Borówka amerykańska - 6 cz
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
patryk10015 siarka da max efekt po ok połowie roku, uważaj.
Tencia duża łyżka z lekkim czubkiem/konewka pod duży krzak. Jeśli podlewasz deszczówką to nie musisz dodawać kwasku (deszczówka nie ma węglanu wapnia) - ale jakie masz pH w rejonie korzeni? Jeśli pH jest powyżej ok 6 najpierw zakwaś podłoże - do tego czasu nawożenie tylko dolistne. Nawozisz doglebowo kiedy jest odpowiednie pH ziemi.
Tencia tu link do cięcia porzeczek przez Ewka42 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5139331
Tencia duża łyżka z lekkim czubkiem/konewka pod duży krzak. Jeśli podlewasz deszczówką to nie musisz dodawać kwasku (deszczówka nie ma węglanu wapnia) - ale jakie masz pH w rejonie korzeni? Jeśli pH jest powyżej ok 6 najpierw zakwaś podłoże - do tego czasu nawożenie tylko dolistne. Nawozisz doglebowo kiedy jest odpowiednie pH ziemi.
Tencia tu link do cięcia porzeczek przez Ewka42 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5139331
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pH mierzyłam 3 razy i wyszło tak pomiędzy pomarańcz.a zielonym.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ile to na skali ?
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Wydaje mi się ,że między 5 a 6 ,a i podlewam deszczówką albo wodą ze studni.
-
Pstryk i wszystko jasne!Zakwaszaj!Daj znać,jak zejdziesz poniżej 5 
Nie zapomnij o siarce.Teraz może być troszkę i spora dawka jesienią.

Nie zapomnij o siarce.Teraz może być troszkę i spora dawka jesienią.
Siarkę można dać już teraz - pylistą. jeśli masz pH 6-6,5 a chcesz zbic do 4,5 to daj ok 200 g pylistej (niepałna szklanka) wokół korzeni i przemieszaj lekko z ziemią. Te ok 200g siarki jest na 1m2 - żeby nie bylo wątpliwości.
-
Powiem to ,co mawiała matka pilota myśliwskiego:pamiętaj synku,lataj bezpiecznie,nisko i powoli.
Tyle siarki i to pylistej ,przy letnich temperaturach to nie samolot a rakieta.To już lepiej granulowana,jest mniej agresywna

Tyle siarki i to pylistej ,przy letnich temperaturach to nie samolot a rakieta.To już lepiej granulowana,jest mniej agresywna
Żeby zejść z pH 6-6,5 do 4,5 siarką granulowaną trzeba jej dać ok 3x wiecej
Moim zdaniem szklanka siarki na 1m2 to nie jest jakiś kosmos, ale...trzeba przyjżeć sie obecnym i przyszłym parametrom. Pół roku czekania na końcowy efekt nawet przy częściowym podlewaniu twardą kranową.

Moim zdaniem szklanka siarki na 1m2 to nie jest jakiś kosmos, ale...trzeba przyjżeć sie obecnym i przyszłym parametrom. Pół roku czekania na końcowy efekt nawet przy częściowym podlewaniu twardą kranową.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Ja dałem po 30 g na dołek na obrzeżach z ziemią macierzystą, wolałem dać mniej niż za dużo i popalić najwyżej jesienią jeszcze podsypię. Bo krzaczki w tym roku dopiero posadzone.
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Taki update, dla tematu o którym dyskutowaliśmy 2 tyg. temukaLo pisze:Xeper chyba mamy istotę problemu.Taka ilość nawozu pod młode krzewy to za dużo.Podlewaj zakwaszoną wodą ,żeby wypłukać nadmiar nawozów.Nakarmiłeś noworodka kiełbasą i jeszcze nalałeś setkę wódki.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5251155
Borówki podlałem kwaskiem wg porady Kalo (20g na konewkę 15litrów), usunąłem najbardziej dotknięte liście i opryskałem octanem wapnia.
Na dzień dzisiejszy problem nie pogłębia się i temat wygląda na opanowany. Foty dorzucę wieczorem

Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
patryk10015 zrobiłeś bufor i b.dobrze ale wewnątrz masz kwaśny torf i podlewasz wodą z kwaskiem. Może nie być potrzebne zakwaszanie siarką przynajmniej przez rok/dwa.
Ewentualnie możesz podsypać jesienią już pod krzew jeśli pH będzie 5,5 a bedziesz chciał zbić do pH 4,5 - 30g max 40g pylistej/1 m2 i zrezygnujesz z podlewania od wiosny zakwaszoną wodą
Ewentualnie możesz podsypać jesienią już pod krzew jeśli pH będzie 5,5 a bedziesz chciał zbić do pH 4,5 - 30g max 40g pylistej/1 m2 i zrezygnujesz z podlewania od wiosny zakwaszoną wodą
- patryk10015
- 500p
No będę monitorował pH jak podskoczy to podsypię jesienią siarki według twojej rady.
Jeśli będziesz chciał to jesienią możesz pod koniec wegetacji, kiedy jeszcze są liście na krzaku, zrobić łączny oprysk z mocznika+cynku - 1% roztwór mocznika +1% roztwór cynku. Roztwór 1% cynku odnosi się do tego konkretnego - chelat cynku forte 14% http://www.akwarium-net.pl/chelat-cynku ... p-461.html ), zabezpieczy przed zimą i borówka bedzie miała nawóz startowy
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
Dzisiaj zauważyłam że na moich borówkach pojawiły się czarne małe kuleczkowe robaczki oraz żółte jajeczka albo larwy. Zdjęć nie mam ponieważ były słabej jakości. Może ktoś wie co im jest i jak to zaleczyć?
- patryk10015
- 500p
Pelikano jesienią to siarczan potasu zapodam. Ja wczoraj oprysk od mszyc robiłem wieczorem a dzisiaj w południe zaczął deszcz padać. Mam nadzieję że mospilan zadziałał?