Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba że tak ;) troszkę nieostre zdjęcie. Tak keramzyt może być
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Faktycznie wygląda jak przelana i zapleśniała na zdjęciu - brzydko je zrobiłam ;)

Obcinać wszystkie niezielone listki ? Na razie wycięłam tylko te z najmniejszego :?:
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Wytnij, Nic im się nie powinno stać :)
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Ja bym Ci radziła odnowić te fiołki, bo te wyglądają już na niemłode
Spróbuj ukorzenić nowe listki
W przyszłym roku powinnaś mieć eleganckie rośliny, które wydadzą mnóstwo kwiatów
I nie trzymaj fiołków na południowym oknie bo fiołki tego nie lubią
Najlepsza wystawa, to okno północne lub zachodnie, ja trzymam też na wschodnim, ale przd południem cieniuje je żaluzją
Awatar użytkownika
Aneta_76
50p
50p
Od: 23 sie 2008, o 10:38

Post »

są bardzo zabiedzone, ale po przesadzeniu w odpowiednie doniczki, usunięciu chorych lisków powinno być ok :)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Moja wina - obraziłam sie na nie ;) Okno mam zachodnie, maja tam słońce grubo po 17 a to już raczej nie parzy ?

Spróbuje je odmłodzić
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Po pierwsze nie masz tu z czego odmładzać, bo żaden listek nie nadaje się do ukorzeniania. Po drugie tak jak pisali poprzednicy fiołek musi byc podlewany od dołu czyli obowiązkowe dziurki i podstawek. Po trzecie żadnego nawozu do kwitnących :!: :!: :!: bo to on prawdo podobnie jest przyczyną takiego wyglądu tych fiołków, przesadz do świeżej ziemi i żadnego nawozu nie dawaj daj im odpocząć 2 miesiące :wink: potem trochę zwykłego nawozu by wzmocnić rozetę ale w proporcjach o połowę mniejszych niz zalecane i dopiero wiosną dać do kwitnących, one muszą odpocząć jeśli chcesz żeby zakwitły :wink:
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

;:103 ups.. przepraszam, że zaproponowałam nawóz.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ania wyłożyła wszystko pięknie więc ja już się nie wypowiadam. :D
zefka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2008, o 08:38

Post »

Witam,
W jednej doniczce mam 4-5 fiołków, które powstały przez ukorzenienie jednego listka. Okazy są już dosyć duże i miałam je rozsadzić ale zaczęły kwitnąć i stwierdziłam, że poczekam aż skończą. Ale one nie chcą! kwitną i kwitną a mi żal, że tak mało miejsca mają. Nawet ich w ogóle nie nawożę a one swoje :)
Poniżej zamieszczam zdjęcie.
I moje pytanie: czy mogę je teraz rozsadzić czy jednak czekać na koniec kwitnienia? Obrazek
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Ja swoje rozsadzałam gdy kwitły. Nic im się później nie działo. Wiadomo, że jak zaczną kwitnąć to kwitną i kwitną. Przyda im się więcej miejsca.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ja rozsadzam fiołki po kwitnieniu, zresztą zagęszczenie niespecjalnie im przeszkadza...Po okresie "spoczynku" - mniej wody i bez nawozu, wznawiam podlewanie (tak , jak mówiła Ania - od spodu, z niewielka il. odżywki do fiołków afrykańskich) i znowu kwitną niestrudzenie :)
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Mek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2008, o 15:16

Rozmnażanie fiołka afrykańskiego z nasion

Post »

Mój fiołek afrykański kończy już kwitnienie, kwiaty zasychają i pozostaje mnóstwo żółtych nasion. Mimo że bardziej popularne jest rozmnażanie tej rośliny poprzez sadzonki liściowe z ogonkiem (co pewnie wykaże ankieta :) ), proces kiełkowania nasion może być również ciekawy i dzięki temu można też otrzymać więcej roślin. W jaki sposób należy to zrobić? Do jakiej ziemi wysiać, w jakiej temperaturze utrzymywać, czy potrzebna jest mnożarka i po czym poznać, że nasiona już dojrzały?

Z góry thx :D
Through the Looking Glass
Awatar użytkownika
Mek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2008, o 15:16

Post »

Nikt nie odpowiedział, więc wysiałem jak uważałem :P W zeszły piątek. Na ziemię kwiatową (złożoną głównie z torfu) wysypałem równomiernie nasiona, później przykryłem je małą warstwą ziemi, nie ugniatając jej za mocno. Całość włożyłem do torebki, zawiązałem i zostawiłem w ciemnym miejscu. Codziennie odwracam torebkę na drugą stronę. Temperatura, w jakiej trzymana jest doniczka to 18-19 stopni Celsjusza. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Minęło już trzy dni i nic jeszcze nie wykiełkowało. Przed wysiewem nasiona nie były moczone w ciepłej wodzie ani nie była uszkadzana ich powierzchnia papierem ściernym.
Through the Looking Glass
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Jak Wam się podobają?

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”