Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

:wit Witajcie!
Mróz ma się całkiem dobrze, śniegu ciągle brak, a słoneczko nie żałuje swoich jasnych promieni.
Nie jest to dobra sytuacja, ale zawsze może być gorzej, więc nie narzekam. Sieweczki zadowolone i rosną jak na drożdżach, jest się czym cieszyć. :tan

Ewuniu [ewarost] - podobno floksy się rozsiewają, więc z własnego siewu też powinny powschodzić. Wysiejesz, to będzie wszystko wiadomo.
No popatrz, a ode mnie słonko nie chce odejść, nie chce wpuścić śniegowych chmur. ;:222
Dziękuję za dobre życzenia i wzajemnie tego samego życzę. ;:196

Iwonko1 - niestety, mnie się nigdy nie udało przechować cebulek tygrysówki, toteż teraz traktuję ją jako jednoroczną, co jest o tyle niewygodne, że nie zawsze trafiam na jej cebulki w handlu. ;:223
Naturalnie nasiona floksów będę zbierać, ale może się rozrosną na tyle, że dadzą się trochę podzielić...
Podziwiam Twoją silną wolę. Mnie jej ewidentnie brakuje. Dzisiaj wyszłam tylko po żwirek dla Misi, a przyniosłam dodatkowo trzy kapersiki. Jakoś tak niezauważalnie wpadły mi do koszyka, a przy kasie wstyd mi było przyznać, że sama ich tam nie umieściłam. ;:306
Ciepełko idzie. Wprawdzie nie śpieszy się zbytnio, ale już do niedzieli ma do mnie dojść. Dojdzie i do Ciebie, czego życzę Ci z całej duszy. ;:196

Julio - w sobotę ma już być znacznie wyższa temperatura, więc spacerek na działeczkę będzie przyjemny. Wiosna idzie. ;:303
Ten bordowy eukomis na zdjęciu prezentuje się ładnie, w naturze też jest ładny, tylko niższy niż te białe, ale za to wypuszcza trzy kolby kwiatowe z jednej łodyżki.
Dzień minął całkiem miło, dziękuję. ;:196

Danusiu [danuta z] - ja już przeniosłam swoje bielunie, bo zaczęły tracić wigor i zastanawiam się, czy na wszelki wypadek nie wysiać jeszcze kilka nasion. Myślę, że to zrobię, najwyżej później zakwitną. ;:108
U mnie mieczyki nie chcą być ładne, więc nie sadzę ich dużo, a do Lid.. nie chodzę w ogóle w imię pewnej zasady.

Elżuniu - za oknami mam wysokie mrozy, ale i pełne słońce i to powoduje żywotność siewek. Niestety, jednocześnie źle wpływa na rośliny zimujące na działce. ;:174
Dziękuję pięknie za ciepłe słowa pod adresem moich kwiatuszków. ;:196

Stasiu - ja też przygotowuję M posiłki wg diety opracowane dla niego przez synową współpracującą z lekarzem onkologiem. Dla mojego M nie było to łatwe, ponieważ oprócz serca, nowotworu, ma jeszcze chory żołądek i jest zagrożony cukrzycą. Przygotowywanie posiłków kosztuje mnie trochę wysiłku, ale widoczne gołym okiem efekty dają mi dużo satysfakcji. ;:63
Przejrzałam stronkę, do której mnie skierowałaś. Dużo z wymienionych tam warzyw, owoców tudzież innych produktów stosuję, ale dla wielu z nich M ma zakaz. ;:108 W każdym razie dziękuję Ci bardzo i dziękuję za pozdrowienia, które z radością przekażę. ;:196 Wzajemnie pozdrawiam cieplutko. ;:167

Marysiu [Maska] - problem w tym, że ten eukomis jest niewielki i mimo że na jednej łodyżce zakwitł trzema kwiatami, to i one też były nieduże. Że ładne, to fakt. ;:108
Myślisz, że mój białozielony też się obrazi? Oby nie.
Ja też lubię czytać o wiosennych temperaturach i byłoby miło, gdyby na czytaniu się nie skończyło. :D
To niech się spełni i nie tylko u mnie, Tobie niech też marzec przyjemność sprawi. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro obudzimy się w marcu, wobec tego dla zainteresowanych proponuję wypis z biokalendarza na ten miesiąc.

I. Ogólnie dobry czas siania i sadzenia:
1) od 01. do 10 i od 25 do 31.

II. Dni kwiatowe:
1) 03. od godz.9:24, 04. i 05;
2) 13., 14. i 15;
3) 22. od godz.7:24, 23. i 24;
4) 30. od godz.20:24 i 31 plus 01. kwietnia.

III. Dni owocowe:
1) 01., 08., 09., i 10;
2) 18., 19. i 20;
3) 26. od godz.14:24, 27. i 28.

IV. Warzywa korzeniowe:
1) 01., 02. i 03;
2) 10. od godz.12:24, 11., 12. i 13;
3) 20., 21 i 22;
4) 28 od godz.17:24, 29, 30 i 31.

V. Warzywa liściaste:
1) 05 od godz.14:24, 06. i 07;
2) 15 od godz.11:24, 16. i 17;
3) 24 od godz.9:24, 25 i 26.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko w ten mroźny wieczór. ;:4
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko...mnie się kiedyś udało kupić kłącze floksa tak jak napisała Marysia..z tych biało zielonych. Tak się z tego kupna cieszyłam a jak się potem okazało nic nie wyszło. ;:185 Mam Eukomisa ale zupełnie inny kolor, twój jest bardzo ładny. ;:333 Powiedz czy twój się namnaża, moje jak były dwa tak są. ;:oj . Mrozy u mnie nie odpuszczają, szkoda że nie ma białej pierzynki. Grypsko mnie dopadło, już któryś dzień z rzędu gorączkuję..wstanę na chwilę do kompa i znów pod pierzynkę. ;:oj Pozdrawiam i zdrówka życzę. ;:168
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

O tak, słonka nie brakuje, parapety już stwierdziły że wiosna, tylko temperatura na zewnątrz nie nadąża :) Pisząc te słowa wdycham zapach kolejnego bukiecika carnosy, ona już od 3 tygodni zapowiada wiosnę ;:204
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Witaj Lucynko :)

Od czego ten kalendarz biodynamiczny jest uzależniony? I co daje? Lepsze plony czy jak?

I co znaczy, że sadzenie od 1-10? Co można zasadzić w tym okresie i gdzie? Przecież ziemia jest zmarznięta na kość. Chyba że tunel?
Może ten od 25 będzie lepszy, może pogoda łaskawsza, ale póki co u mnie ziemia skuta w kamień i choćbym chciała (a chcę) to się nie da. Cały czas czekam z bobem.

Zaciekawiłaś mnie. Nigdy się nie stosowałam do żadnych dat itd. Ja mam swój własny kalendarz pt " dni wolne" :lol: i wtedy wysiewam. Ale z chęcią się dowiem coś o tym biodynamicznym, bo widzę, że sporo osób stosuje.

Przepiękne kwiaty. Szczególnie mi się podobają te zółte i czerwone. Czyżby to taka piękna odmiana rozchodników?
I kot ;:167 , jak ta kotara się dobrze z Wami ma. Cudowne.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jeszcze zima, ale zdaje się, że za chwilę sobie pójdzie. Niech idzie, bo cni mi się za działeczką.
Miałam dwa bardzo zajęte dni, zaczął się bowiem kolejny maraton po różnistych specjalistach od zdrowia i rozmaitych laboratoriach. Potrwa to do ok. 20 III. Ja oczywiście w charakterze osoby towarzyszącej.

Zuziu111 - moje eukomisy mają dopiero roczek i cebulek przybyszowych brak. Może gdy dłużej u mnie pomieszkają, to pomyślą o potomstwie. ;:218
Współczuję konieczności leżenia w łóżeczku ;:168 ale grypa wymaga wygrzania, inaczej sobie nie odejdzie.
Kuruj się kochana, ;:167 ;:196 bo wiosna wkrótce. Pozdrawiam cieplutko i zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Natalko - miałam hoję kilkanaście lat, ale ani raz nie zakwitła. Skończyła żywot marnie, bo pod pazurami Miśki. Nie żal mi, bo i tak nosiłam się z zamiarem pozbycia się jej, tylko zawsze było mi żal. ;:306

Majeczko - kalendarz biodynamiczny to po prostu kalendarz księżycowy, a tutaj masz link:
http://www.mojpieknyogrod.pl/ogrod-ozdo ... k-po-kroku
Ta roślina, o którą pytasz, to jest pojedyncza sztuka rozchodnika kamczackiego variegatum. Jego kwiatki zmieniają kolor w miarę dojrzewania. ;:333 On jest niziutki, na skalniaku.

Dzisiaj miast wspominkowych zdjęć pokażę część moich parapetowców działkowych.

ObrazekJedna z czterech kobei.

Oczekujące na pikowanie.
ObrazekGailardia.

ObrazekLewkonie.

ObrazekCelozje grzebieniaste i pierzaste z drugiego zasiewu. Pierwsze zjadła pleśń.

ObrazekGomfreny.

ObrazekDalia zmienna. Trzeci zasiew, dwa pierwsze nie wykiełkowały.

ObrazekPysznogłówka cytrynowa.

ObrazekUratowane przed pleśnią pierwiosnki.

ObrazekMix goryczek.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko a już myślałam na kobeę, że pomidory masz takie duże :;230 :;230
Dzisiaj poszalałam z siewami aż się boję jak to wszystko wyrośnie...ale może od kwietnia będzie tak gorąco, że wszystko pójdzie do tunelu?
Sieweczki ładnie się prezentują i niech rosną ogrodniczce na pociechę ;:173
Pomyślności do 20 marca a na dzisiaj cieplejszej nocy ;:196 ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko podobnie jak Marysia Myślałam że to pomidor ;:306 ale jak popatrzyłam na te klapowate przylistki to się domyśliłam, że to nie to ... Moje kobee dopiero wynurzają się nieśmiało ... Pozostałe siewki pięknie się prezentują, nawet te pierwiosnki w cynamonie...Niech rosną na dorodne roślinki... Cierpliwości, wytrwałości i spokoju na ten maraton wam życzę, a wyniki niech będą tylko pomyślne ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Marysiu [Maska] - ja czekam z kolejnymi siewami, a właściwie z pikowaniem, bo siać już dużo nie będę, do trzeciego marca. ;:131 Jakoś przywiązałam się do biokalendarza.
Wierzę, że jeszcze w marcu wiosną buchnie, :tan więc siej i módl się o ciepełko. ;:108
Dziękuję w imieniu moich sieweczek i Twoim życzę tego samego. ;:196 Tobie radości z upraw. ;:196
Dziękuję również za dobre słowa pod adresem mojego osobistego maratończyka.

:wit Ewuniu [ewarost] - najsłabiej mają się lewkonie, zupełnie nie wiem, co jest tego powodem, mam jednak nadzieję na poprawienie ich kondycji po sobotnim pikowaniu. ;:7
Pięknie dziękuję za dobre życzenia, także te skierowane do maratończyka. ;:196 A Tobie przede wszystkim zdrówka życzę. ;:167

Moje pierwsze pomidorki prezentują się tak, jak na załączonym obrazku.
Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj kochana Lucynko ;:196
Bardzo piękne sieweczki - gratuluję ;:333 ;:333 ;:333 ja dzisiaj się biorę za sianie .
Eukomis cudny i taki inny - mam kilka ale takiego nie .
U mnie nadal mrozi i to coraz bardziej - 20 jest teraz ;:145
Pozdrawiam i z całego serca życzę zdrówka dla Ciebie i męża i samych miłych i ciepłych dni ;:167 ;:4 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko masz już taki duży pomidor, a moje dopiero co wysiane, żaden do tej pory nie wykiełkował.
Siewki ładnie się prezentują ;:215 gomfreny nie znam, sprawdziłam jakie ma kwiaty, przyznam ciekawe niespotykane.
Dzięki za kalendarz, będę korzystała i siała wg wskazówek.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mam przerwę w maratonie do poniedziałku, wobec czego zajęłam się różnymi domowymi, no i polazłam po kolejne woreczki ziemi, a przy okazji znalazłam torebki z cebulkami tygrysówki, no i wpadły do koszyka.
Jutro cały dzień poświęcę sieweczkom kwiatowym i trochę jeszcze zasiewom kwiatowym.

Tereniu [TerDob] - ;:196 Dziękuję za wszystkie dobre słowa i życzenia, kochana jesteś. ;:167 ;:167 ;:196
Mrozu aż tak dużego u mnie nie ma i nie było, ale 15 stopni poniżej zera przy całkowitym braku śniegu nie wpłynęło dobrze na roślinki. :oops: Wkrótce będziemy liczyć straty. ;:174

Dorotko [korzo_m] - wysiałam na razie tylko te pomidorki, które kazano wysiać już w lutym. Mam ich 7 sztuk, to może ze trzy dożyją końcówki maja... ;:218
Gomfrenę polubiłam przed dwoma laty. ;:333 W ubiegłym roku siałam ją w zimnym inspekcie, ale majowe mrozy zniszczyły wszystkie siewki, ;:222 nie tylko gomfrenę. Ładnie wygląda w suchych bukietach w okresie zimowym, gdy ogrody śpią. ;:303

Dobrego, cieplejszego dnia dla wszystkich. ;:4 ;:4

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne letnie widoczki :D no popatrz, moja carnosa przez rok kołkowała, potem przez kolejne dwa lata dość szybko rosła, a teraz baldaszek za baldaszkiem ;:oj Ale nie wszystkim się udają te same kwiaty, byłoby nudno :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Piękna jeżówka ;:63 ;:63
Lycynko ja dzisiaj posiałam Gomfrenę nie wiem czy nie za wcześnie ale jak wpadłam w trans to siałam wszystko po kolei :)
Dzisiaj piękny dzień słoneczny ale mroźny - kiedy to się zmieni ??
Miłego i ciepłego weekendu ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wykorzystałam do maksimum dzisiejszy kwiatowy dzień. Przepikowałam wybujałe sieweczki, wsadziłam do donic przechowywane w domu cebule i cebulki, ponieważ śpieszy się im do wiosny, powypuszczały kły i tak się nimi szczerzyły, że bałam się, by im nie odpadły.

ObrazekEukomisy białe.

ObrazekGaltonie.

ObrazekEukomis ciemny.

ObrazekSzczawik 'Aga'

ObrazekSzczawik 'Deppego'

ObrazekTuberoza wonna. (W ubiegłym roku nie zdążyła zakwitnąć)

Porządnie się zmęczyłam, co ogromnie mnie cieszy, bo to bardzo miłe zmęczenie. Niestety, nie dokończyłam roboty i będę zmuszona jutro dokończyć dzieła, mimo że to niedziela.

Natalko - w sumie to bardzo dobrze, że nie mamy wszyscy takich samych roślinek zarówno domowych jak i ogrodowych, bo - masz rację - byłoby nudno. ;:108

Tereniu [TerDob] - piękne dzięki za pochwałę mojej jeżówki oraz za dobre życzenia, które z ;:167 odwzajemniam. ;:196
Moja gomfrena już niedługo będzie pikowana, nie posiałaś swojej zbyt wcześnie.
Idzie ocieplenie. Co prawda ślimaczym tempem, ale przecież w końcu musi przyjść. Za chwilę Kazimierza, a "Na Świętego Kaziuka wiosna z zimą zwady szuka".

Dla ocieplenia wieczoru trochę lata.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko :wit
;:180 za ogrom pracy, już wyobrażam sobie, jaki piękny będzie tego efekt ;:108

Ja też chyba, za Twoim przykładem, posadzę niektóre, kiełkujące już cebulki do doniczek. A czy potem przesadzasz je do gruntu?

Oczywiście śliczne, emanujące letnim ciepełkiem, zdjęcia.

Życzę wiosennego ocieplenia i zdrówka ;:168
Pozdrawiam
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”