Moim ogórkom też zaczyna brakować azotu i pojawiają się takie okrągłe dziwolągi. Podlać je gnojówką z pokrzyw, czy podać jakiś nawóz azotowy dolistnie?chudziak pisze:lucioperca zwykle takie zniekształcenie ogórka jak u Ciebie świadczy o niedoborze azotu .
Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
A jak nakazuje sztuka? Ja też mam na dole niezły gąszcz, a główne pędy prowadzone po sznurku.Biotit pisze:Na dole zostawisz gąszcz, czy będziesz prowadzić jak nakazuje sztuka?
Dodatkowo po kilku latach doświadczeń zauważam, że ogórki prowadzone w pionie jakby gorzej plonowały od uprawy klasycznej. Ponadto więcej ogórków jest na dole "w gąszczu" niż tych elegancko wiszących jak bombki.
Jedyna zaleta to oszczędność miejsca.
Ale ten rok zapowiada się wyjątkowo ogórkowy. Zbieram od dwóch tygodni...
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Wokan,mówisz,że rok ogórkowy,coś w tym jest.Myślałam ,że odmiana mi się trafiła,bo też mam zbiory jak nigdy a to" rok ogórkowy"
Jak jakieś paskudztwo mi nie dopadnie ogórasów to pewnie będę rozdawać,aż tak dobrze jest.

Jak jakieś paskudztwo mi nie dopadnie ogórasów to pewnie będę rozdawać,aż tak dobrze jest.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wokan sztuka nakazuje aby pierwsze pędy boczne usuwać do 4-5 wezła, wtedy na dole nie ma gąszczu, roślina się wzmacnia i rośnie wyższa i mocniejsza. Jeżeli dotrzymasz tych zasad prowadzenia ogorków na sznurkach ,to dopiero wtedy będziesz mógł porównać obydwa spoby uprawy .Musisz jeszcze mieć poletko z uprawą na płask identycznie uprawiane, nawożone , w tych samych warunkach agrotechnicznych z identyczną ilością krzewów itd. Jeśli tak nie zrobisz , to Twoje opinie nie są wiarygodne.(Druga część ostatniego zdania to eufemizm.Forumowy komputer po Twoje opinie są... wywalił wszystko oprócz kropki
)

- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
To złe masz doświadczenia, jak nie usuniesz pędów bocznych na dole, to na górze masz kiepski plon.wokan pisze:A jak nakazuje sztuka? Ja też mam na dole niezły gąszcz, a główne pędy prowadzone po sznurku.Biotit pisze:Na dole zostawisz gąszcz, czy będziesz prowadzić jak nakazuje sztuka?
Dodatkowo po kilku latach doświadczeń zauważam, że ogórki prowadzone w pionie jakby gorzej plonowały od uprawy klasycznej. Ponadto więcej ogórków jest na dole "w gąszczu" niż tych elegancko wiszących jak bombki.
Jedyna zaleta to oszczędność miejsca.
Ale ten rok zapowiada się wyjątkowo ogórkowy. Zbieram od dwóch tygodni...

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
I wszystko jasne
Zastosuję w przyszłym roku
A co zachowania tych samych warunków, to są, więc opinie raczej wiarygodne... Sąsiadujące grządki, ta sama gleba, tak samo nawożone, te same nasiona z tych samych matek, w tym samym czasie siane i sadzone.

A co zachowania tych samych warunków, to są, więc opinie raczej wiarygodne... Sąsiadujące grządki, ta sama gleba, tak samo nawożone, te same nasiona z tych samych matek, w tym samym czasie siane i sadzone.
-
Super że masz porównanie. Różnica jest jednak taka, że ogórek jest rośliną płożącą i skierowanie go w górę utrudnia przepływ płynów i powoduje nadmierny wzrost pędów bocznych rosnacych najniżej. Przycięcie tych pędów zmusza roślinę do budowy pędu głównego.Poza tym pionowo prowadzone ogórki szybciej obsychają po deszczach (mniej chorują), łatwiejsza jest ochrona i zbiór, są mniej narażone na uszkodzenia mechaniczne niż uprawiane na płask. Moje sznurkowe najczęściej są do przymrozków, a u sasiadów na grządkach po ogórkach od miesiąca zieleni się poplon.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Moje ogórki Atlantis, dolnych pędów nie usuwałam;

Już zakisiłam słój małosolnych i 11 słoików 0.9 l, no i mizeria oczywiście, i paru chętnych się obdarowało.
A to dzisiejszy zbiór.

Już zakisiłam słój małosolnych i 11 słoików 0.9 l, no i mizeria oczywiście, i paru chętnych się obdarowało.
A to dzisiejszy zbiór.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
gienia -masz już takie zbiory?
Ile masz krzaczków? Ja mam 30 i ogóreczki na bieżąco na kanapki i na mizerię - o zaprawianiu nie ma jeszcze mowy - za mało owoców

Ile masz krzaczków? Ja mam 30 i ogóreczki na bieżąco na kanapki i na mizerię - o zaprawianiu nie ma jeszcze mowy - za mało owoców

Pozdrawiam, Aneta:)
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Mam 8 kępek po 3 szt. czyli 24 roślinki. Codziennie oglądam czy nie pojawił się taki sam pasiasty szkodnik , który załatwił mi ogórki w tamtym roku. Na razie na ogórkach go nie ma, ale syn utłukł takiego na agreście. Być może odstrasza go posadzona obok kukurydza w tym roku,( nie bardzo chce mi się w to wierzyć). Ale tak nam doradzili fachowcy przy tutejszym urzędzie miejskim.
Pozdrawiam! Gienia.
-
To pamiętaj o przykryciu firankami albo moskitierą zanim sie pojawi w większej ilości.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Pierwszy raz w tym roku uprawiam ogórki z rozsady i pionowo i jestem zachwycona efektem. Już nie wrócę do tradycyjnej metody. Dziś nastawiłam 3l słoik na małosolne. U sąsiadów, którzy wysiali do gruntu po 15 maja, ogórki mają dopiero ze 30 cm. Szkoda mi się ich zrobiło i trochę im dałam na mizerię 

Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Witam Gienia ,
Piekne ogoreczki u ciebie . Jeszcze nie zaobserwowalem tego robactwa u mnie . Dwa m-ce temu rozmawialem z ludzmi ktorzy zajmuja sie uprawa warzyw od ladnych kilku lat . Potwierdzili regule ze te paskudztwa pojawiaja sie w naszy rejonach na poczatku sierpnia .
Kalo , mam pytanie . Czy mozna rozpuszczac nawozy I zasilic dolistnie ? Jak to dziala ? Musze im cos szybko zapodac . Zdjecia wstawilem w moim porzednim wpisie .Czy florowit sie do tego nadaje?
Piekne ogoreczki u ciebie . Jeszcze nie zaobserwowalem tego robactwa u mnie . Dwa m-ce temu rozmawialem z ludzmi ktorzy zajmuja sie uprawa warzyw od ladnych kilku lat . Potwierdzili regule ze te paskudztwa pojawiaja sie w naszy rejonach na poczatku sierpnia .
Kalo , mam pytanie . Czy mozna rozpuszczac nawozy I zasilic dolistnie ? Jak to dziala ? Musze im cos szybko zapodac . Zdjecia wstawilem w moim porzednim wpisie .Czy florowit sie do tego nadaje?
Pozdrawiam Rafal
-
Twoim ogórkom potrzeba głównie azotu i to szybko. Lepszy jakikolwiek florowit niż nic. Napisz jaki ma skład.
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
NPK 4-6-8 . Czy cos jeszcze ? Moze zrobic zdjecie z etykiety?
Pozdrawiam Rafal