Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Witaj Beti Mów co chcesz, ale pomijając przyczynę, to te Twoje nocne zdjęcia są taaakie klimatyczne, naprawdę mają coś w sobie innego, niestandardowego. bardzo mi się podobają. Liliowce też mi się podobają i jak wiesz, mam ich kilka na swojej działce. Ale jak się nad tym zastanowić, to mi wychodzi, że raczej to są kwiaty do ogrodu przydomowego lub na działkę, ale w większej ilości. A mówie to po swoich zeszłorocznych doświadczeniach, gdzie wręcz polowałam na te swoje pojedyncze liliowce nie mogąc być w tym czasie na działce codziennie. NIe umniejsza to oczywiście ich urokowi ani w ząb.

Jestem też przekonana, że wcześniej niż za 3 miesiące zaczniesz chodzić (podobnie zresztą jak każdy inny zapalony ogrodnik) z nosem przy ziemi w poszukiwaniu kiełkujących roślinek :wink: Ja to już chodzę i liczę, że w lutym zakwitną pierwsze krokusy.

Pozdrawiam serdecznie ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie ogródek okryty śniegową kołdrą i to dosyć grubą. Piękne liliowce u Ciebie super rosną u mnie maja mało miejsca,więc muszę często je dzielić .Beatka [Bazyla] ma rację te ciemne fotki mają coś w sobie szczególnego patrzy się na nie inaczej .Beatko udanego tygodnia ja na razie zawiesiłam kłódkę w swoim wątku aż śnieg się stopi i co nieco wylezie spod niego ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

A widzisz Kochana tak mi Twe myśli pomogły, że jak się ociepliło to chciałam wbić szpadel w tunelu...i kicha ziemia twarda. Pewnie pod śniegiem udałoby się ale tu nie ;:185 Wymyśliłam że wiosną wjadę glebogryzarką i jedynie wzruszę ziemię :wink: Ty razem żadnych eksperymentów ...pierścieni, te pójdą do gruntu otwartego.
Na razie cieszą mnie siewki heliotropu z nasion zebranych z własnych sadzonek...a tak w nie nie wierzyłam :D
Beatko jeszcze dwa, trzy dni i luty Obrazek Obrazek ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Tak naprawdę, nocna sceneria tylko dodaje uroku Twoim liliowcom. Wydobywa z nich kolor, który w dziennym świetle nie jest aż tak wyeksponowany ;:63 Kilka nowych sadzonek dostałam od Dorotki i sama jestem ciekawa jak będą kwitły. Sadzonki brałam w ciemno, bo spotkałyśmy się już po kwitnieniu tych cudowności i zostały same listeczki.
6 stopni to już prawie prawdziwa wiosna ;:oj , u mnie aż tak ciepło nie jest, bo tylko 1*, ale i tak wszystko płynie. A wczoraj dopadała świeża warstwa białego puchu, więc ma co płynąć. Ale ze słońcem krucho, schowało się za grubą warstwą chmur. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Beatko też lubię liliowce, ale nigdy nie robiłam ich nocnej sesji :roll: ... Będę musiała spróbować, choć za efekt końcowy nie dam sobie uciąć ręki ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Beatko :wit . Myślę, że forsycja tego roku szybko zakwitnie skoro takie temperatury panują końcem stycznia :;230 . Oby tylko mega mrozy jeszcze w lutym nie przyszły ale jak patrzyłam na długoterminową pogodę to raczej lekka zima tego roku ma być. Oby tylko wiosna zbyt długo się nie ociągała :roll: . Liliowce cudne i ja tego roku doczekam się ciut większych kęp ;:108 . Jednak liliowce potrzebują trochę czasu żeby się rozrosnąć ale warto czekać , tak samo jak na piwonie też warto poczekać ;:215 . Właśnie wiszę z jęzorem na brodzie i oglądam peoniowe cudności i myślę czy by jednak się nie skusić :;230 . Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko - liliowce więc też potrafią urzec nie jednego.
Na razie nie maiłam odwagi jechać do szkółki na festiwal liliowców, bo moje serce by tego mogło nie wytrzymać.
Ale może w tym roku pojadę, mam troszkę już odmian, więc mam nadzieję, że nie będzie aż takiego chciejstwa jakie mogłoby być jak dopiero co zaczynałam zapraszać te rośliny do siebie.
Chyba się zdecyduję na posianie Tunbergii, to będzie moja premiera w sianiu tej rośliny.
Tydzień zaczęłam na weoło, i odwzajemniam te życzenia dobrego tygodnia ;:196

Iwonko0042 - jakże miłe są takie powroty ;:196
Mam nadzieję, że tęskniłaś troszkę za Forum.
Fakt, kwiat liliowca utrzymuje się tylko jeden dzień, ale jest ich na tyle sporo, że jakby kwitły non stop. Przez dwa miesiące to większość kwitnie, ale są i takie co kwitną od czerwca do listopada - więc na pewno pozwalają się sobą cieszyć.
Te parapetowe hiacynty spróbuję dać do ogrodu i zobaczymy czy wydolą na przyszły rok, byłoby fajnie jakby się to powiodło.
A kot troszkę mało fotogeniczny, w rzeczywistości jest dużo śliczniejszy. Na zdjęciach wychodzio staro, nie wiem czemu. Najważniejsze jednak, że często u mnie bywa i sam dopomina się o jedzonko jak tylko mnie zobaczy.
Cały czas mi się przypomina jak się urodził jak się chował przede mną w winogronach. No wcale go nie było widać ;:306 , takiego czarno-białego przystojniaczka z dużymi oczkami

Ha ha Becia - czyli nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Zaczynam troszkę żałować, że tak mało zdjęć pstrykałam, Byłam pewna, że jest to na nic....
Może dorwiesz już w tym roku te swoje liliowce, może ucieszysz się ich kwitnieniem. Na niektóre trzeba troszkę poczekać. Ja czekam na pająka... ;:108 Jeszcze ani jednego kwiatu nie wydał.
Pewnie tak właśnie będzie z tym moim nosem przy ziemi, ale wolę się nastawić na marzec by się nie dłużyło zbytnio to oczekiwanie na iryski i krokusy, przebiśniegi. Jak się pojawią wcześniej to tylko hurrra! Posadziłam kilka irysków i kilka tulipanów - ciekawa jestem czy się pokażą.
Równiez pozdrawiam bardzo serdecznie ;:196

A u mnie tylko chlapa ciapa ostatnio, Jadziu - niestety czasem troszkę przez noc zamarza i rankiem zaczyna się robić nie wesoło, bo śilisko.
No już samo pstrykanie tych fotek nocą wywoływało u mnie wielki śmiech. Zamykasz oczy i pstrykasz - albo utrafisz chcianą roślinkę albo nie i próbujesz tak aż do skutku ;:306
Dobrze, że miejscami masz płot ze zwykłej siatki to do ogródka zaglądnąć można w każdej chwili mimo kłódki. ;:168 Zapewne szybko otworzysz nowy wątek - widzisz już te kolejeczkę pod furtką? ;:196

Marysiu - Ty masz takie fajne te gify! ;:215
Oj tak, wydaje się czasami, że wszystko odtajało a tu ziemia nadal zmarznięta. Podobnie jak suchym latem w czasie deszczu wydaje się, że wreszcie nam podlało rabaty, kopiesz a tu trzy centymetry mokrego - reszta nadal w suszy.
dziękuję, ze pomagasz mi przetrwać do szybkiego lutego ;:196 Masz rację luty za raz, dwa, trzy!
Siałaś heliotrop, więc wstawiam zdjęcia żeby roślinki wiedziały jak mają wyglądać i pachnieć. ;:215

Iwonko1 - ja też mam jeszcze sporo takich samolisteczkowych liliowców, które nie wiem kiedy i jak zakwitną. Wielka niewiadoma. Na niektóre trzeba czekać nawet ze 4 lata, więc cierpliwie czekam...
Ale nie ma na to reguły, więc być może te Twoje zakwitną od razu, trzymam kciuki.
Co do nocnych zdjęć to najpierw szukaj danej rośliny a potem w nią celuj aparatem - wesoło się robi takie fotki. ;:306
Ta rutewka przy liliowcu dość ciekawie wyszła.
Byle do wiosny! ;:3

Ewuniu - te ciemne fotki to tak z konieczności, aparat mi się zepsuł i za dnia odmawiał współpracy. I teraz tylko nocą jako takie fotki wychodzą z niego. Tak jak pisałam wcześniej - oczka trzeba zamykać jak się tak nocą pstryka i dawaj celowanie na oślep ;:306
Jestem ciekawa Twoich nocnych fotografii ;:168

Ewelinko - jak na razie taka zima dla mnie jest świetną. Do 20 lutego nadal tak ma być, potem zobaczymy co zaprognozują, bo przeglądam tylko tę pogodę na trzy tygodnie z góry. Forsycja już by chciała zakwitnąć, od listopada prawie pęka w szwach, ale ona dobrze wie, że to jednak jeszcze nie pora na to.
No właśnie - juz kiedyś wspominałyśmy, że na piwonie i liliowce czekać warto te kilka lat....
Na szczęście nie mam miejsca na więcej piwonii. Aczkolwiek ciutkę jednej przeniosłam sobie na kolejną rabatę, jakby co z tą starszą się porobiło.
Będę bardzo chętnie je podziwiać u Ciebie. ;:215
No może kiedyś na koperkową się skuszę bo takiej nigdy wcześniej nie miałam. A podoba mi się bardzo. ;:167
Teraz czekam aż mi zakwitnie piwonia od Jadzi, już będzie u mnie trzeci sezon - więc może się jej uda w tym roku zabłysnąć choć jednym kwiatem.
Mam nadzieję, że pochwalisz się jeśli dokonasz tego zakupu.

Mam mało zdjęć z ubiegłego roku, szczególnie z początku sezonu i z lata, więc nieco bardzij odgrzewane, ale miłe dla oka

Heliotropy:

Obrazek

Kalina Roseum

Obrazek

i inne:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Beatko u mnie dzisiaj sypie śniegiem ;:oj . Szkoda, że nie masz już miejsca na nowe rośliny ale każdy ogród musi kiedyś dojść do tego etapu. Ja tylko czekam aż zaczniemy działać na dokupionej działce i będę miała mnóstwo miejsca na rośliny. Już nie mogę się doczekać. Na pewno sporo roślin będę dzieliła od siebie i przesadzała bo finansowo ciężko będzie od razu zagospodarować 10 arów. Obiecałam sobie, że w pierwszej kolejności skupię się na sadzeniu krzewów i drzewek a potem będę uzupełniała bylinami i całą resztą. Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie bo jeszcze planów żadnych nie robiłam. Dopóki panowie nie wyrównają nam działki jakoś " nie widzę" tego obszaru i nie umiem nic zaplanować :;230 . Podejrzewam, że i tak większość nasadzeń to będzie czysty spontan bo ja jednak lubię taki trochę bałagan ale kontrolowany :;230 . Koperkowa piwonia jest faktycznie bardzo ładna a ja szczerze mówiąc nie spotkałam się z nią ani "na żywo" ani w ofercie , które przeglądam :roll: . Na pewno dam znać jak coś wybiorę . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko nawet się obejrzysz jak znów zakwitnie ta cudna kalina,tamaryszek, a ogródek znów uraczy nas kolorami .Oby tylko wielkie mrozy sie nie pojawiły w lutym czy nawet w marcu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko jak tam staro, wcale nie, jest śliczny, zresztą ja wszystkie koty świata uwielbiam, dla mnie każdy jest cudny i tyle, no piesy też oczywiście ;:215 Hiacynty sadź spokojnie do ogrodu, poradzą sobie, ja tak właściwie co roku robię, bo nie ma to jak pierwsze oznaki wiosny w domu na początek sezonu, zawsze je mam, a potem własnie idą do ogrodu ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heliotropami mi zapachniało! :tan :tan Kocham te kwiaty głównie za ich słodki zapach, ale też za niemal granatowe wiechy i roje motyli na nich. ;:138
Kaliny kojarzą mi się z ogrodzeniem zagrody rodziców, bo przy płocie rosło ich zawsze dużo, a gdy kwitły, sprawiały fantastyczne wrażenie. ;:333
Wkrótce zakwitną pierwsze wiosenne, a tamaryszek szczególnie mi się podoba. ;:215 Sama go nie mam, ale sąsiedzi mają taki duży już krzew i z mojej działki mogę go sobie oglądać do woli. ;:138
Zdrówka, Beatko i nieustającej radości. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko z takich heliotropów pod koniec lata zebrałam nasiona za poradą Lucynki i udało się rośnie nowe pokolenie!
Ślicznie wyszły białe pełne orliki. Może zbierzesz nasiona latem ;:180 Mam inne kolory pełnych, ale białego nie mam ;:185 Czy na ostatnim zdjęciu jest wilczomlecz. Pozdrawiam serdecznie Obrazek
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Beatko,

i mi zapachniało heliotropami. Niestety miałam tylko jednego roku, a teraz nie mam już gdzie posadzić. Raczej potrzebują stanowiska zacienionego.
Ty czekasz na kwiatki piwonii, a ja irysków. Kupiłam dwa lata temu, ale okazało się, ze to małe sadzoneczki, więc cierpliwie czekam. Może któryś z czterech odmian zaprezentuje się tej wiosny.
Na razie piszesz dobre wiadomości pogodowe, oby tak dalej. Ciągle myślę, by nie powtórzył się luty, a raczej końcówka tego miesiąca poprzedniego roku.
Trzymajmy kciuki :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

:wit

U mnie halny - to i snu nie ma, bo wolny weekend wreszcie mam ;:306

Ewelinko - no pocieszę Cię i siebie bardzo, że mam jeszcze sporo miejsca na rośliny. Ale niestety nie na wszystkie. A jeszcze mam długą listę co by u mnie tu pasowało. ;:306 Już weszłam w ten etap "moich perełek ogrodowych". Czyli taka kosmetyka wizualna rabat.
Może jakiś klon palmowy, na pewno kolejne trawy, itp. Nie widziałam dotąd miejsca na choćby małą magnolię, a teraz już je wygospodarowałam. Zaryzykuję w tym roku z irysami. No pomysłów jest mnóstwo. Jak bym kolejne piwonie zapraszała do ogrodu to ta wspomniana koperkowa (niestety, widuję ją w ofertach ;:306 oraz bardzo mi się podoba pełna pastelowo różowa). Ale one nie są na mojej liście, że muszą od razu być...
Mam dwie, które mogę podzielić, więc jeśli takich jeszcze nie masz to daj znać. Biała i amarantowa (obie pełne).
Myślę, że Ci się to uda z tymi krzewami. Sporo z nich się świetnie przyjmuje. Mam takich kilka "swoich" u siebie.

Jadzinko - oj tak, bardzo się czeka na takie kwitnienia forsycji, tamaryszka, kalin.
Kolorki w ogrodzie czym prędzej widziane.
No to życzmy sobie by wiosna nadeszła dość szybko, ciepła, słoneczna, przyjazna nam i naszym ogrodom.
Na razie luty z temparaturami na spokojnie. Ja do minus 15 stopni to spokojnie patrzę na mróz (ale oczywiście tylko w grudniu, styczniu, lutym). ;:172
Mam kilka nowych wiosennych od Ciebie roślin - cieszyłabym się bardzo jakby się wszystkie pojawiły na wiosnę.

Iwonko0042 - no na prawdę ten kot na zdjęciach tak staro wygląda. A w rezultacie to nadal młodziak. A śmiechu jest przy nim co nie miara. Cieszę się, że jest mi ufny.
A kiedy mam posadzić te cebule z pędzonych hiacyntów do ogrodu? Zaraz na wiosnę, czy odpowiednio przesuszyć i posadzić jesienią?

Lucynko - jeden z tamaryszków to jest drzewko z patyczka. Prowadzę go tak by nie zabierał mi nic miejsca, tzn na jednym pniu. Koronę już ma dość wysoko więc spokojnie rośliny pod nim sobie świetnie radzą. Też uwielbiam tamaryszki, szczególnie jak kwitną.
Kalinę Roseum też prowadzę jako wyprostowany krzew, na szczęście dobrze znosi formowanie. Ok 60 cm od ziemi ma wycięte wszystkie gałązki i super się tak prezentuje i trzyma fason.
Heliotropy trzymasz w doniczkach czy sadzisz do gruntu?
Również wszelkich serdeczności życzę i dobrego zdrówka ;:196

Marysiu - to szacunio za heliotropy! Mnie się jak dotąd nigdy nie udały z siania. Ale ostatnio doczytałam by ich nie przysypywać ziemią - może to była przyczyna mojego neipowoedzenia, bo jednak je ziemią ciutkę zawsze posypałam.
Teraz kupuje już gotowe, już od razu śliczne.
Mam też od Jadzi w doniczce z zeszłego roku, jestem ciekawa czy się przechowa. Spróbować trzeba było.
To na zdjęciu, kwitnące na żółto to jest niski rozchodnik.
Białe orliki u mnie nie szaleją. Szybko się zatracają, nawet po jednym sezonie. Ale obiecuję, że jak tylko będą nasiona - to na pewno Ci je przyślę. Są rzeczywiście śliczne.

Paulinko - ja heliotropy jak dotąd trzymałam tylko w doniczkach i dają sobie radę nawet w małej doniczce. Ustawiam je na słoneczku i są sliczne aż do zimy. Mają w sobie to coś. Ale w takim razie choć jednego spróbuję dać do pólcienia, zobaczę czy rzeczywiście to wolą.
A o jakich iryskach piszesz? Tych wczesnych? Czy irysach, irysach? Te marcowe też posadziłam minioną jesienią, czekam na nie. Bo wcześniejsze mi po jednym sezonie wypadły, tak jak inne ładne cebulowe,. Troszkę mi smutno było jak w ubiegłym roku nie zobaczyłam ponownie pięknych pełnych śmietankowych tulipanów. Ale liczę się z tym, że u mnie to tylko botaniczne i te najzwyklejsze tulipany mogę co roku podziwiać - resztę trzeba traktować jak jednoroczne. Dlatego z tych ciekawszych dosadziłam tylko kilka sztuk - zobaczymy czy zakwitną.

Jak tu nie czekać na takie piwonie?

Obrazek

Obrazek

Kilka wspominków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko myślę, że z tymi hiacyntami to zrób tak, jak robi się z cebulami wiosennymi, znaczy przesusz i dopiero do ziemi, ale z drugiej strony jak tak robiłam i zapominałam o nich i potem wsadzałam do ziemi wiosną, też kwitły ;:215
Prześliczne i apetyczne zdjęcia ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”