Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Ewelinko ucałuj od nas swoje dwa słoneczka ;:196
Miałam przez chwilę miskanta Kleine Fontane, niestety po zimie zniknął. Chyba za późno był posadzony. Trawy bezpieczniej jest sadzić wiosną i latem, przekonałam się o tym już dwukrotnie.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie przy porannej kawusi :wit .

Właśnie eM pojechał z Emilką do przedszkola i do pracy a my z Weroniką w domu zostajemy. Nie chcę Jej tak zaraz po antybiotyku do przedszkola wysyłać w taką zimnicę. Muszę przyznać, że ochłodziło się i to mocno, jeszcze trochę i trzeba będzie zacząć okres grzewczy :shock: . Ogródkowych planów na dzień dzisiejszy nie mam i może dopiero końcem tygodnia znajdę czas na przesadzanie. Wymyśliłam sobie zmianę kształtu rabat w dwóch miejscach no i mus zrobić ;:131 .

Gabi moje dziewczynki są zdecydowanie szczęśliwe . Trudno po dniu spędzonym na powietrzu by były czyste i nigdy jeszcze tak nie było ;:306 . A to piaskownica a to jakieś zabawy z małymi taczkami a to rowerek, słowem dzieje się ;:108 . Prania mam zawsze całą masę i to jest jedyny minus tego ;:224 . Lilia o tej porze to fajna sprawa, dziś pójdę cyknąć jej fotkę bo kwiat na pewno się pojawił. Co do traw to mam smaka na więcej ;:108 , czekam tylko na powiększenie włości a wtedy będę mogła poszaleć.

Aniu faktycznie cena kusząca i żałuję, że nie kupiłam więcej. To była taka przecena bo lilie miały już wybity kieł no i kupiłam tak na próbę. Wszystkie się przyjęły i mają pąki ale nie wiem czy wszystkie zdążą zakwitnąć. Mam nadzieję, że przezimują i uraczą mnie kwiatami za rok.

Olu ma taki uśmiech i ma temperament ;:108 . Nadrabia za siostrę i mam z Nią czasem przewalone ;:306 . Strach co to będzie za kilka lat . Emilka już teraz ma własne zdanie i Jej nie przegada. Uparta jest jak osioł . Gracillimusa sadziłam rok temu na wiosnę i też zakwitł późno ale w tym roku mnie zaskoczył swoją kępą bo jest na prawdę spory ;:108 . Zobaczymy co pokaże za rok bo myślę, że przezimuje. Trawy zimą wyglądają wspaniale i warto je mieć.

Wiolu astrów mam kilka i bardzo szybko rosną. Muszę dokupić jeszcze inne kolory bo mam tylko biały i taki jasny róż. Trawy to w ogóle genialne rośliny i na pewno będzie ich u mnie więcej. Polecam i Tobie bo faktycznie teraz prezentują się wspaniale no i zimą , te oszronione kwiatostany ;:333 . Oj tak busz jest nieunikniony ;:306 .

Olu dziękuję ;:196 . Trawy sadziłam jak do tej pory tylko wiosną i póki co to nie mam dużego doświadczenia z zimowaniem bo większość moich traw ma przed sobą pierwszą zimę. Okryję je solidnie i mam nadzieję, że przetrwają. Zdecydowanie lepiej poczekać z sadzeniem do wiosny bo jakoś tak pewniej mi się wydaje.

Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EWELINKO,fotka miskanta,ta pierwsza,bardzo udana :!:
Inne też :!: Jeden sezon i masz wiele do pokazania ;:108
Dziewczynki - sama słodycz :!: O ile pamiętam,to Mamusia się jeszcze nie pokazywała,tak że podobieństwo
trudno potwierdzić :wink: To może :?:
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko Droga! nie dostawałam powiadomień i nie wiedziałam że wróciłaś do swojego wątku ale miałam cudną niespodziankę. Dziewczynki są słodkie jak miodek, bo przecież to najmilszy wiek ;:167 Ucałuj je od babci forumowej ;:196
Masz piękne asterki moje rozwijały się etapami, a teraz jak zimno to nie wiadomo jak to zniosą. Grządki wysprzątane, ogród zadbany ;:215 Trzymajcie się wszystkie zdrowo, bo zimno się zrobiło ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ewelinko, napatrzeć się nie mogę ile u Ciebie kwiatów ;:oj U mnie pusto, bo wszystko zjadły sarny ;:222 , dobrze, że chociaż jeżówek nie lubią ;:224 :wink:
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, zauroczyły mnie Twoje córeczki, są słodkie. Ja też mam dwie córki, ale wiekowo dużo starsze. Jedna też była bardzo żywym, upartym dzieckiem. Bałam się o nią, ze wyląduje w poprawczaku a wyrosła na super kobietę. Ewelinko to dobrze, że możesz być z nimi w domu, to cudowne chwile, które tak szybko mijają, ciesz się z nich. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Patrząc jak coraz mniej kwitnie to trochę smutno się robi ze znowu będzie ponuro, może w tym roku trochę śniegiem sypnie. Fairy jeszcze ślicznie kwitnie, moja też ,ale jest posadzona w takiej głębi ze jej nie widać.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko lilii zazdroszczę, :wink: taki rarytas o tej porze. ;:oj Motyle umiesz fotografować, ode mnie uciekają. ;:306 Też wstrzymuję się z kupnem róż, bo potrzebna mi jedna, a jak wejdę do sklepu internetowego, to wrzucam do koszyka kilka. ;:124
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

U mnie pogoda jesienna, trochę słońca i deszcz a w dodatku jest dość chłodno ;:222 . Ostatnio byliśmy z Emilką u okulisty bo delikatnie ucieka Jej jedno oczko i po badaniach okazało się, że musi nosić okulary by wyprostować wzrok. Za rok mamy kontrolę a do tego czasu powinno się poprawić. Ta wada nie jest bardzo głęboka więc mam nadzieję, że faktycznie w przyszłości będzie mogła chodzić bez okularków. Poza tym dziewczynki chodzą do przedszkola i są zadowolone. Przyznam , że i ja bardzo się z tego cieszę bo na spokojnie mogę wszystko zrobić w domu i trochę podziałać w ogródku. Wczoraj i dzisiaj przesadzałam niektóre rośliny i posadziłam też cebule narcyzów. Ostatnio zamówiłam też kilka pumilek i dzisiaj dostałam paczkę ;:108 . Zostało mi do posadzenia sporo cebulek ale poczekam z tym jeszcze do października a póki co w tym momencie porządny deszcz podlewa moje przesadzone i posadzone rośliny ;:215 . Mam nadzieję, że wszystko ładnie się przyjmie i będzie cieszyło oczy. W ogrodzie jeszcze jest sporo koloru no i trawy dodają mu wyglądu. Mam nadzieję, że przymrozki nie pojawią się zbyt szybko w tym roku.

Sławku namawiasz mnie i na pewno kiedyś "przedstawię się" na zdjęciach a póki co wolę fotografować inne rzeczy :) . Trawy bardzo fajnie wyglądają zarówno na żywo jak i na fotkach . Córeczki, no cóż Wszystkie dzieci są słodkie :wink: . Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa ;:168 .

Wysokie astry rozpoczynają kwitnienie .

Obrazek

Marysiu dziewczynki ucałowane ;:196 . Mam tylko kilka astrów i najpierw zakwitły mi te niskie, teraz powoli rozkwitają te wyższe. To bardzo wdzięczne i kolorowe rośliny ;:108 . Trzeba je mieć koniecznie u siebie w ogrodzie bo o tej porze dodają koloru. Rzeczywiście zrobiło się zimno i niestety teraz będzie już tylko tak ;:222 .

Chryzantema Czechowsky .

Obrazek

Moniko przykro mi z powodu tych saren co u Ciebie grasują i niszczą Ci rośliny. Gdyby nie to , to na pewno miałabyś w ogrodzie teraz szał koloru. Trzymam kciuki za to byś mogła w najbliższej przyszłości ogrodzić swoje królestwo ;:196 .

Elmshorn w duecie z Gipsy Queen .

Obrazek

Ewo teraz moje dziewczynki uczęszczają do przedszkoli więc nie przebywam z Nimi na okrągło. Uważam jednak , że zarówno dla Nich jak i dla mnie wychodzi to na plus. Ja mam czas na wykonanie wszystkich prac w domu na spokojnie a jak wracają mogę poświecić Im więcej czasu. Poza tym mają kontakt z rówieśnikami a to bardzo ważne w tym wieku ;:108 . Mam nadzieje, że mój uparciuch też wyrośnie na super kobietę .

Astry i dalie teraz królują. Żółte słoneczka są na działce sąsiadki. Wysokie i baaardzo ekspansywne rośliny .

Obrazek

Reniu faktycznie szkoda, że lato przeminęło ale taka kolej rzeczy. Ja też liczę na odrobinę śniegu w zimie bo i rośliny będą otulone pierzynką i dzieci będą mogły na sanki wyjść. Same plusy. Zimy w ostatnich latach są bardzo nieciekawe i ponure ;:222 . Mam nadzieje, że ta będzie bardziej biała .

Róża NN.

Obrazek

Soniu no faktycznie jedną różę szkoda kupować bo za przesyłkę nie opłaca się ;:306 . Lilia zakwitła i jeszcze kilka w pakach. Jeśli nie przyjdą przymrozki to może pokażą mi swoje kwiaty.

Jeżówki jeszcze kwitną. Jestem zadowolona z tej pomyłkowej. Ma bardzo ładny kolorek.

Obrazek

Na koniec moja lilie :tan . Nie mam pojęcia co to za odmiana ale ważne, że kwitnie i oby przetrwała zimę.

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i zyczę udanego dnia :wit .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, rok można zaliczyć do udanych jeśli chodzi o plony. Kwitnienia też bardzo udane. W tym roku wyjątkowo przypadły mi do gustu takie wielobarwne jesienne plamy w ogrodzie. Wilgoci u mnie sporo, to wszystko porosło, trawnik mam zieleniutki. U Ciebie również super! Piękne jesienne kwitnienia. Żal lata, to fakt, ale taka kolej rzeczy- jak sama napisałaś :D
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko dalie cudnie kwitną. ;:oj Moje mają mączniaka. ;:145 Czy już ściąć i wykopać, czy sobie darować, bo przeniosę grzyba z karpą. :?:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu nic straconego, za rok też będzie lato ;:224 . Zima najgorsza bo ciągnie się nam bardzo długo ale za to wiosna ;:3 . Jaki to jest piękny moment dla nas kiedy wszystko budzi się do życia ;:108 . Ja też w zasadzie sezon uważam za udany. Moje młode rośliny zaskoczyły mnie nawet bardzo mocno swoją bujnością ;:333 . Co prawda moje róże trochę chorują ale to podobno nie tylko u mnie. Marne pocieszenie ale zawsze jakieś. Oby zima była w miarę zimowa i śnieżna i nowy sezon równie udany albo i lepszy ;:108 .

Soniu nie znam się na tyle ale ja osobiście bym je wykopała i obejrzał karpy . Trzeba zapytać kogoś bardziej doświadczonego jak to jest w takim przypadku.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko dzięki. ;:196 Pierwszy raz skusiłam się na dalię i już porażka, choć ma jeszcze kilkanaście pąków.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu ja mam raptem trzy karpy dalii od babci więc specem nie jestem ;:306 . W każdym razie to jakaś stara poczciwa odmiana co to jest u babci od wielu, wielu lat. Babcia ma jeszcze identyczne ale jasno różowe i ma mi je sprezentować ;:173 .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak te stare, zadomowione w ogrodach odmiany dużo lepiej sobie radzą. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”