Moje kaktusy - jandom1

ODPOWIEDZ
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje kaktusy - jandom1

Post »

Witam po przerwie :)
Piotrze, zapewne tak ją opiszę :) Dziękuję za liczne odwiedziny i zostawianie śladu po sobie :)

Piszecie o długiej i słonecznej jesieni, a jakby to powiedzieć, moje kaktusy są obecnie w nienajlepszej formie. Wszystko właśnie przez te wrześniowe upały. Ostatni raz podlałem gdzieś koło 4 września, czyli już prawie miesiąc. Niestety duża część roślin jest już dość wypompowana bo przez ten czas straciła dużo wody. Pocieszeniem dla nich jest że jeszcze tylko jutro ma być tak ciepło i potem już ochłodzenie. Niektóre mediolobiwki całkiem już wypompowane, wyglądają jakby już spały. Planuję potrzymać jeszcze na zewnątrz do pierwszych przymrozków - zobaczymy na co pogoda pozwoli. Moje pytanie - czy tak wypompowane kaktusy wytrzymają spokojnie zimę? W zeszłych latach szły na zimowisko nieco bardziej opite, stąd moje obawy czy wytrzymają :)

Coś jeszcze kwitnie :
Lobivia aurea v.albiflora CH1093
Obrazek
Parodia pseudostuemeri:
Obrazek
Coryphantha maiz-tablasensis:
Obrazek
Gymnocalycium quehlianum, tym razem skromnie :
Obrazek
Astrophytum capricorne i myriostigma f.nudum:
Obrazek

Wszystko to już było pokazywane, ale niestety nie czas na debiuty :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Piękne rośliny i kwiatuszki - oczywiście Parodia pseudostuemeri najładniejsza! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33

Post »

Cuda, cudeńka, cudeńkuniunie. ;:oj ;:138 Na takie zdjęcia mogę patrzeć godzinami i marzyć...
Joaquin
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie kwitną. Szkoda, że sezon się kończy. Bo uwielbiam oglądać takie widoki.
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Pażdziernik się zaczął a u Ciebie Filipie jeszcze tyle kolorowych kwiatów.
Chociaż to nie debiuty ale o tej porze roku każdy kwiat jest piękny.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Według mnie powinny dać radę.
Wiosną tego roku miałam tak zasuszone i sflaczałe niektóre lofki, że już myślałam, że nic z nich nie będzie. A one jak zassały, to przyrosły stosunkowo więcej, niż przez ostatnie lata.
Teraz już nie ma co podlewać - raz, że zaraz się zrobi zimno i strach, a dwa,że po podlaniu jeszcze mogą rosnąć jakiś czas i jak pójdą ze słońca to się zdeformują, jak nic.

A Twoje jesienne kwiecie piękne ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mediolobiwki o ile są starsze niż dwa lata to w rzepce siła. Trudne do ususzenia.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

O tej porze roku każdy kwiat na wagę złota ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Piękne wszystkie, tym bardziej, że jedne z ostatnich, jeżeli nie ostatnie. Coryphantha maiz-tablasensis najbardziej mi się spodobała.
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Piękne jesienne kwitnienia, sporo jeszcze kwiatuszków u Ciebie, takie powtórki bardzo mile widziane ;:138
Jeśli chodzi o kondycję roślin to u mnie podobnie, kaktusy nie wyglądają tak dorodnie jak zeszłej jesieni, widać że już ?podsuszone?. Ale myślę, że dadzą radę ;:108
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Kwiaty pokazałeś jak w środku sezonu :-) co do podlewania, to ja bym te bardziej wysuszone zabrała w cieplejsze miejsce i jednak lekko podlała... już raz tak zrobiłam... poczekałam aż roślinka się napompowała, a potem suszyłam doniczkę w okolicach grzejnika... jeden, czy dwa dni w cieple nie pobudziły jej do wzrostu i z suchym podłożem, ale napompowana trafiła na zimowisko... Ale może nie jest to zbyt trafna praktyka...
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p
Od: 7 wrz 2016, o 12:44

Post »

A Ja już naprawdę nie wiem które najpiękniejsze .Chyba wszystkie kocham.Teraz mnie astraki czarują Podpowiedzcie gdzie najlepiej choć kilka zdobyć. :?:
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Kaktusy już na zimowisku ?
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Witam, ostatnio mało się udzielam bo i czasu mało, jak wiadomo rok akademicki ruszył, ale przeglądam regularnie co u kogo słychać :)

Jacku - roślinki już śpią, stwierdziłem początkiem października że nie ma ich co męczyć na polu bo ma być cały czas plucha i nie pomyliłem się - dopiero dziś było u mnie trochę słońca od 1 października ! :evil: Rośliny wniosłem na zimowisko 2 października, większość już śpi bo noce chłodne a to dobrze zrobiło jeśli chodzi o ich uśpienie.
Henryku - Parodia pseudostuemeri nadal kwitnie będąc na zimowisku, dzisiaj byłem w szoku jak zobaczyłem kwiaty ;:202
Piotrze, Joaquin - na wiosnę znów będziemy cieszyć się pięknymi kwiatami ! :) a teraz...czas zająć się nasionkami :twisted:
Marianie - pąków miałem jeszcze dużo, szczególnie na gymno, astrakach i parodiach, ale uznałem, że mogę poświęcić trochę kwiatów kosztem, jak mi się wydaje, lepszego zdrowia roślinek i wyniosłem na zimowisko. Chodzi o to że inspekt nie do końca szczelny(po bokach) , więc przy całym mokrym październiku stałyby w wilgotnym inspekcie, a tego chciałem uniknąć.
Lucy - ja miałem zasuszonego na śmierć gymnola. Naprawdę, byłem pewien że nie żyje ! Był cały brązowy, zapadnięty, po prostu wyglądał jakby całkiem usechł. Miałem wyrzucić, ale myślę sobie, że dam mu szansę, wziąłem z zimowiska wcześniej i trochę spryskiwałem a potem podlałem. Jakież było moje zdziwienie gdy niedługo potem napompował się naprawdę mocno i na nowo zzieleniał. Dodam, że w tym roku już zaczyna zmieniać kolor na brązowy - pewnie już tak ma. To Gymnocalycium damsii ssp.
Marku - uspokoiłeś mnie, mają już ponad dwa lata więc wierzę, że bezproblemowo dadzą radę :)
Moniko, Barbaro - Ja także uważam że każdy kwiat teraz jest mega cenny, tak jakoś innego wyglądu nabierają jesienią :)
Lidio - to nie tylko moje będą w ciężkich warunkach, w kupie siła :D dadzą radę !
Grażyno - Twoja praktyka jest na pewno ciekawa i może uratować wiele roślin. Dziękuję za radę i pewnie jeszcze nie raz tak zrobię :) Jednak w tym roku chcę spróbować przetrzymać je na sucho i zobaczyć jak wyjdzie im to na zdrowie ( lub nie ). Muszę przetestować różne rozwiązania bo jak wiadomo praktyka czyni mistrza - nie inaczej chyba jest w naszym przypadku :)
Barbaro(cokolwiek) - wszystkie są cudne, ja też nie potrafię się zdecydować na konkretny rodzaj - przez to niestety ciężko się ograniczyć :D

Ogólnie zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - może jesteście w stanie powiedzieć mi to ze swojego doświadczenia. Jak ilość wody w momencie wniesienia na zimowisko wpływa no kondycję a także kwitnienie kaktusa - czy lepiej wnosić dobrze napompowane, które wiadomo że aż tak nie zaschną przez zimę, czy lepiej wnosić już trochę podsuszone ? W rożnych źródłach spotkałem się z różnymi informacjami, stąd też moje pytanie jak to wygląda w praktyce.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Dużo zależy jaki to kaktus , a jeszcze więcej od temp. na zimowisku. Jeśli stoją w około 5 C to są w stanie bardzo długo wytrzymać bez wody nawet wniesione na zimowisko jako podsuszone. W temp 10C i więcej mogą wykazać po jakimś czasie duże oznaki odwodnienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”