Tu na razie jest ściernisko...
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tu na razie jest ściernisko...
Teraz narzekają a potem będą zachwyceni. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Popieram Sonię - smagliczka nadmorska jest nie tylko bezproblemowa, ale też świetna na obwódki, wypełnienie luk, no i pachnie pięknie. 

- Rozana
- 1000p
A ja mam nasiona smagliczki skalnej ale nie wiem kiedy siać i czy do gruntu prosto . Może podpowiecie?
- Malvy
- 500p
- Od: 10 lut 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziewczyny, mam smagliczkę - żółtą, sianą z nasion w zeszłym roku, poszła na skalniaczek, ale nie wydała kwiatów wyrosła za to w takie kępy lancetowatych liści z jasnym meszkiem, z doświadczeń z zadarniającymi o wiele lepsze doświadczenie miałam z żagwinem, zasadzony w ten sam sposób zdołał nie tylko zarosnąć sporą połać skalniaka, ale wydał nawet w tym samym roku dwa (słownie
) kwiatki fioletowe. Fajnie wygląda też ubiorek, rośnie w takie małe okrągłe kulki zimozielone, ba! jeśli jest ciepła zima zdarza mu się nawet rozwinąć kwiaty
Mama to zawsze tak samo: narzeka na to, że za dużo sieję, a jak wejdę przypadkiem do ogrodniczego to zaraz idzie krok za mną i tylko czeka aż powiem "jak chcesz to weź"
(czuje się wtedy usprawiedliwiona
)

Mama to zawsze tak samo: narzeka na to, że za dużo sieję, a jak wejdę przypadkiem do ogrodniczego to zaraz idzie krok za mną i tylko czeka aż powiem "jak chcesz to weź"

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Choinki tylko na początku wolno rosną
potem zajmiesz się czymś innym niż choinkami i zobaczysz
! Jeszcze będziesz je wycinać 

- Rozana
- 1000p
Smagliczka i zagwin kwitną na drugi rok po wysianiu. W tym roku powinny zakwitnąć. A w zesLym roku siałaś prosto do gruntu ?
- Malvy
- 500p
Mati, ja tam nic wycinać nie będę, w szczerym polu mieszkam osłona się przyda, naprawdę
Martuś, smagliczkę siałam do szklarenki i przesadzałam już sadzonki, wytrzymałe są, bo po posadzeniu bywałam nieregularnie a jednak radziły sobie. Za to dzięki temu, że siałam żagwin i ubiorek (razem ze smagliczką) do szklarenki w marcu - o ile dobrze pamiętam - to pierwsze kwiaty też jeszcze w zeszłym roku widziałam, choć to prawda - powinny zakwitnąć dopiero w tym
za to żagwin siałam też na rabatę od razu i co prawda urósł, ale mniejszy 

Martuś, smagliczkę siałam do szklarenki i przesadzałam już sadzonki, wytrzymałe są, bo po posadzeniu bywałam nieregularnie a jednak radziły sobie. Za to dzięki temu, że siałam żagwin i ubiorek (razem ze smagliczką) do szklarenki w marcu - o ile dobrze pamiętam - to pierwsze kwiaty też jeszcze w zeszłym roku widziałam, choć to prawda - powinny zakwitnąć dopiero w tym

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
No to wiem
ale tam za 30 lat 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Są dwa gatunki smagliczki. Nadmorska kwitnie w pierwszym roku po wysianiu - jest to roślina jednoroczna, ale pięknie się rozsiewa i praktycznie po jednorazowym wysiewie co rok mam nowe roślinki.
Smagliczka naskalna jest byliną i kwitnie od drugiego roku po wysiewie.
Smagliczka naskalna jest byliną i kwitnie od drugiego roku po wysiewie.
- Malvy
- 500p
Za trzydzieści lat Mati, to ja się już do nich przywiążę na amen i jak ktoś będzie chciał je ścinać to się do nich przypnę i nie pozwolę, za duży sentyment będę miała 

- Rozana
- 1000p
Malvy to ktora masz smagliczke ?
- Malvy
- 500p
Lucynko, przepraszam nie zauważyłam Twojej wypowiedzi
jeśli nadmorska jest jednoroczna a moja była zimnozielona i właśnie odbija to raczej nie jest nadmorska
Z tego wniosek Marto, że choć na opakowaniu było napisane tylko "smagliczka" to mam bylinową, skalną, zresztą o to chodziło, żeby była wieloletnia, tylko jak tak patrzę na opakowanie i na foty na wątku Soni to zaczynam mieć wątpliwości co mi wyrosło
bo liście ma jakieś inne...
jak zakwitnie to się przekonam, jeśli ma kwiaty żółte to jest ta skalna, niezależnie od liści, jeśli ma inne kwiaty to mnie forma pakująca nasiona oszukała 

Z tego wniosek Marto, że choć na opakowaniu było napisane tylko "smagliczka" to mam bylinową, skalną, zresztą o to chodziło, żeby była wieloletnia, tylko jak tak patrzę na opakowanie i na foty na wątku Soni to zaczynam mieć wątpliwości co mi wyrosło

- Rozana
- 1000p
jeśli jednoroczna to już w zeszlym roku powinna zakwitnąć. Ja to już nie wiem co z ta moją robić. Za dużo tych nasion mam. A może sypne do gruntu jak się cieplej zrobi to może choć coś w zejdzie. 
-- 22 mar 2015, o 22:19 --
jeśli jednoroczna to już w zeszlym roku powinna zakwitnąć. Ja to już nie wiem co z ta moją robić. Za dużo tych nasion mam. A może sypne do gruntu jak się cieplej zrobi to może choć coś w zejdzie.

-- 22 mar 2015, o 22:19 --

- Malvy
- 500p
A na opakowaniu nie pisze jak siać? Ja siałam w marcu, bo na jakimś forum czy innej stronie wtedy czytałam, że posiane wcześnie mają szansę zakwitnąć jeszcze w tym samym roku, w pewnym sensie z żagwinem i ubiorkiem tak było
smagliczka nie pokazała się w kwiatach, ani jednym.

- Rozana
- 1000p
Nie pamiętam co pisze. Muszę w necie poczytać. Może wiecej informacji znajdę.