Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Ach, jakie radosne prymuleczki. Gdy jestem w marketach, wymownie patrzą mi w oczy, lecz w tym roku nie kupiłam jeszcze. Lecz za każdym razem mnie kuszą. Odmawiam ich sobie jednak na rzecz kilku doniczkowych kwiatów, bo doszłam do wniosku, że mam ich w domu za mało. Latem przebywamy w ogrodzie, więc trochę zapomina się o doniczkowych, ale teraz tęskno za wszelką roślinnością.
Sadzonki pelargonii wyglądają swietnie, zieloniutkie, żywe. Moje niestety zostały na dworzu i w końcu padły. załuję teraz, że o nie się nie zatroszczyłam.
Rogaliki przecudne, misternie ulepione czyimiś paluszkami.
I na koniec mam zagwozdkę. Dotychczas myślałam, że rudbekia i jeżówka to dwie różne rośliny, choć wyglądają podobnie. Tzn. jeżówka ma jakby większego "jeżyka w kwiatostanie. Ale tu widzę na torebkach, że to jakby to samo?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halszko, ależ radosne krokusiki i śliczne tulipanki. ;:138 ;:138
Bardzo lubię te biało-zielone tulipany. ;:303

Skoro już masz pod opieką pierwsze wysiewy, to ja trzymam kciuki, by wszystkie stanęły na wysokości zadania i pokazały się z najlepszej strony. ;:333 ;:333

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halszko rogaliki smakowite, palce lizać ;:92
Cudowne zdjęcia krokusików i tulipanów ;:215 , moje te już się wyrodziły, ale jesienią posadziłam nowe :heja
Ciekawa jestem co wyjdzie z tych nasion jeżówki, czy faktycznie takie jak na zdjęciu? Trzymam kciuki za udane wschody ;:31
Pozdrawiam cieplutko ;:79 ;:cm
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Halinko popełniam błąd w dbaniu jak już je trzeba przesadzić i prowadzić dalej ,będę się przyglądała co z nimi robisz :wink: Mam wrażenie ,że przelewam je w doniczkach ,potem wysuszam i tak w koło Macieju ;:174 :wink:
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Wanduś, ja nie narzekam na braki w kwiatach doniczkowych domowych, a wręcz przeciwnie, wydaje mi się, że mam ich za dużo :) w każdym wolnym kątku doniczka albo kilka ;:173 Kiedyś był zwyczaj kupowania kwiatów doniczkowych w prezencie, więc się nazbierało ;:108 teraz już moi bliscy wiedzą, że bardziej się ucieszę z sadzonki do ogrodu.

Mój kilkunastoletni polyscias
Obrazek

Masz rację z tymi jeżówkami - rudbekiami. Tylko w tym jednym sklepie spotkałam się z takim określeniem. Wszystkie inne nazywają te kwiatki rudbekiami.

Lucynko bardzo dobrze, że trzymasz kciuki za moje siewki, dziękuję ;:180 Zrobiłam też 5 sadzonek supertunii, przyda im się wsparcie, więc też ciepło o nich pomyśl, bardzo proszę ;:196

A w rewanżu dla Ciebie inny krokusik ;:168
Obrazek

Halinko, za trzymanie kciuków bardzo dziękuję ;:196 każde wsparcie się przyda :D
Rogaliczki bardzo łatwo się robi, można je znaleźć pod hasłem "ciasteczka 3 składnikowe"
Nasiona jeżowki to mam nadzieję rudbekii, zobaczymy co będzie ;:7

W oczekiwaniu na wiosnę dla Ciebie Halinko :D
Obrazek

Bogusiu, jak prymulki się nie utrzymają, to wyniosę do piwnicy a wiosną pójdą do ogródka.
Trzymaj się ;:168

Dobrej nocy kobietki i lepszej pogody jutro ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko ;:167
Piękny widoczek z tulipanami i szafirkami. ;:333
Ja już chcę, żeby takie były w ogródeczku ;:65
No ale muszę uzbroić się w cierpliwość, ale do spokojnie wyczekujących osób to ja nie należę. ;:185
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ciastka wyglądają tak apetycznie ( i do tego tylko 3-składnikowe i łatwe) , że musiałam od razu wyszukać przepisów ;:224 Dzięki wielkie! Pewnie jutro "popełnię" :D O efekcie powiadomię ;:196
Prymulki trochę trudno utrzymać w ciepłym mieszkaniu, ale też co roku kupuję i próbuję. Człowiek tęskni za wiosną i kolorem, szczególnie jak biało za oknem. Najbardziej jednak Urzekło mnie to zdjęcie tulipanów na tle niezapominajek...Cudowny widok!
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Zdjęcia wiosenne piękne.Okaz wyhodowałaś duży i piękny.Jakie jeszcze masz kwiatki doniczkowe??
Ja też myślę,że jeżówka to jeżówka,a rudbekia to rudbekia.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, też bym już chciała wiosny, ale cóż, następny atak zimy się szykuje ;:223 Mówią, że jak sie nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma :lol: Byle tylko śnieg otulił ogrody przed mrozem.

Izo, tak cieszyłyśmy się z pierwszych zimowych obrazków, a teraz z nostalgią wspominamy wiosenne rabatki, i za chwilę będziemy wypatrywać pierwszych zielonych źdźbeł i nabrzmiałych pączków na drzewach i nawet brzęcząca mucha wprawi nas w wiosenny nastrój ;:306 Za niezapominajkami też już tęsknię i innymi wiosennymi ;:65

Danusiu pytasz o doniczkowe - otóż mam dwie juki, jedną starowinkę, drugą młodą, szeflerę, trzy zamiokulkasy, trzy draceny, ale muszę je odmłodzić bo nie wyglądają najlepiej.
Oprócz tego skrzydłokwiat, który nie chce kwitnąć, zresztą nie tylko on, 4 storczyki też leniuchują. Poza tym mam zefirant, zielistki, nie wspominam o fiołkach, anturium, kalanchoe i eucharis, bo już się nimi chwaliłam. No, trochę się tego nazbierało :lol:

Szeflera w towarzystwie :D
Obrazek

Juka stoi w ganku.
Obrazek

Trzymajcie się cieplutko, bo zapowiadają jakiś armagedon pogodowy ;:168
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczny ten krokusik, dziękuję Halszko. ;:196
Zawilce wielkokwiatowe też bardzo lubię. U mnie tak się rozpanoszyły, że zmuszona byłam je przerzedzić.
A doniczkowych masz tyle, że spokojnie wystawę mogłabyś urządzić. ;:138 ;:138

Ciepełka życzę i zdrówka. ;:3 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Ładne te Twoje doniczkowe.
Też mam jednego zamiokulkasa i w tym roku po tylu długich latach mi zakwitł.
Ponieważ stoi blisko okna ale na podłodze nawet nie zauważyłam tego zjawiska.
Dopiero jak go podlewałam zauważyłam jego zaschniętą, przekwitłą kolbę.
Podlewam go nie za często i w zasadzie jest on najbardziej zapomnianym u mnie kwiatkiem.
Ale ponieważ on jest z sukulentów to pewnie odpowiada mu ten tryb życia u mnie.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit :wit
Zima nie odpuszcza, chociaż mróz troszkę zelżał. Temperatury nocne zapowiadają się jednocyfrowe, ale co miało zmarznąć, to pewnie już zmarzło ;:7 No cóż, przekonamy się wkrótce.
Na rabacie koło domu odkryłam kopce kreta ;:223 Obawiam się, że przysypane ziemią drobniutkie siewki żagwinu nie mają szans :( Że też smyk nie wybrał sobie trawnika do kopania ;:124

Lucynko te moje doniczkowce czasami mnie trochę denerwują ale już tak mam, że nie umiem pozbyć się żadnego kwiatka ;:7

Ewuniu zamiokulkasowi pasuje takie małe zainteresowanie, on nie znosi być przelewany. Trzeba sprawdzać wilgotność ziemi w głębi doniczki, bo nawet jeśli ziemia na powierzchni jest sucha, to na dole długo utrzymuje się wilgoć i korzenie mogą podgniwać. Wiem to z własnego doświadczenia ;:145

Tak już się marzą takie widoczki ;:65

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego niedzielnego wypoczynku dla Was :D
;:196 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Pięknosci ,o ludziku ;:138 jak się tęskni za takimi kolorkami ,zawsze tak jest w styczniu aż do marca ,kwietnia ,ale to już z górki .Piękne foteczki a roślinki cudo ;:168 ;:167
Zdrówka i spokojnej nocy :D Halinko ;:100
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Halinko dziękuję i wzajemnie ;:196
Przepiękne wiosenne wspomnienia nam pokazujesz , dziękuję ;:215 ;:215
Im bliżej do wiosny tym bardziej za nią tęsknimy, a tym razem to ona szybko nie przyjdzie :roll: chociaż kretowiska przepowiadają raczej ocieplenie ;:303 Jeżeli masz je widoczne to i śniegu masz nie wiele, bo u mnie wciąż dosypuje ;:306
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, witaj :wit Dziękuję, cieszę się, że Ci się podobają moje wiosenne pięknoty, ja też nie mogę się oprzeć ich urokowi, takie fotki stanowią niezbity dowód, że zima wczesniej czy później przeminie :lol:

Halinko :wit Dzięki za miłe słowa ;:196
Moje krecie kopce pojawiły się przy domu od południa. Tam jest trochę mniej śniegu i chyba cieplej niż na środku ogrodu. U mnie już parę dni nie padał śnieg, więc warstwa ok.15 cm się nie zmienia.

Odkryłam, że moje sieweczki zaczęły powoli wychodzić z ziemi :tan

Ostnica, żeby ją zobaczyć przydałaby się lupa :wink:
Obrazek

Rudbekie Cherry Brandy i Green Eyes
Obrazek

Dzwonki skupione białe od Lucynki ;:196
Obrazek

Czekam jeszcze na pierwiosnki, były siane w tym samym dniu, ale na razie ich nie widać ;:65

No, ale ja tu o takich przyziemnych w przenośni i dosłownie rzeczach, a przecież dziś niedziela i w dodatku Walentynki :D

Wszystkim miłym Gościom życzę wszystkiego dobrego, dużo miłości i radości ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”