Ogród przy domu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród przy domu

Post »

stefcia :wit ziemia nie jest na pewno zła. Rojniki potrzebują pełnego nasłonecznienia, podwyższonej rabaty. Nie lubią ciemnego, mokrego stanowiska...po spełnieniu tych wymogów rosną :)

Zuzia111 dzisiaj szukałam wiosny, coś już widać...chociaż rabaty jeszcze pod śniegiem. Przy okazji został klon skrócony górą. Hortensje zostały obcięte z brązowych kwiatostanów...trawy też trafiły pod nożyce. Dotleniałam się, słuchając marcujących kotów...,,się dzieje'' :;230

Macierzanka cytrynowa
Obrazek

Macierzanka?
Obrazek

Obrazek
Epimedium
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dostałam kilka cebulek, widać że rosną...
Obrazek

Obrazek

Naradka
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ja też dzisiaj szukałam wiosny. Jedna kępka krokusów na wierzchu. Jeden miłek amurski, ranniki ,irysy reticulaty. I ciemiernik w pąkach. Tyle dostrzegłam. Dużo jeszcze leży śniegu i stanowczo za dużo wody.

A skalniaczek z rojnikami cudny. A jeszcze mają dojść nowe to ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

[quote="Anna11"
Pocieszyłam się dwoma kłączami Canny, aksamitkami i limnantes.
[/quote]

Aniu, a co o jest limnantes? Nie znam :?:

Już niedługo będziemy grzebać, sprzątać, siać, ciąć. Ja w tym sezonie mam do zrobienia skalniak w miejscu poprzedniego, który nie był takim prawdziwym, ale namiastką. Obecnie powstanie takie miejsce, gdzie moje rojniki nareszcie sobie odetchną pełną gębą :uszy
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Wspaniale..pierwsze oznaki wiosny już są :D . U ciebie jeszcze tyle śniegu.. :shock: , u mnie już wcale. Gdyby nie dzisiejszy deszcz także bym szukała wiosny, może jutro. ;:224
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biedronka641 :D śniegu w ogrodzie też jeszcze jest dużo, nadają pogodę na plusie. Rośliny jak poczują wiosnę to ruszą. W ogrodzie nie rosną jakieś wypasione rośliny, dużo jest mini cebulek...zanim zakwitną są zielone szczypiorki. Co roku pozbywam się części, zawładnęły by cały ogród. Zwykłe ranniki powinny być, jak nie zostały wyplewione ;:173
Rojniki zostaną rozrzucone po całym skalniaku, przy okazji zostanie dosypany drobny kamień. Agrotkanina zostanie w końcu schowana ;:108

PEPSI ;:167 trzymam kciuki za skalniak, te malutkie rośliny giną pomiędzy większymi. Posadzone razem są wyeksponowane, widoczne.
Limnantes to roślina jednoroczna, zostanie niedługo wysiana. Warto o niej poczytać, przed posadzeniem. Lubi wilgotne stanowiska. Zostanie posadzona w doniczkach, będzie kontrola nad podlewaniem. Powinna ciekawie wyglądać w połączeniu z czymś większym. Znalazłam ciekawą stronę podam na pw.

Zuzia111 :) Śnieg częściowo zginął tylko na rabacie skalnej, w innych częściach ogrodu leży w najlepsze....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Aniu jak długo trzeba czekać na kwitnienie budlei z nasionek?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie nie powiem, wysiane były bardzo dawno temu. Pamiętam że w pierwszym roku na pewno nie kwitły. Potem zakwitły pojedynczymi kwiatami. Przekwitły kwiatostan został usunięty, przypadkowo. Roślinie wyszło to na dobre, w nowym sezonie kwiatów było dużo więcej. Teraz co roku sadzonka jest przycinana nisko przy ziemi...wypuszcza nowe pędy i kwitnie. Na zimę w obrębie korzeni można usypać kopczyk z liści, zabezpieczy system korzeniowy. Jeden tylko kolor nie wymagał zabezpieczania przed mrozem. Trzeba też pamiętać że pierwsze oznaki że roślina nie umarzła są dopiero w Maju.

Budleja
Obrazek

Obrazek

Jeszcze jedno maleństwo jednoroczne...
Rezeda wonna...wysiana w doniczce nie skiełkowała, wysiana na rabacie...pokazała jak rośnie i kwitnie...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Sporo śniegu jeszcze u Ciebie - zdjęcia aktualne?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak śnieg jest dzisiejszy, topi się bardzo wolno ;:333 Porównując inne regiony, będzie zimniej dwa tygodnie dłużej.
Rośliny wysiane z nasion.
Rudbekia, wysiewa się sama co roku...wędruje po ogrodzie...nie ma stałego miejsca. Kwitnie do jesieni.
Obrazek

Obrazek

NACHYŁEK ZAGREB, został podzielony w ubiegłym roku...kwitnie do pierwszych przymrozków. Warto mieć go w ogrodzie, w tym czasie większość kwiatów już nie kwitnie.
Obrazek
Sadzonki pozbierane w ogrodzie w ubiegłym roku, brązowa trawa, lawenda, biały ciemiernik, penstemon, jeszcze coś wykopane z rabaty skalnej.
Obrazek

Goździk brodaty, kwiaty z babcinego ogrodu...same się corocznie wysiewają :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Czosnek Moly z marketu :;230
Obrazek
Nachyłek wielkokwiatowy.
Obrazek
Przetacznik rozmnożony z przemrożonych nasion, zostanie przesadzony w bardziej słoneczne miejsce, teraz ma za ciemno...kwitnie mniej obficie.
Obrazek

Dziwaczek
Obrazek

Maczek kalifornijski
Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Część wysiewów wyniesiona na zewnątrz, stratyfikacja nasion jest potrzebna...nasiona wieloletnich bylin będą lepiej kiełkować.
Znalazłam wzmiankę że pierwiosnki dobrze wschodzą w tem. 10*C...ciepłe parapety w domu źle działają na nasiona?
Nie wiem czy to prawda, kilkukrotne wysiewanie pierwiosnków...stawianie doniczek w domu, zawsze się nie powiodło. Może teraz będzie inaczej ;:108
Pojemniki są szczelne zostały przykryte szybą, ustąpią deszcze szyba zostanie usunięta. Koty nie będą miały dostępu do ziemi :roll:
Obrazek

Paprocie w mokrej brei, śnieg dopiero stopniał...widać że przetrwały zimę.
Obrazek

Obrazek
Roślina kupiona w ubiegłym roku, stół z roślinami zielnymi... :?:
Obrazek

Obrazek
Naparstnica purpurowa Elsie Kelsey-wysiana w ubiegłym roku.
Obrazek

Obrazek

Azalia Panda....
Obrazek

Sit spiralny.
Obrazek
sam się wysiał i rośnie :)
Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Czy goździki brodate utrzymują te same kolory? U mnie co roku niespodzianki.Raz miałam kwitnącego na zielono ;:oj Wypatruję go co roku.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miriam :D kolory są różne, zawsze kilka sadzonek zostaje nie wyciętych. Jedne są takie miały rośliny mateczne, trafiają się też zupełnie inaczej wybarwione. Czekasz na kolor zielony ;:108 czekam na kolor bordowy...chyba przepadł :roll:
Zastanawiam się ile nowych sadzonek pokaże się w tym roku :?:

Wczoraj wypatrzyłam cieniutkie siewki czosnku Hair...nie dowierzałam, mają z 10 cm wysokości. Szok o tej porze ;:173
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Widzę , że do Ciebie wiosenka zawitała, Piękne wysiewy poczyniłaś ;:oj

Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka pora, nadszedł czas wysiewów. Forumki w wątku sprzedażowym, sprzedają nasiona ciekawych roślin. Warto kupić i wysiać ;:196 Ty też wysiewasz :?:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, pokazujesz mnóstwo ciekawych roślin. Azalia Panda jest taka niziutka? W pierwszej chwili myślałam, że to jakieś sieweczki wystają z ziemi.
Sit spiralny ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”