Rośliny Arkadiusa cz.3
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny Arkadiusa cz.3
Ach jakie cudowne zdjęcia... Sama nie wiem, który piękniejszy hipek... 

Lucy słusznie zwróciła na to uwagę - to nie jest hoja lecz Aeschynanthus speciosusonectica pisze: Ale mówisz o tych czerwonych kwiatkach? To hoja jest?

Hippeastra rzeczywiście urodziwe - mnie z nimi nie po drodze i rośnie sam szczypior mimo odpoczynku cebul.
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Arku, piękne zdjęcia. Hipeastra urocze, zwłaszcza czerwony.
Pozdrawiam - Justyna
A moje
podbiła Rozalka
. Pięknie i obficie zakwitła, a do tego jeszcze tak cudnie pokazana
.

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucy
Olku
Aeschynantus specious to łacińska nazwa hoji Jociec wspaniały.
Pozdrawiam
Olku
Aeschynantus specious to łacińska nazwa hoji Jociec wspaniały.
Pozdrawiam

-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
No no, nie wiedziałam, że eszynantus to też hoja. Czego to człowiek nie musi się"uczyć" na stare lata 
B.

B.
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Arkadius121 Aeschynanthus to rodzina ostrojowatych, a hoye należą do toinowatych..... nawet należą do odrębnych rzędów.... 
Chyba, że się mylę?
Jeśli tak to proszę o sprostowanie
Poza tym ładne roślinki

Chyba, że się mylę?

Poza tym ładne roślinki

- Arkadius121
Olku
Luczku
Dzięki za sprostowanie i wyprowadzenie mnie z błędu odnośnie przynależności Joćca wspaniałego-Aeschynantus speciosus
Luczku
Dzięki za sprostowanie i wyprowadzenie mnie z błędu odnośnie przynależności Joćca wspaniałego-Aeschynantus speciosus

No cóż wypada Ci życzyć abyś nigdy na naszym forum nie popełniała pomyłek-życzę wielu sukcesów.basia_styk pisze:No no, nie wiedziałam, że eszynantus to też hoja. Czego to człowiek nie musi się"uczyć" na stare lata
B.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Piękne hippeastra i piękne ich portrety
Zawsze przyjemnie kiedy zimą coś kwitnie 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- Arkadius121
Wszystkim,którzy i tym razem odwiedzili mój wątek bardzo dziękuję za odwiedziny i posty
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie do mojego wątku
Do wiosny jeszcze daleko ale gdzieś,ktoś powiedział,że w tym roku ma zawitać do nas wcześniej
Po przeglądnięciu swoich parapetów a dokładniej roślinek na nich rezydujących wydawało mi się,że ten ktoś może ma i rację
Roślinki jak gdyby poczuły na pewno słaby jeszcze ale jednak powiew wiosny
Jedne wypuszczają młode pędy,inne rosną jak na drożdżach-za wysoko a jeszcze inne nawet zakwitają.
Przykłady na zdjęciach poniżej-zapraszam
Diffenbachia "duo" - tak ją nazwałem ponieważ rosną dwie w jednej donicy-dostałem ją młodziutką i malutką od naszej wakacyjnej Pani Opiekunki.
Wypuszcza jeden za drugim liście a co jeden to większy-są bardzo duże.Jeszcze trochę i trzeba będzie ją zestawić z kwietnika na podłogę bo za chwilę sięgać będzie do sufitu

Fikus Robusta- też nie leniuchuje,co prawda przeznaczyłem go już zeszłą wiosną na rozmnożenie i rośnie już w doniczce od jesieni młode drzewko ale dwa tygodnie temu wypuścił nowy młody pęd,którego tak wcześnie i o tej porze roku się nie spodziewałem?
Młode zeszłoroczne drzewko-na dwóch zdjęciach.

Młody z przed dwóch tygodni pęd

Kalanchoe - po prostu zakwitło

Kalla-fioletowa - cebulki posadzone po okresie spoczynku,bardzo wybujała i czy też zakwitnie jak żółta sprzed dwóch wiosen,która tak samo jak obecna bardzo wybujała?

Wychodzą kolejne młode pędy.

Zamioculkas - przez półtora roku stał jak zaklęty i nie bez powodu bo po przyniesieniu go do domu przesadziłem go do większej doniczki co było wielkim błędem bo jak napisała mi potem Barbra13,lubią one ciasne doniczki i częściej wypuszczają młode pędy
Wypuścił wreszcie młody nowy pęd i jaki wysoki
,na jednym ze zdjęć widać kolejny wyłaniający się pęd

Kalanchoe daigremontiana - albo jak kto woli Żyworódka pierzasta mająca szereg właściwości leczniczych i w tym celu ją hoduję już od dłuższego już czasu i dzielę się nią z pobliskimi znajomymi.
Ta wyhodowana już w osobnej doniczce przeznaczona jest dla naszego Przyjaciela-to już dla Niego druga,poprzednią przelewał no i zgniła a jest taka łatwa i wdzięczna w hodowli

Kolejne w misie przeznaczone do rozsady-chyba też poczuły powiew wiosny bo ładnie i szybko rosną albo służy im jak i pozostałym roślinkom woda z akwarium,co doradziła mi jedna z Was ale wybaczcie nie pamiętam już Która

No a teraz kolejna niespodzianka.Otóż w naszym mieszkaniu rozmnożyły się owady-na razie jeden i gady,oczywiście ku wielkiej uciesze naszych Milusińskich,którzy prosili,żeby je koniecznie pokazać na forum

Hippeastrum-Red Lion - albo jak kto woli Zwartnica,dzisiaj kwiaty dwupędowej z drugiego pędu,które zakwitły po moim powrocie z delegacji.W poprzednim poście prezentowałem kwiaty z pierwszego pędu.Jedne i drugie niczym się prawie nie różnią a było ich w sumie osiem.

Życzę miłych wrażeń i raz jeszcze pozdrawiam

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie do mojego wątku

Do wiosny jeszcze daleko ale gdzieś,ktoś powiedział,że w tym roku ma zawitać do nas wcześniej

Po przeglądnięciu swoich parapetów a dokładniej roślinek na nich rezydujących wydawało mi się,że ten ktoś może ma i rację

Roślinki jak gdyby poczuły na pewno słaby jeszcze ale jednak powiew wiosny

Jedne wypuszczają młode pędy,inne rosną jak na drożdżach-za wysoko a jeszcze inne nawet zakwitają.
Przykłady na zdjęciach poniżej-zapraszam

Diffenbachia "duo" - tak ją nazwałem ponieważ rosną dwie w jednej donicy-dostałem ją młodziutką i malutką od naszej wakacyjnej Pani Opiekunki.
Wypuszcza jeden za drugim liście a co jeden to większy-są bardzo duże.Jeszcze trochę i trzeba będzie ją zestawić z kwietnika na podłogę bo za chwilę sięgać będzie do sufitu

Fikus Robusta- też nie leniuchuje,co prawda przeznaczyłem go już zeszłą wiosną na rozmnożenie i rośnie już w doniczce od jesieni młode drzewko ale dwa tygodnie temu wypuścił nowy młody pęd,którego tak wcześnie i o tej porze roku się nie spodziewałem?
Młode zeszłoroczne drzewko-na dwóch zdjęciach.

Młody z przed dwóch tygodni pęd

Kalanchoe - po prostu zakwitło

Kalla-fioletowa - cebulki posadzone po okresie spoczynku,bardzo wybujała i czy też zakwitnie jak żółta sprzed dwóch wiosen,która tak samo jak obecna bardzo wybujała?

Wychodzą kolejne młode pędy.

Zamioculkas - przez półtora roku stał jak zaklęty i nie bez powodu bo po przyniesieniu go do domu przesadziłem go do większej doniczki co było wielkim błędem bo jak napisała mi potem Barbra13,lubią one ciasne doniczki i częściej wypuszczają młode pędy

Kalanchoe daigremontiana - albo jak kto woli Żyworódka pierzasta mająca szereg właściwości leczniczych i w tym celu ją hoduję już od dłuższego już czasu i dzielę się nią z pobliskimi znajomymi.
Ta wyhodowana już w osobnej doniczce przeznaczona jest dla naszego Przyjaciela-to już dla Niego druga,poprzednią przelewał no i zgniła a jest taka łatwa i wdzięczna w hodowli

Kolejne w misie przeznaczone do rozsady-chyba też poczuły powiew wiosny bo ładnie i szybko rosną albo służy im jak i pozostałym roślinkom woda z akwarium,co doradziła mi jedna z Was ale wybaczcie nie pamiętam już Która

No a teraz kolejna niespodzianka.Otóż w naszym mieszkaniu rozmnożyły się owady-na razie jeden i gady,oczywiście ku wielkiej uciesze naszych Milusińskich,którzy prosili,żeby je koniecznie pokazać na forum

Hippeastrum-Red Lion - albo jak kto woli Zwartnica,dzisiaj kwiaty dwupędowej z drugiego pędu,które zakwitły po moim powrocie z delegacji.W poprzednim poście prezentowałem kwiaty z pierwszego pędu.Jedne i drugie niczym się prawie nie różnią a było ich w sumie osiem.

Życzę miłych wrażeń i raz jeszcze pozdrawiam

- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Piękna Diffenbachia - ogromne liściory. Bardzo mi się podoba 

I ja zachwycam się diffenbachią i pięknym Red Lion
. Wcale się nie dziwię, że chętnie zagościły tam jakieś kolorowe stworki
.

- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Arkadiuszu, piękna difenbachia. Moja teściowa taką ma. Już byłą do samego sufitu, pocięła na kawałki i każdy kawałek się ukorzenił.
Pozdrawiam - Justyna
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Może się podzielisz doświadczeniem z uprawą dieffenbachii (podłoże, stanowisko), okaz jest wystawowy. Inne też, ale ona po prostu urzeka.
B.
B.
- Arkadius121
Witam
Dzięki za komplement pod adresem mojej diffenbachii
Jako podłoże zastosowałem mieszankę ziemi uniwersalnej,ponieważ nie miałem ziemi kompostowej z poszatkowanym spagnum/torf,który można dostać w sklepach ogrodniczych/ponieważ lubi ona podłoże o odczynie kwaśnym i dodałem perlitu w ilości jednej trzeciej mieszanki ponieważ lubi również glebę lekką i przepuszczalną.Podłoże powinno być zawsze wilgotne ale nie mokre.Latem podlewam częściej.
Nawożę nawozem uniwersalnym raz na dwa tygodnie w zimie raz w miesiącu albo wodą zlewaną z akwarium w trakcie odmulania dna.Doskonałym nawozem jest krowieniec,są to sfermentowane krowie odchody wymieszane z wodą a potem wymieszane z podkładem-robi się to na wiosnę-ja takich możliwości nie mam
Stanowisko: u mnie wystawa wschodnia wystarczająca ale lepsza zachodnia.Moja diffenbachia stoi przy kaloryferze i ma się dobrze chociaż lubi powietrze wilgotne dlatego dobrze jest spryskiwać jej liście dwa trzy razy w tygodniu.
Uwaga! Sok diffenbachii jest silnie trujący/strychnina/ dlatego do prac pielęgnacyjnych należy zakładać rękawice ochronne-uważać na oczy.Dużą ostrożność powinni zachować alergicy-tacy jak ja
Uważać na dzieci!!!
Dziękuję za odwiedziny i serdecznie pozdrawiam

Justynko - identycznie potraktowała swoją diffenbachię "monstrum" nasza Pani wakacyjna Opiekunka od której dostaliśmy małą roślinkę,moje rosną na jednym z pociętych kawałków.Można również potraktować ją inaczej-odciąć wierzchołek i ukorzenić go w wodzie a z pozostałego pnia wyrosną młode pędyduju pisze:Arkadiuszu, piękna difenbachia. Moja teściowa taką ma. Już byłą do samego sufitu, pocięła na kawałki i każdy kawałek się ukorzenił.

Basiubasia_styk pisze:Może się podzielisz doświadczeniem z uprawą dieffenbachii (podłoże, stanowisko), okaz jest wystawowy. Inne też, ale ona po prostu urzeka.
B.
Dzięki za komplement pod adresem mojej diffenbachii

Jako podłoże zastosowałem mieszankę ziemi uniwersalnej,ponieważ nie miałem ziemi kompostowej z poszatkowanym spagnum/torf,który można dostać w sklepach ogrodniczych/ponieważ lubi ona podłoże o odczynie kwaśnym i dodałem perlitu w ilości jednej trzeciej mieszanki ponieważ lubi również glebę lekką i przepuszczalną.Podłoże powinno być zawsze wilgotne ale nie mokre.Latem podlewam częściej.
Nawożę nawozem uniwersalnym raz na dwa tygodnie w zimie raz w miesiącu albo wodą zlewaną z akwarium w trakcie odmulania dna.Doskonałym nawozem jest krowieniec,są to sfermentowane krowie odchody wymieszane z wodą a potem wymieszane z podkładem-robi się to na wiosnę-ja takich możliwości nie mam

Stanowisko: u mnie wystawa wschodnia wystarczająca ale lepsza zachodnia.Moja diffenbachia stoi przy kaloryferze i ma się dobrze chociaż lubi powietrze wilgotne dlatego dobrze jest spryskiwać jej liście dwa trzy razy w tygodniu.
Uwaga! Sok diffenbachii jest silnie trujący/strychnina/ dlatego do prac pielęgnacyjnych należy zakładać rękawice ochronne-uważać na oczy.Dużą ostrożność powinni zachować alergicy-tacy jak ja

Dziękuję za odwiedziny i serdecznie pozdrawiam