Różyczki u Ewki cz. II

Zablokowany
x-ja-a

Re: Różyczki u Ewki cz. II

Post »

Ewuś, ma moich niektórych różach też zauważyłam suche, pozwijane końcówki listków. Ale ja to zwaliłam na przymrozki. Dzisiaj rano też był szron na trawie a ostatnio było i minus 3, więc przy gruncie jeszcze mniej. Uznałam, że listki oberwały właśnie od tych różnic temperatur. Myślisz, że to jakaś zaraza?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagno - Nie wygląda to na zarazę, więc może i wynik przymrozków. U nas też były. Musimy obserwować, czy to suszenie się nie rozprzestrzenia. Bruzdownicy też nie lubię. W ubiegłym roku szczególnie upodobały sobie Abrahama. Człowiek czeka ponad pół roku na kwiaty, od początku czerwca każdego dnia ogląda krzaczki, a bruzdownice włażą do środka i uniemożliwiają to pierwsze, najpiękniejsze przecież kwitnienie.
x-ja-a

Post »

"Moja" bruzdownica najbardziej spektakularnie zjadła połowę pierwszego kwitnienia Edena. Dlatego jak patrzę na spowolniony rozwój niektórych róż (Edeny między innymi) to się nawet cieszę, bo mam nadzieję, że zanim zaczną powstawać pąki to robala już nie będzie. Pewnie naiwna jestem ;:173
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz mnóstwo pięknych tulipanów ;:oj Ten biało czerwony z pierwszego zdjęcia, nie dość, że śliczny to jeszcze na czasie ;:306 Może robić za flagę na maszcie ;:63
Kolorów przybywa, ale na razie jeszcze pomalutku. Robactwa żadnego jeszcze na szczęście nie wypatrzyłam, a zwiędnięte listki na niektórych różyczkach też mam. I prawie jestem pewna, że to efekt przymrozków. Takie temperatury na koniec kwietnia, mogą niestety wyrządzić wiele szkody ;:222
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewo mam nadzieję, że z nogą już lepiej. Kiedyś miałam podobną akcję z nożyczkami... :roll:
Oj ciągle trzeba uważać. Zdrowiej szybko! ;:196

Ach te Twoje tulipany... Cuuudności... ;:166 :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
x-ja-a

Post »

O właśnie, też miałam zapytać o skaleczenie :oops: Przepraszam. Mam nadzieję, że już jest lepiej ;:168
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewuś zanudzaj, zanudzaj to takie piękne zanudzanie ;:138
Folii nie dawaj ja tak zrobiłam musiałam jesienią usuwać gryzonie zrobiły sobie korytarze. Miałam też agrowłókninę kilka typów i powiem tak: wole łapkami plewić jak coś ale nie chcę żadnego udogodnienia, u mnie gryzonie to uwielbiają a ja ;:145
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ cudne masz te tulipany.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagno - mój Eden trzeci rok mieszka w ogrodzie, robale go nie jedzą , bo pewnie go nie zauważają. Osiągnął wysokość w szczytowej formie ok. 30 cm, nawet mszyce przelatywały nad nim i siadały na czymś , co wyglądało poważniej.
Z nogą już ok, ale mogę chodzić wyłącznie w adidasach, o szpice na razie mogę zapomnieć.
Iwonko - biało-czerwone tulipany i zestawienia białych i czerwonych tulipanów miały być na 3 maja, troszkę za wcześnie widać zakwitły ;:173 . Dziś otworzyły się cudownie różowe - jeszcze nie zrobiłam zdjęć, ale są fenomenalne. Dużo masz uszkodzonych liści na różach? Mam nadzieję, że to ususzenie nie spowoduje gorszego kwitnienia i rozwoju całej rośliny.
Basiu - po tygodniu mogę już swobodnie chodzić, na szczęście kość nie została uszkodzona. Ale aż mi się gorąco zrobiło, jak wyobraziłam sobie nożyczki wbijające się w nogę.
Taro - pewnie masz rację, bo co to za przyjemność, gdy sztuczności pojawią się w ogrodzie. A gryzoniom to i tak nie będzie specjalnie przeszkadzać. Właśnie skonsumowały mi kilka lilii i... dali.
Lucynko -dziękuję bardzo, postaram się jutro czy pojutrze wkleić jeszcze kilka zdjęć.

A teraz proszę o pomoc, zamieściłam już w wątku: choroby róż zdjęcia jednej różyczki, u której zobaczyłam silne przebarwienia na liściach. Wygląda mi to na plamistość, ale tak wcześnie? A może to ciąg dalszy przemarznięć - tylko dlaczego na jednym krzewie? Co dolega mojej milusińskiej? Pokazuję zdjęcia liści z dwu stron.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit , to nie jest plamistosc. Kilka lat temu mialam podobne objawy..., juz dokladnie nie pamietam co mi powiedzieli ogrodnicy
(bylam w szkolce z cala doniczka). Powiedz, czy ostatnio nie pryskalas chemia, czy takie liscie sa na calym krzaku? ;:24
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na tym krzaczku wszystkie są takie liście. Oprysk ( decis) był tydzień temu, ale nie tylko na tym krzaczku ale na wszystkich pozostałych, a dziś zauważyłam tylko tę różyczkę porażoną. Jutro oczywiście sprawdzę resztę. Gdybyś sobie Alexio przypomniała, co Ci powiedzieli w szkółce, to proszę napisz.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewuniu..nie jestem znawczynią od róż ale bardziej się skłaniam na przemarznięcie. ;:224 . Moje zbyt wcześnie wysadzone pelargonie mają wypisz wymaluj liście takie same. ;:108 . Uczulona przez ciebie na zwijające się liście róż przejrzałam swoje. Trzeba było pryskać.. ;:222 . Dzięki ;:128
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Ewuniu twoje tulipany mnie tak zachwyciły że nie wiem co mam pisać.Na jesieni będę między róże dosadzać tulipanki. W tamtym roku też u mnie grasowała bruzdownica.Dzięki forum szybko poobrywałam zwiędnięte pąki i nie było za dużo strat.
Teraz martwią mnie na nowo posadzonych różach żółte liście,ale myślę że to wina przymrozków. ;:196
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Niestety, w temacie róż nie pomogę. Zbyt mało o nich wiem. Chociaż skłaniałabym się ku skutkom przemarznięcia... ;:218 .
Bardzo dziękuję za przestrogi robalowe. zaraz popędzę obejrzeć królewny. A wieczorem profilaktyczny oprysk. Łudzę się kaszubska wiosna spóźniona, to i robale później ;:131 .
Twoja miłość chyba zaraźliwa :shock: , cudne tulipankowo. Mam mocne postanowienie zakupić jesienią cebulowe.
Mam nadzieję, że z noga już ok. Pozdrawiam cieplutko i majowo.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny - potem odpowiem, bo dziś nie mam siły. Tato w ciężkim stanie trafił do szpitala.
Ale dla tych, co może nie wiedzą , co począć z jutrzejszym dniem a są z Wielkopolski podsyłam link http://www.cebulki-kwiatowe.pl/mtt/
Zobaczcie Międzynarodowe Targi Tulipanów od 1-3 maja.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”