Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, Cambria stoi sobie na świeżym powietrzu i ma się całkiem dobrze na tych wakacjach :lol: najmłodsza psb ładnie rośnie, wypuszcza już drugi listek od czasu wystawienia na zewnątrz więc mam nadzieję że może i jakiś pęd kwiatowy się z czasem pojawi :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Ciekawa jestem jak długo kwitła....Zastanawiam się nad zakupem takiej roślinki :twisted:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Aniu, cambria kwitła u mnie równo miesiąc ale kupiłam ją jak już miała wszystkie kwiaty rozwinięte :roll: ...także myślę że od otwarcia pierwszego pączka to kwitnie coś ok 2 miesięcy, ale też wszystko zależy od warunków jakie jej zapewnisz (czyli tak jak i w przypadku innych storczyków :lol: ). Może wypowie się ktoś kto obserwował kwiaty cambrii od samego początku :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Asiu dzięki...cały czas zastanawiam się nad zakupem....Mam zamiar postawic go w łazience. Czekam na wypowiedzi innych "doświadczonych"
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już chyba cambri sobie więcej nie sprawię. One chyba mnie nie lubią, albo ja jestem kiepska ogrodniczka. Pierwsza cambria z ub. roku mi padła, a teraz niedawno kupiłam następną, to szybko przekwitła, chyba po 2 tygodniach, a na chwilę obecną nic się z nią ciekaego nie dzieje. :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Halinko, przyznam Ci się że moja cambria też nieco mnie zniechęciła...ma 3 psb z czego jedna najstarsza ma już tylko 2 liście. Najmłodsza psb która zaczęła wyrastać jakoś na jesieni jest nadal mała choć puszcza nowe listki. Ale nie wydaje mi się zeby miała zakwitnąc w tym sezonie :? jest conajmniej o połowę mniejsza niż ta co kwitła w tym roku. Także nie ma to jak falenopsisy :lol: - tu wszelkie zmiany na lepsze i gorsze :twisted: widać gołym okiem i czasem z dnia na dzień można zauważyć cos nowego. A i chyba łatwiej i chętniej zakwitają 8)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu i Halinko ja też mam podobne doświadczenie z Cambriami jedna kwitła mi chyba z 2 miesiące,druga miesiąc ,a jednej po dwóch dniach zaczeły więdnac kwiaty ,zaatakowała ją choroba i pomimo oprysków nie została uratowana.Cambi mam chyba 5 jedna teraz szykuje się do kwitnienia,ale pozostałe są marne.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Ostudziłyście mój zapał do kupna.....Moze i dobrze :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Renato i Aniu, cambrie mają w sobie to "coś" co nas popycha do ich zakupu, są wyjątkowo urodziwe i pełne gracji, ale niestety chyba w naszych "domowych" warunkach nie jest zbyt łatwo je hodować :? kwitną dość krótko i tylko raz z tej samej psb, więc na kolejne kwitnienie czeka się długo :twisted:
Aniu, ja myślę że jeśli masz ochotę to spróbuj, może u Ciebie cambria będzie się czuła dobrze, ale ja chyba pozostanę wierna falenopsisom, jest tyle odmian kolorystycznych że naprawdę można sobie ukwiecić całe mieszkanie :lol:
Ciekawa jestem jak sabotki będą się u mnie czuły, na razie żaden z moich dwóch nie kwitnie ale rosną nowe rozetki, są coraz większe więc może za jakiś czas zakwitną :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Chciałam kupic Cambrie do łazienki...na półkę...wyglądałaby uroczo tam....ale skoro kwitnie tak krótko???? Nawet juz mojego R. zbałamuciłam :twisted:

Czytałam, że lubią one rozproszone światło, nie wiem czy Phalaenopsis polubiłby to miejsce....??
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Myslę że falenopsis kwitnący jak najbardziej, wtedy nie ma zapotrzebowania na dużą ilość światła. Jak przekwitnie wystawisz go na parapet a puste miejsce na półeczce zapełnisz innym :lol:
Cambria w sumie też mogłaby polubić łazienkę bo tam jest duża wilgotność...no ale decyzja należy do Ciebie :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Łazienkę mam z dużym oknem- takim jak w pokojach...a w oknie opuszczone żaluzje zasłaniane tylko na wieczór. Wydaje mi się, że jest tam dośc dużo swiatła. Muszę wypróbowac....Jakis ciemnofioletowy storczyk mi tam by pasował:))))
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Myślę że będzie mu tam dobrze, w końcu nie będzie w jakichś ciemnościach :lol: spokojnie możesz go tam ustawić :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Najpierw muszę go upolowac ;:190 :;230
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Jeanne pisze:Aniu, cambria kwitła u mnie równo miesiąc ale kupiłam ją jak już miała wszystkie kwiaty rozwinięte :roll: ...także myślę że od otwarcia pierwszego pączka to kwitnie coś ok 2 miesięcy, ale też wszystko zależy od warunków jakie jej zapewnisz (czyli tak jak i w przypadku innych storczyków :lol: ). Może wypowie się ktoś kto obserwował kwiaty cambrii od samego początku :wink:
Joasiu cykl u Cambrii od kwiatka do kwiatka to ok. rok ,kwitną też nie tak długo jak Phal.zależy od rodziców od 4 do 8 tyg
Moja kwitła w listopadzie ,teraz rośnie przyrost,potem musi dojrzeć psb. w trakcie dojrzewania musi mieć sucho i trochę chłodniej i różnica tem. dzień -noc -dlatego Cambrie lubią stanowiska na świeżym powietrzu latem.
Jeśli pozwolisz pokażę jak wyglądał przyrost w marcu i dziś
Obrazek Obrazek
psb.zacznie dojrzewać za +- miesiąc
pozdr Dorota
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”