Zawsze za krótkie lato cz. 26

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26

Post »

Marysiu nie wysłłam, siedzi w doniczcew i nabiera mocy prawnej. Może i dobrze, bo leżakujac na poczice w 33 stopniach, miałby małe szanse na przezycie. Nie napiszę Ci, że wyslę w poniedziałek rano, bo znowu sie okaże, że coś. Dostaniesz obiecuję i dorzucę jeszcze delosperme, pamietam - obiecuję po niedzieli.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu no u Ciebie następna część dlatego powiadomień nie miałam, ale też druga rzecz ,że ostatnio nie wyrabiam na zakrętach :wink: Roboty od groma i dopiero ostatnimi czasy działam w ogródku .Wpadałam zrobić tylko fotki i potem w domu.Teraz czas mam dla siebie i ogródka .Zaciekawił mnie Farbownik i poczytałam ,że on z rodziny ogórecznikowatych .Czy rośnie tak samo jak ogórecznik ??? albo ma mniejsze rozmiary .Widać ,że ma też ciemniejsze kwiaty niż ogórecznik .U nas dzisiaj już przeszła burza lecz z minimalną ilością opadów.Teraz już będę częściej zaglądać do Twojego szaliczka . :wink: Jeśli masz tyle borówek to może podpowiesz mi dlaczego moje słabo dojrzewają i lubią spadać z krzaczka nawet te niedojrzałe .Jaka jest tego przyczyna a moze one tak mają ?????
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Grażynko taki rząd zdrowych malw to wspaniały widok! chyba nie ma ładniejszego na wsi :D ale w niektórych ogrodach panują niektóre choroby na niektórych roślinach :;230 Wiele osób skarży się że ma mączniaka na floksach, ja nie miałam nigdy, za to regularnie miewam późnych latek na dąbrówkach i to tych popularnych, bo na odmianowych nie mam ;:185 Nie potrafię podać Ci skutecznej metody walki z rdzą na malwach ale może tutaj coś znajdziesz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=315031

Aniu teraz najważniejsze jest zdrowie Zuzi i w ogóle nie myśl o rzeczach drugorzędnych. Mam nadzieję że wszystko dobrze się skończy byle jak najszybciej. Ona czuje że się martwisz a Ty żyjesz w stresie ;:196

Jadziu no wyraźnie Cię mniej i dziękuję że wpadłaś w odwiedziny. Mój farbownik jest z nasion z Al i jest to farbownik lazurowy chyba 'Little John' :D niestety jednoroczny, ale podobno się rozsiewa, jak będzie ? zobaczymy :D Tu znalazłam nazwę http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin ... owy,5_277/
A jak idzie o borówki to na bank wina gleby i wody. Odpowiednie pH (na każdym etapie wzrostu rośliny) i podlewanie w czasie suszy jest bardzo ważne, bo z tego co pamiętam to borówka ma płytki system korzeniowy ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:180 Marysiu tak pomyślałam ,ze coś musi jej brakować chociaż truskawki nie narzekają.Borówka ma osłonięte nogi truskawkami ,ale może to one podkradają jej wodę .Po dwóch latach bytności u mnie dopiero pierwszy raz zakwitła i ma na dodatek owoce .Drugi krzaczek miał wielką ilość owoców szt 1 :;230 Wygląda mi na to ,że poziom wód gruntowych się obniżył dosyć sporo .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu to kolejny błąd! Wokół borówki puste miejsce, bo jak piszę płytki system korzeniowy jedynie wysypane korą albo igliwiem. Możesz ewentualnie zastosować mikoryzę :D Ja dwa razy do roku sypię kwaśny torf i robię gnojówkę z liści rabarbaru, a poza tym jakiś nawóz do borówek od czasu do czasu.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu, czytam o malwach, ja swoje musiałam wywalić, bo w końcu ta rdza na nich mnie dobijała, wysiałam nowe i te rosną, ale młode, w tym roku na nich nie widać choroby, zobaczymy ;:108 , ale ale ukorzeniasz, cieszę się bo przeczytałam że bez koralowy się ukorzenia ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko właśnie szybko poczytałam! co prawda piszą o tym zwykłym ale mam nadzieję że ten mój też ładnie się ukorzeni. Co prawda wsadziłam nie do mokrego piasku ale zobaczymy? Rozmnożymy go, bo wart jest tego :D Może pryskaj przy okazji jakimś środkiem na grzyby swoje młode malwy? ;:168

Właśnie mi podlali ogród! Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Pryskałam już Marysiu, pilnuję tego, bo szkoda, malwy też kocham, ale jak sama pisałaś, czego ja nie kocham ;:108 , trzymam kciuki za bez ;:333 a na deszcze czekałam dziś, nawet na działkę nie jechaliśmy po rehabilitacji, bo miało padać, czekałam i nic ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu wiosną dostały siarki potem nawozu do borówek , gnojówki rabarbaru czyli kwasowość powinny mieć dobrą ,a na jesień wysypałam igliwie z sosen u mnie też solidnie podlało
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu zazdroszczę podlanego ogrodu. U mnie tylko pokropiło a miałam nadzieję na deszcz ;:145
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

U mnie tez była burza, ale za dużo nie podlało. Musiałam donice lać z węża, bo susza ogromna.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko mnie podlewa co jakiś czas, a raz to bardzo solidnie ;:333 w sobotę też masz rehabilitację? u nas nie ma ;:202 Zakwitła mi taka ślicznota!

Obrazek

Jadziu to jeszcze wyrzuć stamtąd truskawki i podlewaj, bo susza ma też duże znaczenie. Truskawki piszesz miały się dobrze, a one lubią lekko kwaśną glebę ;:202 Mam kupidynka :D

Obrazek

Julciu solidnie podlało z czego się cieszę, bo jak ostatnio podlewa to kalarepki od razu mają słuszne rozmiary ;:333 Bałam się tylko gradu, ale nie było źle :D a jak tam rudbekie wyszło coś z nasion? bo u mnie chyba pełna będzie wieloletnia :D jak coś to podzielimy ;:333 za to przepadła mi taka inna pełna i dwie kupione w LM zniknęły całkiem ;:222

Obrazek

I słabe zdjęcie, ale u mnie też kwitną!

Obrazek

Justynko no to w misce jeża stała do połowy woda ;:215
Dla Ciebie mam takie ładne czarnuszki

Obrazek

Znowu mi dolało!

i druga z czerwonych co dzisiaj zakwitła. Jedna jest Ingrid Bergmann a druga Madame de Cour , ale karteczki się pozmieniały ;:oj
Obrazek

I jeszcze jedna ślicznota, ale chyba będę jej musiałam zmienić miejsce :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I kto mówił, że galtonia? chyba Jola? ja też tak myślę ;:333

Obrazek

I jak zajrzy Zosia to mam coś dla Ciebie ;:173

Obrazek

Dobrej nocy!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, dlaczego u Ciebie coraz to woda z nieba podlewa roślinki, a ja muszę z wężem po działce 'latać'? ;:174
Twoje rośliny takie świeżutkie, moje popalone słońcem i co nieco 'skapcianiałe'. Woda z węża widać im nie wystarcza, ale tylko tyle mogę im ofiarować, niestety. ;:108
Spokojnej nocy, Marysieńko i kolorowych snów. ;:31
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

;:168

Nacieszyłam oczy pięknymi różami i fantastycznym niebem. Dobrze, że u Ciebie tak miło, pachnąco i kojąco ;:333
Melduję, że po tygodniu od wsadzenia patyczków róż pod klosze wszystkie nadal zielone. Jestem dobrej myśli choć posegregowałam je jedynie po kolorze płatków (te, które nie obleciały).
Podlewanie dziś było solidne, nawet u mnie nieco gradem sypnęło. Niestety nie wiem z jakim skutkiem bo już wracałam do domu.
Oby takie regularne podlewanie było do końca lipca bo inaczej znów wszystko zacznie się zasuszać.

Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »