Kawon ( arbuz ) - część 9
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Ja teraz zaszalałem bo arbuzy wysiałem w pojemnikach tych w włókna czy czegoś takiego, takie jak z papieru co osy budują gniazdo... To w markecie zakupiłem, z tym się potem sadzi do ziemi te arbuzy bo te kubeczki są biodegradowalne. Ich nie dziurawię bo to bez sensu chyba???Jak robię błąd to proszę mnie pouczyć abym zdążył się poprawić! 

Witam, jestem Adam.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie używałam ich to nie wiem
Może ktoś takie miał i się wypowie? A jak podlejesz więcej, to puszczają wodę, albo chociaż się "pocą" nią? Jak tak to już nie jest źle.
Powiem Ci, ze w tym roku w tackę po jakiejś jarzynce albo owocach wysiałam kwiaty i tak mi ziemia przez te wycięte fabrycznie dziurki uciekała, że włożyłam płatek z ręcznika papierowego Myślałam, ze zatrzyma ziemię, a wodę puści. A gdzie tam! Jak podlałam za dużo, to kobee mi pływały a tam się przesączało całe wieki, dwie tego nie wytrzymały
Więc taki papier się nie sprawdził, ale może Twój jest lepszy
Jak masz je w jakiejś tacy, to ja bym pewnie nacięła choćby odrobinę. Jak to wygląda? Masz zdjęcie jakieś?

Powiem Ci, ze w tym roku w tackę po jakiejś jarzynce albo owocach wysiałam kwiaty i tak mi ziemia przez te wycięte fabrycznie dziurki uciekała, że włożyłam płatek z ręcznika papierowego Myślałam, ze zatrzyma ziemię, a wodę puści. A gdzie tam! Jak podlałam za dużo, to kobee mi pływały a tam się przesączało całe wieki, dwie tego nie wytrzymały

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Melduję wysianie arbuzów w poniedziałek, a dzisiaj jeszcze coś po dosiewam bo jak zrobiłem przegląd nasion to znalazłem kilka odmian.
Czy Orangeglo to mieszaniec? Bo już nie mam opakowania, a zbierałem własne nasiona.
Czy Orangeglo to mieszaniec? Bo już nie mam opakowania, a zbierałem własne nasiona.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Orangeglo to odmiana ustalona .
U mnie arbuzy wschodzą , część jeszcze jest pod ziemią .
Dziwczyny macie piękne sadzonki
U mnie arbuzy wschodzą , część jeszcze jest pod ziemią .
Dziwczyny macie piękne sadzonki

- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Tak , dokładnie te doniczki są takie same jak na zdjęciach u juliana.
I tak samo się zachowują, wody nie puszczają ale jak się mocno podleje to się ma wrażenie ze się zaraz rozlezą w ręku. Jak to kupiłem w TESCO za grosze, coś 2,50zł za 12szt.
A kupiłem bo tu na forum ktoś pisał, że dyniowate nie tolerują pikowania( z czym nie do końca się zgadzam)
ale postanowiłem to sprawdzić na tych doniczkach z torfu.Ponoć z tą doniczką sie sadzi do gruntu potem.Nie trzeba wyciągać rośliny.
I tak samo się zachowują, wody nie puszczają ale jak się mocno podleje to się ma wrażenie ze się zaraz rozlezą w ręku. Jak to kupiłem w TESCO za grosze, coś 2,50zł za 12szt.
A kupiłem bo tu na forum ktoś pisał, że dyniowate nie tolerują pikowania( z czym nie do końca się zgadzam)

Witam, jestem Adam.
Mam małe arbuzy wyniesione w poniedziałek na pole z domu. W nocy ma być tylko 6 stopni a jutro w nocy 7. A one jeszcze takiego zimna nie widziały bo ostatnie noce były ciepłe 14-15 stopni, od soboty znowu będzie ciepło i czy arbuzy młode z owoca kupionego w biedrące nie uschną z zimna przez te dwie noce
Ja się (zewałem) jutro buduje namiot 6x3 część wysadzę w namiocie resztę na gruncie
Co ile sadzić pod folią?
Co ile sadzić pod folią?
Jak będą ci się pieły to co 30 cm
Czyli po sznurku?
A co z owocami?
A co z owocami?
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Owoce w siatkach podwiązane do dachu tunelu.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Macie jakieś rady ogólnie na dyniowate, które za mocno wybiegły w domu (bo za ciemno i za ciepło)? Jak wsadzać takie lebiody do gruntu? Jak wsadzę je tak jak rosły to boje się, że pierwszy lepszy zefirek je połamie
Można je wsadzić sporo głębiej jak pomidory? Łodyga nie zgnije w ziemi? Wypuści boczne korzonki? Moje podkładki poszły prawie w sufit, melony i arbuzy również - choć w ich przypadku powiedzmy problem jest mniejszy bo i tak będę je ucinał pod liścieniami podczas szczepienia.

-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
Miałam poprzestać na tym co mam, ale zamówiłam Orangeglo z Legutki, dostałam nasiona ważne do 12.2020 r. (już się bałam o datę ważności, bo nie ma ich w tym roku w sprzedaży) i teraz czekam na kiełkowanie, tylko zastanawiam się, czy nie za późno. Moje arbuzy wysiane wcześniej są na etapie 2-3 liścia właściwego
.

-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje dopiero przedwczoraj położone do kiełkowania.Na pewno jeszcze zdążą urosnąć.
Pozdrawiam Ekaterina