Moje, moje - Mania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Też podejrzewam aeonium....
Pożyjemy-zobaczymy ;)
Nabyłam sedum burrito (połamałam podczas transportu, będą sadzonki;):

Obrazek
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ale śliczne :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maniu, prześliczne to sedum! Też miałam takie na oku, ale musiałam zastopować z zakupami. Pocieszam się, że co się odwlecze, top nie uciecze :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Re: Moje, moje - Mania

Post »

Dzięki! Myślę, że będzie dużo sadzonek na wiosnę ;)
Tez miałam go "nie kupić", ale w końcu stwierdziłam, że poupycham rośliny piętrowo. Nawet wokól drzwi balkonowych rośliny stoją.
Poza tym znów coś zamówiłam i czekam....
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Witam, ja w sprawie forumowej wymiany :) I tu kieruje pytanie do P. Kamili, bo akurat jestem z Wrocławia. Ale pewnie dopiero na wiosne bo teraz to pora zimowania kaktusów :D A przynajmniej przez ten czas sie zadomowie na dobre na forum :D
Pozdrawiam
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, widziałam u kogoś w oknie poustawiane piętrowo półeczki i na nich kaktusiki. Pomysł świetny! Też myślałam, by go wykorzystać u mnie, ale my często otwieramy/uchylamy okna i byłoby to niewygodne.

Sedum chętnie przyjmę, mam nadzieję, że znalazłabyś u mnie coś dla siebie :) Zresztą planuję wiosną zmniejszyć kolekcję do jednego okazu z gatunku/odmiany, bo już się nie mieścimy :)

Arturze, jeśli Ci się coś u mnie spodoba, to śmiało pisz, chętnie się podzielę.
Pozdrawiam! Kamila
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Ja podziały będę robić dopiero na wiosnę, bo niestety - na jednej mammillarce wypatrzyłam wczoraj wełnowca. Jest chyba w początkowej fazie /jeden kłębek ok. 2 mm/ i nie miałam nic innego pod ręką, jak tylko spirytus i .... Diazol, jeszcze z zeszłego roku /ponoć go wycofali/, ale jako jedyny aktualnie dostępny - został użyty. Zimowanie przerwałam, trudno się mówi - natomiast nie wiem, czy ten specyfik podziała? Roślinka stoi w worku foliowym odizolowana od reszty.
Jak na razie u mnie stagnacja, tylko szkodniki dają o sobie znać. Wszelka wymiana - najwcześniej na wiosnę. Ale mam nadzieję, że szybko nadejdzie, choć się nawet nie zaczęła :|
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pocieszenie ja od miesiąca wojuje z wełnowcami (tak sądze-białe, jajowate i włochate) na mammilarii :( nie używam żadnych środków chem. - tylko morduje je szpilką :twisted: i powiem że sa efekty :D Chyba się wystraszyły :;230 . mam tylko nadzieje, że na wiosne nie wrócą.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

I jak Arturze Twoja walka?

U mnie niestety - wełnowiec jest. Jak YETI - nikt go nie widział, ale wszyscy wiemy, źe jest
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, i ja walczyłam z wełnowcami. Stosowałam kilka środków p/szkodnikom. Jednak one ciągle wracały, a kaktusy nie wyglądały najlepiej (traciły koloryt, nie rosły). Przeczytałam o wełnowcach korzeniowych i musiałam jakoś je zwalczyć. W końcu wszystkie wyjęłam z doniczek, oczyściłam korzenie, a rośliny spryskałam płynem do czyszczenia szyb, korzenie również. Ziemię zalałam wrzątkiem i przesuszyłam.
Teraz, dwa miesiące po zabiegu, wełnowców nie ma i mogłam spokojnie kaktusy wynieść na zimowisko. Będę jednak zaglądać do nich, bo z wełnowcami to nigdy nie wiadomo!
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Kamilo, ja już walczyłam z tą cholerą w zeszłym roku /Actelic x 3) i było niby wszystko ok, podziało od wiosny do teraz. I znów, jak na złość - właśnie w okresie zimowania wełnowce się pojawiły. Do tego podejrzewam, że coś jest znowu z gruboszami (pojedyncze liście srebrzą się, zwijają i usychają). Już nie wiem, czym działać....teraz.... :(
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak na razie nie ma sladu po wełnowcach - a i pozbyłem sie mszycy korzeniowej z grusoniaka ;:138 - oczywiscie metodami mechanicznymi :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Hmmm, szkiełko i oko ;:108 Gratuluę Arturze, ale przy kilkudziesięciu doniczkach ta metoda chyba się nie sprawdzi .....
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mania pisze:Hmmm, szkiełko i oko ;:108 Gratuluę Arturze, ale przy kilkudziesięciu doniczkach ta metoda chyba się nie sprawdzi .....
Przy masowym ataku to fakt - nie sprawdzi sie. Wiesz, ja codziennie oglądałem mojego zaatakowanego Chamacereusa i niszczyłem pasożyty - ale był jeden. Przy wiekszej liczbie kaktusów byłby problem :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Na razie póki co - wełnowców u mnie nie ma /nic się w każdym razie nie pokazuje/.
Arturze - zauważyłam w wątku Kamili /Baryczki/, że u Ciebie Euphorbia Enopla jako żywo rośnie - napisz proszę, czy ten stan jest aktualny? Bo moje euphorbie po prostu szaleją i to pod koniec grudnia, a jak Boga kocham - nie podlewam ich i stoją w umiarkowanie chłodnym pomieszczeniu przy oknie pd:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”