Magiczny Ogród EWY

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale masz wspaniale za oknem :) Cudnie, też za mną chodzi rododendron. Szkoda, że taki deficyt budżetowy u mnie teraz, bo bym się obkupiła kwiatami :) Matko co to się ze mną porobiło. Jeszcze rok temu byłam zła jak mi ktoś jakiegoś zielonego kupił doniczkowego i musiałam się nim zająć :D

Masz też cudne pieski Ewuniu. Bardzo podoba mi się wpis na samej górze strony. Ja działam w kocim świecie. Choć nie mam hodowli i teoretycznie nie powinno mi zależeć, bo niby nie mam interesu, ale propaguję bardzo akcję rasowy=rodowodowy. Nie rozmnażanie zwierząt bez rodowodów, nie dopuszczonych do hodowli (czyli niedoskonałych) i bez zamysłu hodowlanego jest jednym z kroków walki z bezdomnością zwierząt !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Kwitnący różanecznik za oknem przyćmił swoim pięknem całą resztę.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kwitnący różanecznik za oknem przyćmił swoim pięknem całą resztę
akurat! storczyk i tak sie z śmieje z rododendrona, który kwitnie zaledwie chwilę :wink:
W porównaniu z wielomiesięcznym kwitnieniem storczyka cóz to jest te kilkanaście dni występów rododendrona 8)
Ale mnie to kwitnienie cieszy, bo rododendron mam od małego ... jak z resztą większość moich roślin. Nie kupuję dużych drogich okazów - raz, że są drogie, dwa, że lepiej aklimatyzują sie młode roślinki. Podobnie jest ze storczykami.
propaguję bardzo akcję rasowy=rodowodowy
- podpisuję się pod tym obiema rękami. Świetnie, że coraz więcej osób ma świadomość, tego, że nie warto ,,finansować" pseudohodowców.
Może uda nam się wkrótce spotkać ?
Arciku - ja też mam taką nadzieję !!! :D

Dusiu - u mnie teraz kwitnie spora część storczyków - falenopsisów. Kilka ma nowe pędy, kilka ma przedłużone lub jeszcze utrzymuje kwiaty od zimy.
Ta bordowa Phalaenopsis jest niesamowita - piękny głęboki kolor, obfitość kwiatów i długość kwitnienia, same plusy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och Ewuniu,magicznie u Ciebie!!Aż się wyjść nie chce!
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

EWA K pisze:
propaguję bardzo akcję rasowy=rodowodowy
- podpisuję się pod tym obiema rękami. Świetnie, że coraz więcej osób ma świadomość, tego, że nie warto ,,finansować" pseudohodowców.
Zwierzęta rasowe to nie jest obcy mi temat. Mam kota rasowego, brytyjczyka. Jestem w dość bliskich relacjach z kilkoma hodowcami, wielu znam.
Dla mnie to ma wymiar też inny, rozmnażać tylko te zwierzęta, których rozmnożenie ma jakiś głębszy cel - doskonalenie rasy, rozmnażanie dobrych w typie zwierząt. tylko przez ograniczenie populacji zwierząt nierasowych można walczyć z bezdomnością. Kiedy się wejdzie na forum dogomania lub miau.pl to można oczopląsu dostać od próśb o pomoc. I nie przekona mnie żadne tam "raz dla zdrowia", "bo musi doznać smaku macierzyństwa" "bo znajomi chętni"

nie nie nie
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu - u mnie teraz kwitnie spora część storczyków - falenopsisów. Kilka ma nowe pędy, kilka ma przedłużone lub jeszcze utrzymuje kwiaty od zimy.
Ta bordowa Phalaenopsis jest niesamowita - piękny głęboki kolor, obfitość kwiatów i długość kwitnienia, same plusy.
też mam 1 bordowy Phal. ale mam go dopiero tydzień. ale bordowe są śliczne.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dusiu !widziałam u Ciebie tego bordowego. On jest w handlu pod nazwą : Phalaenopsis Taida Salu. Ma go moja koleżanka. Jest bardzo podobny do mojego z okna z widokiem na rododendron. Mój różni się brakiem charakterystycznego jaśniejszego unerwienia. Ale oba są ciekawe przez ten sympatyczny odcień czerwieni.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWA K pisze:Dusiu !widziałam u Ciebie tego bordowego. On jest w handlu pod nazwą : Phalaenopsis Taida Salu. Ma go moja koleżanka. Jest bardzo podobny do mojego z okna z widokiem na rododendron. Mój różni się brakiem charakterystycznego jaśniejszego unerwienia. Ale oba są ciekawe przez ten sympatyczny odcień czerwieni.
mój w rzeczywistości jest ciemniejszy niż na zdjęciach. jest taki ciemnobordowy. i ma trochę jaśniejszych przebarwień bliżej brzegów płatków. bardzo mi się podoba. kupiłam go mimo braku miejsca. tylko 2 takie były (ogólnie wybór bardzo mały był), ale ta druga roślina miała dużo gorsze liście i korzenie. ten mój też nie ma najlepszych korzeni, ale nie jest bardzo źle.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dusiu -Twój opis zgadza się w każdym szczególe. Ta hybryda baaardzo długo kwitnie.
Troszkę niestety (tak jak większość kolorowych odmian)płowieje pod koniec kwitnienia i traci na urodzie. Wtedy bardziej widoczne jest to jasne unerwienie.
Ale myślę, że i tak przez długi czas jest atrakcyjna. Starsze okazy mają rozgałęzienia łodyg.
Te hybrydy widuję dość często - myślę, że są też chętnie kupowane :D

Moja hybryda kwitnie chyba ciut krócej, ale w sumie ma ,,predłużki" na końcach łodyg i ciągle wypuszcza następne, więc jestem z niej zadowolona.Dotąd nie miała rozgałęzień. Nie ma tak intensywnego koloru na początku kwitnienia, ale pod koniec nie blednie aż tak mocno.
Moją kupiłam 2 lata temu na wystawie w Łodzi.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWA K pisze:Dusiu -Twój opis zgadza się w każdym szczególe. Ta hybryda baaardzo długo kwitnie.
Troszkę niestety (tak jak większość kolorowych odmian)płowieje pod koniec kwitnienia i traci na urodzie. Wtedy bardziej widoczne jest to jasne unerwienie.
Ale myślę, że i tak przez długi czas jest atrakcyjna. Starsze okazy mają rozgałęzienia łodyg.
Te hybrydy widuję dość często - myślę, że są też chętnie kupowane :D

Moja hybryda kwitnie chyba ciut krócej, ale w sumie ma ,,predłużki" na końcach łodyg i ciągle wypuszcza następne, więc jestem z niej zadowolona.Dotąd nie miała rozgałęzień. Nie ma tak intensywnego koloru na początku kwitnienia, ale pod koniec nie blednie aż tak mocno.
Moją kupiłam 2 lata temu na wystawie w Łodzi.
mój też ma rozgałęzienia, nawet 2. ma intensywny kolor. jest bardzo piękny, nigdy wcześniej takiego nie miałam. mam innego, który 2 płatki miał bordowe, a resztę trochę jaśniejsze, ale bardzo zbladł i teraz jest bardziej różowomalinowy niż bordowy. ale kupiłam go w lutym, więc już długo kwitnie. ze 4 miesiące. a takiego bordowego jak ten mój chyba jeszcze nie spotkałam, ale może gdzieś były, tylko nie zwróciłam uwagi. ale ten mi się bardzo spodobał. tylko trochę się martwię o jego korzonki, bo nie są najlepsze.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ewo ale pięknie u Ciebie :shock: :wink: zarówno na parapetach jak i w ogrodzie :wink: rododendron robi wrażenie 8) ale i tak nic nie pobije tego buraczkowego falenopsisa z ostatniego zdjęcia :shock: cuuuuudo :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Ewo ale u Ciebie cuda :D
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Magiczny Ogród EWY

Post »

Witam po przerwie :wit
Wstawiam kilka zdjęć tego co kwitlo niedawno i co kwitnie teraz.
W ciągu ostatnich tygodni moje phalaenopsis niemal równocześnie zaczęły przekwitać, a jednocześnie pojawiło się dużo nowych pędow kwiatowych.
Taki był pażdziernik...
Obrazek
Phalaenopsis Harlequin
Obrazek

teraz storczyki śmieją się do rodendrona, który jest co najwyżej zielonym tlem dla ich barwnych kwiatów
Obrazek

ta phalaenopsis jest niestety chora :( Nie zauważyłam tego od razu, ale przypuszczam, ze musiała mieć zalany stożek wzrostu. Straciła środkowy liść i nie wygląda zbyt dobrze. Bardzo mi jej żal, nie wiem czy zabiegi ratujące życie , coś pomogą. :roll:
Obrazek

Phalaenopsis Elegant Doborah
Obrazek

morze kwiatów :heja
Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Oj, piękności!
Phal. Elegant Deborah już kiedyś trafił na moją listę chciejstw :) Cudo!

Trzymam kciuki za choruszka, piękny jest i życzę, by udało się go odratować.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Witaj Ewo :)

Bardzo się cieszę, że wróciłaś :D
Zdjęcia, kwitnienia ... jak zwykle jedyne w swoim rodzaju.
Piękne, cudowne, niepowtarzalne :)

Czy udało Ci się znaleźć Encyclie :?:
Chodzi mi o tą czerwoną, kolorem przypominającą vitteline.

Pozdrawiam,
Ewelina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”