Ogródkowo - powrót :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowo - powrót :)

Post »

Hmmm Hosty są jadalne? ;:oj w takim razie z głodu nie umrę, bo mam ich masę w ogrodzie ;:63

Mnie urzekły heliotropy - piękny kolorek ;:333
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli to jest firletka to niesamowita ;:138 ja też uwielbiam heliotrop, ale mam w doniczkach , bo w gruncie mi się nie powiódł :?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko pamiętasz może nazwę tego czerwonego bzu? Kupiłam już dwa z taką etykietą, ale okazały się bladoniebieskie ;:131 Czy lobelia wieloletnia zimowała już u ciebie?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Miriam nie wiem, o który czerwony bez pytasz? :)
Lobelię znalazłam dopiero w tym roku. Odezwę się za rok i powiem, czy dała radę.
Karola ;:223 heliotropy padły, żeś wykrakała ;:124 :;230 słońce, temperatura i brak deszczu je zabiło. Nic nie dało podlewanie.
Firletki kupiłam u Pitertoma :) są super. Jak ktoś lubi wściekły róż ;:306
Marta heliotropów brak. Jw. ;) Ja jeszcze nie próbowałam host. Jutro spróbuję pąków liliowców :D Podobno smaczne z jajecznicą ;:oj
Stasiu kiszone stokrotki ;:oj Czego to ludzie z głodu... ;:306
Ten tort z wietrzyka to dzieło sztuki! Przepiękne!
Lucynko oj tak, dużo tych roślin jak się okazuje jadalnych. Ale niektóre tylko raz ;:oj ;:306
;:cm dla wszystkich!
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja tam lubię każdy róz, wsciekły też ;:306 No patrz, powiedziałam w złą godzinę o heliotropie :( Sorry ;:124 w łeb to mnie , zeby nie było niejasności ;:306
Właśnie dlatego trzymam teraz heliotropy w doniczkach , bo ją można przenieść w cień, lub na słońce...zależnie od okoliczności a w gruncie to też tak mi właśnie padła. A potem w doniczce przetrzymałam w garażu , pierwszy raz i udało sie :)
Mój Stasiu nie spadnie z drabiny, pracował na wysokościach , daje radę :heja
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit
Niestety w tym roku nie mam za bardzo co pokazywać. Wszystko bardzo szybko przekwita i jest zmęczone suszą i upałem. Pęcherznice i trzmieliny mi poparzyło. Fasolę też...
Trawa skwierczy pod nogami.
Była awaria studni głębinowej. A w zasadzie pompy :) A w zasadzie zaworów :;230 I nie można było podlewać. I nie dało rady.
Ale walczę jak lew :)
Taki mam dywanik na tarasie:
Obrazek
Obrazek
Róża Cornelia
Obrazek
Róża Himmelsage Geshwind
Obrazek
Moja ulubiona Róża Queen of Bourbon (Mauget 1834). Przepięknie kwitnie i przepięknie pachnie :)
Obrazek
Róża Heavenly Pink
Obrazek
Piwonia Shirley Temple
Obrazek
Jak widać wszystkie kwitnące oberwane na "sypanie kwiatków" :)
O tutaj:
Obrazek
Widać tam różę Pastella - Też piękna - w lekko kremowym kolorze. Cudnie pachnie.
Ten krzew - nazywa się itea wirginilijska - kupiłam w tym roku i jestem nim bardzo miło zaskoczona. Fajne szczoty.
Obrazek
Hosty dają radę:
Obrazek
Mój maleńki perukowiec też się fajnie ubrał w tym roku:
Obrazek
Kolorki:
Obrazek
Spalona fasola:
Obrazek
Powojnik Hagley Hybrid
Obrazek
Coś niedobrego się zaczęło dziać z powojnikami - parę całkiem uschnęło... Coś pożarło korzenie. Jak pociągnęłam - nie było nic ;:145
Panoszą się te paskudne robale.
Wiecie, że na groszku mam w tym roku mszyce? ;:223 I to jakie ogromne ;:223 Na moim ulubionym groszku ;:223 Ale i tak jem :;230 Bo do środka nie włażą...
Obrazek
Patrzcie jakie śmieszne ogórki:
Obrazek
Nasturcje:
Obrazek
Smagliczka. Z nasionek. Sama wysiałam :tan
Obrazek
Rzut na warzywnik:
Obrazek
Obrazek
Rabatka:
Obrazek
Obrazek
Jaśminowiec Virginal Schneestrum
Obrazek
Obrazek
Jaśminowiec wonny. Cudnie pachnie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kokornak:
Obrazek
Żylistek Pink POM POM
Obrazek
Tunbergia od Stasi
Obrazek
Obrazek
I to tyle!
Aaaa! Jeszcze coś! Najważniejsze :)
Maleńka serduszka od Lucynki kwitnie ;:215
Obrazek
A tu widać jeszcze suchą trawę:
Obrazek
Nie mam pojęcia co to jest - czy to są jakieś astry?
Obrazek
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witaj Moniko :wit
Człowiek uczy się całe życie :wink:
Mondfa pisze: hosty ...Spore mają liście, jadalne ponoć
Nigdy nie słyszałem, że hosty są jadalne. Ciekawe co Ninka by powiedziała, że dostała kanapkę z hostą :;230
Zaraz poszukałem w necie o tej 'jadalności' no i ... trzeba będzie spróbować bo jadalne :D
Tak jak spróbowałem pąków liliowca i teraz stale je podjadam przechodząc obok rabaty - smakują mi :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Może i szybko przekwita, ale masz co pokazać. :) Pięknie.

Warzywniak super, przydałoby się tylko trochę deszczu.

Ja mam mszyce na... koperku, oregano i SZCZYPIORKU. Na szczypiorku na litość boską...
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Piękny uporządkowany warzywnik. ;:215 Reszta ogrodu też jak najbardziej ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Hehe niezły dywanik na tarasie masz :;230 a poza futrzakiem widzę moc zdjęć ;:oj widać, że faktycznie żyjesz życiem tego ogrodu ;:138 wszystko pięknie rośnie (może poza biednym trawnikiem, złośliwość pompy czy tam zaworu czy tam okropnych upałów ;:124 ) też czekam na deszcz, ale tylko skwar się leje z nieba ;:222
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witaj Andrzej :wit Jest taka książka Łukasza Ruczaja - Dzika kuchnia. Właśnie sobie zamówiłam :)
http://www.ekocentryczka.pl/2015/01/dzi ... ska-i.html

Palidea na szczypiorku? ;:oj Tego to nawet u mnie nie ma :D wszystkie skoncentrowały się na groszku. Ale przyszła odsiecz. Dziś stado biedronek obsiadło groszek ;:138

Ed :oops: Dziękuję. Jednak Tobie dorównać to nie mam szans raczej :)

Marta no co zrobisz, jak nic nie zrobisz? No co zrobisz? Nic nie zrobisz ;:306

Dziękuję Wam za miłe odwiedziny i pozostawienie śladów :) ;:162
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Monia, znowu nie widzę Twoich zdjęć a klikanie na napis i czekanie aż się otworzy, to żadna przyjemność oglądania. ;:185
Biedny piesio, wietrzy futerko na różne sposoby ;:202 a może by go tak ogolić. ;:oj ;:306
A jak tam czarne maliny .... już degustujecie, moje błyskawicznie dojrzewają. ;:92
U nas też żarówa, ale od czasu do czasu niebo się lituje i zdrowo podlewa, czego i Tobie życzę. ;:47 Uściski dla rodzinki. ;:4 ;:167 :wit

Ps. wstąpiłam drugi raz i wszystkie fotki są widoczne ;:oj czary jakieś czy coś. ;:306
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A właśnie ,że powiem :;230 to rózowe a właściwie fioletowe to róza pnąca, mam nawet gdzieś jej ulotkę ( nazwę ) jest cudna, ale kwitnie tylko raz :) mam dwa krzewy :)
U nas też sucho , ani kropli deszczu. Gdzieś ludziom zalewa piwnice a u nas też trawa skwierczy pod stopami :lol: Podlewam ile mogę ale juz mi się znudziło, ileż można :!: kwiaty szybko przekwitają, ręce opadają :( Ale też walczę bo szkoda, niektóre róże ( kilka razy przesadzane) dopiero w tym roku pokazują swoją urodę . Oj jaki śliczny dywanik, cudo , nawet od spodu ;:306
Myślałam ,że to Fotergilla a to Itea, super , musze sobie sprawić , żeby było trochę inności w ogrodzie, bo teraz tylko róze i róże :? co oczywiści jest cudne, ale miło znaleźć coś innego ;:63 Dużo masz kolorków, czyściutko ;:138
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Kontakt:

Post »

Stasiu ;:168 Awaria znowu? ;:185 Ogolić psa :;230 Też masz pomysły :;230 Ale nie powiem. Sama ze sto razy o tym myślałam, bo on uwielbia chodzić na SPA do bagienka sąsiadki. Wraca wtedy do połowy czarny, śmierdzący tym szlamem i najchętniej rozkłada się wtedy w salonie, jak ktoś zapomni taras dobrze zamknąć. Nie miała baba kłopotu..., jak to słusznie mawiają ;:124
Malinki Ci niedługo pokażę na zdjęciach. U nas jeszcze żadna nie dojrzała. Wcinamy truskawki i czerwone porzeczki. Czarne jeszcze nie dojrzały.
U nas dziś odrobinę popadało w nocy, ale nawet nie zrosiło porządnie. Pod spodem sam kurz... więc pozostaje mi cieszyć się tym, że chociaż u Ciebie pada :) ;:168 ;:196
Karola wprowadzone do kajetu - ta róża ;:306 Itea super. I mimo upałów długo kwitnie. Tylko potrzebuje cień lub półcień. Nie lubi słonecznego stanowiska, ale Ty masz przecież cieniste miejsca pod tymi różami do samego nieba ;:138 Niedługo pokażę Ci tego guzikowca, bo miałam w ubiegłym roku, ale zapomniałam :) ;:168 ;:196
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Kontakt:

Post »

O już mam zdjęcia :)
Róże:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pastella:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nasturcje:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostróżki:
Obrazek
Obrazek
I te niepozorne, ale śliczne kwiatki żurawki:
Obrazek
I jeszcze takie:
Obrazek
Razem robiłyśmy w tym roku:
Obrazek

Maliny dla Stasi ;:303
Moje:
Obrazek
Obrazek
Od Stasi: - Malina Bristol
Obrazek
Tak to wygląda :)
:wit
Ogródkowo
Doniczkowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”