Większość nasadzeń

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Większość nasadzeń

Post »

Wspaniałe kępy jeżówek. Naprawdę godne pozazdroszczenia. Razem z floksami wyglądają idealnie. :)
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ewarost Ewa, jak kupowałam Bailando to myślałam, ze jest bardziej różowa. Okazało się, ze to róż z brzoskwinią. Jak zakwitła razem z Bremer Stadtmusikanten to stwierdziłam, ze razem im do twarzy. Rosą na tej samej rabacie.

kropelka Mariola mam kilka odmian o różnej porze kwitnienia. Te są już ostatnie. Można zmusić floksy do powtórnego kwitnienia ścinając im kwiatostany. Wypuszczą nowe z kącików liściennych i zakwitną ponownie. W tym roku przekwitłe obcięłam nisko ze względu na inne rośliny, które potrzebują wody, szykują się do swojego pokazu.
Ja nowo zakupione rośliny najpierw trzymam kilka dni w cieniu i dopiero potem sadzę. Obetnij ta jeżówkę , osłoń od palącego słońca i podlej rosahumusem. Może się zregeneruje.

Elizabetka, tylko te dwa maja ochotę zakwitnąć, inne jeszcze czekają. W centrum ogrodniczym widziałam kolejne ładne marcinki. Chyba jutro pojadę na zakupy marcinkowe. Jeżówki to moja największa miłość ;:167 ;:167 ;:167
Mam zamiar w tym roku pobawić się w krzyżowanie jeżówek. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

dorotka350, floksa kupowałam W BR i jeżeli dobrze pamiętam to odmiana Purple Flame. U mnie bailando jest od wiosny i póki co jestem z niej zadowolona. kwitnie prawie cały czas.

Iwonka1, najważniejsze, żeby Ci się podobała ta jeżówka. Niestety nowa jeżówka kupiona jako NN i nie mam pomysłu co to za jedna. Ja lubię kolor cytrynowy. Wszytki pojedyncze to dobre jeżówki, więc na pewno będzie fana.

Alania Monika, mnie też się spodobała i już jest u mnie. Ma delikatny kolor.

wanda7 dziękuję w imieniu jeżówek :-)

najmłodsza rabata. Jeszcze wszystko się ze sobą zlewa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ewka moja Ballerina już przekwitła, ale może po tym deszczu jeszcze otworzy kilka bukiecików, bo widziałam pączuszki :) Festiwal Hortensji i u ciebie się zaczął ;:215 ... Moje patyczkowe maluszki też się garna do kwitnienia ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewarost pisze:Ewka moja Ballerina już przekwitła, ale może po tym deszczu jeszcze otworzy kilka bukiecików, bo widziałam pączuszki :) Festiwal Hortensji i u ciebie się zaczął ;:215 ... Moje patyczkowe maluszki też się garna do kwitnienia ;:333
U mnie Ballerina ma sporo paków kwiatowych. Jesienią przesadziłam Vanillę i w nowym miejscu czaruje mnie swoim pięknem.

Obrazek

Nigdy nie udało mi się wyhodować hortensji z patyczków. Nie mam do tego ręki.
Moje hortki w różnym stadium zaawansowania.

Hortensja Bukietowa Magical Moonlight kupiona w tamtym roku, w tym zachwyca mnie dużymi kwiatostanami. Sztywna, dobrze trzyma kwiat

Obrazek

Hortensja bukietowa Magical Candle, u mnie wymaga podpór

Obrazek

Hortensja bukietowa SILVER DOLLAR ma dużo kwiatów, sztywna, radzi sobie bez podpór. Mam je dwie, jedna rośnie w pólcieniu , druga w słońcu. Zdecydowanie wcześniej rozkwitła ta w słońcu.

Obrazek

Hortensja bukietowa Polar Bear buduje duży kwiatostan, ale czy go utrzyma ?

Obrazek

Hortensja bukietowa Limelight, piękna, dużo kwiatów, sztywna, chyba można powiedzieć, że jest niezawodna

Obrazek

Byłąm wczoraj na Marcinkowych zakupach. Marcinki maja być u mnie w trzech miejscach.

Takie cuda kupiłam. Prawda, że piękne ?

Obrazek

Pokażę Wam moją marcinkową kolekcję ;:306 Trochę tego uzbierałam. Teraz muszę je pogrupować i zrobić z nich kompozycje

W tamtym roku upolowałam takie

Obrazek

Ima, jeszcze takie

Amarantowe

Obrazek

Różowe

Obrazek

białe

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Cudne marcinki ;:215 Ja uwielbiam te jesienne kwiaty i też ciągle wzbogacam kolekcję ;:215
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Zawsze lubiłam marcinki i rosło ich u mnie sporo. Teraz ich nie mam i patrząc na Twoje zastanawiam się, czy rzeczywiście róże musiały wyprzeć niemal wszystkie inne kwiaty? Pięknie wyglądają na jesiennych rabatach! Fajne zakupy, naprawdę fajne!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Pewnie, że piękne te marcinki ;:138 . Wszystkie cudne ;:167 . Kiedyś na pewno powiększę swoją mini kolekcję ;:108 . Ja nie znam większości odmian swoich hortensji bukietowych ;:222 . Wiem tylko która to Limeligt i jest na razie od zeszłego roku u mnie. W każdym razie sztywno trzyma wielkie kwiaty ;:215 . Ciekawe czy kiedykolwiek zidentyfikuję pozostałe hortensje ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ewka kolekcja Marcinków piękna ;:215 ... To pierwsze kwiatki jakie dostałam od sąsiadki, jak się tu sprowadziłam . Po 2 latach już całkiem fajne poduchy się zrobiły, bo ja mam te niższe i pewnie jak jeszcze gdzieś spotkam białe i amarantowe to dokupię ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marcinki śliczne, szczególnie ten pojedynczy mnie ujął ;:63
Ale ja marcinków nie zapraszam do siebie. Mam co prawda dwa z gratisów, ale jakimś szczególnym uczuciem ich nie darzę. Może dlatego, że kwitną późno i mnie w tym czasie prawie nie ma już na działce. W ubiegłym roku widziałam pierwsze, pojedyncze kwiatki, a potem już lało cały czas i nie byłam na działce aż do listopada ;:222 Ale Twój biały pochwalę, szczególnie z trawami jest mu bardzo do twarzy.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ale dajesz po oczach jeżówkami ;:oj Postanowiłam za wszelką cenę się z nimi dogadać (póki co nie szło mi to zbytnio ;:218 ). Astrów najpierw nie lubiłam, ale od niedawna tak mnie ujęły, że upycham je wszędzie :;230 W końcu dzięki nim i chryzantemom mogę cieszyć się kolorami do samych przymrozków ;:173 Ostatnie zakupy prześliczne, znasz ich nazwy? Bo mam identyczne, niestety nn...
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiem później a teraz pokażę Wam moją pierwszą trawę. Takie małe zielone i tak cieszy ;:306

Wyrosła nierówno bo jak ją posiałam to było oberwanie chmury i powymywało trochę, resztę wyjadły wróble.

Obrazek

Rośnie kolejna. Niestety wróble wchodzą pod zabezpieczenia

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Ewo witaj :wit . Przed wróblami to może lepiej cienką wiosenną włókniną to przykryć ;:108 . My tak zawsze robiliśmy a u nas wróbli dostatek . W każdym razie taka zielona malizna cieszy jak nic innego :tan .
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu , zazdroszczę Ci , że masz swój trawniczek z głowy bo ja dopiero z moim będę walczyła i aż się boję . Marcinki moim zdaniem przedłużają nam lato w ogrodzie , kwitną całymi łanami i są zupełnie nie wymagające .Sadzę je często jako obwódki w rodzaju żywopłot i nawet je w połowie lipca przycinam żeby się krzewiły i ładnie , równo wyglądały właśnie jak żywopłot przy kwitnieniu .Kupiłaś śliczne , pełne odmiany , szczególnie te różowiutkie wpadły mi w oko , prześliczne , będziesz miała kolorowy , wesoły , jesienny ogród ;:63
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ewa, paź królowej przepiękny i pięknie go uwieczniłaś na fotkach. U mnie na tawule były jego gąsienice, ale motyla już nie widziałam :(
Śliczne te liliowe floksy. Jaka to odmiana?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas na odpowiedzi.

Alania Monika, ja też je lubię bo lubię kwitnący ogród

ewka36jj Ewa staram się, żeby jedne rośliny nie zdominowały mojego małego ogrodu. Tak wszystkiego po trochu. Najbardziej cieszę się, ze były inne odmiany niż rok temu. Myślę, że już mi wystarczy ta ilość. ;:224

ewelkacha88 Ewelinko, ja znam wszystkie odmiany hortensji. Przedtem nie bardzo podobały mi się te, które się przebarwiają. W tym roku już mi się podobają. ;:202 Ależ ja jestem niestała w uczuciach ;:306

ewarost Ewa ja mam wysokie białe. Te amarantowe są średniej wysokości. Białymi już mogę się podzielić, ale to chyba na wiosnę.

Iwonka1 Iwonko, one lada moment zakwitną. Może kiedyś je polubisz. Nic na siłę ;:185

clem3 Małgosiu, jeżówki dobrze u mnie rosną. Marcinki niestety NN.

ewelkacha88 Ewelinko, skorzystam z rady jak będę zakładała większy kawałek trawnika. Dobry pomysł, dziękuję ;:138

pela11 Ela, ja marcinki sadzę w dużych donicach, które wkopuję do ziemi. One niemiłosiernie szybko rosną. Piją duże ilości wody, a korzenie to duże karpy. Ten trawnik to tylko namiastka tego co ma być.

Pokażę Wam mój bajzelik. Po prawej stronie tu gdzie jest drewno, aż do garażu będzie trawnik i tutaj po lewej stronie, gdzie jest ta hałda ziemi z gruzem. Jeszcze przed nami dużo pracy.

Widok ze stropu domu

Obrazek

A tutaj z nizin ;:202

Obrazek

Obrazek

AnaAn Aniu, tego motyla widziałam pierwszy raz na żywo. Niestety nie wiem co to za odmiana floksa ;:145
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”