Na końcu wydmy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na końcu wydmy cz.2

Post »

:wit

Aneczko, pięknie Ci powtórzyły różyczki ;:138
Duże, dobrze wybarwione kwiaty, zdrowe listeczki, nie widać skutków suszy ! Brawo ;:138

Kochana, ostnicy niestety nie da się zastąpić ;:185 Podobnie cieniutkie listeczki ma sporobilus heterolepis, ale zupełnie inaczej kwitnie i inny ma pokrój. Ja bardzo polubiłam tą trawkę i mam jej sporo. Kwiatostan ma delikatny, zwiewny. Startuje wiosną dość wcześnie a jesienią liście przebarwiają się na piękny pomarańczowy kolor. Pokrój ma fontannowy - pięknie zwiesza się z murków.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu wspomnienia z wakacji super,gdzie zwiedziliście?
First Lady po raz pierwszy otworzyła kwiaty i naprawdę można je podziwiać,brak deszczu to recepta na sukces dla pierwszej damy ;:215
Mam Sophię R i po przesadzeniu z gorszej miejscówki nareszcie jest różą ;:333
Dalia biała z wiśniowymi muśnięciami bossska ;:167

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Róże i ostnice piękne ale ja podziwiam w pierwszej kolejności dalie :) Cieszę się, że zażegnałaś problem z chorymi liśćmi.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, ale pięknie kwitną Ci róże
U mnie połowa strajkuje. Może za jakiś czas powtórzy.
I mam kilka posadzonych w tym roku, które nie zakwitły ani razu :roll:
Przy takiej zimie jak w tym roku ostnice powinny przezimować.
Tylko wiosną nie ścinaj, chyba że po przymrozkach
W dodatku sieją się rewelacyjnie. Bedziesz je na pewno miała
Jestem zdziwiona że Marysi nie przetrwały. Fakt, trzeba je podlewać po posadzeniu dosyć intensywnie, ale potem radzą sobie doskonale w suszy
Mam takie, które nie były przeze mnie podlewane przez całe lato
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Weszłam do Ciebie, skuszona ilością kwiatów! Podziwiam róże, takie jakie lubię - zwłaszcza te pojedyncze czerwone. Mam z tego typu Biennenweide Rot. Chętnie na nich przysiadają owady. I masz dalie - moje ulubione kwiaty! I mam wrażenie, że już kiedyś skrzyżowały się nasze drogi, ale nie pamiętam okoliczności. ;:131
Uśmiałam się z szarłatów w pomidorach! ;:306 Ja miałam w tym roku na odwrót! Wśród kann wysiała mi się dynia ozdobna i pomidory. Ale to wina kompostu!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, ty wiesz, że to już trzeci tydzień roku szkolnego, a ja nadal nie mogę się ogarnąć. na wszystko brakuje czasu i człowiek z rozrzewnieniem wspomina leniwe lipcowe dni..
Diamond Eyes niezwykle czrująca ;:oj ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu róże takie śliczne u ciebie. ;:oj Ostnica nawet jak się wysieje, to z wiosennych wschodów jest dość późno ładna. Najlepiej zebrać nasiona i wczesną wiosną wysiać do doniczki. Potem kępkami w maju wysadzić do gruntu i szybko będzie ładna. Może znowu uda się jej przezimować, jak ubiegłej zimy i ominie nas dodatkowa praca. ;:131
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Witaj Aniu .... za cebulkami ganiasz :;230 wyczytałam to w innych wątkach i pomyślałam sobie, że
masz sporo miejsca na ich sadzenie :D Wyjątkowo ładnie kwitnie u Ciebie First Lady ;:333
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Bardzo Was zaniedbuję ;:145 , ale ostatnio nie mogę z niczym się wyrobić.
Ciągle brakuje mi czasu na wszystko, niestety szkoła organizuje nam życie.
W weekend podsypałam panienkom trochę nawozu jesiennego ( dostały to samo co trawnik, za radą pana z ogrodniczego, podobno skład jest taki sam). Urobiłam się strasznie i przypłaciłam to bólem kręgosłupa, więc dalsze prace wstrzymane.
Przy okazji zakupów upolowałam trochę cebulek tulipanów i nie tylko :D co zauważyła Majeczka. Kupiłabym jeszcze więcej, ale powstrzymał mnie kręgosłup, wysyłający lekkie sygnały przy każdym schylaniu się do kolejnego kartonika pełnego cebulek ;:306 Tulipany czekają na miejsce po daliach, czyli po pierwszych przymrozkach, a w prognozach ochłodzenia na razie nie widać.

Marysiu, róże były cały czas podlewane, mimo to, jesienne kwitnienie jest dużo słabsze.
Szkoda mi spotkania w Rykach, ale nie miałam jakoś napędu i trochę dość jeżdżenia po całym tygodniu.
Wczoraj posadziłam Rosanne :D
Jeżeli ostnica się nie sprawdzi, to pomyślę o sporobilus heterolepis.
Tak wyszła moja kompozycja. Zabrakło chryzantem, ale nie mogłam znaleźć takich malutkich, co by pasowały.

Obrazek

Aniu, pierwszy ogród jest w Berlinie, a drugi we Francji w Vizill.
First Lady pięknie się sprawuje w tym roku. Długo trzyma kwiaty i deszcz ma za nic. ;:333

Obrazek

Jacku i tak dzielnie znosisz nasze róże ;:306
Szkoda, że rozminęliśmy się na wystawie.

Obrazek

Gosiu, ten rok jest dziwny. Jednym różom upały i brak wody nie przeszkadza, a inne kwitną pojedynczymi kwiatami.
Ostnice na zimę powiążę w końskie ogony ;:306
Przy takiej produkcji nasion to wielce prawdopodobne, że będą setki siewek, rozrzucone po wszystkich rabatach. Tylko jak rozpoznać przy plewieniu.
Cafe ;:167

Obrazek

Miłka, miło mi ,że zajrzałaś na wydmę. Mijamy się w kilku wątkach i pewnie nasze drogi, gdzieś się skrzyżowały w rozlicznych dyskusjach.
Bardzo lubię pustaczki, mają w sobie to coś. Samych czerwonych mam cztery. :D
Dalie po raz pierwszy w tym roku rosną razem na jednej rabacie i dopiero jest efekt.
Ubawił Cię szarłat w pomidorach, to pozostałość kwietnej łąki z ubiegłego roku. Wyrywając szarłat rozsypałam nasiona na skarpie, a na wiosnę szkoda było wyrywać, tak ładnie powschodził. Po za tym miałam ładny widok z okna w kuchni.

Obrazek

Sabinko, dobrze, że się odezwałaś, gdzieś Cię zgubiłam, ale teraz w wolnej chwili zajrzę co u Ciebie.
Diamond Eyes jest bardzo trudna do sfotografowania. Nie mogę uchwycić jej koloru. Najlepiej idzie po ciemku.

Mary Ann
Obrazek

Soniu, z wysiewaniem mam problem. W domu mamy niską temperaturę i słabo wszystko rośnie. Muszę pomyśleć o domowej szklarence. Gdzieś coś takiego widziałam.
Gosia radzi wiązać ostnice. Czy Ty swoje wiążesz na zimę :?:

Omoshiro powtarza :heja

Obrazek

Majeczko ;:196

Pashmina
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Twoja Pashmina, dalie, kompozycja w koszyku są piekne i miło się na nie patrzy! Takie widoki pozytywnie nastrajają! Obiecuje sobie zawsze, że porobię takich kompozycji sezonowo, ale później zapominam i w końcu zostają mi dynie ozdobne w koszu ;:306
Cafe ciekawa, ale mam wrażenie, że oprócz koloru nie ma żadnych atutów. Ja mam dwie róże, które kupiłam dla kształtu i koloru: Ludmilla i Belle Epoque. Niestety bardzo są mizerne i trzeba szybko zrobić im zdjęcie, bo wymiękają po dobie :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Miłko, wczoraj wieczorem zaczęłam przeglądać Twój wątek i Belle Epoque zwróciła moją uwagę. Miałam ją na liście zakupowej i nie pamiętam z jakiego powodu skreśliłam. Kolor ma zniewalający.
Masz rację co do Cafe, jej kolor jest cudowny i za to ją kocham miłością ślepą, bez wzajemności. Krzaczek słabiutki, w ubiegłym roku zaatakowała ją rdza, jako jedyną z moich róż, a z kwitnieniem też nie ma rewelacji. Oglądam dwa może trzy kwiaty w jednym rzucie, a teraz jeden.
Powinnam ją przesadzić, co znów ją osłabi.
Powinnam ją wyrzucić, ale nie mam aż tak silnej woli ;:223
Powinnam jej dać więcej czasu, u Pashminy to właśnie zadziałało.
Inspiracją do kompozycji jesiennej była wystawa Zieleń to Życie. Brakuje w niej ciemnoróżowej chryzantemy. Pewnie Mufka oceni zgodność z oryginałem. ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu kompozycja w koszyku śliczna, nawet bez chryzantemy. ;:138 Pashmina cudna, ;:oj jest na mojej liście. Ostnice wiązałam w supeł na zimę, kilka zostało luzem. Wszystkie przezimowały dobrze, ale też zima była nietypowa. Zdrowia, kręgosłup odpocznie zimą. ;:168
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ciekawy koszyczek ;:333 szybko wprowadzasz w życie inspiracje.

Zachwyciła mnie Diamond Eyes i Pashmina. Pashmina od początku ci się podobała? czy miałaś z nią chwile zwątpienia?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Oj ja też, tak jak Sonia, mam Pashminę na liście chciejstw! Jest po prostu piękna!
tak samo jak Twoja rabata z jeżówkami i ostnicą. Bajka...
Róże też piękne, ale to samo w sobie się rozumie. ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

To raczej taka trwała kompozycja w tym koszyczku, bo widzę same bylinki :D Mnie jakoś nigdy nie wystarcza czasu na kompozycje jesienne, bo o tej porze mam zawsze mnóstwo przesadzania na rabatach, a w tym roku odkładałam te prace ze względu na suszę. Czy koszyczek jakoś zabezpieczysz na zimę?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”