Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Akita jest cudna, fakt ;:63 .
U nas dalej pogodnie i sucho ;:145 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coś inaczej wygląda forum... Tabelki poznikały? :wink: Uśmieszki inne?

Mam nareszcie od dziś swój komputer. Odetchnęłam z ulgą, nie mogłam się przyzwyczaić do komputera męża. Ale dzielnie dawałam radę. Po ponad miesięcznej przerwie wreszcie czuję się komfotrowo.

Po pracy rozsypałam pod daliami nawóz do pomidorów. W nocy ma padać i trochę rozpuści. Jeszcze miesiąc kwitnienia przed nimi więc im się należy. Upał zalżał, podlało, ja jestem dobrej myśli i nie uważam, że to koniec sezonu!
Za to pozrywałam ozdobne dyńki, które wysiały się w kannach przed domem. Liście dostały mączniaka i straciły ozdobne walory. Nie mam pojęcia, czy owoce dadzą radę 2 miesiące być ładne, ale i tak się cieszę, że porosły :tan

Aniu! Deszcz przyjdzie prędzej czy później! Trzymam kciuki! Dziękuję w imieniu Akity!

Sylwia! Musimy pogadać o swoich lokalizacjach wreszcie poważnie! ;:306 Ja moim jeżówkom wytłumaczę, co im grozi w wypadku niesubordynacji i pomacham łopatką! :wink:

Jacku! Miałam kiedyś Akitę, kupiłm bodajże w Auchan. Ale odmówiła współpracy, pies ją drapał! Teraz miałam apetyt na Vancouver-a, ale mam Akitę! ;:306
Ja wkurzam się w tym roku na Saudka (los podobny do Twojej Show'n Tell), Mellody Pink Alegro i Wittem oraz na Marie Schnugg, Sjinpi Sei i jeszcze jakaś paskuda by się znalazła do ponarzekania ;:223

Zakupy poczynione wczoraj:
Obrazek

Fajne są tabliczki po 2 zł za 16 sztuk. Jak zawsze żałuję, ze za mało kupiłam! ;:223 Sznurek fajny za 4zł za 70m. Nożyczki do drugiego końca ogrodu, bo jedne już takie mam. I takie tam pierdółki do węża, ale pewnie do kitu, bo za tanie... ;:306

Na dziś wieczór:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
NIKA 2011
500p
500p
Od: 6 cze 2014, o 10:05

Post »

Miłko przeczytałam wszystkie twoje wątki i nie mogę wyjść z podziwu dla twoich dalii.
Ale dla mnie najpiękniejsza jest Akita ;:167 ;:167 ;:167 .
Ja dopiero pierwszy rok mam kilka dalii i jestem w nich zakochana.
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heh, a już miałam się pytać, czy Ty czymś swoje dalie karmisz (poza fusami oczywiście), a tu proszę - gotowa odpowiedź :wink:

A co to, takie z bordowymi pomponikami?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia! Fusy i kompost dostały w sporej ilości, jak były sadzone. Pan w telewizorze (a konkretnie Monty Don) mówił, ze do dalii najlepszy jest nawóz do pomidorów więc kupiłam najtańszy i wysypałam. Miał to zrobić w sierpniu, ale przy tej Saharze mijało się to z celem. Pierwszy raz w życiu zastosowałam więc mogę Ci odpowiedzieć, że wygląd moich dalii dotychczas to zasługa jedynie kompostu i fusów.
To bordowe z pomponikami to szarłat, dostałam od Ilonki z Gortatowa nasionka i takie cóś mi porosło, ale przy pompie największe ;:306 W ogóle przez te sianie to mój ogród wygląda kompletnie inaczej niż zaplanowałam, np wszędzie rosną wielgachne liście szczeci, która zakwitnie dopiero w przyszłym roku ;:306

Nika! To miłe złego początki! Jak choroba daliowa się rozwinie, jest nieuleczalna, postępująca i uciążliwa ;:306 No tak, ale w ogrodzie dalie muszą być ;:173
A jest tyle pięknych dalii, ze ja bym nie faworyzowała Akity. Jest oryginalna, ale wiele jest powalających! Ciekawa jest cała seria Jumbo (Avignon, Bilbao, Vancouver, Kiev), do których Akita nie należy, ale już na pierwszy rzut oka widać podobieństwo. mam zamiar kiedyś je zdobyć! To dopiero będzie zabawa :wink:
Cieszę się, ze trafiłaś tu do mnie i zapraszam serdecznie!

Pada zgodnie z zapowiedzią. Podlewa wszystko i już widać, że ogród odetchnął.

Na dziś:

Crazy Love
Obrazek

Treby Dainty
Obrazek

Graceland - mało przebarwień na czerwono :-(
Obrazek

Color Spectacle (kolejne kwiaty już bez białych końcówek)
Obrazek

Jamaica
Obrazek

Poppet (odmiana 1969r.)
Obrazek

Ace Summer Sunset
Obrazek

Ferncliff Tango
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Już chyba wszystkie dalie wychwaliłem u Ciebie :lol: A 'Crazy Love' i 'Poppet' chwaliłem? Jeśli nie, to chwalę, bo zasługują na to ;:333
I 'Ace Summer Sunset' też, bo patrzę na nią tęsknym okiem (wyleciała).
Za to za przydeptaną (na szczęście nie rozdeptaną) 'Shaw'n Tell' już nie płaczę, bo okazało się, że jedna z nn-ek to właśnie ona i pięknie zakwitła :tan Inna nn-ka (od p. Stanisława) zdaje się, że jest 'Vancouver' więc też ma powody do radości. Ale największy powód do radości, że od rana pada :!:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko u nas też pada od wczoraj ... zgodnie z zapowiedzą ;:138
Dzisiejsze popołudnie mimo deszczu spędziliśmy z córką i wnuczką na działce - to luksus jakiego dawno wewnętrznie nie czułam. Dach kryty trzcina w takim wypadku sprawdza się znakomicie . Przyroda też oddycha pełna piersią - krople wody delikatnie otulają nawet najmniejsze źdźbła traw a żaby szaleją ...
Gruba łodyga od żółtej dalii NN pękła od ciężaru kwiatów - szkoda i pewnie nie stało by się tak gdyby nie zmiana pogody ale deszcz wyczekiwany .. .
Cieszę się razem z Tobą, Akita to nadal moje marzenie ale ciągle próbuję, a dziś szybciej zabiło serce przy odmianie Citron du Cap - prześliczna .
Pozdrawiam
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękna kolekcja dalii niektóre są przecudne .Mi rozkwita ostatnia encore .Franz Kafka nie zakwitnie .I z tego co widzę połowę muszę wymienić bo pokazały środki.Będę zmniejszać ilość kwiatów.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Wszystkie dalie ładne. Ja zgodnie z tym co u Ciebie wyczytałam też nawaliłam kompostu pod dalie i ciągle je kawą raczę. W wakacje, razem z córkami, przy śniadaniu oglądałyśmy po odcinku Gardeners World, spodobało się nam. Na odcinek o daliach jeszcze nie trafiłam.

Niby popadało, a jak dziś wsadzałam wrzosy, to ziemia nadal sucha... :roll:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Miłka jestem oszołomiona ilością Dalii , którą posiadasz , nawet nie wiedziałam,że tyle ich jest :;230 .
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Miłko, ja po prostu ómjeram z zazdrości, a przy każdym zdjęciu jęczę z zachwytu, że ta własnie dalia jest najpiękniejsza, a kiedy widzę kolejną, że jednak ta...i żadnej nie mogę wybrać, bo wszystkie cudowne są :lol:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Miłeczko, znowu dalie? :D :wink:
Piękności same, sama wiesz ;:138
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak Małgosiu! Znowu dalie! Ale się poprawię! :wink: Chyba cały ich urok w róznorodności kształtów i kolorów i możliwości tworzenia z nich fajnych kompozycji w ogrodzie, ale ja jeszcze muszę się tego nauczyć :roll:

Irminka! Tak to już z nimi jest, że co jedna, to ładniejsza! Często łapię się na tym, że komuś pokazuję dalię i mówię, że to moja ulubiona dalia, po czym pokazuję inną i mówię to samo! ;:306
Dla Ciebie jedna z wielu moich ulubionych dalii:

Jowey Linda
Obrazek

Mariolcia! A jest ich trochę, mam pojęcie o małym ich ułamku! W Stanach to dopiero sa maniacy! Wydają stanowe periodyki nt nowości, konkursów, sprzedaży, uprawy. Tak, jakby np "Działkowiec" był tyko o daliach! Setki ich odmian nie dotarły do Europy i pewnie nie dotrą!
Dla Ciebie piękność ze Stanów:

Willie Willie
Obrazek

Sylwia! Bo Monty nie miał odcinka o daliach, ale jak sadził różne tam kwiaty na wiosnę wspomniał jednym zdaniem, że lubią taki nawóz. A faktycznie kiedyś był taki odcinek ale była mowa o odmianach i walorach dekoracyjnych, a niewiele o sadzeniu i nawożeniu. Tak samo był odcinek o dzieleniu roślin i tak mimochodem wspomniał o dzieleniu karp dalii.
Kurczę, może i ja nakupię wrzosów? ;:224

nn
Obrazek

Lolo Love
Obrazek

Honka
Obrazek

Marzena! Ja też paskudy wymieniam! Kupiłam w tym roku cudną odmianę Leila Savanna, a okazała się paskudą. Zostawiłam dla pszczół, ale jestem wściekła, bo zapłaciłam za nią kupę szmalu ;:223 No i dużo miejsca zajmuje, bo jest szeroka i wysoka. Ja czasami obserwuję, co u kogo fajnie rośnie, krzewi się i obficie kwitnie, a potem proszę o kawałek karpy. Tak zostałam szczęściwą posiadaczką Spassmachera (od Ryszarda rys11), Kennenmerland (od Jacka), Yellow Happiness (od Gabriela). A nie są to zbyt wyszukane odmiany, ale dość stare i sprawdzone, stabilne.

Kennenmerland
Obrazek

Krysiu! Ten dach musi być cudowny! Też uwielbiam naturalne rozwiązania!
Moje dalie też stały się łamliwe. Obserwuję to, jak chcę podwiązać te, które się pokładają. Muszę to robić bardzo ostrożnie ;:131 Citron du Cap jest urocza, mam ją już trzeci sezon i jest niezawodna. Rośnie dobrze i miałam ją na kilku stanowistach i nigdy mnie nie zawiodła ;:333
Akitę mam któryś raz i nie wiem jak będzie dalej, bo to jedna z tych, która się u mnie nieciekawie przechowuje. Wiosną zdam Ci relację :wink:

Specjalnie dla Małgosi - nie-dalie!

Taki rumianeczek mi się zasiał, pokochałam jak swojego! ;:306
Obrazek

Arbuz (?) w szczelinie tarasu altany. No już pewnie nie zaowocuje, ale wyrwę, jak zetnie go mróz.
Obrazek

Werbena zasiana 2 lata temu dopiero w tym roku wyrosła i zakwitła. Niedługo ogród mi zarośnie dziewannami, dzwonkami, werbeną i naparstnicami ;:202
Obrazek

Kolejny powojnik, który chyba polubił mój niegościnny ogród Polish Spirit (chyba) Wyrósł , zakwitł i nie marudzi, że piach, że sucho, że nikt nie wachluje!
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Polish Spirit (chyba) Wyrósł , zakwitł i nie marudzi, że piach, że sucho, że nikt nie wachluje!
Miłko, potrafisz rozbawić do łez niektórymi tekstami ;:306
'Lolo Love' piękna z tym kontrastującym ciemnym liściem!
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Miłko dasz mi zbliżenie Kennenmerland? czy ona sie przebarwia tak od koloru cytrynowego do morelowego? Chociaż generalnie jest żółta. Mam taki podobny krzak i niby wstępnie mi go jako cecylkę zidentyfikowano, ale zaczęłam mieć wątpliwości.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”