Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

Nie sądzę, żeby już na tym etapie wystąpiły problemy z niedoborem... :wink:
Wg mnie przyczyną może być zbyt niska temperatura, lub przelanie rozsady.
Popraw warunki i obserwuj - siewki po pewnym czasie powinny lepiej się prezentować ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rolnik90 1) Raczej nie mają mało pożywienia w tak młodym stadium. Ziemia jest odpowiednia w/g mnie.
2) A jak ze słońcem/ światłem- stoją wyżej krawędzi okna i czerpią słońce bez ograniczeń?
3)I za mokro żeby nie miały (to się często zdarza).
4)Połóż termometr bezpośrednio koło dołu doniczek i sprawdź temp. Często w dole doniczek jest sporo niższa temp. niż w otoczeniu(szczególnie rano). Warto pod doniczki podłożyć np. grubo złożony bawełniany ręcznik lub styropian. O to chodzi żeby miały izolację od zimnego parapetu.
5) Jeżeli wszystko co powyżej jest w normie, to zapoznaj się opisem odmiany-jakie posiałeś. Być może taką mają urodę.
Tyle tylko mogę ci podpowiedzieć. U mnie jak się robiły fioletowe to właśnie na to zwracałam uwagę i udało się dociec przyczyny.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ziemia sama w sobie zawiera dużo nawozu, jednak pH gleby jest za niskie. Przy pH poniżej 6.0 znacznie spada przyswajanie fosforu z gleby.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

To sprawdzone podłoże do wysiewu z Hollasa , używam go od lat i jeszcze nigdy nie miałam przykrych niespodzianek, tylko w tym sezonie zużyłam już kilka worków.
Moim zdaniem, to za mokro i za zimno mają.

Pozdrawiam Irena
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Telimenka pisze:rolnik90 1) Raczej nie mają mało pożywienia w tak młodym stadium. Ziemia jest odpowiednia w/g mnie.
2) A jak ze słońcem/ światłem- stoją wyżej krawędzi okna i czerpią słońce bez ograniczeń?
3)I za mokro żeby nie miały (to się często zdarza).
4)Połóż termometr bezpośrednio koło dołu doniczek i sprawdź temp. Często w dole doniczek jest sporo niższa temp. niż w otoczeniu(szczególnie rano). Warto pod doniczki podłożyć np. grubo złożony bawełniany ręcznik lub styropian. O to chodzi żeby miały izolację od zimnego parapetu.
5) Jeżeli wszystko co powyżej jest w normie, to zapoznaj się opisem odmiany-jakie posiałeś. Być może taką mają urodę.
Tyle tylko mogę ci podpowiedzieć. U mnie jak się robiły fioletowe to właśnie na to zwracałam uwagę i udało się dociec przyczyny.
Dziekuje wszystkim za pomoc.

Odpowiem na pytania.
2. Ze światłem nie mają problemu

Obrazek
To jest stare zdjęcie na którym nie ma rozsad, ale warunki sie nie zmienily.

Są doświetlane ledami 6000K od godziny 6 do 23. Miało być do 20, ale źle ustawiłem programator ;:14 . Dodatkowo maja dostęp do światła słonecznego.

3. Wydaje mi się, ze podlewam rozsądnie, ale mimo to zmniejszę ilość wody.
4. Termometr zostawiłem dziś na całą noc, i pokazuje 17,1 stopnia. Jak widać na zdjęciu, leżą na płycie HDF, a ta dodatkowo na 3 panelach podłogowych, wiec zimna na pewno nie ciągną.
5. Odmiany to Janek, Pokusa , Pink Passion.

Rzepka, tak to jest ta ziemia, kupowana w sklepie ogrodniczym.

Czy jest szansa, że się same poprawią czy raczej jeśli beda w takim stanie to nic z nich nie będzie ?
Piotr
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Zasil bio-algenem i Astvitem, nie zaszkodzi, a na pewno wzmocnią się korzenie i zaczną pobierać fosfor.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tal czy owak dalej podtrzymuje wine pH gleby.

Pytanie czym podlewa i ewentualnie nawoził. Może być tak, że przy podlewaniu wodą kranową twardą, podwyższa się pH, pytanie czym są podlewane te siewki.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Siewki podlewane są ciepła wodą z kranu. Czy jest jakiś sprawdzony przez waz sposób by podnieść pH ziemi w doniczce ? Posiadam kwasomierz helliga, nie jest może zbyt dokładny to pomiar, ale zawsze cos

Jak dotąd niczym nie nawoziłem, z nawozów posiadam florovit universany, ewentualnie jeszcze mam
stymulator wzrostu asahi.
Piotr
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wybierz łyżeczką po trochu ziemi z oczka tak postaraj się głębiej i zrob test tej ziemi. Porównaj może z trzech oddalonych oczek. Da to jakiś obraz.

Florovit uniwersalny nie ma fosforu ale oprysk Asahi, może zniwelować stres.
ali67
100p
100p
Od: 13 lut 2014, o 20:26

Post »

Pierwsze koty za płoty.
Zacząłem przygotowanie szklarni pod pomidory.
Na razie zrobiłem połowę czyli 3,5 m2.
Wybrałem stare podłoże kompostowo-torfowe na głębokość 30 cm i przesiałem.
Zrobiłem "kanapkę".
Ułożyłem z powrotem pierwszą warstwę 5cm dodając wapno magnezowe i sól potasową,
następnie 3 taczki obornika świeżego kurzego i przelałem wodą, następną warstwę ok 10 cm podłoża
z nawozem granulowanym do pomidorów, na to jeszcze trzy worki przefermentowanego nawozu kurzego o konsystencji ciasta,
polałem wodą aż zrobiło się błotko i ładnie rozłożyło, na to wszystko jeszcze z 7 cm podłoża z nawozem granulowanym do pomidorów.
Wystarczy im "żarcia" na cały sezon?
darek90_16
50p
50p
Od: 7 mar 2019, o 20:27

Post »

Hehe ja bym się obawiał czy one po posadzeniu żarcia nie będą mieć za dużo jak na jeden raz. Najedzą się i pękną(padną) od nadmiaru papu.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit ali67 , nie wkręcasz nas przypadkiem ?
To nie pomidory na krzakach a arbuzy urosną , pod warunkiem , że ich
wcześniej nie popali .
A może ja się nie znam i swoje głodzę . ;:131
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Ali67, wg mnie dużo za dużo. Nie wiem jakie masz duże taczki i worki, ale na 3,5 m2 wystarczyłaby chyba 1 taczka. Ja na 10 m2 daję ze 20 wiaderek 10l kompostu, potem przy sadzeniu w każdy z 20-30 dołków garstkę obornika granulowanego. Po jakimś miesiącu oczywiście zaczynam zasilanie mniej lub bardziej regularne, nie liczyłam dokładnie ale raczej nie schodzi mi więcej jak 3 kg kristalonu pomarańczowego, do tego interwencyjnie saletra wapniowa czy siarczan magnezu.
Takie napakowanie na raz na zapas chyba nie jest najlepszym pomysłem.
Dorota
ali67
100p
100p
Od: 13 lut 2014, o 20:26

Post »

Podobnie sadzę ogórki, kopię rowek daję obornik, zalewam wodą i zasypuję,
sieję gęsto i na plony nie narzekam, problem miałem tylko jak zbyt płytko wkopałem obornik i nie zalałem wodą..
W szklarni mam nawadnianie to nie powinny uschnąć, a do czasu sadzenia to się też trochę rozłoży.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

rolnik90

Rzuć jeszcze okiem na to...
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=18
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”