Truskawkowa działka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawkowa działka cz.2

Post »

Natalio przyszłam z rewizytą, nieraz podglądałam Twój Truskawkowy wątek. Wielka szkoda, że zdjęcia z pierwszej części są niewidoczne. Przepięknie potrafisz uchwycić to co najlepsze w roślinie, niby liść, jabłko, zwiędnięty pąk, a ile w tym uroku, tylko trzeba na moment przystanąć, spoglądnąć. My wszyscy tak ciągle w biegu na takie detale nie zwracamy uwagi, a Ty potrafisz to dostrzec ;:63
Czytam o problemach zdrowotnych, życzę dużo cierpliwości, optymizmu, pogody ducha,po trudach przyjdzie słońce ;:3
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Natalio piękne fotki jesień na twoich fotkach jest taka artystyczna... masz talent i aparat cię słucha , teraz jesienią będę częściej zaglądać, gdy już ogród zaśnie zimowym snem ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Krzysztofie to zdjęcie z wcześniejszej wizyty, ale nawet podczas ostatniej było jeszcze trochę liści - mam działkę w lekkim "dołku" zawsze jest tam trochę cieplej niż przy wejściu do ogrodu ;:108
Lucynko dziękuję bardzo za identyfikację i informacje o roślince ;:196 zebrałam trochę nasion, ale dużo więcej widziałam na ziemi, więc siewek na wiosnę będzie dostatek :wink:
Marysiu dziękuję, staram się :oops:
Kasiu dziękuję bardzo ;:196 miejmy nadzieję że kolejny sezon rozpocznę już w zdecydowanie lepszym zdrowiu ;:108
Aniu dziękuję ;:196 smagliczkę bardzo polecam - w opisie rośliny czytałam, że lubi trochę więcej wilgoci, a u mnie rosła w najsuchszym miejscu na działce ;:224 Jest bardzo wytrzymała, szczerze polecam ;:333
Dorotko witam w moim wątku i bardzo dziękuję ;:196 zdjęcia w archiwalnych wątkach już raz wymieniałam, brak mi czasu by robić to ponownie ;:185
Ewuniu bardzo dziękuję i zapraszam serdecznie :wit

Znowu publikuję z opóźnieniem... Albo nie mam czasu, albo jestem zbyt zmęczona by robić cokolwiek, nawet pisać na forum ;:185 Jutro ostatni raz w tym roku jadę na działkę. Postaram się zrobić ostatnie zdjęcia poglądowe, a potem zostaje archiwum - wątku zdecydowanie nie zamykam, przez zimę mam zamiar nadrabiać zaległości forumowe ;:108

Dzisiejsze zdjęcia są mniej więcej sprzed tygodnia, od tego czasu prace posunęły się naprzód, ale większość jest nadal aktualna. Musiałam podzielić zdjęcia, dzisiaj lewa część działki patrząc z alejki. Na całym tym przekopanym obszarze był wiosną wysiany poplon, potem uprawiane warzywa, zostawiam go na zimę w ostrej skibie. Jedynie ten kawałek z pierwszego zdjęcia (razem z trawą za nim) będzie łąką kwietną w miniaturze - jest to najbardziej suche miejsce na całej działce, nawet trawa nie chciała tam rosnąć. Ścieżki są raczej tymczasowe, rośliny też pewnie zmienią miejsce. Jedynie rabatka z ostatnich zdjęć zostanie - w "dziurach" jest posadzonych trochę cebulowych, wiosną wysieję jednoroczne, później sukcesywnie będę dosadzać byliny. Wiem, powinnam robić odwrotnie, ale brak wody mocno mnie ogranicza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Natalko ale masz pole do popisu :) Pięknie skopane i czyściutkie u mnie tylko malutki kawałek do kopania już zostaje przeznaczony na warzywka .Reszta bylinowo -krzewowo zagospodarowana. ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Natalko przyjemnie spojrzeć na ogród z takiej perspektywy ;:167 . Ścieżkami się nie przejmuj :wink: same powstają z czasem...w miejscu do którego chcesz najszybciej dotrzeć. Też tak miałam, przejęcia pomiędzy rabatami powstawały przez kilka lat...ostatnia żwirowa ścieżka powstała w ubiegłym roku.
Łąka kwietnia ładnie wygląda, czekam na fotki w nowym sezonie ;:215 życzę też dużo zdrowia ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ooo widzę, że ktoś tutaj porządnie wziął się za przekopywanie ;:224 . Ja dzisiaj też zaczęłam żeby wiosną było szybciej z tym wysiewem trawy ;:131 . Jednak u mnie ziemia morka, miękka i super się z nią teraz pracuje. Łąka kwietna brzmi obiecująco ;:215 . Czekamy w takim razie na wiosnę . Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz ogromny areał do zagospodarowania ;:oj Jeśli chcesz, to mogę zebrać dla Ciebie nasiona różnych bylin. Z tego co wiem mam mnóstwo nasion liatry kłosowej .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Natalio ależ pięknie wszystko skopane, gratulacje dla kopacza ;:215
Szkoda, że w starszych wątkach zdjęć nie ma, ja też mam takie puste miejsca, szkoda bo można byłoby porównywać zmiany, które przez ten czas zaszły na naszych rabatkach.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Natalko, widać już ogrom wykonanej pracy. ;:138
Ja też zostawiam warzywnik w ostrej skibie, by się gleba przewietrzyła i - na co rokrocznie liczę - przemarzła głęboko, dzięki czemu przynajmniej część robali zginie. ;:108 Najlepiej, by zmroziło ślimory, których u mnie nadmiar. ;:145
Zdrowej i słonecznej niedzieli, Natalko. ;:167 ;:167 ;:3 ;:3 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Marynko dziękuję ;:196 na części tego skopanego terenu rosły warzywa, ale w kolejny sezonie przenoszę warzywnik z drugiej strony działki, tam jest lepsza gleba. Ta część wymaga więcej pracy - powodem są sosny sąsiadów gubiące non stop igły... Pisaliśmy w tej sprawie do prezesa, sąsiedzi mają je wyciąć tej zimy (miejmy nadzieję). Szkoda drzew, ale kto sadzi coś takiego mniej niż pół metra od granicy działki? :evil:
Aniu bardzo dziękuję ;:196 Część ścieżek już jest wytyczona tak, jak najczęściej chodzimy, ale np. jedna już wygląda inaczej niż na tych zdjęciach. To prawda co piszesz, wszystko przyjdzie z czasem ;:108
Ewelinko dziękuję ;:196 tam się akurat źle nie kopało, bo już wcześniej ziemia była oczyszczona z chwastów, a potem wysiana gorczyca na poplon, która wydusiła wszystko co mogło odrosnąć ;:108
Seba dziękuję ;:196 liatrę kłosową akurat mam, i z tego co wiem nie da się wysiać jej wprost do ziemi ;:185 Dziękuję bardzo za propozycję, a nasiona jakich bylin masz? Interesują mnie wieloletnie i jednoroczne które można siać wprost do gruntu, z robieniem rozsady jak dotąd nie szło mi najlepiej ;:219 Gdybyś chciał też mogę podesłać Ci nasion, w tym takie co kupiłam i pewnie nigdy nie wysieję, bo jest za sucho ;:131 Najlepiej napisz na PW.
Dorotko kopaczem był mój tata - bardzo lubi to robić, chociaż czasem przesadza i chciałby skopać na raz pół działki ;:224 Zdjęcia bardzo długo były w wątkach kiedy istniał Fmix, ale zamknęli go 1,5 roku temu. Od tego czasu przechodzę z jednego hostingu do drugiego, bo nie chcę płacić - efektem są znikające foty ;:185 Ale same zdjęcia nadal mam na dysku. Na wiosnę planuję kolejną część tego wątku (chcę zamknąć ten niezbyt przyjemny rozdział życia), wtedy zrobię większe porównania ;:108
Lucynko dziękuję ;:196 u mnie mogą wymarznąć pędraki i drutowce, trochę ich jest, ale nie nazwałabym tego plagą :wink:

Dzisiaj ciąg dalszy zdjęć poglądowych - zapomniałam że robiłam takie ujęcia również kilka dni przed tymi i chronologię s**** trafił ;:223 No trudno, będą do porównania w przyszłości ;:131

Rabatka pod płotem z tej samej strony działki co łąka - w przyszłym roku zacznę przenosić rośliny gdzie indziej, bo to najstarsza rabata na działce, ziemia na niej nie była porządnie uprawiona. Zostanie jedynie malinojeżyna, jej nie da się przesadzić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Granica działki ze ścieżką - tutaj powstanie płot, od strony alejki zostanie dosiana trawa, jeszcze nie wiem co zrobię od strony działki.

Obrazek

Obrazek

Główna ścieżka od granicy działki do domku - może trochę za szeroka, chyba na wiosnę ją poprawię. Na drugim zdjęciu zieloniutkie żyto ozime, w tym miejscu będzie przyszłoroczy warzywnik.

Obrazek

Obrazek

Ta sama strona działki, pod płotem wysiałam rzepik, bo żyta niestety zabrakło ;:185 Tutaj posadzę jakieś większe rośliny, z rosnących tam obecnie zostanie tylko ligustr i porzeczka. Te pieńki z pierwszego zdjęcia to stare ałycze wycięte jeszcze przez poprzedniego właściciela, niestety nadal walczę z odrostami ;:185 Na ostatnim zdjęciu żywa rzeźba - zostawiłam uschnięty czarny bez kiedy zauważyłam jak ładnie wspina się po nim bluszcz od sąsiada :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Natalko, muszę przyznać, że mnóstwo pracy przed Wami ;:108 , ale za to gdy już działeczka zostanie w pełni zagospodarowana, dostarczy Wam dużo radości. ;:138 ;:138
Mój M zerknął na przeglądane przeze mnie zdjęcia i krzyknął: "Ale duża ta działka!". Ma rację?
Pozdrawiam cieplutko i zdrówka życzę. ;:3 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Lubię oglądać takie relacje z prac ogrodowych, bo widać jak powstaje coś nowego i ciekawego. :D
Świetną masz ziemię, przynajmniej na zdjęciu sprawia wrażenie żyznej i gliniastej. Zadroszczę Ci, bo ja glinę przywożę z pola, żeby jako tako zatrzymać wilgoć na swoich piaszczystych rabatach.
Ta biała smagliczka z poprzedniej strony niesamowicie intensywnie pachnie i przyciąga mnóstwo owadów. Kiedy się już raz ją zaprosi, to chętnie mieszka w ogródku, przenosząc się co jakiś czas z miejsca na miejsce. Muszę na wiosnę pozbierać te swoje rozrzucone sadzonki i zgrupować je gdzieś w jednym miejscu. ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalio masz prawie czystą kartę do zapisania. Włożyliście mnóstwo pracy i wysiłku, żeby działkę doprowadzić do takiego stanu...podziwiam! Jakie nasadzenia planujesz oprócz warzywnika? Jeżeli planujesz rośliny tzn krzewy, byliny to napisz, bo w zimie można pozyskać patyczki do ukorzenienia (służę ;:180 ). Poza tym na wiosnę mogłabym posłać nadwyżki bylin tylko muszę wiedzieć co planujesz i najważniejsze czy chcesz, bo nic na siłę :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Kurczę, że też ja nie wpadłam na taki pomysł żeby jakiś taki poplon u siebie wysiać tylko z chwastami się użerałam ;:124 . No i przy okazji wzbogaciłabym glebę. Oj ,człowiek uczy się całe życie. Planów masz ogrom więc wiosna będzie bardzo pracowita i ekscytująca zarazem ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

Trakt królewski do domku wytyczony! ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”