Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Post »

Lucynko nie wiedziałam , ze masz sklep nasienny lepiej zaopatrzony niż ten w moim mieście ;:oj
Pomysł, na cebulę oglądałam ubiegłej wiosny i zapomniałam o nim muszę zrobić zapas zieleninki. Dzięki za przypomnienie ;:168
Zazdroszczę posiadania centrów ogrodniczych u mnie tylko markety budowlane z działem ogrodniczym ;:222
Dziś życzę miłego kibicowania szczypiornistom i skoczkom.Miłego popołudnia :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, goździki sobie kupię, nie będę już Ciebie fatygować. Ale dziękuję Ci bardzo ;:196
Zakupy imponujące, ślinka pociekła mi na widok pierwiosnka 'Francesca'. Śliczny Ci on :heja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dopiero co zakończyła się u mnie wizyta duszpasterska.
W takim dniu u mnie w bloku jest święto. Sąsiedzi schodzą się na jednym z półpięter, gdzie toczą się ciekawe rozmowy, dużo się żartuje, wspomina... Ogólnie jest wesoło i bardzo sympatycznie. Zacieśniają się więzi sąsiedzkie. ;:333

Krysiu [leszczyna] - a jakże, to już zakupy na nadchodzący sezon. Teraz właśnie można kupić rozmaite nowości, których nieco później brakuje. ;:108
Pączki będę smażyła dopiero, gdy wszystkie dzieci zjadą, bo dla nas się nie opłaca, tym bardziej że M ma zakaz jedzenia tych smakołyków. Smażyłam chrust. ;:36 Też lubimy.

Tereniu [tencia] - ja już od kilku lat tak sadzę cebulę na szczypiorek. Butelki zajmuje mało miejsca, a cebul można wsadzić naprawdę dużo. W tym roku skróciłam butle i wsadziłam mniej cebul, po jakimś czasie wsadzę kolejne do innej butli. Będzie szczypiorku na dłużej.
W celu zrobienia otworów zaznaczam kółka mazakiem, kawałkiem długiego drutu do czerwoności rozgrzanego nad płomieniem wytapiam kawałek obwodu każdego kółka, a dalej już używam nożyczek.
W dnie również wypalam otwory.
Wsypuję ziemię do poziomu pierwszych kółek, wkładam cebule, dosypuję ziemię do drugiego poziomu kółek, wkładam cebule i tak aż do końca. Na środku otworu też wsadzam jedną cebulę. Każdą warstwę wsypanej ziemi porządnie podlewam po włożeniu cebul.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem. ;:303

Marysiu [Maska] - kilkakrotnie wchodziłam na stronki z bylinami i uczepiłam się dwóch sprzedawców, u których wypatrzyłam ciekawe roślinki i ekstra nowości. Potem już tylko pilnowałam otwarcia sezonu sprzedażowego i wystrzeliłam z zakupami. :tan
Suma końcowa nie jest przesadnie wysoka. Na tyle mogę sobie pozwolić. Oczywiście po rezygnacji z ciuchów, w których i tak nie mam gdzie chodzić. Wystarczą mi te, które mam. Biżuteria mnie nie rajcuje, manii obuwniczej też nie posiadam. Wnucząt ani - ani, to na co mam wydawać kasę? Tylko na szaleństwa ogrodnicze. ;:306

Julio - no to teraz już wiesz, do kogo po nasiona się udać. W dodatku u mnie one nic nie kosztują ;:185 - taki mam gest! :;230
Sklepy ogrodnicze u nas są, ale szczerze mówiąc wolę szukać w sklepach internetowych, bo nowości do stacjonarnych docierają z co najmniej rocznym opóźnieniem, a i to nie wszystkie. ;:108
Słabo mi dzisiaj kibicowanie wychodziło, tylko z doskoku, z powodu, o którym napisałam na początku. Ale zwycięski skok Kamila widziałam. ;:303

Iwonko1 - nie to nie. ;:131 Dobre chęci mam. ;:167
Prawda, że ten pierwiosnek na obrazku ładnie wygląda. ;:108 Ciekawa jestem, czy w realu też taki będzie. ;:7 Wiesz, że często co innego widać w reklamie, a zupełnie co innego mamy w rzeczywistości. ;:224

Czerwiec na działce.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i wspaniałej niedzieli dla wszystkich! ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
jagusia111

Post »

Lucynko bardzo fajny pomysł z tymi cebulami. Ja za szczypiorkiem nie przepadam, ale można wykorzystać do innych celów. W otworkach można wsadzić np. pietruszkę na świeżą natkę. Chyba ja też się do Ciebie zgłoszę po nasionka ;:306 . Muszę sobie skombinować sadzonkę dzwonka dalmatyńskiego i sasankę.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lucynko, zakupy pierwsza klasa ;:333 Ciemiernik 'Blue Lady' pięknie wygląda na zdjęciu. Ciekawe czy w rzeczywistości okaże się taki granatowy?
Pierwiosnek 'Francesca' jest uroczy i długo kwitnie. Będziesz z niego zadowolona.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Dziś się właśnie zastanawiałam nad sadzeniem cebuli :D ale w końcu kupiłam szczypiorek w sklepie :wink:
Bogactwo nasion jest oszałamiające, ja mam zawsze z tym problem, o jak nasiona leżą i nie sieję to mam wyrzuty sumienia, no ale ile może się na działce zmieścić?! ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko to tak jak i mnie, mało tego nawet przestała jeździć gdziekolwiek bo....kury! Mój M ciągle mi to wypomina, ale zabić nie zabił żadnej no to jest ich coraz więcej ;:306 Na wszystko mi żal kasy, ale nie na ogród i nie na zwierzęta, czy na pewnym etapie wszyscy tak mają? ;:oj ;:306
Buziaki i dobrego następnego ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

U nas też zawsze na kolędę tak było, sąsiedzi schodzili się na klatce i było debatowanie, teraz jakoś dziwnie się porobiło, nikt nie stoi, nie czeka ;:185 Lucynko zakupy świetne poczyniłaś ;:215
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko a ja dla nas dwojga dzisiaj napiekłam paczków, jutro przyjdą i wyniosą ;:306
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ty masz chyba najszybciej pędzący wątek na forum
Cieszę się, że masz takie duże grono odwiedzających
Tylko ja mam potem problem z czytaniem tego wszystkiego ;:306
Czy to co wymieniłaś to kupiłaś nasionka, czy sadzonki?
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko piękne zakupy ;:333
Ja w tym roku zrezygnowałam z zakupu nowych odmian dalii na rzecz innych roślin ,ale jakich to jeszcze nie wiem .
Chociaż nasionek mam i będę mieć dużo to może na tym poprzestanę w tym roku . :wink:
Zdrówka ;:196
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Za oknem bielutko, czyściutko, a mnie od wczoraj jakaś chandra przydusza. Zupełnie nie rozumiem dlaczego.
Nic się nie wydarzyło takiego, na co mogłabym zrzucić winę, wszystko jest jak trzeba, nawet zima się poprawiła, a ja jakoś nie mogę się pozbierać i stanąć do pionu. ;:110
Mam nadzieję, że to stan przejściowy i do jutra jakoś się pozbieram do kupy. ;:218

Nawet pierwsze wschody heliotropu nie były w stanie poprawić mi nastroju.

Obrazek

Misia też jakaś niemrawa i tylko śpi albo wyleguje się i tylko miejsca zmienia.

Obrazek

Aguniu - my lubimy szczypiorek. Wszyscy w rodzinie.
Pomysł z pietruszką też niezły, warto spróbować. ;:63

Halinko - szczerze mówiąc to sama jestem ciekawa, czy te roślinki będą takie jak na zdjęciach. ;:218 Się okaże w praniu.
Przynajmniej w jednym mnie pocieszyłaś: co do pierwiosnka. Dziękuję. ;:196

Malwinko - szczypiorek z własnych cebul tak szybko nie urośnie i póki co ja też kupuję w sklepie gotowy. ;:306
Co do nasion, z tego samego powodu ( żeby się nie zmarnowały) rozdaję wszystkim, którzy tylko chcą. ;:108

Marysiu [Maska] - ja bym chciała kury zamiast gołębi. Większy z nich pożytek.
M coś zaczął przebąkiwać, że zrezygnuje z hodowli gołębi, co ja natychmiast zaczęłam wykorzystywać i opowiadam o tym, jak to ekstra byłoby hodować kurki. Odzewu nie ma, ale nie tracę nadziei. ;:306
Coś mi się widzi, że ogrodomaniacy w znakomitej większości tak właśnie mają. ;:224

Iwonko [00..] - może u Ciebie więcej młodych zamieszkuje. W moim bloku głównie emeryci, ;:131 młodzi wyfrunęli z gniazd rodzinnych i przeważnie gdzieś daleko.

Krysiu [leszczyna] - dobrze że ma kto Twoje pączki wynieść. Warto smażyć. ;:63
Byłam na tych pączkach i ja. Smakowicie się prezentują. ;:333

Gosiu [Margo2] - znam szybsze wątki, ale nie będę się licytować.
Mam dużo czasu, toteż siedzę i gadam jak nakręcona, a że w domu nie mam z kim, to wyżywam się na FO. ;:306
Nie kupowałam nasion, kupiłam gotowe sadzonki. Nasiona mam z własnych zbiorów i coś nie coś wysieję, lecz niezbyt dużo, po troszeczku. ;:108

Alicjo - ;:180 wzajemnie zdrówka ;:196
Nasionka spakowane, jutro wysyłka. Tylko dziewannę diabeł ogonem nakrył i nie mogłam jej znaleźć.
W razie czego, to nie ma problemu. Mnie się rozsiały na działce, więc wiosną razem z żurawkami i sasankami zapakuję sadzonki dziewanny.

Czerwiec na działce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko brawo dla heliotropu ;:63,Byłam dzisiaj w okolicy ogrodniczego sklepu i nie omieszkałam wstąpić... Nasion bez liku ale mnie już niewiele jest w stanie zainteresować... ;:7 Kupiłam nasiona mojego ukochanego kosmosu i jeszcze coś niecoś ale bez szaleństw .Poczekam cierpliwie na wiosenne ryneczkowe sadzonki bo jakoś weny do siania w domu nie mam ...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Lucynko, jesteś w całej długości usprawiedliwiona, dziś był Blue Monday :wink: ponoć najbardziej depresyjny dzień roku
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko,niech ta wiosna wreszcie przyjdzie ,albo chociaż słoneczko poświeci to wszystko wróci do normy .Moje wysiewy heliotropu się opóznią ,bo oczywiście u nas w ogrodniczym jeszcze nie ma nasion,aj dzisiaj po chorobie wróciłam do pracy i nie myslałam ,że to powiem ,ale cieszyłam się ,że idę.Tak że głowa do góry ,jutro będzie lepiej ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”