Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2 FOTO

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2

Post »

Fajny filmik mało co rozumiem ale można się domyśleć ...tylko co innego dzieli a co innego na końcu pokazuje / nie dla osób o słabych nerwach / :;230 :;230
https://www.youtube.com/watch?v=4H5odBf ... e=youtu.be
maxx
100p
100p
Od: 14 kwie 2011, o 22:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

E tam tylko tak wygląda strasznie. Robi z rośliny z matecznika 14 sadzonek. Sam tak czochram pospolitsze odmiany ale po kwitnieniu.
doc_kr
200p
200p
Od: 5 kwie 2012, o 01:42

Post »

Cześć,

Pytanie - mam nasiona pierwiosnka lekarskiego. Czy jeśli przetrzymam je teraz ze 2 tyg. w zamrażarce i wysieję z początkiem marca do gruntu, to będą dobrze wschodzić?
Wiem, że w tym roku nie zakwitną.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

DOC_KR
Tak, wysiej i stratyfikuj w lodówce w temp. -4 to +4?C przez 4-6 tyg ewentualnie na zewnątrz jak będą jeszcze tak niskie temperatury. No chyba, że masz nasiona od producenta, który te nasiona już stratyfikował.
Do kiełkowania po okresie stratyfikacji potrzebna temperatura 5-12?C. Na wiosnę powinna być taka na zewnątrz.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Co do filmiku o sposobie robienia sadzonek z dorosłej rośliny pierwiosnka to pan na końcu mówi, że te młode rośliny to inna odmiana, którą wcześniej podzielił, że ona jest podobna i również ma ciemnoczerwone kwiaty :wink: więc on pokazywał ją aby zobrazować jak za jakiś czas będą wyglądały sadzonki, które zrobił z rośliny matecznej z początku filmiku :wink: Ogólnie bardzo dobry sposób uzyskania wielu sadzonek z dorodnych okazów :)
maxx
100p
100p

Post »

Moim zdaniem jeśli nasiona są fabryczne to żadne mrożenie nie jest potrzebne chyba, że bardzo zależy na wyrównaniu wschodów. Jeśli są z amatorskiego zbioru to można posiać ale wielkiego sukcesu nie wróżę bo powinny być wysiane w kilka dni po zbiorze. Przy dobrej opiece część zakwitnie jesienią ale najlepiej dla kondycji sadzonki zerwać im pąki.
doc_kr
200p
200p
Od: 5 kwie 2012, o 01:42

Post »

Podobno fabryczne.

Zapytam o sama technikę siewu - czy jest sens prosto do gruntu (na początku lub w połowie marca)?
maxx
100p
100p

Post »

Tacka (nie od żywności bo może pleśnieć) drobna ziemia do siewu, ugniatam listewką, sypię rzadko po wierzchu, opylam wodą ze spryskiwacza, folia stretch i na ciepły parapet. Na początku maja idą pod folię. W ogrodzie to nie w tym terminie może w ciepłym inspekcie jedynie.
pomidor7
100p
100p
Od: 20 lut 2016, o 14:47

Post »

Mojej prymuli zaczynają schnąć liście , może ma za ciepło temp 21 stopni, albo za mokro podlewam mało.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

na pewno ma za ciepło przenieś ją w chłodniejsze miejsce ale widne.
Ela
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na dworze będzie miała idealne warunki. Moje stoją na balkonie i mają się dobrze ;:138 mają tam najlepszą wilgoć powietrza, w mieszkaniu by mi uschły bo powietrze suche.
Uszaty
50p
50p
Od: 26 gru 2015, o 11:52

Post »

maxx, skąd przy wysiewie pierwiosnków pomysł na ciepły parapet?
Optymalna temperatura dla dobrych wschodów pierwiosnka bez względu na odmianę to 12-15stopni, niższa im nie zaszkodzi, ale temperatura powyżej 18stopni jest już zgubna. Tym bardziej zdecydowanie odradzam stretch'owanie pojemnika z nasionami, czy tzw miniszklarenki.
Teraz jest bardzo dobry czas na wysiewanie pierwiosnków. Pojemniki z nasionami umieszczamy na zewnątrz i pilnujemy, by ziemia była stale wilgotna, resztę zostawiamy naturze, ot cała filozofia :)
Kasia
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moim zdaniem teraz za wcześnie na siew, nie ma to zresztą sensu i tak nie zakwitną w tym roku.Na zewnątrz za zimno, a w domu za ciepło i wybiegną, po co sobie i tym siewkom życie utrudniać.Nie przechładzam, sieję rzadko w doniczkach w maju, na cienistym parapecie w garażu.Z reguły dość szybko kiełkują i są krępe.Nie pikuję, podsypuję lekko siewki ziemią, by zasłonić szyjki, by się nie przewracały.Jak podrosną, wybijam i sadzę do gruntu całą kępkę z doniczki w cienistym miejscu.Jak znów podrosną i się wzmocnią, wykopuję, rozdzielam i i sadzę na stałe miejsce.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Selli dobrze radzi. Moje eliator - które były wysiane w styczniu bo miałam je stratyfikować - wzeszły na chłodnym parapecie zanim je wyniosłam na balkon bo okazało się, że były już stratyfikowane przez producenta.
Siewki trochę się wyciągnęły, właśnie je pikowałam. Przy sianiu w późniejszym terminie byłoby mniej kłopotu i siewki byłyby bardziej krępe.
Pozdrawiam
Agneska
Uszaty
50p
50p
Od: 26 gru 2015, o 11:52

Post »

Primule auricula podobnie jak sieboldi potrzebują do wykiełkowania około 6tygodni, więc z praktyki wiem, że jest to najodpowiedniejszy czas na wysiew, oczywiście pod warunkiem, że pojemniki z nasionami umieścimy na zewnątrz, a nie w domu. Wzrost odmiany auricula jest zdecydowanie wolniejszy, niż pierwiosnków wyniosłych, czy bezłodygowych, posiane zbyt późno nie osiągną odpowiednich rozmiarów, by móc przetrwać zimę. Każdy ma jakieś swoje sprawdzone metody :)
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”