Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Maryniu - powinny zakwitnąć, zależy, czy karpa ruszana .

Wandziu, powojnikom, piwoniom i różom, podsypuję czasem dolomitu. Poza tym, to mój jedyny powojnik wielkokwiatowy. Pozostałe to Viticella i Atragene; inne giną ;:174 . Kiedyś miałam ich ponad 50, ale, jak sama piszesz, nie ta gleba ;:224 . To chyba Nelly Moser, ale głowy nie dam ;:185 .
Faktycznie, ciepełko spore, ja zwiałam do domu na jakieś 2 - 3 godziny ;:19 . Trzeba sobie dogadzać, czyż nie? ;:173 .

Moja najładniejsza piwonia drzewiasta Demetra (Daphne)
Podejrzałam z fotela i 'pstryk'...
Obrazek
wstałam, podeszłam bliżej..... ;:oj
Obrazek
jeszcze bliżej...
Obrazek
wreszcie zakwitła :heja
Obrazek Obrazek Obrazek
Pachnie 'piwoniowo' :;230 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O, "mój" dereń ;:215 i "mój" kocurek ;:198
Czy dobrze widzę u niego białe skarpetki, czy tylko na zdjęciu takie jest złudzenie?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepiękna ta piwonia, uwielbiam takie kolory ;:180
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniupiwonie masz boskie ;:108
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No dobra,piwonii nie lubię ale ta jest zjawiskowa ;:224
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piwonia jest cudaśna ;:215 ,ale czemu te lelije mają zgięte łebki? ;:222
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przyszłam zobaczyć srokę :D
Faktycznie masz bardzo duzo okazów, ale czy to jest bałaganiarski ogród?
Dla mnie nie. I jeszcze zauwazyłam, że zostawiasz więcej miejsca niż ja. To daję pozytywny efekt.
Trochę oddechu
Ale mnie nabrałaś tą ketmią ;:306
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sweetdaisy -kocur jest cały czarny, jak węgiel i piękny ;:173 . Nie wiem czyj, ale znalazł 'drogę' do mojej kuchni i kociego jedzenia :;230 .
Dereń jest moim 'oczkiem w głowie', odkąd pamiętam, to je lubiłam :) . Jeszcze przykwiatki nie wybieliły się do końca, wciąż czekam ;:65 .

jode22 - Jolu, wiem, że lubisz pomarańcze i rudości, ja również ;:108 . W latach młodości kuchnię i łazienkę miałam w pomarańczowej terakocie, a meble w kuchni w odblaskowej dodatkowo. Fajne było :tan .
Ta piwonia jest tak pełna płatków, że aż się zgięła i musiałam podwiązać. W ub. roku kwiaty były trochę pustawe,widać było pręciki, a teraz aż 'kipi'. Zawsze coś nas zaskakuje, ale to i dobrze.

e-genia -dziękuję ;:168

Tulap - witaj Mateuszu; odpowiedź godna Ciebie ;:215

Eliza52 - Lizka, po lewej przy płocie, są łodygi z cesarskiej korony, która 'usypia' i powoli wyrywam żółte pędy. Po prawej lilia zwiesiła łebek od słońca, ale wieczorem stała już na baczność ;:306 .

Margo - cieszę się, że Ci się podoba 'ketmia', bo taki był zamiar - uśmiech na twarzy czytającego ;:168 .
Co do ilości wolnego miejsca, to tak 'idzie' różnie. Generalnie jednak wsadzam 'na kupę' ;:306 . Fakt, sama widzę, że jak jest trochę przestrzeni, to jakby ładniej, ale potem coś kupuję, bo muszę koniecznie mieć i ... po wolnym miejscu ;:174 .
Jarzmianka 'wyrwała' do przodu, dalej dwie ubiegłoroczne
Obrazek
Mój nowy nabytek Chiquita
Obrazek

Obrazek
moja 'dyżurna' fotogeniczna hosta NN, na górze zdjęcia Whirlwind
Obrazek

Nie 'poszaleję' ze zdjęciami, bowiem Fotosik odmówił współpracy ;:134 . Muszę poczekać, aż się namyśli ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Kurcz! miałam jarzmiankę, ale gdzieś mi znikła ;:223 Twojama fajny kolor! Moja była chyba fioletowa :roll:
Piwonia ma niesamowity kolor! Nie dziwię Ci się, że jesteś z niej dumna!
TB sobie niebawem zamówię!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka - jarzmianek 'naskładałam' pewnie ze sześć, albo i więcej ;:oj ; okaże się, jak zaczną kwitnąć. W moim buszu już się pogubiłam ;:174 .
Byłam o świcie w ogrodzie - jest pięknie i zapach niesamowity: świeżości, aromatów, wilgoci ;:173 . Miałam chęć położyć się na bujawce i 'dospać' ;:108 . Tylko, że robi się problem, bo pojawiły się meszki ;:145 . Zacznie się smarowanie skóry, bo inaczej nie da się wytrzymać. Dlaczego nie może być tylko pięknie, a zawsze musi być jakieś "ale". ;:222 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
dereń cousa ;:167
Obrazek Obrazek

Obrazek
żółta krzyczy: zadusicie mnie ;:303
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Zazdroszczę Ci! Ale obiecuje sobie, ze jutro "dośpię" na hamaku po śniadaniu! Czas meszek i komarów umilam sobie smarowaniem odkrytych części ciała nalewką goździkową. I pięknie pachnie i odstrasza skutecznie. Tyle że trzeba się dosmarowywać, bo zapach ulotny.
Co to za paproć cudowna?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Anka!
U Ciebie świeżo, wilgotno i pięknie, a u mnie żar z nieba, rośliny leżą, słońce pali, a wiatr gorący jak z suszarki wieje sakramencko. Sahara po prostu :evil:. Termometr wysiadł, więc nawet nie ma jak sprawdzić ile jest stopni.
Zażywaj urody swojego cienistego i pachnącego ogrodu i pomyśl ciepło o mnie. Czeka mnie cały dzień z wężem, a miałam strzyc bukszpany... ;:224.

;:196 Jagi
PS. Te meszki i olejek goździkowy jak w Ranczu ;:306. Całe szczęście u nas tego nie ma, no ale na Saharze są inne atrakcje :uszy.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie - hamak, jak dla mnie, za mocno buja, mam z tym problemy :( .
Jak wstawiałam paproć, to pomyślałam, że już mogę szukać jej nazwy :;230 . Masz szczęście, bo kilka mam bez etykiet. Ta, to Dryopteris erythrosora; fakt, jak urośnie, jest piękna. Całą zimę miała liście, a wiosną wszystko się połamało i powycinałam - chyba tak trzeba ;:224 . Jest koło Ciebie, jak poprzednia ;:108 .

JagiS - myślę ciepło ;:168 , ale co do węża, to mamy po równo ;:306 . Po raz pierwszy zaczynam myśleć o jakimś nawadnianiu, bo zaczyna mnie to nużyć ;:174 . Muszę przemyśleć przez zimę i przygotować psychicznie eM-a ;:124 .
został mi tytoń do posadzenia u sąsiadki ;:306 . Reszta w ciepłej kolorystyce ;:224
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
dżemik, dżemik ;:48
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aniu u mnie gorąco i wiatr co podleje to wysuszy ;:223 zauważyłam coś podobnego do skrzypu :?: czy mnie oczy mylą :roll: widzę tytoń w tacce ja też rozdawałam a i tak mi zostało, ostatni raz tak wariuje z pikowaniem, nie ma sensu bo i tak się wyrzuca. Pięknie wszystko takie soczyste u ciebie no i paproci ci zazdroszczę u mnie cienistych miejsc mało a tak mi się podobają.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Napatrzyłam się i zanurzyłam w zieleni i kolorach Twojego ogrodu co mi znacznie poprawiło mój wisielczy dzisiaj humor...nie cierpię siedzieć w domu jak jest ciepło ...z wiekiem coraz trudniej to znoszę...A był czas,że eM jechał na działkę a ja wolałam w domu zostać ...A teraz na odwrót się porobiło ;:190 ...Coraz bardziej odczuwam / tylko latem :) / brak domu z ogródkiem...a szczególnie kwestia dojazdu,bez uzależnienia od kogokolwiek mi doskwiera...Chociaż kiedyś chodziłam tam pieszo...to tylko 6 km od domu... ;:131 No to sobie pogderałam...dobrze,że kompa mam...to sobie łażę ;:204 tu i tam...cichaczem jak większość ... ;:173

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”