Mój ogród niepokazowy
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród niepokazowy
Ach, jakie radosne prymuleczki. Gdy jestem w marketach, wymownie patrzą mi w oczy, lecz w tym roku nie kupiłam jeszcze. Lecz za każdym razem mnie kuszą. Odmawiam ich sobie jednak na rzecz kilku doniczkowych kwiatów, bo doszłam do wniosku, że mam ich w domu za mało. Latem przebywamy w ogrodzie, więc trochę zapomina się o doniczkowych, ale teraz tęskno za wszelką roślinnością.
Sadzonki pelargonii wyglądają swietnie, zieloniutkie, żywe. Moje niestety zostały na dworzu i w końcu padły. załuję teraz, że o nie się nie zatroszczyłam.
Rogaliki przecudne, misternie ulepione czyimiś paluszkami.
I na koniec mam zagwozdkę. Dotychczas myślałam, że rudbekia i jeżówka to dwie różne rośliny, choć wyglądają podobnie. Tzn. jeżówka ma jakby większego "jeżyka w kwiatostanie. Ale tu widzę na torebkach, że to jakby to samo?
Sadzonki pelargonii wyglądają swietnie, zieloniutkie, żywe. Moje niestety zostały na dworzu i w końcu padły. załuję teraz, że o nie się nie zatroszczyłam.
Rogaliki przecudne, misternie ulepione czyimiś paluszkami.
I na koniec mam zagwozdkę. Dotychczas myślałam, że rudbekia i jeżówka to dwie różne rośliny, choć wyglądają podobnie. Tzn. jeżówka ma jakby większego "jeżyka w kwiatostanie. Ale tu widzę na torebkach, że to jakby to samo?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halszko, ależ radosne krokusiki i śliczne tulipanki.
Bardzo lubię te biało-zielone tulipany.
Skoro już masz pod opieką pierwsze wysiewy, to ja trzymam kciuki, by wszystkie stanęły na wysokości zadania i pokazały się z najlepszej strony.
Pozdrawiam cieplutko.

Bardzo lubię te biało-zielone tulipany.

Skoro już masz pod opieką pierwsze wysiewy, to ja trzymam kciuki, by wszystkie stanęły na wysokości zadania i pokazały się z najlepszej strony.

Pozdrawiam cieplutko.

- Shalina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2017, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Halszko rogaliki smakowite, palce lizać
Cudowne zdjęcia krokusików i tulipanów
, moje te już się wyrodziły, ale jesienią posadziłam nowe
Ciekawa jestem co wyjdzie z tych nasion jeżówki, czy faktycznie takie jak na zdjęciu? Trzymam kciuki za udane wschody
Pozdrawiam cieplutko

Cudowne zdjęcia krokusików i tulipanów

Ciekawa jestem co wyjdzie z tych nasion jeżówki, czy faktycznie takie jak na zdjęciu? Trzymam kciuki za udane wschody

Pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
Halinko popełniam błąd w dbaniu jak już je trzeba przesadzić i prowadzić dalej ,będę się przyglądała co z nimi robisz
Mam wrażenie ,że przelewam je w doniczkach ,potem wysuszam i tak w koło Macieju

- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Wanduś, ja nie narzekam na braki w kwiatach doniczkowych domowych, a wręcz przeciwnie, wydaje mi się, że mam ich za dużo
w każdym wolnym kątku doniczka albo kilka
Kiedyś był zwyczaj kupowania kwiatów doniczkowych w prezencie, więc się nazbierało
teraz już moi bliscy wiedzą, że bardziej się ucieszę z sadzonki do ogrodu.
Mój kilkunastoletni polyscias

Masz rację z tymi jeżówkami - rudbekiami. Tylko w tym jednym sklepie spotkałam się z takim określeniem. Wszystkie inne nazywają te kwiatki rudbekiami.
Lucynko bardzo dobrze, że trzymasz kciuki za moje siewki, dziękuję
Zrobiłam też 5 sadzonek supertunii, przyda im się wsparcie, więc też ciepło o nich pomyśl, bardzo proszę 
A w rewanżu dla Ciebie inny krokusik

Halinko, za trzymanie kciuków bardzo dziękuję
każde wsparcie się przyda
Rogaliczki bardzo łatwo się robi, można je znaleźć pod hasłem "ciasteczka 3 składnikowe"
Nasiona jeżowki to mam nadzieję rudbekii, zobaczymy co będzie
W oczekiwaniu na wiosnę dla Ciebie Halinko

Bogusiu, jak prymulki się nie utrzymają, to wyniosę do piwnicy a wiosną pójdą do ogródka.
Trzymaj się
Dobrej nocy kobietki i lepszej pogody jutro

Mój kilkunastoletni polyscias

Masz rację z tymi jeżówkami - rudbekiami. Tylko w tym jednym sklepie spotkałam się z takim określeniem. Wszystkie inne nazywają te kwiatki rudbekiami.
Lucynko bardzo dobrze, że trzymasz kciuki za moje siewki, dziękuję

A w rewanżu dla Ciebie inny krokusik

Halinko, za trzymanie kciuków bardzo dziękuję

Rogaliczki bardzo łatwo się robi, można je znaleźć pod hasłem "ciasteczka 3 składnikowe"
Nasiona jeżowki to mam nadzieję rudbekii, zobaczymy co będzie

W oczekiwaniu na wiosnę dla Ciebie Halinko

Bogusiu, jak prymulki się nie utrzymają, to wyniosę do piwnicy a wiosną pójdą do ogródka.
Trzymaj się

Dobrej nocy kobietki i lepszej pogody jutro

- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Halszko
Piękny widoczek z tulipanami i szafirkami.
Ja już chcę, żeby takie były w ogródeczku
No ale muszę uzbroić się w cierpliwość, ale do spokojnie wyczekujących osób to ja nie należę.

Piękny widoczek z tulipanami i szafirkami.

Ja już chcę, żeby takie były w ogródeczku

No ale muszę uzbroić się w cierpliwość, ale do spokojnie wyczekujących osób to ja nie należę.

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Ciastka wyglądają tak apetycznie ( i do tego tylko 3-składnikowe i łatwe) , że musiałam od razu wyszukać przepisów
Dzięki wielkie! Pewnie jutro "popełnię"
O efekcie powiadomię
Prymulki trochę trudno utrzymać w ciepłym mieszkaniu, ale też co roku kupuję i próbuję. Człowiek tęskni za wiosną i kolorem, szczególnie jak biało za oknem. Najbardziej jednak Urzekło mnie to zdjęcie tulipanów na tle niezapominajek...Cudowny widok!

Prymulki trochę trudno utrzymać w ciepłym mieszkaniu, ale też co roku kupuję i próbuję. Człowiek tęskni za wiosną i kolorem, szczególnie jak biało za oknem. Najbardziej jednak Urzekło mnie to zdjęcie tulipanów na tle niezapominajek...Cudowny widok!
Zdjęcia wiosenne piękne.Okaz wyhodowałaś duży i piękny.Jakie jeszcze masz kwiatki doniczkowe??
Ja też myślę,że jeżówka to jeżówka,a rudbekia to rudbekia.
Ja też myślę,że jeżówka to jeżówka,a rudbekia to rudbekia.
- jarha
Ewo, też bym już chciała wiosny, ale cóż, następny atak zimy się szykuje
Mówią, że jak sie nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma
Byle tylko śnieg otulił ogrody przed mrozem.
Izo, tak cieszyłyśmy się z pierwszych zimowych obrazków, a teraz z nostalgią wspominamy wiosenne rabatki, i za chwilę będziemy wypatrywać pierwszych zielonych źdźbeł i nabrzmiałych pączków na drzewach i nawet brzęcząca mucha wprawi nas w wiosenny nastrój
Za niezapominajkami też już tęsknię i innymi wiosennymi 
Danusiu pytasz o doniczkowe - otóż mam dwie juki, jedną starowinkę, drugą młodą, szeflerę, trzy zamiokulkasy, trzy draceny, ale muszę je odmłodzić bo nie wyglądają najlepiej.
Oprócz tego skrzydłokwiat, który nie chce kwitnąć, zresztą nie tylko on, 4 storczyki też leniuchują. Poza tym mam zefirant, zielistki, nie wspominam o fiołkach, anturium, kalanchoe i eucharis, bo już się nimi chwaliłam. No, trochę się tego nazbierało
Szeflera w towarzystwie

Juka stoi w ganku.

Trzymajcie się cieplutko, bo zapowiadają jakiś armagedon pogodowy

Izo, tak cieszyłyśmy się z pierwszych zimowych obrazków, a teraz z nostalgią wspominamy wiosenne rabatki, i za chwilę będziemy wypatrywać pierwszych zielonych źdźbeł i nabrzmiałych pączków na drzewach i nawet brzęcząca mucha wprawi nas w wiosenny nastrój

Danusiu pytasz o doniczkowe - otóż mam dwie juki, jedną starowinkę, drugą młodą, szeflerę, trzy zamiokulkasy, trzy draceny, ale muszę je odmłodzić bo nie wyglądają najlepiej.
Oprócz tego skrzydłokwiat, który nie chce kwitnąć, zresztą nie tylko on, 4 storczyki też leniuchują. Poza tym mam zefirant, zielistki, nie wspominam o fiołkach, anturium, kalanchoe i eucharis, bo już się nimi chwaliłam. No, trochę się tego nazbierało

Szeflera w towarzystwie

Juka stoi w ganku.

Trzymajcie się cieplutko, bo zapowiadają jakiś armagedon pogodowy

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczny ten krokusik, dziękuję Halszko.
Zawilce wielkokwiatowe też bardzo lubię. U mnie tak się rozpanoszyły, że zmuszona byłam je przerzedzić.
A doniczkowych masz tyle, że spokojnie wystawę mogłabyś urządzić.
Ciepełka życzę i zdrówka.

Zawilce wielkokwiatowe też bardzo lubię. U mnie tak się rozpanoszyły, że zmuszona byłam je przerzedzić.
A doniczkowych masz tyle, że spokojnie wystawę mogłabyś urządzić.

Ciepełka życzę i zdrówka.

- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Halszko
Ładne te Twoje doniczkowe.
Też mam jednego zamiokulkasa i w tym roku po tylu długich latach mi zakwitł.
Ponieważ stoi blisko okna ale na podłodze nawet nie zauważyłam tego zjawiska.
Dopiero jak go podlewałam zauważyłam jego zaschniętą, przekwitłą kolbę.
Podlewam go nie za często i w zasadzie jest on najbardziej zapomnianym u mnie kwiatkiem.
Ale ponieważ on jest z sukulentów to pewnie odpowiada mu ten tryb życia u mnie.
Ładne te Twoje doniczkowe.
Też mam jednego zamiokulkasa i w tym roku po tylu długich latach mi zakwitł.
Ponieważ stoi blisko okna ale na podłodze nawet nie zauważyłam tego zjawiska.
Dopiero jak go podlewałam zauważyłam jego zaschniętą, przekwitłą kolbę.
Podlewam go nie za często i w zasadzie jest on najbardziej zapomnianym u mnie kwiatkiem.
Ale ponieważ on jest z sukulentów to pewnie odpowiada mu ten tryb życia u mnie.
- jarha
Witajcie
Zima nie odpuszcza, chociaż mróz troszkę zelżał. Temperatury nocne zapowiadają się jednocyfrowe, ale co miało zmarznąć, to pewnie już zmarzło
No cóż, przekonamy się wkrótce.
Na rabacie koło domu odkryłam kopce kreta
Obawiam się, że przysypane ziemią drobniutkie siewki żagwinu nie mają szans
Że też smyk nie wybrał sobie trawnika do kopania 
Lucynko te moje doniczkowce czasami mnie trochę denerwują ale już tak mam, że nie umiem pozbyć się żadnego kwiatka
Ewuniu zamiokulkasowi pasuje takie małe zainteresowanie, on nie znosi być przelewany. Trzeba sprawdzać wilgotność ziemi w głębi doniczki, bo nawet jeśli ziemia na powierzchni jest sucha, to na dole długo utrzymuje się wilgoć i korzenie mogą podgniwać. Wiem to z własnego doświadczenia
Tak już się marzą takie widoczki

Miłego niedzielnego wypoczynku dla Was

Zima nie odpuszcza, chociaż mróz troszkę zelżał. Temperatury nocne zapowiadają się jednocyfrowe, ale co miało zmarznąć, to pewnie już zmarzło

Na rabacie koło domu odkryłam kopce kreta

Lucynko te moje doniczkowce czasami mnie trochę denerwują ale już tak mam, że nie umiem pozbyć się żadnego kwiatka

Ewuniu zamiokulkasowi pasuje takie małe zainteresowanie, on nie znosi być przelewany. Trzeba sprawdzać wilgotność ziemi w głębi doniczki, bo nawet jeśli ziemia na powierzchni jest sucha, to na dole długo utrzymuje się wilgoć i korzenie mogą podgniwać. Wiem to z własnego doświadczenia

Tak już się marzą takie widoczki

Miłego niedzielnego wypoczynku dla Was

-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
Pięknosci ,o ludziku
jak się tęskni za takimi kolorkami ,zawsze tak jest w styczniu aż do marca ,kwietnia ,ale to już z górki .Piękne foteczki a roślinki cudo
Zdrówka i spokojnej nocy
Halinko 

Zdrówka i spokojnej nocy

- Shalina
- Od: 3 paź 2017, o 17:06
Halinko dziękuję i wzajemnie
Przepiękne wiosenne wspomnienia nam pokazujesz , dziękuję

Im bliżej do wiosny tym bardziej za nią tęsknimy, a tym razem to ona szybko nie przyjdzie
chociaż kretowiska przepowiadają raczej ocieplenie
Jeżeli masz je widoczne to i śniegu masz nie wiele, bo u mnie wciąż dosypuje 

Przepiękne wiosenne wspomnienia nam pokazujesz , dziękuję

Im bliżej do wiosny tym bardziej za nią tęsknimy, a tym razem to ona szybko nie przyjdzie

Pozdrawiam Halina
- jarha
Bogusiu, witaj
Dziękuję, cieszę się, że Ci się podobają moje wiosenne pięknoty, ja też nie mogę się oprzeć ich urokowi, takie fotki stanowią niezbity dowód, że zima wczesniej czy później przeminie
Halinko
Dzięki za miłe słowa
Moje krecie kopce pojawiły się przy domu od południa. Tam jest trochę mniej śniegu i chyba cieplej niż na środku ogrodu. U mnie już parę dni nie padał śnieg, więc warstwa ok.15 cm się nie zmienia.
Odkryłam, że moje sieweczki zaczęły powoli wychodzić z ziemi
Ostnica, żeby ją zobaczyć przydałaby się lupa

Rudbekie Cherry Brandy i Green Eyes

Dzwonki skupione białe od Lucynki

Czekam jeszcze na pierwiosnki, były siane w tym samym dniu, ale na razie ich nie widać
No, ale ja tu o takich przyziemnych w przenośni i dosłownie rzeczach, a przecież dziś niedziela i w dodatku Walentynki
Wszystkim miłym Gościom życzę wszystkiego dobrego, dużo miłości i radości

Halinko

Moje krecie kopce pojawiły się przy domu od południa. Tam jest trochę mniej śniegu i chyba cieplej niż na środku ogrodu. U mnie już parę dni nie padał śnieg, więc warstwa ok.15 cm się nie zmienia.
Odkryłam, że moje sieweczki zaczęły powoli wychodzić z ziemi

Ostnica, żeby ją zobaczyć przydałaby się lupa

Rudbekie Cherry Brandy i Green Eyes

Dzwonki skupione białe od Lucynki

Czekam jeszcze na pierwiosnki, były siane w tym samym dniu, ale na razie ich nie widać

No, ale ja tu o takich przyziemnych w przenośni i dosłownie rzeczach, a przecież dziś niedziela i w dodatku Walentynki

Wszystkim miłym Gościom życzę wszystkiego dobrego, dużo miłości i radości