Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj spore zaległosci mam u Ciebie :wink:
Lubczyk masz samakowity :wink: Ja podbieram u mamy ,ilekoroć u niej jestem :D
A ,że zawilec ma tyle barw nie wiedziałam. Jest bajeczny,a raczej są.
Och wszystkie kwiaty sa u Ciebie bajeczne :D
Jaszczurczka ;:333 a ćma ;:215

Podobnie jak Ania myślę ,że to zaskroniec :wink: Ukrył sie na zdjeciu :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja ślepa jakaś jestem 8) , bo ja żadnego zwięrzątka nie widzę :lol:
Grzegorz B

Post »

Iza, ja też stawiam na zaskrońca. Jestem prawie pewien, bo na padalca mi nie wygląda :wink:
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Ja oprócz ziemi nic nie widzę!!!!!Gdzie Wy widzicie jakieś zaskrońce?
Grzegorz B

Post »

anulka pisze:Ja oprócz ziemi nic nie widzę!!!!!Gdzie Wy widzicie jakieś zaskrońce?
Aniu powiększ zdjęcie, będzie lepiej widać :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoje zawilce straciłam przez to, że uwierzyłam etykiecie - nie przezimowały tej śnieżnej zimy. jaka była 2 lata temu. A jak rozpoznałaś Chatte którą stroną sadzić do góry ? Zawsze mam z tym problem.
Coś tam w ziemi siedzi ale może to być wąż , żaba, albo jeszcze coś innego - zwierzaki doskonale umieją się kamuflować. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Dla mnie tym tajemniczym zwierzątkiem jest po prostu dżdżownica, glicha okropna.Chyba,że pod ziemią masz jeszcze ukrytego kreta?
Przejdźmy do przyjemniejszych tematów.Zawilce cudnej urody,Muszę w tym roku koniecznie je zakupić.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Brawo! Wszyscy zgadli, to jest młody zaskroniec :D Jestem pełna podziwu dla Was, bo głowy prawie nie widać, a ja zaskrońca od padalca tylko po głowie odróżniam :lol:

Ulino, dziękuję pięknie za nazwanie moich zawilców (na opakowaniu było napisane tylko "Anemon" - i tyle). Dobrze by było, gdyby mogły zimować pod pdrzykryciem, bo nie cierpię wykopywać roslin na zimę :twisted: , ale Grażyna pisze, ze jej zmarzły :roll:

Grażynko, może ich nie przykrywałaś? Bo jak przykryłaś i zmarzły, to lepiej wykopię :(
Trochę się męczyłam, żeby nie posadzić "do góry nogami" :lol: . Zrobiłam to właściwie na wyczucie. Jak je będę wykopywać, to dopiero okaże się, czy dobrze, bo może dlatego tak długo wschodziły, że są posadzone korzeniami do góry :lol:

Karolinko, wszystkie zawilce kupiłam w jednej paczce. Ja też na zawilcach sie jeszcze zupełnie nie znam, to moje pierwsze

Basiu, Ty to potrafisz człowieka podbudować :D Dziękuję!

Grzesiu, jesteś bardzo spostrzegawczy :D Rzeczywiście w słoiku znalazła sie jakaś zasuszona ćma, a na ostatnim zdjęciu jest zaskroniec, ale dlaczego nie wygląda Ci na padalca? Mnie by wyglądał właśnie na padalca :lol:

Aniu, dziękuję, ze wpadłaś i gratuluję, bo jako pierwsza odgadłaś zagadkę :D Tylko dlaczego "...brrr"? ;)

Elu, to by była ogromna glista!!! :lol: Cieszę się, że moje zawilce tak Ci się spodobały. Sama nie wiedziałam, ze mogą być tak urodziwe :D

Dziękuję wszystkim za wizytę i pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

Izko, zawilce są piękne, ale proszę sfotografuj jeszcze całą roślinę z odległości. Twoje zdjęcia są tak dobrej jakości , że nie mogę się napatrzeć na te cuda. Gazania śliczna, ja nazywam ją u siebie kwiatkiem weekendowym, bo tylko wtedy widzę jej rozwinięte rozety. W normalny dzień jak wracam z pracy to ona już sobie śpi, - śpioch jeden.
Całuski
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Grzegorz B

Post »

chatte pisze:
a na ostatnim zdjęciu jest zaskroniec, ale dlaczego nie wygląda Ci na padalca? Mnie by wyglądał właśnie na padalca :lol:
Iza, nie byłem pewny, ale jego barwa pasowała bardziej na zaskrońca. Przynajmniej tak mi się wydaje. Nie znam się na tym, ale zaskrońca parę razy widziałem u siebie w ogrodzie a padalca to jako dziecko złapałem, aż mu ogon odleciał :oops: . I zaskroniec ma bardziej szarą barwę a padalec jest w odcieniach brązu. Choć na zdjęciu nie było to wyraźne, ale się udało zgadnąć. :wink:
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chatte pisze:Brawo! Wszyscy zgadli, to jest młody zaskroniec :D Jestem pełna podziwu dla Was, bo głowy prawie nie widać, a ja zaskrońca od padalca tylko po głowie odróżniam :lol:

Aniu, dziękuję, ze wpadłaś i gratuluję, bo jako pierwsza odgadłaś zagadkę :D Tylko dlaczego "...brrr"? ;)
Naprawdę nic a nic nie odraża Cię, Izo takie stworzenie ? Nawet teraz jak o nim piszę mam wykrzywioną minę ;:110
Śliskie, bez nóg i wijące się ... to dla mnie coś odrażającego :evil: . Nic nie poradzę, tak mam, i już :lol:

I co z nim później zrobiłaś ?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuś, mój aparat ma to do siebie, że zblizenia robi bardzo dobre, ale z wiekszej odległosci juz zdjęcia wychodza dużo gorsze :( Mam jeszcze jedno zdjęcie tych zawilców, ale fotosik nie chce go załadować :( Jak przestanie się buntować, to pokażę. Gazanii mam kilka (tak mało mi wzeszło). Dostałam nasionka od Marioli 54 - miały być czerwone, ale mnie się podoba, ze są takie jakie są :D Jedna jest żółta jak słonecznik, jedna pomarańczowawa ( ta na zdjęciu) i jedna w kolorze trudnym do określenia. Pozostałe jeszcze nie kwitną.

Grzesiu, może Dzięki Twoim wyjaśnieniom nauczę sie rozpoznawać te węże nie tylko po głowie, chociaż pewna nie jestem ;)

Aniu, właściwie Ci się nie dziwię, ja też nie przepadam za wężami. Zapytałam trochę z przekory ;)
Do zaskrońców i padalców właściwie się przyzwyczaiłam, z konieczności. A ten zaskroniec , bardzo wystraszony, po prostu uciekł :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wieczorem chyba Fotosik jest przeciążony, bo całkowicie odmawia współpracy :(
Spróbuję więc teraz, może sie uda.
Chcę przedstawić następną roslinkę z ziołowego ogródka, którą jest lebiodka pospolita, czyli oregano (Origanum vulgare).
Obrazek

Lebiodka dobrze rosnie na glebie przepuszczalnej, ale niekoniecznie zasobnej w wapń. Lubi słońce. Rozmnaża się z nasion, albo przez podział kęp.

Obrazek Obrazek

Lebiodka kwitnie bladoróżowymi kwiatkami, które przekwitając zmieniają kolor na ciemny brudny róż. W tym stanie mozna ścinać kwiaty do suchych bukietów. Przed dojrzeniem nasion najlepiej usunąć wszystkie kwiatostany, bo lebiodka intensywnie się wysiewa.

Obrazek

Lebiodkę mozna dodawać do dań z pomidorami i makaronem, zup, pieczonych ziemniaków i różnych dań mięsnych.
Przyznam się, że nie używam lebiodki w kuchni, wykorzystując jedynie jej walory zdobnicze.

Obrazek Obrazek

Póki fotosik działa, to jeszcze trochę o macierzance piaskowej (Thymus serpyllum).

Obrazek Obrazek

Macierzanka dobrze rosnie na glebie piaszczystej. Ma skromne wymagania, ale bardzo lubi słońce. Szybko się rozrasta, ale także wysiewa sie z nasion.
Napar z macierzanki piaskowej stosuje się w nieżytach górnych dróg oddechowych, przy uporczywym kaszlu, w zaburzeniach przewodu pokarmowego, do płukania jamy ustnej i gardła.
Pomijając jej właściwości lecznicze, macierzanka jest sliczną bylinką zadarniającą. Zdobi zarówno wtedy, kiedy kwitnie, jak i przez pozostały okres wegetacji.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Słucham/ można tak powiedzieć/ twoich opisów ziół i podziwiam wiedzę - a myślałam że wiem o nich prawie wszystko .Piękne zdjęcia i tylko szkoda że nie pachnie ziołami przez komputer. Ale może kiedyś...... :wink:
Grażyna.
kogro-linki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Tak ,tak szkoda,że nie możemy "popachnieć" Twoich ziółek. Cudownie wszystko prezętujesz Izo :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”