Henryk - moje kaktusy i sukulenty 7

Zablokowany
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 7

Post »

Ależ one piękne ;:167 , wszystkie, bez wyjątku.
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie kolorowo ;:138
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Nie samowite kwitnienia ...już myślałam ,z echamaki na zachodnim balkonie nie dają rady ...moje coś cieńko z kwitnieniem .
Ale jak widać dają radę ,tylko ogrodnik chyba nie taki :wink:
U Ciebie Henryku :!: to nawet kij od miotły, jak zechcesz to zakwitnie ;:306
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Cuda, Panie, cuda.... ;:oj
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Zagęszczaj, zagęszczaj, ja w odpowiednim czasie i tak odezwę się po jakiś odrościk ;:136 swoją drogą piękne - szczególnie Rosalie i ten ''czerwony kwiat'' ;:215 ;:138
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Ten aff. Violet kształtem kwiatu wygląda jak 'Rainbow', natomiast twój 'Rainbow' przypomina mi bardziej 'Rainbow Spirit'.
Co do Lincolnów, Blaze i Mirage są może z odrostów sprzed dwóch lat, czy miałeś je z innego źródła? Wyglądają na konkretne rośliny. Choć moje np idą bardziej w objętość niż w wysokość (i w liczbę odrostów, a trzymam je w oryginalnym substracie na razie), a 'Lincoln Imp' to już w ogóle wypuścił milion odrostów. Lincoln Tinker z wymiany będzie chyba kwitł, ciekawym, któż zacz (tak wiem niepoprawnie użyte :P).
Moją uwagę przykuł jak zwykle 'Lincoln Showers' ponieważ to chyba jedyny kolor chamaka, który nie kwitnie u mnie (choć posiadam chyba jakiś odrost biało kwitnącego).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

hen_s pisze:Dzisiaj otwieramy następną beczkę... pełną chamaecereusów hybr. ;:204
- ;:oj faktycznie, następna "beczka" ;:215 "smakowitości" dla oczu, piękne kwiaty, zarówno kolorystycznie oraz wielkością i budową ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Dziękuję bardzo wszystkim, jesteście naprawdę wspaniałą grupą wsparcia. ;:173
moritius napisał(a):
Ten aff. Violet kształtem kwiatu wygląda jak 'Rainbow', natomiast twój 'Rainbow' przypomina mi bardziej 'Rainbow Spirit'.
Czy mogę je tak podpisać?
aff. Violet jak pisałem mam od TB, dostałem go z adnotacją że nie jest pewny nazwy, Rainbow od Roberta.
Nie znam nikogo kto bardziej byłby w tych tematach biegły od Ciebie, wydaje mi się po sprawdzeniu że masz rację.
Co do Lincolnów, Blaze i Mirage są może z odrostów sprzed dwóch lat, czy miałeś je z innego źródła? Wyglądają na konkretne rośliny.
Tak, to te rośliny - odrosty z 2014 roku. Czy są konkretne nie wiem, wydają się być normalne. :wink:
moje np idą bardziej w objętość niż w wysokość (i w liczbę odrostów, a trzymam je w oryginalnym substracie na razie)
W oryginalnym substracie?? Ja od razu go wyrzucam! :roll:
Niestety u mnie chamae idą w górę bo stoją rzędami jeden za drugim co przy bocznym świetle sprawia, że się nieco wyciągają. Ale miejsca innego na nie nie mam więc musi być jak jest a dopóki kwitną to pokrój rośliny staje się mniej ważny.
'Lincoln Imp' to już w ogóle wypuścił milion odrostów.
A u mnie nie - zresztą całość jest na załączonym obrazku. :wink:
A jego kwiat - inny niż na fotce ze strony producenta - jest jednym z bardziej oryginalnych w mojej skromnej kolekcji tych roślin.
Lincoln Tinker z wymiany będzie chyba kwitł, ciekawym, któż zacz
Tego nie mam - też więc jestem ciekawy...
Moją uwagę przykuł jak zwykle 'Lincoln Showers' ponieważ to chyba jedyny kolor chamaka, który nie kwitnie u mnie
U mnie kwitnie bez przerwy już bodaj 3ci rok. Nie tak jak inne przekwitną i spokój, ten się męczy kilka razy. :)
posiadam chyba jakiś odrost biało kwitnącego
Od "białawy" (oryginalny) do "biały" niedaleka droga, przekonamy się co naprawdę masz jak zakwitnie. ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Fajne hamaczki. Chcąc nie chcąc sam stałem sie posiadaczem kilku hybryd. Sadzonki sprzed 2 lat niebawem i u mnie zakwitną. Z tych showers i rosalie dla mnie najciekawsze. A imp to u mnie idzie w megailośćodrostów. No i że ten chwaścior tinker ci się nie ukorzenił?
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Czy mogę je tak podpisać?
aff. Violet jak pisałem mam od TB, dostałem go z adnotacją że nie jest pewny nazwy, Rainbow od Roberta.
Wybacz, że dopiero teraz się odzywam, wcześniej byłem tylko przelotem zerknąć co się dzieje, nie miałem nawet czasu odpisać. Rozumiesz, trzeba czasem odwiedzić babcię :wink:.
Problem z hybrydami jest taki, że dużo z nich ma dosyć podobne kwiaty, a także występuje pośród nich lekki bałagan z nazewnictwem. Osobiście podpisałbym je tak, jak wspomniałem, aczkolwiek nie daję 100% pewności, że mam rację.
Nie znam nikogo kto bardziej byłby w tych tematach biegły od Ciebie, wydaje mi się po sprawdzeniu że masz rację.
Może Artur, choć jego ostatnimi czasy to chyba nie ma częściej niż mnie. I, nie jestem aż taki biegły, po prostu dzielę się moimi przypuszczeniami :wink:.
W oryginalnym substracie?? Ja od razu go wyrzucam! :roll:
Ciężko było mi je przesadzić, gdy całe były w pąkach. Poza tym, nie jest aż taki okropny, na pewno lepszy niż ten, w którym kupić można marketowce.
Niestety u mnie chamae idą w górę bo stoją rzędami jeden za drugim co przy bocznym świetle sprawia, że się nieco wyciągają. Ale miejsca innego na nie nie mam więc musi być jak jest a dopóki kwitną to pokrój rośliny staje się mniej ważny.
Mimo wszystko nie wyglądają na takie, które mają niedobory światła. Ładnie zielone, a nie prawie białe jak te w marketach.
A jego kwiat - inny niż na fotce ze strony producenta - jest jednym z bardziej oryginalnych w mojej skromnej kolekcji tych roślin.
To tak jak mój 'Lincoln Favour', który w tamtym roku wyglądał bardziej jak 'Lincoln Gem', natomiast w tym przypomina 'Lincoln Yellow Belly'. Na moje powinien być nazwany 'Lincoln Magic'. Swoją drogą fotki, które ostatnio były niewidoczne w moim wątku (28 maja) powinny być już dostępne, to sobie możesz .porównać :D. Albo i nie. Sam ich teraz nie widzę z telefonu. Pojęcia nie mam jak to działa, upubliczniłem je
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Henryku potrafisz zaskakiwać ludzi oczywiście pozytywnie :) Do Ciebie to trzeba zaglądać codziennie bo mało co a tak piękne widoki bym stracił ;:oj Świetne hybrydki ;:215
Zapylasz je. Mieszasz odmiany aby mieć nasiona innych hybrydek?
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Wszystkie piękne, choć mnie akurat Orange Choice najbardziej przypadł do gustu - taki nieudziwniony, porządny chamak. :wink:
A dlaczego ty je tak uparcie do pionu stawiasz? Czy ze względu na miejsce?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Dziękuję. :)

Aleksandrze - biorę za dobrą monetę co piszesz i tak będą opisane te rośliny w mojej kolekcji.
Mam wrażenie, że przemawia przez Ciebie skromność bo naprawdę temat hybryd (szczególnie chamae) wydaje się być dla Ciebie jasny i zrozumiały. :wink:
PiotrAPD napisał(a):
Zapylasz je. Mieszasz odmiany aby mieć nasiona innych hybrydek?
Absolutnie nie - żadnych nowych odmian nie zamierzam stwarzać. Niech się zajmują tym ludzie (firmy) którzy się na tym znają. Wtedy roślina jest ciekawa (dużo dobrego materiału do hybrydyzacji), prawidłowo opisana i zarejestrowana.
DAK napisał(a):
dlaczego ty je tak uparcie do pionu stawiasz? Czy ze względu na miejsce?
Dokładnie tak. Jak się chamae zaczynają rozkładać na boki to zajmują mnóstwo miejsca - szczególnie te o długich i grubych pędach. U mnie miejsce to towar deficytowy stąd mam różne pomysły na uprawę swoich roślin. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

hen_s pisze:. Czy są konkretne nie wiem, wydają się być normalne. :wink:
:;230 Dobre!
hen_s pisze:U mnie miejsce to towar deficytowy stąd mam różne pomysły na uprawę swoich roślin. :wink:
No no, wiele się jeszcze od Ciebie muszę nauczyć... Ech, i tak całe życie :uszy
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:bo naprawdę temat hybryd (szczególnie chamae) wydaje się być dla Ciebie jasny i zrozumiały. :wink:
Temat hybryd znam, jednak, jeśli chodzi o odmiany, to tylko chamaki są mi jako rako nieobce (być może dlatego, że dosyć dużo zdjęć przeglądam, to i się utrwala). Gdybyś zapytał mnie o ajlosterki, lobiwki czy echinopsis, miałbym większy problem.
Niech się zajmują tym ludzie (firmy) którzy się na tym znają.
Na moje wystarczy mieć jakie takie pojęcie co się z czym może skrzyżować - reszta to dobór matki i ojca pod względem cech. Swoją drogą nie kojarzę, abym widział u jakiejś znanej firmy hybrydę na której mi zależy, chamaecereusa z naprawdę potężnymi cierniami.
Wtedy roślina jest ciekawa (dużo dobrego materiału do hybrydyzacji), prawidłowo opisana i zarejestrowana.
Co do dwóch pierwszych punktów, polemizowałbym. Wczoraj podawałem w swoim wątku odnośnik do forum, na którym pokazane są efekty krzyżowania dwóch opisanych roślin. Czasem naprawdę krzyżówki otrzymane przez amatora są ciekawsze niż "markowe". Opisanie to też nie jest jakiś szczególny problem. Jedynie rejestracja to coś, na co nie każdy może sobie pozwolić.
Pozdrawiam, Aleksander
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”