Marynko dziękuję

na części tego skopanego terenu rosły warzywa, ale w kolejny sezonie przenoszę warzywnik z drugiej strony działki, tam jest lepsza gleba. Ta część wymaga więcej pracy - powodem są sosny sąsiadów gubiące non stop igły... Pisaliśmy w tej sprawie do prezesa, sąsiedzi mają je wyciąć tej zimy (miejmy nadzieję). Szkoda drzew, ale kto sadzi coś takiego mniej niż pół metra od granicy działki?
Aniu bardzo dziękuję

Część ścieżek już jest wytyczona tak, jak najczęściej chodzimy, ale np. jedna już wygląda inaczej niż na tych zdjęciach. To prawda co piszesz, wszystko przyjdzie z czasem
Ewelinko dziękuję

tam się akurat źle nie kopało, bo już wcześniej ziemia była oczyszczona z chwastów, a potem wysiana gorczyca na poplon, która wydusiła wszystko co mogło odrosnąć
Seba dziękuję

liatrę kłosową akurat mam, i z tego co wiem nie da się wysiać jej wprost do ziemi

Dziękuję bardzo za propozycję, a nasiona jakich bylin masz? Interesują mnie wieloletnie i jednoroczne które można siać wprost do gruntu, z robieniem rozsady jak dotąd nie szło mi najlepiej

Gdybyś chciał też mogę podesłać Ci nasion, w tym takie co kupiłam i pewnie nigdy nie wysieję, bo jest za sucho

Najlepiej napisz na PW.
Dorotko kopaczem był mój tata - bardzo lubi to robić, chociaż czasem przesadza i chciałby skopać na raz pół działki

Zdjęcia bardzo długo były w wątkach kiedy istniał Fmix, ale zamknęli go 1,5 roku temu. Od tego czasu przechodzę z jednego hostingu do drugiego, bo nie chcę płacić - efektem są znikające foty

Ale same zdjęcia nadal mam na dysku. Na wiosnę planuję kolejną część tego wątku (chcę zamknąć ten niezbyt przyjemny rozdział życia), wtedy zrobię większe porównania
Lucynko dziękuję

u mnie mogą wymarznąć pędraki i drutowce, trochę ich jest, ale nie nazwałabym tego plagą
Dzisiaj ciąg dalszy zdjęć poglądowych - zapomniałam że robiłam takie ujęcia również kilka dni przed tymi i chronologię s**** trafił

No trudno, będą do porównania w przyszłości
Rabatka pod płotem z tej samej strony działki co łąka - w przyszłym roku zacznę przenosić rośliny gdzie indziej, bo to najstarsza rabata na działce, ziemia na niej nie była porządnie uprawiona. Zostanie jedynie malinojeżyna, jej nie da się przesadzić.
Granica działki ze ścieżką - tutaj powstanie płot, od strony alejki zostanie dosiana trawa, jeszcze nie wiem co zrobię od strony działki.
Główna ścieżka od granicy działki do domku - może trochę za szeroka, chyba na wiosnę ją poprawię. Na drugim zdjęciu zieloniutkie żyto ozime, w tym miejscu będzie przyszłoroczy warzywnik.
Ta sama strona działki, pod płotem wysiałam rzepik, bo żyta niestety zabrakło

Tutaj posadzę jakieś większe rośliny, z rosnących tam obecnie zostanie tylko ligustr i porzeczka. Te pieńki z pierwszego zdjęcia to stare ałycze wycięte jeszcze przez poprzedniego właściciela, niestety nadal walczę z odrostami

Na ostatnim zdjęciu żywa rzeźba - zostawiłam uschnięty czarny bez kiedy zauważyłam jak ładnie wspina się po nim bluszcz od sąsiada