Większość nasadzeń
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Większość nasadzeń
Wspaniałe kępy jeżówek. Naprawdę godne pozazdroszczenia. Razem z floksami wyglądają idealnie. 

ewarost Ewa, jak kupowałam Bailando to myślałam, ze jest bardziej różowa. Okazało się, ze to róż z brzoskwinią. Jak zakwitła razem z Bremer Stadtmusikanten to stwierdziłam, ze razem im do twarzy. Rosą na tej samej rabacie.
kropelka Mariola mam kilka odmian o różnej porze kwitnienia. Te są już ostatnie. Można zmusić floksy do powtórnego kwitnienia ścinając im kwiatostany. Wypuszczą nowe z kącików liściennych i zakwitną ponownie. W tym roku przekwitłe obcięłam nisko ze względu na inne rośliny, które potrzebują wody, szykują się do swojego pokazu.
Ja nowo zakupione rośliny najpierw trzymam kilka dni w cieniu i dopiero potem sadzę. Obetnij ta jeżówkę , osłoń od palącego słońca i podlej rosahumusem. Może się zregeneruje.
Elizabetka, tylko te dwa maja ochotę zakwitnąć, inne jeszcze czekają. W centrum ogrodniczym widziałam kolejne ładne marcinki. Chyba jutro pojadę na zakupy marcinkowe. Jeżówki to moja największa miłość
Mam zamiar w tym roku pobawić się w krzyżowanie jeżówek. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
dorotka350, floksa kupowałam W BR i jeżeli dobrze pamiętam to odmiana Purple Flame. U mnie bailando jest od wiosny i póki co jestem z niej zadowolona. kwitnie prawie cały czas.
Iwonka1, najważniejsze, żeby Ci się podobała ta jeżówka. Niestety nowa jeżówka kupiona jako NN i nie mam pomysłu co to za jedna. Ja lubię kolor cytrynowy. Wszytki pojedyncze to dobre jeżówki, więc na pewno będzie fana.
Alania Monika, mnie też się spodobała i już jest u mnie. Ma delikatny kolor.
wanda7 dziękuję w imieniu jeżówek
najmłodsza rabata. Jeszcze wszystko się ze sobą zlewa

kropelka Mariola mam kilka odmian o różnej porze kwitnienia. Te są już ostatnie. Można zmusić floksy do powtórnego kwitnienia ścinając im kwiatostany. Wypuszczą nowe z kącików liściennych i zakwitną ponownie. W tym roku przekwitłe obcięłam nisko ze względu na inne rośliny, które potrzebują wody, szykują się do swojego pokazu.
Ja nowo zakupione rośliny najpierw trzymam kilka dni w cieniu i dopiero potem sadzę. Obetnij ta jeżówkę , osłoń od palącego słońca i podlej rosahumusem. Może się zregeneruje.
Elizabetka, tylko te dwa maja ochotę zakwitnąć, inne jeszcze czekają. W centrum ogrodniczym widziałam kolejne ładne marcinki. Chyba jutro pojadę na zakupy marcinkowe. Jeżówki to moja największa miłość

Mam zamiar w tym roku pobawić się w krzyżowanie jeżówek. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
dorotka350, floksa kupowałam W BR i jeżeli dobrze pamiętam to odmiana Purple Flame. U mnie bailando jest od wiosny i póki co jestem z niej zadowolona. kwitnie prawie cały czas.
Iwonka1, najważniejsze, żeby Ci się podobała ta jeżówka. Niestety nowa jeżówka kupiona jako NN i nie mam pomysłu co to za jedna. Ja lubię kolor cytrynowy. Wszytki pojedyncze to dobre jeżówki, więc na pewno będzie fana.
Alania Monika, mnie też się spodobała i już jest u mnie. Ma delikatny kolor.
wanda7 dziękuję w imieniu jeżówek

najmłodsza rabata. Jeszcze wszystko się ze sobą zlewa

- ewarost
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ewka moja Ballerina już przekwitła, ale może po tym deszczu jeszcze otworzy kilka bukiecików, bo widziałam pączuszki
Festiwal Hortensji i u ciebie się zaczął
... Moje patyczkowe maluszki też się garna do kwitnienia 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
U mnie Ballerina ma sporo paków kwiatowych. Jesienią przesadziłam Vanillę i w nowym miejscu czaruje mnie swoim pięknem.ewarost pisze:Ewka moja Ballerina już przekwitła, ale może po tym deszczu jeszcze otworzy kilka bukiecików, bo widziałam pączuszkiFestiwal Hortensji i u ciebie się zaczął
... Moje patyczkowe maluszki też się garna do kwitnienia

Nigdy nie udało mi się wyhodować hortensji z patyczków. Nie mam do tego ręki.
Moje hortki w różnym stadium zaawansowania.
Hortensja Bukietowa Magical Moonlight kupiona w tamtym roku, w tym zachwyca mnie dużymi kwiatostanami. Sztywna, dobrze trzyma kwiat

Hortensja bukietowa Magical Candle, u mnie wymaga podpór

Hortensja bukietowa SILVER DOLLAR ma dużo kwiatów, sztywna, radzi sobie bez podpór. Mam je dwie, jedna rośnie w pólcieniu , druga w słońcu. Zdecydowanie wcześniej rozkwitła ta w słońcu.

Hortensja bukietowa Polar Bear buduje duży kwiatostan, ale czy go utrzyma ?

Hortensja bukietowa Limelight, piękna, dużo kwiatów, sztywna, chyba można powiedzieć, że jest niezawodna

Byłąm wczoraj na Marcinkowych zakupach. Marcinki maja być u mnie w trzech miejscach.
Takie cuda kupiłam. Prawda, że piękne ?

Pokażę Wam moją marcinkową kolekcję

W tamtym roku upolowałam takie

Ima, jeszcze takie
Amarantowe

Różowe

białe

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Cudne marcinki
Ja uwielbiam te jesienne kwiaty i też ciągle wzbogacam kolekcję 

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Zawsze lubiłam marcinki i rosło ich u mnie sporo. Teraz ich nie mam i patrząc na Twoje zastanawiam się, czy rzeczywiście róże musiały wyprzeć niemal wszystkie inne kwiaty? Pięknie wyglądają na jesiennych rabatach! Fajne zakupy, naprawdę fajne!
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Pewnie, że piękne te marcinki
. Wszystkie cudne
. Kiedyś na pewno powiększę swoją mini kolekcję
. Ja nie znam większości odmian swoich hortensji bukietowych
. Wiem tylko która to Limeligt i jest na razie od zeszłego roku u mnie. W każdym razie sztywno trzyma wielkie kwiaty
. Ciekawe czy kiedykolwiek zidentyfikuję pozostałe hortensje
. Pozdrawiam
.

- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Ewka kolekcja Marcinków piękna
... To pierwsze kwiatki jakie dostałam od sąsiadki, jak się tu sprowadziłam . Po 2 latach już całkiem fajne poduchy się zrobiły, bo ja mam te niższe i pewnie jak jeszcze gdzieś spotkam białe i amarantowe to dokupię 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Marcinki śliczne, szczególnie ten pojedynczy mnie ujął
Ale ja marcinków nie zapraszam do siebie. Mam co prawda dwa z gratisów, ale jakimś szczególnym uczuciem ich nie darzę. Może dlatego, że kwitną późno i mnie w tym czasie prawie nie ma już na działce. W ubiegłym roku widziałam pierwsze, pojedyncze kwiatki, a potem już lało cały czas i nie byłam na działce aż do listopada
Ale Twój biały pochwalę, szczególnie z trawami jest mu bardzo do twarzy.

Ale ja marcinków nie zapraszam do siebie. Mam co prawda dwa z gratisów, ale jakimś szczególnym uczuciem ich nie darzę. Może dlatego, że kwitną późno i mnie w tym czasie prawie nie ma już na działce. W ubiegłym roku widziałam pierwsze, pojedyncze kwiatki, a potem już lało cały czas i nie byłam na działce aż do listopada

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Ale dajesz po oczach jeżówkami
Postanowiłam za wszelką cenę się z nimi dogadać (póki co nie szło mi to zbytnio
). Astrów najpierw nie lubiłam, ale od niedawna tak mnie ujęły, że upycham je wszędzie
W końcu dzięki nim i chryzantemom mogę cieszyć się kolorami do samych przymrozków
Ostatnie zakupy prześliczne, znasz ich nazwy? Bo mam identyczne, niestety nn...

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Ewo witaj
. Przed wróblami to może lepiej cienką wiosenną włókniną to przykryć
. My tak zawsze robiliśmy a u nas wróbli dostatek . W każdym razie taka zielona malizna cieszy jak nic innego
.

- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewuniu , zazdroszczę Ci , że masz swój trawniczek z głowy bo ja dopiero z moim będę walczyła i aż się boję . Marcinki moim zdaniem przedłużają nam lato w ogrodzie , kwitną całymi łanami i są zupełnie nie wymagające .Sadzę je często jako obwódki w rodzaju żywopłot i nawet je w połowie lipca przycinam żeby się krzewiły i ładnie , równo wyglądały właśnie jak żywopłot przy kwitnieniu .Kupiłaś śliczne , pełne odmiany , szczególnie te różowiutkie wpadły mi w oko , prześliczne , będziesz miała kolorowy , wesoły , jesienny ogród 

Ewa, paź królowej przepiękny i pięknie go uwieczniłaś na fotkach. U mnie na tawule były jego gąsienice, ale motyla już nie widziałam
Śliczne te liliowe floksy. Jaka to odmiana?

Śliczne te liliowe floksy. Jaka to odmiana?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
Czas na odpowiedzi.
Alania Monika, ja też je lubię bo lubię kwitnący ogród
ewka36jj Ewa staram się, żeby jedne rośliny nie zdominowały mojego małego ogrodu. Tak wszystkiego po trochu. Najbardziej cieszę się, ze były inne odmiany niż rok temu. Myślę, że już mi wystarczy ta ilość.
ewelkacha88 Ewelinko, ja znam wszystkie odmiany hortensji. Przedtem nie bardzo podobały mi się te, które się przebarwiają. W tym roku już mi się podobają.
Ależ ja jestem niestała w uczuciach
ewarost Ewa ja mam wysokie białe. Te amarantowe są średniej wysokości. Białymi już mogę się podzielić, ale to chyba na wiosnę.
Iwonka1 Iwonko, one lada moment zakwitną. Może kiedyś je polubisz. Nic na siłę
clem3 Małgosiu, jeżówki dobrze u mnie rosną. Marcinki niestety NN.
ewelkacha88 Ewelinko, skorzystam z rady jak będę zakładała większy kawałek trawnika. Dobry pomysł, dziękuję
pela11 Ela, ja marcinki sadzę w dużych donicach, które wkopuję do ziemi. One niemiłosiernie szybko rosną. Piją duże ilości wody, a korzenie to duże karpy. Ten trawnik to tylko namiastka tego co ma być.
Pokażę Wam mój bajzelik. Po prawej stronie tu gdzie jest drewno, aż do garażu będzie trawnik i tutaj po lewej stronie, gdzie jest ta hałda ziemi z gruzem. Jeszcze przed nami dużo pracy.
Widok ze stropu domu

A tutaj z nizin

AnaAn Aniu, tego motyla widziałam pierwszy raz na żywo. Niestety nie wiem co to za odmiana floksa
Alania Monika, ja też je lubię bo lubię kwitnący ogród
ewka36jj Ewa staram się, żeby jedne rośliny nie zdominowały mojego małego ogrodu. Tak wszystkiego po trochu. Najbardziej cieszę się, ze były inne odmiany niż rok temu. Myślę, że już mi wystarczy ta ilość.

ewelkacha88 Ewelinko, ja znam wszystkie odmiany hortensji. Przedtem nie bardzo podobały mi się te, które się przebarwiają. W tym roku już mi się podobają.

ewarost Ewa ja mam wysokie białe. Te amarantowe są średniej wysokości. Białymi już mogę się podzielić, ale to chyba na wiosnę.
Iwonka1 Iwonko, one lada moment zakwitną. Może kiedyś je polubisz. Nic na siłę

clem3 Małgosiu, jeżówki dobrze u mnie rosną. Marcinki niestety NN.
ewelkacha88 Ewelinko, skorzystam z rady jak będę zakładała większy kawałek trawnika. Dobry pomysł, dziękuję

pela11 Ela, ja marcinki sadzę w dużych donicach, które wkopuję do ziemi. One niemiłosiernie szybko rosną. Piją duże ilości wody, a korzenie to duże karpy. Ten trawnik to tylko namiastka tego co ma być.
Pokażę Wam mój bajzelik. Po prawej stronie tu gdzie jest drewno, aż do garażu będzie trawnik i tutaj po lewej stronie, gdzie jest ta hałda ziemi z gruzem. Jeszcze przed nami dużo pracy.
Widok ze stropu domu

A tutaj z nizin

AnaAn Aniu, tego motyla widziałam pierwszy raz na żywo. Niestety nie wiem co to za odmiana floksa