Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ladny ten nowy nabytek. Oby ci jak najdluzej kwitl i slicznie rösl :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Wszystkim serdecznie dziękuję za odwiedziny i słowa podziwu dla moich Phalaenopsis. Oj chyba lubią jak je tak wszyscy chwalą, bo zaraz im uszy tzn.listki , bardziej się prostują i kwiatki pozują jak do fotki. :D

Dendrobium phalaenopsis nie jest trudny w uprawie, nie ma okresów spoczynku, ja go traktuję jak Phalaenopsis.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Kolejny pomarańczowy brat :) Dużo osób ma takiego, ja też i mój pachnie :) Powąchaj swojego, ale w dzień, teraz może już być po zapachu ;)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ariel, już wcześniej wąchałam go i czasem właśnie pachnnie. Też go widziałam u kilku osób i podobał mi się, więc się na niego zdecydowałam, choć i tak wyboru nie miałam, bo fioletowe i różowe były prawie na wykończeniu.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

śnieżka pisze: ... kupowanie takich biedaków do reanimacji, to chyba nie dla mnie już. Mam za mało cierpliwości ... na nic by się zdały moje starania, a tylko niepotrzebny wydatek, bo mimo przeceny te biedaki kosztowały 24,50. Za tą kasę można kupić ładnego zdrowiutkiego storczyka i cieszyć się przez dłuższy czas kwiatami.
Zgadzam się. Obecnie zdrowe, kwitnące rośliny są tak łatwo dostępne, że nabywanie roślin o niewiadomych kwiatach i wymagających wytężonej pielegnacji, mija się z przyjemnością.
śnieżka pisze:A to mój sobotni nabytek, jeszcze nie wiedziałam, że reanimowany padł.

Obrazek

a to trochę wcześniejszy- niby podobny, ale jednak ie różnią.

Obrazek
Bardzo ciekawe wzorki i kolorki ;:333
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto kolejny nabytek- w paski i kropki, ma ciekawy kolor, taki bardziej czerwono brazowy.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A to długo oczekiwane kwitnienie na moim bordowym phalaenopsis, ma na razie 2 kwiaty i jeden pąk, ale już widzę, że przedłuża pęd i będzie miał nowe pąki. Kolor nie wychodzi dobrze na zdjęciach.

Jest też i smutna wiadomość, jedno z rozsadzonych z konieczności Cymbidium, padło- okazało się, że i korzenie zgniły całkiem i nasady pięknych nowych przyrostów też. Zostało jedno słabsze, ma mało korzeni i na szczęście nasada pędu jeszcze nie zaczęła gnić. Może się uratuje. Jednak już dziś wiem, że nigdy więcej Cymbidium nie zagości wśród moich nabytków, chyba, że cięte.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:shock: :shock: ten nowy nabytek zwala z nóg :!: :shock:
No takiego CUDA to jeszcze nie widziałam :wink:
te płatki są chyba dość grube, nie jak u zwykłych falenopsisów :roll:
I oczywiście gratuluję kwitnienia tego buraczkowego :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, dzięki.
Sprawdziłam płatki. Są takiej samej grubości i konsystencji jak pozostałych, chyba ten kolor daje takie złudzenie.
Za to sama roślina jest taka dość solidnej budowy, tylko te kwiaty są raczej małe-max 4x 4cm. Nawet pomarańczowa niby-mini ma większe kwiatki-4,5 x 4,5. Za to ten brązowy jest znacznie wyższy- 45cm, a pomarańczowy tylko 25cm.
No i niestety kolejny nie pachnie. :(
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Piękny ten nowy nabytek, ma wyjątkowy kolor ;:23
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

bordowy piękny. a pomarańczowy jest bardzo ciekawy. mam trochę podobnego, ale mój jest raczej pomarańczowo-zielony. wg nalepki na doniczce nazywa się (mój) Phalaenopsis brown sugar. kupiłam go w październiku w biedronce, miał 2 pędy (1 w pąkach i 1 z 2 kwiatkami), a teraz puszcza trzeci, choć tamte 2 jeszcze mają pare kwiatków. ale twój jest ciekawiej ubarwiony. i chyba ma woskowe płatki.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, mój nie ma woskowych płatków, chyba ten kolor daje takie wrażenie, bo sprawdziałam dotykiem wszystkie inne kwitnące, są na dotyk takie same.
Dziś rozwinął się kolejny kwiat bordowego i z niecierpliwością czekam na kwiaty w ,Pioneer' i reanimowanym biały. Jakoś nie mogą do końca się zdecydować.

Niestety wczoraj wyrzuciłam ostatnio reanimowane Cymbidium i ,Falka' bo miały już całkiem zgniłe stożki wzrostu i korzenie. Chyba tym razem to ja się przyczyniłam do tego. Drugi Phalaenopsis, który też jest reanimowany, bo był w gorszym stanie, ma się znacznie lepiej, ale tylko dlatego, że się mniej nim zajmowałam.

Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko śliczny ten w pasko-kropki. Nie widziałam jeszcze takiego. Kolor też jest oryginalny.
Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Aniu, za miłe słowa i odwiedziny. Z tego co się zorientowałam, to on nazywa się ,Irene's Flame'.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny bordowy. a pomarańczowy na zdjęciu wygląda jak woskowy, bo płatki mu się błyszczą.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie, że znalazłaś nazwę. ;:26
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”