Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Dziś jest pierwszy października a ja miałam wrażenie, że to środek lata. 23* w cieniu i biegałam po ogrodzie w krótkim rękawku.
Kwiaty wyciągają się do słońca a Marcinek przeżył totalne oblężenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dyńki ozdobne od Irenki także postanowiły się pokazać ale w zasadzie nie wiem dlaczego w czapeczkach ;:173

Obrazek

Obrazek

Kasiu Trzcinnik, który masz u mnie zamówiony tak się prezentuje

Obrazek

A tak wyglądał w zeszłym roku

Obrazek

Jest różnica ;:108

Jabłoń pełna owoców ale niewiele nadaję się do zebrania

Obrazek

Marysiu Miałaś rację, nasiona Belamkandy są piękne ;:173

Obrazek

Obrazek

Zrobiłam zdjęcie Dabecji w porównaniu do wrzosów dla tych, którzy zastanawiają się nad jej posiadaniem. Piękna krzewinka.

Obrazek

Na rozsadniku Polarny Miś od Martusi pięknie kwitnie a gałązeczki Budlei przyjęły się ;:138

Obrazek

Obrazek

W planach miałam likwidację pomidorów

Obrazek

Obrazek

Sezon warzywny w Tymczasowym uważam za zamknięty

Część pomidorów poszło do "przechowalni", inne na sałatkę, papryki pójdą do słoików wg przepisu Marty a dyńka przywędrowała od sąsiadki :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec zagadka:
Co zakwitło 1 października?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu jak masz jaśmin nagokwiatkowy to on Ci kwitnie! ;:63
Piękny dzień i wykorzystałaś go w pełni! sezon warzywny zakończony zgodnie z planem, a Ciebie czeka znowu przetwórstwo ;:306 i niestety sprzątanie czego powiem szczerze nie lubię ;:185
U mnie też belamkanda pęka, ale nie dopuszczę do wysypanie nasion bo jednak się sieje, a ja potem nie mam sumienia wyrywać :D
Miłej niedzieli i dobrego wypoczynku przed nowym tygodniem ;:196
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak to dlaczego w czapeczkach, Małgosiu? Nie ma się co dziwić, zima idzie. :wink: Obrazek

Trzcinnik nabrał ciałka. Widać pasuje mu u Ciebie. ;:215
Pszczółki i motyle i u mnie korzystają ze stołówki Marcinkowej. :)

Ale porządeczek u Ciebie w warzywniku. ;:333 U mnie jeszcze duży rozgardiasz. Nie mam czasu się zająć tą częścią ogrodu, bo trzeba rabaty szykować pod te wszystkie cebulki co przytaszczyłam. :;230

Ciekawy ten jaśmin nagokwiatowy (Marysia zgadła?). Oglądałam w necie, że i pod śniegiem kwitnący się zdarza. :D Myślałam, że tylko Oczar o tak dziwnej porze kwitnie. :wink: Muszę poszukać do moich oczarów tego towarzysza.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeszcze raz się przyjrzałam, a może to forsycja Małgosi kwitnie ;:oj gałązki forsycji! ;:108
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pobiegałam sprawdzić co u mojej forsycji słychać, ale zero kwiatków. Widać jakaś tradycjonalistka i tylko wiosną kwitnie. :;230
Marysiu, chyba masz rację, że to jednak forsycja, bo liście takie ząbkowane. ;:108
No ale czekamy na Małgosię na rozstrzygnięcie zagadki. ;:65
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To forsycja ;:108
Pierwszy raz coś takiego widzę i od razu oglądnęłam wszystkie wzdłuż ogrodzenia, ale tylko ta jedna się wyrwała. Jaśmin mam ale pełny, on też ma pączki ;:oj

Rano wstałam było lato a kładąc się spać widzę za oknem "zgniłą" jesień. Dobrze, że zdążyłam umyć okna i sprzątnąć na balkonie.
Asterki balkonowe są śliczne ;:173

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgosiu, u Ciebie to przynajmniej coś podobnego do dyńki ozdobnej rośnie, chociaż wg opisu z akcji to miało być coś innego, u mnie to z kilku sadzonek wyrósł jeden ponad kilogramowy mutant, na razie wisi na płocie, jak go zerwę, to poddam rozpoznaniu przez nasze dyniomaniaczki, może toto da się zjeść? :;230
Chryzantemki piękne, na pewno ślicznie wyglądają na tym wypucowanym balkonie, na moim królują dynie kaczuszki, powoli będziemy się przenosić z altanki do domu, więc też trzeba pucować.
Tak sobie myślę, nie dałoby się tym marolexem okien wypucować? Obrazek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe jaka jest przyczyna takich anomalia, jak w przypadku tej forsycji?

Piękne te asterki Małgosiu ;:173

Miłego ogrodowania dziś u Marysi. :D
:wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miłą to będzie kawa pod dachem, bo leje całą noc i ranek! teraz to ściana deszczu ;:oj
Suchego dnia! ;:306
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Jestem, jestem :D

Zaglądam do Ciebe Małgosiu i podzwiam Twoje jesienne kwiatki :D
Też obejrzałam swoją forsycję, ale ani kwiatków, ani pączków na niej nie widać.

Jesień u mnie na całego, szczególnie przez ostatnie dni, gdy cały czas wieje silny wiatr i pada deszcz.
Moje kwiatki jednoroczne zlikwidowałam w poprzedni weeken. Zostały tylko kwitnące pojedyńcze rudbekie i marcinki.
Krzaki pomidorowe już zlikwidowane, zarówno w szklarni jak i w gruncie. Pozostały jeszcze papryki, ale za nie wezmę się jutro lub w sobotę. Mają jeszcze sporo niedojrzałych owoców , trudno, nie ma się co oszukwać, już na krzakach nie dojrzeją. ;:174

Nie wyrwałam jeszcze marchewki, pietruszki, seleró, porów i buraczków. Niby posadziłam tylko po jedednej grządce, ale narobiło się tego wszystkiego sporo. Tak sobie wymyśliłam, że w weeken wezmę się za nie. Jednak jeśli będzie nadal taka brzydka pogoda, to raczej w błocie babrać się nie będę.

W ramach odskoczni od cdziennych zajęć zaczęłam pakować pomidorowe nasionka na AWN. Nie powiem żeby mi to szczególnie szybko szło, ale mam silne postanowienie, że w tym tygodniu już skończę. Trochę mi się tego naprodukowało i teraz szkoda nie podzielić się tym dobrem z innymi. ;:108

Pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż strach się bać Beatko ;:oj ile mi tego przyślesz skoro wolno Ci idzie, a wiem, że pakujesz na cztery ręce. ;:306
Ja dziś też zlikwidowałam dwie grządki z pomidorami. Jedną jeszcze zostawiłam, bo krzaki takie ładne, że żal było wyrwać. ;:113 Poczekam chyba aż mróz zrobi najpierw z nimi porządek. :wink: Papryki wszystkie zerwałam, pozbierałam rodzynki. Nie te od Małgosi, tylko te z nasion sklepowych. Uzbierałam cały kartonik, a sporo jeszcze zostało niedojrzałych na krzaczkach. Nie wiem co z nimi zrobić. Nie są tak dobre jak te niskie Małgosine. Takie bardziej wytrawne bym powiedziała.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siedzę i zastanawiam się, gdzie podział się mój ostatni post :roll: Szukałam w śmietniku i w innych wątkach ale nic. Teraz okazało się, że laptop stracił zasilanie i nie zdążyłam wysłać ;:306 A już podejrzewałam mod ;:204

To napisałam wczoraj ;:173

Kawa u Marysi jak zwykle pyszna a pogoda zrobiła nam psikusa. Jak wyjeżdżałam z Krakowa to lało jak z cebra, u Marysi mżyło i wiało a jak żegnałyśmy się, to słońce wręcz oślepiało. Cały przekrój jesieni ;:173
Udało nam się zrobić obchód "Szaliczka", kwiaty kłaniały się w pas po obfitych opadach ale i tak było pięknie. Ogród pokazał się z innej strony, niektóre roślinki pokazały się po raz pierwszy. Takie miłe, gadulenie i spacerek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Godzina obiadowa dla kotów także była super Obrazek a zwłaszcza koncert miałczenia. Maciek nawet sprawdził moje kolana ale szybko zmienił zdanie ;:306

Marysia oczywiście chciała kopać pół ogrodu ale dla mnie najcenniejsza i wymarzona była róża Klasztorna za którą serdecznie ;:180
Obcięte kwiaty trafiły do mojego wazonu
Obrazek

Chciałam więcej zdjęć zrobić ale musiałabym czołgać się po ścieżce więc odpuściłam ;:306

Kasiu Takie anomalie chyba są jeszcze w granicy normy. Dwa lata temu (chyba) pigwowce pod moim blokiem też kwitły a w zeszłym roku miałam kwitnącą gałązkę jabłoni ;:173

Irenko Niby ozdobna ta dyńka ale jakaś taka.... inna. Marysia mówiła dziś, że to jakaś turbanowa czy cuś podobnego. Ale pewnie nie zdąży dojrzeć bo zimnica już dokucza. Co prawda ona rośnie na górce 2m powyżej oryginalnego gruntu i na południowej stronie ale jest już dość późno.
Swoją przynajmniej zjesz ;:306
Pucowanie i sprzątanie mieszkania po sezonie ogrodowym dopiero przede mną. Pewnie jak skończę to trzeba będzie znów za siewy się brać :;230

A to już na bieżąco :wink:

Beatko U nas pogoda także nie rozpieszcza; zimno, mokro,wietrznie i bardziej wygląda to na listopad niż początek października.
Moje grządki pozostały tylko z drutami bo było bardzo sucho i nawet nie próbowałam ich wyciągnąć. Teraz zmoczyło więc w sobotę dokończę dzieła i trzeba przekopać. Kompost, obornik suszony pójdą nieco później a wiosną gips i gleba do analizy.
Ja też powoli pakuję nasionka. Nie mam ich zbyt wiele ale i tak jest to żmudna praca. Może w przyszłym tygodniu poślę gołębia do Kasi, jeśli coś będzie ciekawego, to do Basi. Dobrze, że do Ani można później ;:131

Kasiu Dobrze, że rodzynek zdążył dojrzeć, ja tego wysokiego nie kosztowałam.
W sobotę przy likwidacji pomidorów widziała masę mega- mocnych wilków, mocno kwitnących i aż zal było to ciachać. Może u Ciebie jest bardziej zacisznie i te pomidory, które zostawiłaś będą jeszcze owocować :wink:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu nawet nie masz pojęcia jak się cieszę, bo nie ma większej przyjemności sprawić komuś prezent z którego widać że ktoś się cieszy ;:196 Niech się przyjmie, rośnie i cieszy Cię i niech czuwa nad Twoim ogrodem w całym tego słowa znaczeniu ;:119
Dyńki to Dynia Ozdobna Sułtański Turban tak myślę?
Spędziłam takie spokojne, miłe popołudnie z Tobą i proszę o jeszcze ;:196
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Witam. :wit
Sporo czasu zajmie mi pisanie,bo robię to z pozycji terminatora... ;:oj
Obrazek
...ale mam nadzieję pozbyć się tego ustrojstwa pod koniec tygodnia po wizycie kontrolnej.Mam też nadzieję że żadnych komplikacji nie będzie.
Dziękuję Wszystkim za życzenia powrotu do pełnej sprawności,oby tak było. ;:108
U mnie Małgosiu rok uprawowy i handlowy zakończył się dwa tygodnie temu i dobrze się złożyło bo byłby kłopot dalej działać.Pozostanie tylko teraz wokół domu i tunelach posprzątać,ale daję sobie na to czas w dłuższej perspektywie aż wszystko wróci do normy.Zimy w listopadzie może jeszcze nie będzie.
Kilka zaległych zdjęć robionych kilkanaście,kilka dni temu i dziś.
Ostatnie porywy handlowe tak wyglądały.
Obrazek[/URL

[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/81ff1d0fdba271e7]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gdybym miał ten rok podsumować to powiem że był najlepszy jeśli chodzi o plony pomidorów i papryki a także kwiatowo od wielu lat. ;:333 Nie było dłuższych dni z opadami a tym samym kwiaty wykwitały i nie były marnowane przez deszcz.
Sezon dyniowo-melonowo-tykwowy tez spełnił moje oczekiwania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Z tego co pozostało to cztery skrzynki zielonych pomidorów leżakujących już w domu i sianego na jesienny zbiór kopru który ma się obecnie tak.

Obrazek
Astry to już wspomnienie a nasiona w poszczególnych kolorach mam wysuszone i spakowane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Podobnie jak nasiona pomidorów i papryk które spełniły moje oczekiwania w tym roku,dlatego znalazły swoje miejsce na 2017 jak wszystko dobrze się potoczy.

Obrazek
Pomimo że za oknem jesień na całego trzmiele maja jeszcze pole do popisu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Następnym razem opiszę tegoroczne odmiany pomidorów.Te na tak których nasiona zebrałem i tych na nie,niekoniecznie gorszych smakowo.
Jak tam ogrodowe prace u Ciebie Małgosiu po sobocie?Pewnie za wielkiego pola do popisu nie miałaś a to ze względu na pogodę.Będę miał pewne zapytanie do Ciebie,ale to następnym razem.
OK.Udało się powoli,ale napisać parę słów.1,5h.rekord. :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Klasztorna będzie królowała na rabacie, którą właśnie robię choć obiecywałam sobie, że żadnej już nie będę robiła ;:223 a dyńki faktycznie przypominają tą sułtańską.
Zaryzykowałam i zostawiłam jeszcze w gruncie. Rośnie wysoko i przy nagrzanej, południowej ścianie i mam nadzieję, że przymrozek jej nie ściął ;:131

Wituś Jakże miło, że mimo kontuzji odezwałeś się ;:196 a stabilizatorek całkiem sympatyczny :wink:
Z Twoich zbiorów to ja poproszę:
- 2 kilo ogórków,
- 4 piękne pomidorki,
- dwie główki czosnku,
- kwiatuchy po jednej wiązce z każdego rodzaju,
- 5 kilo śliwek.
Niech no Pan podliczy i może coś się potargujemy?
A winogrona to Pan chyba dołoży w gratisie? Robimy dil? ;:215

A tak poważnie, to może "machniom" nasionka melonów? Mam dwie odmiany Obrazek

A i jeszcze ten koperek Pan dorzuć Obrazek

A ja w sobotę mimo delikatnej mżawki nawet podziałałam. Postanowiłam przenieść część roślin na wspólną rabatę i muszę posadzić jeszcze kilka/kilkanaście darów od koleżanek. Tatko narzeka, że ciężko się kosi bo trzeba ciągle coś omijać więc w sierpniu przykryłam folią trawsko i chwaściory folią i czekałam.

Obrazek

W sobotę ściągnęłam folię, zgrabiłam resztki i bez trudu przekopałam. Jedynie "kurdyjebanek" nie poddaje się tylko lezie nawet pod folią. Nie mam już pomysłu jak się go pozbyć Obrazek

Obrazek

W nowych miejscach siedzą już: trawka od Kasi, "Polarny Miś" od Martusi oraz róża "Klasztorna" od Marysi

Obrazek

Obrazek

Oczywiście prace będą postępowały powoli, bo w kółku z samosiejkami schowane są różne cebule i dopiero wiosną będę dokładnie widziała gdzie i co siedzi.

Pakowanie nasion na AWN idzie powoli ale już widzę koniec (przynajmniej pomidory i papryki), przetwory niemal zakończone ale teraz szykuje mi się maraton imprezowy, więc znów czasu na FO będzie niewiele.

Pozdrawiam wszystkich i mocno ściskam ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”