Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

Teraz narzekają a potem będą zachwyceni. :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Popieram Sonię - smagliczka nadmorska jest nie tylko bezproblemowa, ale też świetna na obwódki, wypełnienie luk, no i pachnie pięknie. ;:215
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

A ja mam nasiona smagliczki skalnej ale nie wiem kiedy siać i czy do gruntu prosto . Może podpowiecie?
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny, mam smagliczkę - żółtą, sianą z nasion w zeszłym roku, poszła na skalniaczek, ale nie wydała kwiatów wyrosła za to w takie kępy lancetowatych liści z jasnym meszkiem, z doświadczeń z zadarniającymi o wiele lepsze doświadczenie miałam z żagwinem, zasadzony w ten sam sposób zdołał nie tylko zarosnąć sporą połać skalniaka, ale wydał nawet w tym samym roku dwa (słownie :D ) kwiatki fioletowe. Fajnie wygląda też ubiorek, rośnie w takie małe okrągłe kulki zimozielone, ba! jeśli jest ciepła zima zdarza mu się nawet rozwinąć kwiaty :lol:
Mama to zawsze tak samo: narzeka na to, że za dużo sieję, a jak wejdę przypadkiem do ogrodniczego to zaraz idzie krok za mną i tylko czeka aż powiem "jak chcesz to weź" :;230 (czuje się wtedy usprawiedliwiona :lol: )
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Choinki tylko na początku wolno rosną ;:108 potem zajmiesz się czymś innym niż choinkami i zobaczysz ;:108 ! Jeszcze będziesz je wycinać :;230
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Smagliczka i zagwin kwitną na drugi rok po wysianiu. W tym roku powinny zakwitnąć. A w zesLym roku siałaś prosto do gruntu ?
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Mati, ja tam nic wycinać nie będę, w szczerym polu mieszkam osłona się przyda, naprawdę :lol:
Martuś, smagliczkę siałam do szklarenki i przesadzałam już sadzonki, wytrzymałe są, bo po posadzeniu bywałam nieregularnie a jednak radziły sobie. Za to dzięki temu, że siałam żagwin i ubiorek (razem ze smagliczką) do szklarenki w marcu - o ile dobrze pamiętam - to pierwsze kwiaty też jeszcze w zeszłym roku widziałam, choć to prawda - powinny zakwitnąć dopiero w tym :D za to żagwin siałam też na rabatę od razu i co prawda urósł, ale mniejszy ;:108
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

No to wiem :;230 ale tam za 30 lat ;:131
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Są dwa gatunki smagliczki. Nadmorska kwitnie w pierwszym roku po wysianiu - jest to roślina jednoroczna, ale pięknie się rozsiewa i praktycznie po jednorazowym wysiewie co rok mam nowe roślinki.
Smagliczka naskalna jest byliną i kwitnie od drugiego roku po wysiewie.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Za trzydzieści lat Mati, to ja się już do nich przywiążę na amen i jak ktoś będzie chciał je ścinać to się do nich przypnę i nie pozwolę, za duży sentyment będę miała ;:306
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Malvy to ktora masz smagliczke ?
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Lucynko, przepraszam nie zauważyłam Twojej wypowiedzi :oops: jeśli nadmorska jest jednoroczna a moja była zimnozielona i właśnie odbija to raczej nie jest nadmorska :D
Z tego wniosek Marto, że choć na opakowaniu było napisane tylko "smagliczka" to mam bylinową, skalną, zresztą o to chodziło, żeby była wieloletnia, tylko jak tak patrzę na opakowanie i na foty na wątku Soni to zaczynam mieć wątpliwości co mi wyrosło ;:306 bo liście ma jakieś inne... ;:oj jak zakwitnie to się przekonam, jeśli ma kwiaty żółte to jest ta skalna, niezależnie od liści, jeśli ma inne kwiaty to mnie forma pakująca nasiona oszukała :;230
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

jeśli jednoroczna to już w zeszlym roku powinna zakwitnąć. Ja to już nie wiem co z ta moją robić. Za dużo tych nasion mam. A może sypne do gruntu jak się cieplej zrobi to może choć coś w zejdzie. :lol:

-- 22 mar 2015, o 22:19 --

jeśli jednoroczna to już w zeszlym roku powinna zakwitnąć. Ja to już nie wiem co z ta moją robić. Za dużo tych nasion mam. A może sypne do gruntu jak się cieplej zrobi to może choć coś w zejdzie. :lol:
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

A na opakowaniu nie pisze jak siać? Ja siałam w marcu, bo na jakimś forum czy innej stronie wtedy czytałam, że posiane wcześnie mają szansę zakwitnąć jeszcze w tym samym roku, w pewnym sensie z żagwinem i ubiorkiem tak było :D smagliczka nie pokazała się w kwiatach, ani jednym.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Nie pamiętam co pisze. Muszę w necie poczytać. Może wiecej informacji znajdę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”