długo nie odpowiadałam.
Dlatego teraz życzę wszystkim moim miłym Gościom - tym częściej i tym rzadziej zaglądającym - wszystkiego co najmilsze i najlepsze. Niech Wam się spełnią w 2024 roku wszystkie Wasze plany i marzenia.
Życzę Wam sukcesów osobistych i satysfakcji z pracy w ogrodach i ogródkach, wygranej walki ze szkodnikami i chorobami i pięknych plonów. A przede wszystkim życzę Wam wszystkim i sobie również duuużo zdrowia

Styczeń przyniósł więcej światła słonecznego, co od razu dodało mi chęci do życia
i zaczęłam się rozglądać po Internecie w poszukiwaniu jakichś antydepresantów
Oto co znalazłam

Pierwiosnki Balerina Lemon, Carmen, Baltic Blue
Zaraz zamówiłam i już je mam
Na razie stoją w garażu przy okienku, ale jak tylko ziemia trochę rozmarznie pójdą do gruntu.
Przyniosłam też z piwnicy pelargonie i supertunie aby trochę podrosły i okrzepły. W lutym spróbuję pobrać szczepki.
Korzystając z kilku słonecznych, cieplejszych dni dokonałam inspekcji w ogrodzie, a nawet obcięłam hortensje krzewiaste i kilka bukietowych. Przed zapowiadanymi mroźnymi nocami zrobiłam też ubranko dla hortensji ogrodowej, ostatniej która jeszcze została w gruncie. Mam nadzieję, że kilka warstw włókniny ochroni je przed mrozem -20⁰.
Pozdrawiam cieplutko i przesyłam buziaki
Soniu, Ewuniu, Małgorzatko, Halinko, Lucynko bardzo dziękuję za Wasze odwiedziny i życzenia świąteczne i noworoczne i znów muszę się uderzyć w piersi przed Wami, że tak długo nie odpowiadałam.
Dlatego teraz życzę wszystkim moim miłym Gościom - tym częściej i tym rzadziej zaglądającym - wszystkiego co najmilsze i najlepsze. Niech Wam się spełnią w 2024 roku wszystkie Wasze plany i marzenia.
Życzę Wam sukcesów osobistych i satysfakcji z pracy w ogrodach i ogródkach, wygranej walki ze szkodnikami i chorobami i pięknych plonów. A przede wszystkim życzę Wam wszystkim i sobie również duuużo zdrowia

Styczeń przyniósł więcej światła słonecznego, co od razu dodało mi chęci do życia

Oto co znalazłam

Pierwiosnki Balerina Lemon, Carmen, Baltic Blue
Zaraz zamówiłam i już je mam

Przyniosłam też z piwnicy pelargonie i supertunie aby trochę podrosły i okrzepły. W lutym spróbuję pobrać szczepki.
Korzystając z kilku słonecznych, cieplejszych dni dokonałam inspekcji w ogrodzie, a nawet obcięłam hortensje krzewiaste i kilka bukietowych. Przed zapowiadanymi mroźnymi nocami zrobiłam też ubranko dla hortensji ogrodowej, ostatniej która jeszcze została w gruncie. Mam nadzieję, że kilka warstw włókniny ochroni je przed mrozem -20⁰.
Pozdrawiam cieplutko i przesyłam buziaki

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Pierwiosnki na zdjęciach wyglądają cudnie. Ja na razie zamówiłam tylko róże, no i sieję już sobie to i owo.
Masz dobry pomysł z wcześniejszym obcinaniem hortensji. Też muszę się tym zająć, jak tylko przestanie padać śnieg.
Masz dobry pomysł z wcześniejszym obcinaniem hortensji. Też muszę się tym zająć, jak tylko przestanie padać śnieg.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Halszko cudne prymulki.
Moja ubiegłoroczna bordowa zakwitła jesienią i padła.
Dzisiaj nawet udało mi się przejść obojętnie,
obok regału z wiosennymi kwiatami.
Dobrych dni i nie za dużo śniegu do odśnieżania.

Dzisiaj nawet udało mi się przejść obojętnie,

Dobrych dni i nie za dużo śniegu do odśnieżania.

-
Śliczne te pierwiosnki, Halszko!
W ubiegłym roku dostałam kawałek 'Baltic Blue'. Wsadziłam go do dużej donicy, którą w ciągu sezonu wypełnił przyrostami po brzegi.
Oczywiście pięknie kwitł.
Mam jeszcze białego i bordowego, ale one bezpośrednio w ziemi i takie ładne nie były.
Po minionej bardzo mokrej zimie mocno zmarniały.
Jesienią przeniosłam je do doniczek i wiosną zobaczę, jak sobie radzą.
Nie byłam na działce wyjątkowo długo i jeszcze trochę muszę posiedzieć w domu.
M raportuje, że wszystko tam w porządku, ale wiesz, jak to jest, pańskie oko ...
Zdrówka życzę
i jeszcze więcej słoneczka.

W ubiegłym roku dostałam kawałek 'Baltic Blue'. Wsadziłam go do dużej donicy, którą w ciągu sezonu wypełnił przyrostami po brzegi.

Mam jeszcze białego i bordowego, ale one bezpośrednio w ziemi i takie ładne nie były.

Nie byłam na działce wyjątkowo długo i jeszcze trochę muszę posiedzieć w domu.

Zdrówka życzę

-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
Prześliczne te pierwiosnki. Kiedyś te podwójne widziałam na targu. Może w tym roku będą. Ciekaw jestem, jak będą się sprawować.
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Halszko
Piękne te pełne prymulki
, czemu kusisz mnie nimi ?
Jeszcze nie rozglądałam się za roślinkami ale jak coś rzuci mi się w oczy to na pewno jakiś umilacz sobie kupię.
Dotychczas tylko jednego hiacynta kupiłam.
Piękne te pełne prymulki

Jeszcze nie rozglądałam się za roślinkami ale jak coś rzuci mi się w oczy to na pewno jakiś umilacz sobie kupię.
Dotychczas tylko jednego hiacynta kupiłam.

-
Helou, Halszko, co to się dzieje, że zniknęłaś z forum na tak długo?!
Odezwij się, proszę.
Pozdrawiam cieplutko.

Odezwij się, proszę.

Pozdrawiam cieplutko.

- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Kochani!
Jestem, jestem ... nie ma usprawiedliwienia na moją nieobecność, żadnego trzęsienia ziemi, żadnego kataklizmu, no może tradycyjne małe przedwiosenne zalanie rabat
Po prostu leniwiec pospolity
a im więcej zaległości, tym trudniej się zmobilizować aby je zacząć nadrabiać
Ale już jestem z żalem i mocnym postanowieniem poprawy
Wandziu, Twoje zasiewy pewnie już nadają się do pikowania, a może już popikowałaś
Ciekawa jestem co takiego zasiałaś.
Ja w tym roku ostro przycięłam hortensje bukietowe, bo w ubieglym sezonie było mi szkoda i mialy sporo cienkich obwisłych gałązek zakończonych niewielkimi kwiatami. No i chyba jeszcze nigdy nie przycinałam ich tak wcześnie.
Soniu, mam nadzieję że moje pierwiosnki przeżyją i się rozrosną, bo sadzonki nie były tanie i byłoby mi szkoda gdyby przepadły
Może Twoja bordowa prymula jeszcze odbije
Lucynko czy sądzisz, że pierwiosnkom lepiej byłoby w donicy niż w gruncie? Trochę się obawiam, że je zaniedbam
Dzięki wielkie, że mnie pogonilaś
chyba tego potrzebowałam
Halinko, u siebie nigdy nie widziałam tych pełnych, więc poratowałam się all ...o. Zobaczymy czy im się u mnie spodoba.
Ewciu, umilacze zawsze mile widziane
ale ostatnio jakoś rzadko je spotykam w sklepach. W B.... pusto, w Dinozaurze głównie domowe, a innych marketów u mnie brak, muszę jeździć do powiatu, a ostatnio leń mnie dopadł
Parę świeżutkich fotek.

Pozdrawiam Was serdecznie, dziękuję, za odwiedziny i życzę szybkiej wiosny ze słoneczkiem
Jestem, jestem ... nie ma usprawiedliwienia na moją nieobecność, żadnego trzęsienia ziemi, żadnego kataklizmu, no może tradycyjne małe przedwiosenne zalanie rabat

Ale już jestem z żalem i mocnym postanowieniem poprawy

Wandziu, Twoje zasiewy pewnie już nadają się do pikowania, a może już popikowałaś

Ja w tym roku ostro przycięłam hortensje bukietowe, bo w ubieglym sezonie było mi szkoda i mialy sporo cienkich obwisłych gałązek zakończonych niewielkimi kwiatami. No i chyba jeszcze nigdy nie przycinałam ich tak wcześnie.
Soniu, mam nadzieję że moje pierwiosnki przeżyją i się rozrosną, bo sadzonki nie były tanie i byłoby mi szkoda gdyby przepadły

Lucynko czy sądzisz, że pierwiosnkom lepiej byłoby w donicy niż w gruncie? Trochę się obawiam, że je zaniedbam

Dzięki wielkie, że mnie pogonilaś

Halinko, u siebie nigdy nie widziałam tych pełnych, więc poratowałam się all ...o. Zobaczymy czy im się u mnie spodoba.
Ewciu, umilacze zawsze mile widziane

Parę świeżutkich fotek.

Pozdrawiam Was serdecznie, dziękuję, za odwiedziny i życzę szybkiej wiosny ze słoneczkiem

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Aż miło popatrzeć na tę wiosnę. Zazdroszczę krokusów, ranników czy irysów żyłkowanych – żadna z tych roślin u mnie się nie przyjmuje na dłużej.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Halszko....mnie też dopadł leniwiec i to bardzo duźy, może to z wiekiem człowiek wchodzi na mniejsze obroty.
Dzisiaj u mnie pokazało się słoneczko, odżyłam w ogrodzie to dobry znak.
U mnie też się pokazały zwiastuny wiosny.
pozdrawiam
Dzisiaj u mnie pokazało się słoneczko, odżyłam w ogrodzie to dobry znak.
U mnie też się pokazały zwiastuny wiosny.
pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
-
Halszko - jak miło Cię widzieć!
Nie tylko się odnalazłaś, ale dodatkowo z przedwiosennymi zdjęciami z ogrodu.
U Ciebie krokusy już kwitną, u mnie podobno jeszcze nie,
ale M rzadko wszystko na rabatach widzi, zatem jutro przekonam się na własne oczy. Już drugi dzień słoneczny, a podobno ma ich być jeszcze co najmniej trzy, więc liczę na możliwość popracowania na działeczce. A mam tam co robić, oj! mam!
Halszko, w donice wsadziłam tylko takie pierwiosnki, których nie chciałabym stracić z powodu żarłocznych pędraków.
Zresztą nie tylko pierwiosnki. Niedługo moja działka będzie obsadzona donicami i doniczkami
Irysy żyłkowe zawsze mi giną po zimie,
zatem już ich sadzić nie będę.
Jest tyle innych kwiatków, którymi można je zastąpić.
Pozdrawiam serdecznie
i życzę samych słonecznych dni.
Dobrej, spokojnej niedzieli.

Nie tylko się odnalazłaś, ale dodatkowo z przedwiosennymi zdjęciami z ogrodu.

U Ciebie krokusy już kwitną, u mnie podobno jeszcze nie,

Halszko, w donice wsadziłam tylko takie pierwiosnki, których nie chciałabym stracić z powodu żarłocznych pędraków.

Irysy żyłkowe zawsze mi giną po zimie,

Pozdrawiam serdecznie

Dobrej, spokojnej niedzieli.

- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Ach ten leniwiec pospolity
ale w końcu należy się nam ten mały odpoczynek przed kolejnym sezonem.
Bardzo kolorowo i radośnie u ciebie. Ten niebieski irys przecudny!!!

Bardzo kolorowo i radośnie u ciebie. Ten niebieski irys przecudny!!!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Halszko irysom brak słońca nie przeszkadza w pokazaniu całości kwiatu, cudne te niebieskie kolory. Szkoda, że nie chcą się zadomowić, wolą lekką glebę. 
Hortensje bukietowe tnij radykalnie, im się to podoba.
Mnie leniwiec opuścił,
biegałam między ogrodem swoim i syna. Trawy naśmieciły strasznie, więc trzeba było zrobić z nimi porządek.
Dużo słońca, żeby łatwiej było pracować na rabatach.

Hortensje bukietowe tnij radykalnie, im się to podoba.

Mnie leniwiec opuścił,

Dużo słońca, żeby łatwiej było pracować na rabatach.