Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Piękny złocień ;:333 Nie widziałam takiego, a bardzo lubię złocienie. Nadają taki naturalistyczny akcent na rabacie.
Pięknie zaaranżowałaś rabatę z liatrami. Ile ja się nalatałam z tymi kwiatami, aż w końcu skończyły na rabacie....między różami. :lol: W tym roku muszę się ugryźć w łapkę, żeby nie ścinać przekwitniętych kwiatostanów, bo może się rozmnoży. Białą chciałam dostać, ale w ogrodniczym mieli nieładne sadzonki.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko moja coral dawn wygląda inaczej, spójrz:
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Aniu tam gdzie pytasz rośnie róża okrywowa The Fairy . Mam ją w kilku miejscach na działce ;:333 . Złocień bardzo mi się spodobał i musiałam go kupić . Mam nadzieję, że będzie dobrze się sprawował . Lilie pachną zniewalająco :tan .

Moniko tak obiło mi się o oczy, że Ty masz takiego złocienia . Niestety odmiany liliowego floksa nie znam. Kupiłam go w markecie budowlanym Brico i niby miał nalepkę z odmianą ale to nie on ;:185 . Według tego co pisało to powinien być Junior Dance ale to z pewnością nie on.

Mariolu tak całkiem to z żółtego nie zrezygnuję bo mam takie liliowce i za nic ich nie oddam ;:173 . Jedynie na odstrzał pójdą żółte i czerwone róże, no i lilie bo nijak się mają do mojej przewagi różowego ;:306 . Kiedyś na pewno stworzę jakąś słoneczną rabatę i będzie u mnie więcej żółtego ;:173 . Póki co kolor różowy u mnie dominuje a on niestety gryzie się z żółtym . Popołudniową kawę piję o różnych porach a dzisiaj była zamiast porannej bo rano się nie wyrobiłam ;:306 . Pozdrawiam :wit .

Małgosiu liliowce są na razie młodziutkie więc się mieszczą :;230 . Kłopot pojawi się za kilka lat bo trzeba będzie je przerzedzić ;:306 . Z tym wyrzucaniem to tak nie do końca ;:173 . Planuję pozbyć się jedynie czerwonych i żółtych róż oraz lilii ale na pewno nie wyeliminuję w całości koloru żółtego. No nie da się bo nawet wiosennych bylin mam kilka w tym kolorze. Czerwony natomiast strasznie mnie gryzie i na razie go nie chcę. Biorę pod uwagę to, że być może kiedyś będę chciała zaprosić ten kolor do ogrodu ;:306 . Na razie nie mam zbyt wielu bylin w kolorze czerwonym więc wielkich strat nie poniosę :wink: .

Dario być może mszyce tylko u mnie tak upodobały sobie kwiaty funkii. W każdym razie mam tak co roku ;:222 . Mam nadzieje, że Twoja lawenda tym razem da radę ;:108 . Ja jedynie dodawałam piasku pod korzenie i mieszałam z ziemią rodzimą. Jak do tej pory żadna lawenda mi nie wypadła a mam jej sporo. Jeśli chodzi o Twoje pytanie odnośnie stodoły to jak już kupiliśmy dom to mniejsza połowa była wyremontowana . Jest tam korytarzyk i dwa pomieszczenia z osobnym wejściem. Wylane są normalnie podłogi, ściany pomalowane itd. Jedno pomieszczenie jest takie dość spore (pewnie zrobione z dawnej stajni ) z kominkiem w którym można normalnie palić i bardzo często mój eM przesiaduj tam ze znajomymi ;:224 . Poza tym mamy tam szafy i można pochować tam niepotrzebne ciuchy , zabawki itd. Drugie pomieszczenie to takie malutkie ma może z 5 m kwadratowych i służy mi jako przechowalnia różnych rzeczy do ogrodu . Druga część stodoły jest w stanie takim jak to w stodole czyli bez stropu i bez podłóg. Mamy tam wydzieloną część na drzewo, węgiel oraz na samochód. W przyszłości chcielibyśmy wylać podłogi, porobić ściany i mieć normalny garaż ;:131 . No zobaczymy co z tego wyjdzie.

Małgosiu-PEPSI taką rabatę z liatrami i różami okrywowymi podpatrzyłam gdzieś w sieci i wcisnęłam te bulwy właśnie tak ;:306 . Mi też przydałyby się jeszcze białe i mam nadzieję, że je upolujemy :lol: . W sumie całkiem ładnie to wygląda o ile róże nie zagłuszą liatry ;:131 .

Kasiu no właśnie nie wygląda mi to na Coral Dawn. Napisałam do szkółki o pomyłce, może oni rozpoznają co mi wysłali i będę wiedziała.

Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko kupowałam z pewnego źródła i to na FO :wink: na zapytanie miałam dostać właściwy ...i tyle!
Złocień cudny...zachorowałam na niego :;230 a róża ta czy nie ta jest ładna!
Dobrej nocy! niech Ci się przyśnią nowe odmiany kwiatów ;:168
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Mam ten sam złocień, tylko że karłowy .
Dla mnie jest cudny, jak rozrośnie się będzie pięknie wyglądał. Teraz zresztą też pięknie wygląda ;:306
Jak to jest z tymi jeżówkami ? Nabyłem trzy w tamtym roku.
Czy one kwitną aż do przymrozków ? :D
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Ewelko, pokazujecie tyle cudnych ,, bylinek,, i złocienie , jeżówki , floksy, i jeszcze inne cudeńka a ja nie mam już miejsca ;:145
Twoje róze The Fairy mają taką masę kwiatów,że pomyłkowo wzięłam ją za Bonice, moja The Fairy rośnie w cieniu i jest skromnie
pokryta kwiatkami ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękny, olbrzymi , postrzepiony złocień , cudne róze.... ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, ciekawy ten Twój nowy nabytek. ;:108 Złocień. ;:131 Taki roztrzepany, nieuczesany. ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko przypominam sobie zdjęcie rabaty ze studnia, która tam dominowała. Teraz jakbym oglądała inny ogród. Obrazek Wyjątkowo szybko zapełniłaś rabaty i w dodatku rośliny dorodne. Wspaniałe lilie widać dopiero, jak zrobiłaś zdjęcie z perspektywy. ;:215 Kolejne jeżówki posadziłaś, jak ta choroba się rozprzestrzenia. :D Złocień piękny, jak szybko się rozrośnie będziesz rozsadzać na kolejne rabaty. Jeżówek purpurowych dostaniesz jak dotrzesz do mnie. :wink: Twoje liatry ładnie wyglądają, :uszy moje mnie rozczarowały, bo zaczynają się pokładać. Pomyłkowe róże to już standard, trzeba szukać nazwy. ;:131 Spokojnych wakacji. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Grzeje ;:3 . Nareszcie pogoda zrobiła się bardziej letnia chociaż nie bardzo wiem czy to mi pasuje ;:306 . W ogrodzie mam inwazję mrówek . Te cholery upodobały sobie moje róże i drążą jakieś tunele ;:223 . Dzisiaj kupiłam kolejną porcję granulek i mam nadzieję, że zlikwiduję dziady :evil: . Moje róże zaczęły chorować ;:222 . Jedne mniej, drugie bardziej ale na szczęście jest sporo takich, które są zdrowe . Ostatnio napisałam wiadomość do szkółki gdzie kupowałam róże i wyjaśniło się co to za pomyłka mi wyrosła ;:108 . W wątku z identyfikacją dobrze typowała jedna osoba, ta róża to Paul Ricard. Zakwitł mi też po raz pierwszy powojnik , którego posadziłam w zeszłym roku. Zbudował fajną masę zieleni i zakwitł ale niezgodnie z etykietką . Chyba tego roku mam pecha do pomyłek ;:306 . Na szczęście powojnik odpowiada mi kolorystycznie i podejrzewam, że to będzie Proteus .

Obrazek

Marysiu oj to szkoda mi tym bardziej, że tak Cię oszukano z odmianami :( . Róża rzeczywiście ładna i nie jestem jakoś zła na tą pomyłkę. Jedynie co to będę musiała ją przesadzić bo szkoda żeby rosła przy łuku i nie była pnącą . Bardzo dziękuję i spokojnego dnia życzę ;:196 .

Obrazek

Seba moje jeżówki tego roku ładnie podrosły i mam nadzieję, że będą długo kwitły. Jakoś nie bardzo pamiętam jak to z nimi było ale po zdjęciach wnoszę, że kwitły do mrozów ;:108 . Złocień od razu wpadł mi w oko i niech rośnie :tan .

Zakwitła kolejna lilia - Muscadet .
Obrazek

Wandziu szkoda, że nie masz już miejsca ale w pewnym momencie nasze ogrody stają się pełne. Trudno zrezygnować z roślin żeby sadzić inne . Ja na razie mam ten komfort, że miejsca będę miała więcej ;:173 . Pewnie za kilka lat też będę narzekała na brak miejsc ;:306 . Pozdrawiam .

Obrazek

Karolino złocień tak ładnie się do mnie uśmiechał, że musiałam go kupić ;:306 .

Comte de Chambord.
Obrazek

Lucynko dokładnie takie samo skojarzenie miałam jak go zobaczyłam, że jest rozczochrany ;:306 . W każdym razie ładny i musiałam go kupić. Mam nadzieję, że będzie ładnie przyrastał ;:333 .

Hortensje bukietowe zaczynają pokaz.
Obrazek

Soniu rzeczywiście rośliny szybko rosną i miejsca zapełniają się bardzo szybko. Dobrze, że jest perspektywa na kolejne ary bo byłoby kiepsko ;:306 . Jeżówki zaczęły mi się bardzo podobać i na pewno będzie ich u mnie z roku na rok coraz więcej. Jeżówki purpurowe z chęcią przygarnę . Moje liatry sadziłam wiosną i jak na razie ładnie wyglądają ;:108 . Kiedyś miałam w innym miejscu ale tam nornice zrobiły sobie z nich obiad . Pomyłkowa róża ma już imię , to Paul Ricard. Dziękuję i wzajemnie ,udanych wakacji ;:196 .

Paul Ricard.
Obrazek

Obrazek

Pomyłkowy powojnik.
Obrazek

Gemma.
Obrazek

Nowa dalia długo każe na siebie czekać.
Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę .
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Ewelinko u mnie też masa mrówek, siedzą pod każdym kamieniem i to w dodatku czerwone.
Wczoraj na chwilę wzięłam kota na ręce i już weszła po kocie i mnie w szyje ugryzła, grrr.
Pięknie, kolorowo u Ciebie, miejsca jeszcze będzie mnóstwo na nowe chciejstwa, fajnie że mamy ten komfort nie? ;:215 ;:172
Miłego dnia :) P.S. U mnie też słoneczko i cieplutko :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Czy pomyłkowy powojnik to może jest przypadkiem Błękitny Anioł? Wygląda podobnie. Chyba jednorazowe sypnięcie na mrówki nie załatwia do końca sprawy i trzeba to ponawiać. Ostatnio wyłapuję gołe brązowe ślimaki. Wcześniej ich nie widziałam w ogrodzie, aż do tej pory. Moje dalie jeszcze nie kwitną.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Fajny złocień Ci się trafił ;:63 A właściwie to on wcale się nie trafił, tylko wybrałaś taki świadomie. Trafiła Ci się za to róża, piękna ;:oj W ciepłym, jakby karmelowym kolorze.
Obie dostałyśmy trochę ciepła. Lepiej tak niż skakać przez kałuże. I u mnie sporo mrówek, ale inwazji jeszcze nie ma. Ale też sięgnęłam po broń ;:163
Gołych ślimaków u mnie mnóstwo. A te cholery mało zjeść nie mogą ;:223
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lilie, liliowce jakie piękne.
Ja niestety mam w tym roku 4 nowe powojniki i wszystkie pomyłki :twisted:
Pysznogłówki piękne.
Jestem zachwycona tymi lawendami przy rózy.Aż mam ochotę i ja tak je posadzić.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Ewelinko, pysznogłówki przepiękne ;:oj ale Ci porosły ;:333 Złocień bardzo oryginalny, strzępiasty, fajny !
Moje lilie w tym sezonie zastrajkowały. Jest trochę, ale gdzie te duże drzewiaste ? nie mam pojęcia. Twoja Pretty Woman śliczna :)
Widzę, że jeżówki pokazują się z najlepszej strony. To są bardzo wdzięczne rośliny. Kiedyś tak ich nie postrzegałam hi,hi ;:131
Teraz czekam u siebie na kolejne, bo tylko Marmolade pierwsza zaczęła kwitnąć ... ;:204
Dużo słonka życzę i pstrykaj fotki, będziemy oglądać. :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”