Sępolia - fiołek afrykański cz.1
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym Ci radziła odnowić te fiołki, bo te wyglądają już na niemłode
Spróbuj ukorzenić nowe listki
W przyszłym roku powinnaś mieć eleganckie rośliny, które wydadzą mnóstwo kwiatów
I nie trzymaj fiołków na południowym oknie bo fiołki tego nie lubią
Najlepsza wystawa, to okno północne lub zachodnie, ja trzymam też na wschodnim, ale przd południem cieniuje je żaluzją
Spróbuj ukorzenić nowe listki
W przyszłym roku powinnaś mieć eleganckie rośliny, które wydadzą mnóstwo kwiatów
I nie trzymaj fiołków na południowym oknie bo fiołki tego nie lubią
Najlepsza wystawa, to okno północne lub zachodnie, ja trzymam też na wschodnim, ale przd południem cieniuje je żaluzją
- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Po pierwsze nie masz tu z czego odmładzać, bo żaden listek nie nadaje się do ukorzeniania. Po drugie tak jak pisali poprzednicy fiołek musi byc podlewany od dołu czyli obowiązkowe dziurki i podstawek. Po trzecie żadnego nawozu do kwitnących
bo to on prawdo podobnie jest przyczyną takiego wyglądu tych fiołków, przesadz do świeżej ziemi i żadnego nawozu nie dawaj daj im odpocząć 2 miesiące
potem trochę zwykłego nawozu by wzmocnić rozetę ale w proporcjach o połowę mniejszych niz zalecane i dopiero wiosną dać do kwitnących, one muszą odpocząć jeśli chcesz żeby zakwitły 

Witam,
W jednej doniczce mam 4-5 fiołków, które powstały przez ukorzenienie jednego listka. Okazy są już dosyć duże i miałam je rozsadzić ale zaczęły kwitnąć i stwierdziłam, że poczekam aż skończą. Ale one nie chcą! kwitną i kwitną a mi żal, że tak mało miejsca mają. Nawet ich w ogóle nie nawożę a one swoje
Poniżej zamieszczam zdjęcie.
I moje pytanie: czy mogę je teraz rozsadzić czy jednak czekać na koniec kwitnienia?
W jednej doniczce mam 4-5 fiołków, które powstały przez ukorzenienie jednego listka. Okazy są już dosyć duże i miałam je rozsadzić ale zaczęły kwitnąć i stwierdziłam, że poczekam aż skończą. Ale one nie chcą! kwitną i kwitną a mi żal, że tak mało miejsca mają. Nawet ich w ogóle nie nawożę a one swoje

Poniżej zamieszczam zdjęcie.
I moje pytanie: czy mogę je teraz rozsadzić czy jednak czekać na koniec kwitnienia?

Rozmnażanie fiołka afrykańskiego z nasion
Mój fiołek afrykański kończy już kwitnienie, kwiaty zasychają i pozostaje mnóstwo żółtych nasion. Mimo że bardziej popularne jest rozmnażanie tej rośliny poprzez sadzonki liściowe z ogonkiem (co pewnie wykaże ankieta
), proces kiełkowania nasion może być również ciekawy i dzięki temu można też otrzymać więcej roślin. W jaki sposób należy to zrobić? Do jakiej ziemi wysiać, w jakiej temperaturze utrzymywać, czy potrzebna jest mnożarka i po czym poznać, że nasiona już dojrzały?
Z góry thx

Z góry thx

Through the Looking Glass
Nikt nie odpowiedział, więc wysiałem jak uważałem :P W zeszły piątek. Na ziemię kwiatową (złożoną głównie z torfu) wysypałem równomiernie nasiona, później przykryłem je małą warstwą ziemi, nie ugniatając jej za mocno. Całość włożyłem do torebki, zawiązałem i zostawiłem w ciemnym miejscu. Codziennie odwracam torebkę na drugą stronę. Temperatura, w jakiej trzymana jest doniczka to 18-19 stopni Celsjusza. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Minęło już trzy dni i nic jeszcze nie wykiełkowało. Przed wysiewem nasiona nie były moczone w ciepłej wodzie ani nie była uszkadzana ich powierzchnia papierem ściernym.
Through the Looking Glass