Rośliny Arkadiusa cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Arkadiusa cz.3

Post »

Ach jakie cudowne zdjęcia... Sama nie wiem, który piękniejszy hipek... :)
olek40
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

onectica pisze: Ale mówisz o tych czerwonych kwiatkach? To hoja jest?
Lucy słusznie zwróciła na to uwagę - to nie jest hoja lecz Aeschynanthus speciosus :wink:
Hippeastra rzeczywiście urodziwe - mnie z nimi nie po drodze i rośnie sam szczypior mimo odpoczynku cebul.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Arku, piękne zdjęcia. Hipeastra urocze, zwłaszcza czerwony.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

A moje ;:167 podbiła Rozalka ;:173 . Pięknie i obficie zakwitła, a do tego jeszcze tak cudnie pokazana ;:oj .
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucy
Olku
Aeschynantus specious to łacińska nazwa hoji Jociec wspaniały.
Pozdrawiam :wit
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

No no, nie wiedziałam, że eszynantus to też hoja. Czego to człowiek nie musi się"uczyć" na stare lata :)

B.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Arkadius121 Aeschynanthus to rodzina ostrojowatych, a hoye należą do toinowatych..... nawet należą do odrębnych rzędów.... :wink:
Chyba, że się mylę? :) Jeśli tak to proszę o sprostowanie :D
Poza tym ładne roślinki :wink:
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olku
Luczku
Dzięki za sprostowanie i wyprowadzenie mnie z błędu odnośnie przynależności Joćca wspaniałego-Aeschynantus speciosus ;:180
basia_styk pisze:No no, nie wiedziałam, że eszynantus to też hoja. Czego to człowiek nie musi się"uczyć" na stare lata :)

B.
No cóż wypada Ci życzyć abyś nigdy na naszym forum nie popełniała pomyłek-życzę wielu sukcesów.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne hippeastra i piękne ich portrety ;:63 Zawsze przyjemnie kiedy zimą coś kwitnie ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkim,którzy i tym razem odwiedzili mój wątek bardzo dziękuję za odwiedziny i posty ;:180
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie do mojego wątku :wit

Do wiosny jeszcze daleko ale gdzieś,ktoś powiedział,że w tym roku ma zawitać do nas wcześniej :?:
Po przeglądnięciu swoich parapetów a dokładniej roślinek na nich rezydujących wydawało mi się,że ten ktoś może ma i rację :?:
Roślinki jak gdyby poczuły na pewno słaby jeszcze ale jednak powiew wiosny ;:108
Jedne wypuszczają młode pędy,inne rosną jak na drożdżach-za wysoko a jeszcze inne nawet zakwitają.
Przykłady na zdjęciach poniżej-zapraszam ;:180

Diffenbachia "duo" - tak ją nazwałem ponieważ rosną dwie w jednej donicy-dostałem ją młodziutką i malutką od naszej wakacyjnej Pani Opiekunki.
Wypuszcza jeden za drugim liście a co jeden to większy-są bardzo duże.Jeszcze trochę i trzeba będzie ją zestawić z kwietnika na podłogę bo za chwilę sięgać będzie do sufitu ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fikus Robusta- też nie leniuchuje,co prawda przeznaczyłem go już zeszłą wiosną na rozmnożenie i rośnie już w doniczce od jesieni młode drzewko ale dwa tygodnie temu wypuścił nowy młody pęd,którego tak wcześnie i o tej porze roku się nie spodziewałem?

Młode zeszłoroczne drzewko-na dwóch zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Młody z przed dwóch tygodni pęd :tan

Obrazek

Obrazek

Kalanchoe - po prostu zakwitło :heja

Obrazek

Obrazek

Kalla-fioletowa - cebulki posadzone po okresie spoczynku,bardzo wybujała i czy też zakwitnie jak żółta sprzed dwóch wiosen,która tak samo jak obecna bardzo wybujała?

Obrazek

Obrazek

Wychodzą kolejne młode pędy.

Obrazek

Obrazek

Zamioculkas - przez półtora roku stał jak zaklęty i nie bez powodu bo po przyniesieniu go do domu przesadziłem go do większej doniczki co było wielkim błędem bo jak napisała mi potem Barbra13,lubią one ciasne doniczki i częściej wypuszczają młode pędy :oops: Wypuścił wreszcie młody nowy pęd i jaki wysoki ;:oj ,na jednym ze zdjęć widać kolejny wyłaniający się pęd ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalanchoe daigremontiana - albo jak kto woli Żyworódka pierzasta mająca szereg właściwości leczniczych i w tym celu ją hoduję już od dłuższego już czasu i dzielę się nią z pobliskimi znajomymi.

Ta wyhodowana już w osobnej doniczce przeznaczona jest dla naszego Przyjaciela-to już dla Niego druga,poprzednią przelewał no i zgniła a jest taka łatwa i wdzięczna w hodowli ;:108

Obrazek

Obrazek

Kolejne w misie przeznaczone do rozsady-chyba też poczuły powiew wiosny bo ładnie i szybko rosną albo służy im jak i pozostałym roślinkom woda z akwarium,co doradziła mi jedna z Was ale wybaczcie nie pamiętam już Która ;:223

Obrazek

Obrazek

No a teraz kolejna niespodzianka.Otóż w naszym mieszkaniu rozmnożyły się owady-na razie jeden i gady,oczywiście ku wielkiej uciesze naszych Milusińskich,którzy prosili,żeby je koniecznie pokazać na forum ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hippeastrum-Red Lion - albo jak kto woli Zwartnica,dzisiaj kwiaty dwupędowej z drugiego pędu,które zakwitły po moim powrocie z delegacji.W poprzednim poście prezentowałem kwiaty z pierwszego pędu.Jedne i drugie niczym się prawie nie różnią a było ich w sumie osiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę miłych wrażeń i raz jeszcze pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Piękna Diffenbachia - ogromne liściory. Bardzo mi się podoba ;:333
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

I ja zachwycam się diffenbachią i pięknym Red Lion ;:167 . Wcale się nie dziwię, że chętnie zagościły tam jakieś kolorowe stworki ;:oj .
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Arkadiuszu, piękna difenbachia. Moja teściowa taką ma. Już byłą do samego sufitu, pocięła na kawałki i każdy kawałek się ukorzenił.
Pozdrawiam - Justyna
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

Może się podzielisz doświadczeniem z uprawą dieffenbachii (podłoże, stanowisko), okaz jest wystawowy. Inne też, ale ona po prostu urzeka.

B.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
duju pisze:Arkadiuszu, piękna difenbachia. Moja teściowa taką ma. Już byłą do samego sufitu, pocięła na kawałki i każdy kawałek się ukorzenił.
Justynko - identycznie potraktowała swoją diffenbachię "monstrum" nasza Pani wakacyjna Opiekunka od której dostaliśmy małą roślinkę,moje rosną na jednym z pociętych kawałków.Można również potraktować ją inaczej-odciąć wierzchołek i ukorzenić go w wodzie a z pozostałego pnia wyrosną młode pędy ;:108
basia_styk pisze:Może się podzielisz doświadczeniem z uprawą dieffenbachii (podłoże, stanowisko), okaz jest wystawowy. Inne też, ale ona po prostu urzeka.
B.
Basiu

Dzięki za komplement pod adresem mojej diffenbachii ;:180
Jako podłoże zastosowałem mieszankę ziemi uniwersalnej,ponieważ nie miałem ziemi kompostowej z poszatkowanym spagnum/torf,który można dostać w sklepach ogrodniczych/ponieważ lubi ona podłoże o odczynie kwaśnym i dodałem perlitu w ilości jednej trzeciej mieszanki ponieważ lubi również glebę lekką i przepuszczalną.Podłoże powinno być zawsze wilgotne ale nie mokre.Latem podlewam częściej.
Nawożę nawozem uniwersalnym raz na dwa tygodnie w zimie raz w miesiącu albo wodą zlewaną z akwarium w trakcie odmulania dna.Doskonałym nawozem jest krowieniec,są to sfermentowane krowie odchody wymieszane z wodą a potem wymieszane z podkładem-robi się to na wiosnę-ja takich możliwości nie mam ;:185
Stanowisko: u mnie wystawa wschodnia wystarczająca ale lepsza zachodnia.Moja diffenbachia stoi przy kaloryferze i ma się dobrze chociaż lubi powietrze wilgotne dlatego dobrze jest spryskiwać jej liście dwa trzy razy w tygodniu.

Uwaga! Sok diffenbachii jest silnie trujący/strychnina/ dlatego do prac pielęgnacyjnych należy zakładać rękawice ochronne-uważać na oczy.Dużą ostrożność powinni zachować alergicy-tacy jak ja ;:108 Uważać na dzieci!!!

Dziękuję za odwiedziny i serdecznie pozdrawiam ;:180 :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”