Moje storczykowe hobby
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkim serdecznie dziękuję za odwiedziny i słowa podziwu dla moich Phalaenopsis. Oj chyba lubią jak je tak wszyscy chwalą, bo zaraz im uszy tzn.listki , bardziej się prostują i kwiatki pozują jak do fotki.
Dendrobium phalaenopsis nie jest trudny w uprawie, nie ma okresów spoczynku, ja go traktuję jak Phalaenopsis.

Dendrobium phalaenopsis nie jest trudny w uprawie, nie ma okresów spoczynku, ja go traktuję jak Phalaenopsis.
Zgadzam się. Obecnie zdrowe, kwitnące rośliny są tak łatwo dostępne, że nabywanie roślin o niewiadomych kwiatach i wymagających wytężonej pielegnacji, mija się z przyjemnością.śnieżka pisze: ... kupowanie takich biedaków do reanimacji, to chyba nie dla mnie już. Mam za mało cierpliwości ... na nic by się zdały moje starania, a tylko niepotrzebny wydatek, bo mimo przeceny te biedaki kosztowały 24,50. Za tą kasę można kupić ładnego zdrowiutkiego storczyka i cieszyć się przez dłuższy czas kwiatami.
Bardzo ciekawe wzorki i kolorki

Pozdrawiam, Baśka
- śnieżka
Oto kolejny nabytek- w paski i kropki, ma ciekawy kolor, taki bardziej czerwono brazowy.

A to długo oczekiwane kwitnienie na moim bordowym phalaenopsis, ma na razie 2 kwiaty i jeden pąk, ale już widzę, że przedłuża pęd i będzie miał nowe pąki. Kolor nie wychodzi dobrze na zdjęciach.
Jest też i smutna wiadomość, jedno z rozsadzonych z konieczności Cymbidium, padło- okazało się, że i korzenie zgniły całkiem i nasady pięknych nowych przyrostów też. Zostało jedno słabsze, ma mało korzeni i na szczęście nasada pędu jeszcze nie zaczęła gnić. Może się uratuje. Jednak już dziś wiem, że nigdy więcej Cymbidium nie zagości wśród moich nabytków, chyba, że cięte.

A to długo oczekiwane kwitnienie na moim bordowym phalaenopsis, ma na razie 2 kwiaty i jeden pąk, ale już widzę, że przedłuża pęd i będzie miał nowe pąki. Kolor nie wychodzi dobrze na zdjęciach.
Jest też i smutna wiadomość, jedno z rozsadzonych z konieczności Cymbidium, padło- okazało się, że i korzenie zgniły całkiem i nasady pięknych nowych przyrostów też. Zostało jedno słabsze, ma mało korzeni i na szczęście nasada pędu jeszcze nie zaczęła gnić. Może się uratuje. Jednak już dziś wiem, że nigdy więcej Cymbidium nie zagości wśród moich nabytków, chyba, że cięte.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

No takiego CUDA to jeszcze nie widziałam

te płatki są chyba dość grube, nie jak u zwykłych falenopsisów

I oczywiście gratuluję kwitnienia tego buraczkowego

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- śnieżka
Asiu, dzięki.
Sprawdziłam płatki. Są takiej samej grubości i konsystencji jak pozostałych, chyba ten kolor daje takie złudzenie.
Za to sama roślina jest taka dość solidnej budowy, tylko te kwiaty są raczej małe-max 4x 4cm. Nawet pomarańczowa niby-mini ma większe kwiatki-4,5 x 4,5. Za to ten brązowy jest znacznie wyższy- 45cm, a pomarańczowy tylko 25cm.
No i niestety kolejny nie pachnie.
Sprawdziłam płatki. Są takiej samej grubości i konsystencji jak pozostałych, chyba ten kolor daje takie złudzenie.
Za to sama roślina jest taka dość solidnej budowy, tylko te kwiaty są raczej małe-max 4x 4cm. Nawet pomarańczowa niby-mini ma większe kwiatki-4,5 x 4,5. Za to ten brązowy jest znacznie wyższy- 45cm, a pomarańczowy tylko 25cm.
No i niestety kolejny nie pachnie.

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
bordowy piękny. a pomarańczowy jest bardzo ciekawy. mam trochę podobnego, ale mój jest raczej pomarańczowo-zielony. wg nalepki na doniczce nazywa się (mój) Phalaenopsis brown sugar. kupiłam go w październiku w biedronce, miał 2 pędy (1 w pąkach i 1 z 2 kwiatkami), a teraz puszcza trzeci, choć tamte 2 jeszcze mają pare kwiatków. ale twój jest ciekawiej ubarwiony. i chyba ma woskowe płatki.
- śnieżka
Dusia, mój nie ma woskowych płatków, chyba ten kolor daje takie wrażenie, bo sprawdziałam dotykiem wszystkie inne kwitnące, są na dotyk takie same.
Dziś rozwinął się kolejny kwiat bordowego i z niecierpliwością czekam na kwiaty w ,Pioneer' i reanimowanym biały. Jakoś nie mogą do końca się zdecydować.
Niestety wczoraj wyrzuciłam ostatnio reanimowane Cymbidium i ,Falka' bo miały już całkiem zgniłe stożki wzrostu i korzenie. Chyba tym razem to ja się przyczyniłam do tego. Drugi Phalaenopsis, który też jest reanimowany, bo był w gorszym stanie, ma się znacznie lepiej, ale tylko dlatego, że się mniej nim zajmowałam.

Dziś rozwinął się kolejny kwiat bordowego i z niecierpliwością czekam na kwiaty w ,Pioneer' i reanimowanym biały. Jakoś nie mogą do końca się zdecydować.
Niestety wczoraj wyrzuciłam ostatnio reanimowane Cymbidium i ,Falka' bo miały już całkiem zgniłe stożki wzrostu i korzenie. Chyba tym razem to ja się przyczyniłam do tego. Drugi Phalaenopsis, który też jest reanimowany, bo był w gorszym stanie, ma się znacznie lepiej, ale tylko dlatego, że się mniej nim zajmowałam.

- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko śliczny ten w pasko-kropki. Nie widziałam jeszcze takiego. Kolor też jest oryginalny.
Ania
Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajnie, że znalazłaś nazwę. ;:26
Początek mojej przygody.
))