Henryk - moje kaktusy i sukulenty 7
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 7
Ależ one piękne
, wszystkie, bez wyjątku.

- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie kolorowo 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie samowite kwitnienia ...już myślałam ,z echamaki na zachodnim balkonie nie dają rady ...moje coś cieńko z kwitnieniem .
Ale jak widać dają radę ,tylko ogrodnik chyba nie taki
U Ciebie Henryku
to nawet kij od miotły, jak zechcesz to zakwitnie 
Ale jak widać dają radę ,tylko ogrodnik chyba nie taki

U Ciebie Henryku

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Cuda, Panie, cuda.... 

-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Zagęszczaj, zagęszczaj, ja w odpowiednim czasie i tak odezwę się po jakiś odrościk
swoją drogą piękne - szczególnie Rosalie i ten ''czerwony kwiat''

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Ten aff. Violet kształtem kwiatu wygląda jak 'Rainbow', natomiast twój 'Rainbow' przypomina mi bardziej 'Rainbow Spirit'.
Co do Lincolnów, Blaze i Mirage są może z odrostów sprzed dwóch lat, czy miałeś je z innego źródła? Wyglądają na konkretne rośliny. Choć moje np idą bardziej w objętość niż w wysokość (i w liczbę odrostów, a trzymam je w oryginalnym substracie na razie), a 'Lincoln Imp' to już w ogóle wypuścił milion odrostów. Lincoln Tinker z wymiany będzie chyba kwitł, ciekawym, któż zacz (tak wiem niepoprawnie użyte :P).
Moją uwagę przykuł jak zwykle 'Lincoln Showers' ponieważ to chyba jedyny kolor chamaka, który nie kwitnie u mnie (choć posiadam chyba jakiś odrost biało kwitnącego).
Co do Lincolnów, Blaze i Mirage są może z odrostów sprzed dwóch lat, czy miałeś je z innego źródła? Wyglądają na konkretne rośliny. Choć moje np idą bardziej w objętość niż w wysokość (i w liczbę odrostów, a trzymam je w oryginalnym substracie na razie), a 'Lincoln Imp' to już w ogóle wypuścił milion odrostów. Lincoln Tinker z wymiany będzie chyba kwitł, ciekawym, któż zacz (tak wiem niepoprawnie użyte :P).
Moją uwagę przykuł jak zwykle 'Lincoln Showers' ponieważ to chyba jedyny kolor chamaka, który nie kwitnie u mnie (choć posiadam chyba jakiś odrost biało kwitnącego).
Pozdrawiam, Aleksander
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
-hen_s pisze:Dzisiaj otwieramy następną beczkę... pełną chamaecereusów hybr.![]()

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dziękuję bardzo wszystkim, jesteście naprawdę wspaniałą grupą wsparcia.
aff. Violet jak pisałem mam od TB, dostałem go z adnotacją że nie jest pewny nazwy, Rainbow od Roberta.
Nie znam nikogo kto bardziej byłby w tych tematach biegły od Ciebie, wydaje mi się po sprawdzeniu że masz rację.
Niestety u mnie chamae idą w górę bo stoją rzędami jeden za drugim co przy bocznym świetle sprawia, że się nieco wyciągają. Ale miejsca innego na nie nie mam więc musi być jak jest a dopóki kwitną to pokrój rośliny staje się mniej ważny.
A jego kwiat - inny niż na fotce ze strony producenta - jest jednym z bardziej oryginalnych w mojej skromnej kolekcji tych roślin.

Czy mogę je tak podpisać?moritius napisał(a):
Ten aff. Violet kształtem kwiatu wygląda jak 'Rainbow', natomiast twój 'Rainbow' przypomina mi bardziej 'Rainbow Spirit'.
aff. Violet jak pisałem mam od TB, dostałem go z adnotacją że nie jest pewny nazwy, Rainbow od Roberta.
Nie znam nikogo kto bardziej byłby w tych tematach biegły od Ciebie, wydaje mi się po sprawdzeniu że masz rację.
Tak, to te rośliny - odrosty z 2014 roku. Czy są konkretne nie wiem, wydają się być normalne.Co do Lincolnów, Blaze i Mirage są może z odrostów sprzed dwóch lat, czy miałeś je z innego źródła? Wyglądają na konkretne rośliny.

W oryginalnym substracie?? Ja od razu go wyrzucam!moje np idą bardziej w objętość niż w wysokość (i w liczbę odrostów, a trzymam je w oryginalnym substracie na razie)

Niestety u mnie chamae idą w górę bo stoją rzędami jeden za drugim co przy bocznym świetle sprawia, że się nieco wyciągają. Ale miejsca innego na nie nie mam więc musi być jak jest a dopóki kwitną to pokrój rośliny staje się mniej ważny.
A u mnie nie - zresztą całość jest na załączonym obrazku.'Lincoln Imp' to już w ogóle wypuścił milion odrostów.

A jego kwiat - inny niż na fotce ze strony producenta - jest jednym z bardziej oryginalnych w mojej skromnej kolekcji tych roślin.
Tego nie mam - też więc jestem ciekawy...Lincoln Tinker z wymiany będzie chyba kwitł, ciekawym, któż zacz
U mnie kwitnie bez przerwy już bodaj 3ci rok. Nie tak jak inne przekwitną i spokój, ten się męczy kilka razy.Moją uwagę przykuł jak zwykle 'Lincoln Showers' ponieważ to chyba jedyny kolor chamaka, który nie kwitnie u mnie

Od "białawy" (oryginalny) do "biały" niedaleka droga, przekonamy się co naprawdę masz jak zakwitnie.posiadam chyba jakiś odrost biało kwitnącego

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Fajne hamaczki. Chcąc nie chcąc sam stałem sie posiadaczem kilku hybryd. Sadzonki sprzed 2 lat niebawem i u mnie zakwitną. Z tych showers i rosalie dla mnie najciekawsze. A imp to u mnie idzie w megailośćodrostów. No i że ten chwaścior tinker ci się nie ukorzenił?
- moritius
Wybacz, że dopiero teraz się odzywam, wcześniej byłem tylko przelotem zerknąć co się dzieje, nie miałem nawet czasu odpisać. Rozumiesz, trzeba czasem odwiedzić babcięhen_s pisze:Czy mogę je tak podpisać?

Problem z hybrydami jest taki, że dużo z nich ma dosyć podobne kwiaty, a także występuje pośród nich lekki bałagan z nazewnictwem. Osobiście podpisałbym je tak, jak wspomniałem, aczkolwiek nie daję 100% pewności, że mam rację.
Może Artur, choć jego ostatnimi czasy to chyba nie ma częściej niż mnie. I, nie jestem aż taki biegły, po prostu dzielę się moimi przypuszczeniamiNie znam nikogo kto bardziej byłby w tych tematach biegły od Ciebie, wydaje mi się po sprawdzeniu że masz rację.

Ciężko było mi je przesadzić, gdy całe były w pąkach. Poza tym, nie jest aż taki okropny, na pewno lepszy niż ten, w którym kupić można marketowce.W oryginalnym substracie?? Ja od razu go wyrzucam!![]()
Mimo wszystko nie wyglądają na takie, które mają niedobory światła. Ładnie zielone, a nie prawie białe jak te w marketach.Niestety u mnie chamae idą w górę bo stoją rzędami jeden za drugim co przy bocznym świetle sprawia, że się nieco wyciągają. Ale miejsca innego na nie nie mam więc musi być jak jest a dopóki kwitną to pokrój rośliny staje się mniej ważny.
To tak jak mój 'Lincoln Favour', który w tamtym roku wyglądał bardziej jak 'Lincoln Gem', natomiast w tym przypomina 'Lincoln Yellow Belly'. Na moje powinien być nazwany 'Lincoln Magic'. Swoją drogą fotki, które ostatnio były niewidoczne w moim wątku (28 maja) powinny być już dostępne, to sobie możesz .porównaćA jego kwiat - inny niż na fotce ze strony producenta - jest jednym z bardziej oryginalnych w mojej skromnej kolekcji tych roślin.

Pozdrawiam, Aleksander
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Henryku potrafisz zaskakiwać ludzi oczywiście pozytywnie
Do Ciebie to trzeba zaglądać codziennie bo mało co a tak piękne widoki bym stracił
Świetne hybrydki
Zapylasz je. Mieszasz odmiany aby mieć nasiona innych hybrydek?

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Wszystkie piękne, choć mnie akurat Orange Choice najbardziej przypadł do gustu - taki nieudziwniony, porządny chamak.
A dlaczego ty je tak uparcie do pionu stawiasz? Czy ze względu na miejsce?

A dlaczego ty je tak uparcie do pionu stawiasz? Czy ze względu na miejsce?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dziękuję.
Aleksandrze - biorę za dobrą monetę co piszesz i tak będą opisane te rośliny w mojej kolekcji.
Mam wrażenie, że przemawia przez Ciebie skromność bo naprawdę temat hybryd (szczególnie chamae) wydaje się być dla Ciebie jasny i zrozumiały.

Aleksandrze - biorę za dobrą monetę co piszesz i tak będą opisane te rośliny w mojej kolekcji.
Mam wrażenie, że przemawia przez Ciebie skromność bo naprawdę temat hybryd (szczególnie chamae) wydaje się być dla Ciebie jasny i zrozumiały.

Absolutnie nie - żadnych nowych odmian nie zamierzam stwarzać. Niech się zajmują tym ludzie (firmy) którzy się na tym znają. Wtedy roślina jest ciekawa (dużo dobrego materiału do hybrydyzacji), prawidłowo opisana i zarejestrowana.PiotrAPD napisał(a):
Dokładnie tak. Jak się chamae zaczynają rozkładać na boki to zajmują mnóstwo miejsca - szczególnie te o długich i grubych pędach. U mnie miejsce to towar deficytowy stąd mam różne pomysły na uprawę swoich roślin.DAK napisał(a):
dlaczego ty je tak uparcie do pionu stawiasz? Czy ze względu na miejsce?

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
hen_s pisze:. Czy są konkretne nie wiem, wydają się być normalne.![]()

No no, wiele się jeszcze od Ciebie muszę nauczyć... Ech, i tak całe życiehen_s pisze:U mnie miejsce to towar deficytowy stąd mam różne pomysły na uprawę swoich roślin.

- moritius
Temat hybryd znam, jednak, jeśli chodzi o odmiany, to tylko chamaki są mi jako rako nieobce (być może dlatego, że dosyć dużo zdjęć przeglądam, to i się utrwala). Gdybyś zapytał mnie o ajlosterki, lobiwki czy echinopsis, miałbym większy problem.hen_s pisze:bo naprawdę temat hybryd (szczególnie chamae) wydaje się być dla Ciebie jasny i zrozumiały.
Na moje wystarczy mieć jakie takie pojęcie co się z czym może skrzyżować - reszta to dobór matki i ojca pod względem cech. Swoją drogą nie kojarzę, abym widział u jakiejś znanej firmy hybrydę na której mi zależy, chamaecereusa z naprawdę potężnymi cierniami.Niech się zajmują tym ludzie (firmy) którzy się na tym znają.
Co do dwóch pierwszych punktów, polemizowałbym. Wczoraj podawałem w swoim wątku odnośnik do forum, na którym pokazane są efekty krzyżowania dwóch opisanych roślin. Czasem naprawdę krzyżówki otrzymane przez amatora są ciekawsze niż "markowe". Opisanie to też nie jest jakiś szczególny problem. Jedynie rejestracja to coś, na co nie każdy może sobie pozwolić.Wtedy roślina jest ciekawa (dużo dobrego materiału do hybrydyzacji), prawidłowo opisana i zarejestrowana.
Pozdrawiam, Aleksander