Zakątek Annes cz4...złota jesień...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakątek Annes cz4...złota jesień...

Post »

Witaj Aniu. :wit Spaceruję sobie właśnie po Twoim różanym królewstwie. Cudne masz róże. ;:138
Kwiatuszek Lirope, to szałwia omączona jednoroczna, a trawa Rubrum nie zimuje w gruncie. Jeśli masz możliwośc, to zapakuj do donicy i na zimę schowaj. Miskanty jak najbardziej polecam, tylko trzeba wybrac takie, które rosną w kępie. Do tego pamiętaj, że muszą miec trochę miejsca, a przesadzenie kilkuletniej kępy jest bardzo ciężkie. Polecam również Zebrinusa i Variegatusa. Co prawda one ponoć nie są wyrywne do wykłoszenia, ale taka paskowane kępy wyglądają bardzo ciekawie. ;:108 :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w rabacie żurawkowej, naparstnic dużo się wysiało i bratków. malutkich., są sadzonki, i to dużo. ale ja mam tylko różowa naparstnicę :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, Twoja rzekoma Liriope to na 100% szałwia omączona.
Zbierz trochę nasionek, a resztę zostaw na zime, może się wysieje sama
Ja ją uwielbiam, bardzo żałuję, że nie mam więcej. W tym roku udało mi się wyhodować tylko jedną
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Naparstnica, fajnie się rozbuchała, moje, siane początkiem lata dopiero startują po mordęgach w przyciasnych doniczkach ;:224
Aniu, mimo skromności w ilości kwiatów na Queen of Sweden to i tak muszę powiedzieć, że jestem nią oczarowana i miło zaskoczona. Zamówiłam na wiosnę i dopiero później doczytałam że ta róża (jak to królowa) jest bardzo kapryśna i wymagająca. Jednym słowem nie dla takich amatorów jak ja ;:173 A tu się okazuje, że kwiaty kwitną bez specjalnych zaproszeń, krzaczek trzyma się zdrowo i nawet jeśli złapał śladowe ilości plamistości to jakoś sam z tego wyszedł (czyt. nie zostały łyse łodygi bez jednego liścia jak na mojej Peace) No, albo dostała mi się jakaś mega zdrowa sadzonka, albo ta róża ma niesłusznie przypiętą łatkę bardzo wymagającej. Zobaczymy jeszcze jak będzie z jej zimowaniem ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Pogoda niezbyt ładna u mnie,od kilku dni popaduje...hmm w końcu chciałam deszcz to mam ;:224 Cieszę się,że roślinki dostały pić,ale już stęskniłam się za jesiennym słonkiem,które pięknie pomaga wyeksponować kolory tej cudnej pory roku.
Czekam na parę stopni wyżej,przecież 6 dołków muszę wykopać pod nowe róże...swoją drogą miałam nic nie domawiać.
Przyjadą 4 szt i dwie czekają w donicach na wysadzenie do gruntu.

Gabrysiu tak naprawdę to miejsca nie mam dużo,czasem stoję dłuższy czas i się przyglądam,gdzie posadzić nowe nabytki.
Wiadomo kupujemy oczyma...
W szpalerze posadziłabym James Galwaya,rośnie wysoko i ma piękne,duże,kwiaty,trochę się przewiesza...

Kasiu niedawno odkryłam urok traw i teraz wszędzie ich wyglądam ;:108
Mi kiedyś wymarzł Zebrinus,posadzony późną jesienią pewnie zgnił po zimie...
Rozplenica dobrze u mnie zimuje,spróbuj jeszcze raz ...może Ci się uda?

Alana róże na wiosnę zanim wytworzą liście pryskam miedzianem,póżniej roztworem z pestek grejfruta,dobry jest też środek systemiczny Confidor.Raz tylko je dokarmiam nawozem jak już pąki wytworzą i to wszystko ;:108
Biała naparstnica cudna jest,ciekawa jestem koloru jakie będą miały ;:224 Oby do wiosny 2015...

Aniu naparstnice jak zakwitną robią super tło dla róż,dumnie ich strzegą ;:333

Aniu nenaOueen of Sweden w czerwcu pięknie zakwitła,później już się ociągała...piękna jest co tu dużo mówić i zdrowa ;:333
Z czekoladką rośnie trawa RUBRUM tymczasowo,bo podobno nie zimuje ;:222 Wykopię ją przed zimą,szkoda mi takiej ładnej trawki...

Ewakora witam nowego gościa:)Nawet nie wiedziałam,że mam szałwię omączoną...śliczna jest,oby za rok też wyszła...
Rubrum na pewno schowam,nie będę ryzykowała.Paskowane trawy też mi się podobają,zresztą ostatnio wszystko co ma żdźbła mi się podoba ;:306 Zebrinusa kiedyś dorwę,tylko mu dużo miejsca potrzeba...

Aniu-anabuko u mnie słabo wysiewają się naparstnice,kwitną gotowe sadzonki,a po zimie na próżno szukać siewek ;:222

Gosiu dzięki za potwierdzenie szałwii omączonej,zawsze chciałam ją mieć :uszy
Trochę się pokłada,ale to chyba jej uroda? Jak nie przegapię to zbiorę nasionka ;:108

Sabinko ja nie zaliczam królowej do róż wymagających,dobrze się spisuje,ale kwitnie może ze trzy razy ,pierwsze kwitnienie bujne,pokazowe,a późniejsze już skromniej.Pokrój mi się w niej podoba,zazwyczaj angielki się kłaniają do ziemi,a ta jak dumna królowa dumnie wyprostowana ;:333 U mnie ma liście,za to Jubille Celebration całkowicie łysa,jednak uraczyła mnie kilka dni temu dwoma pięknymi kwiatami w podzięce za łysość ;:306

Znalazłam fotkę z czerwca 2014 Quuen of Sweden ;:333

Obrazek

Maria Theresa z Roogouchi ...moje jedno z lepszych fotek tego roku ;:167

Artemis ,a przed nim hortensja jeszcze zielona Pinky Winky

Obrazek

Leonardo da Vinci w czerwcu...

Obrazek

Leo z Williamem Morrisem...

Obrazek

To żurawka Cherry Cola wykopana latem z gruntu,słabo rosła,na balkonie zdobiła swoją czerwienią,a teraz znów pojedzie zimować na działkę:)

Obrazek

Moja pani miała w tym roku założyć maty wiklinowe na płot...ale po co? Ja chcę śledzić każdego kto idzie drogą ;:303
Powojniki posadziła dwa,ale słabo jej rosną...podlewa,chucha,dmucha....no i dobrze,mam okno na świat ;:306

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Aniu, Rubrum wpadła mi w oko w ogrodniczym, ale zapaliła mi się lampka, że czerwone trawy u nas nie zimują, dopytałam, a pani sprzedawczyni tylko się uśmiechnęła.
Przydałaby się weranda na takie cudeńka.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj w B kupiłam agrowłókninę,wykopię ją w listopadzie,postawię na balkonie na styropianie i owinę.
Zrobię też ochronę dla powojników,mam ich po tym lecie więcej,czy przeżyją? Zobaczymy....

Tulipanki wszystkie posadzone,tych czarnych 16 szt ...oby do wiosenki ;:170

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne róże,Aniu :wit
Ja mam tylko różową naparstnicę,i w tym roku dużo juz widze jej sie wysiało.Przypomnij mi się na wiosnę to Ci sadzonek trochę jej podeślę ;:108
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Postanowiłam sobie, że nie będę codziennie zaglądać do Ciebie, bo mi silna wola zanika. Na postanowieniu się skończyło ;:223 nie mogę się powstrzymać. A lista chciejstw ;:224
Leonardo da Vinci jest fantastyczny. Jedni piszą, że zdrowy, inni, że jednak plamistość go dopada... Patrząc na Twojego sądzę, że warto spróbować się z nim zaprzyjaźnić.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Piękna Queen of Sweden ;:333 , ale Leonardo przebija wszystko ;:167
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Czerwiec....to jest to :wink: Wszystko takie piękne, świeża zieleń, wszystkie róże pięknie kwitną, dochodzą lilie.
Królowa Szwecji pięknie błyszczy w słonecznym świetle i ostróżki w tle.

Aniu jak Twoja psinka zachowuje się na działce? Obszczekuje, czy tylko spokojnie sobie obserwuje świat? Nasza Solka tak broni, że wypatrzy nawet ludzi spacerujących, trochę dalej, ścieżką rowerową i ryczy jak syrena ;:306 Poprzednia sunia była cicha jak mysz.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Będę musiała pomyśleć o rozplenicy, bardzo mi się podoba i miałaby miejsce przy oczku :D Ale to już na wiosnę .
Rzeczywiście lepiej nie sadzić późną jesienią - no może oprócz róż i tulipanów , im późne sadzenie nie zaszkodzi :wink:
Też mam do posadzenia tulipany .
Psinka zadowolona z widoku na drogę , mały słodziak ;:170
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powiem Ci Aniu, za ja też zaczynam się myśleć o przyszłym sezonie. Ten już się kończy. Coraz szarzej robi się w ogrodach :| . A tyle zmian poczyniłam w ogrodzie i tyle ciekawych roślin kupiłam. Strasznie ciekawa jestem efektu ;:65 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale u mnie dziś zawiewa...coś przywieje,widziałam w prognozach deszcz ;:222
Wczoraj byłam na dwie godzinki z M i córcią na działce.Po kilku dniach nieobecności poleciałam z prędkością światła...jak ja kocham to miejsce ;:167 To nic,że już pomału zaczyna robić się smętnie,coraz mniej kolorków,powycinane przez moją mamcię suche badyle przetaczników,porządki w drodze...
Z magnolii Galaxy spadły prawie wszystkie liście,nie pamiętam,czy tak się działo corocznie,mam nadzieję,że tak miało być...
Jeden z liliowców ma ochotę zakwitnąć ;:306 Niektóre z róż nie boją się zimna,w najlepsze sobie kwitną,inne mają pąki...czy zdążą zakwitnąć?

Aniu kochana miło,że chcesz się podzielić:) Mam nadzieję,że moje też obdarują mnie nasionkami....

Ask anulla zaglądaj do woli,miło,że się podoba ;:108 Leoś w czerwcu kwitnie pokazowo,ale w drugiej połowie lata często łapie plamistość...wybaczam mu tą niegodziwość,czekam do kolejnego roku,by znów cieszyć się pięknymi kwiatami.

Dorotko Leosie to kilkuletnie krzewy,dają radę:)

Alana moja psinka jest bardzo grzeczna,w ogóle nie szczeka,ona czuje się jak w SPA ;:306 Jedynie,kiedy ktoś na rowerze przemyka za płotem podbiega i straszy,startuje tez do wielkich psów,szalona na maxa....

Kasiu przy Twoim pięknym oczku rozplenica wpasowałaby się idealnie,koniecznie posadź i to od razu ze 3 szt.
Postaram się,by trawy dobrze przezimowały,zwiążę je w kucyki i będę o nie drżała...to pewne ;:218
Yorki uwielbiają zaglądać w okno,na działce ciągle coś obserwuje,nie zmruży oka,a w domku ciągle przysypia:)
W kulkę się zwinie i chrapie ;:306

Edytko no właśnie teraz będziemy znów odliczać dni do wiosenki:)
Ale przedtem czeka mnie posadzenie kilku nowych róż:) Dalie czekają na wykopanie,trawnik z raz jeszcze skosić,liście pozagrabiać...ech oby do wiosny:)

Taki widoczek przywitał nas w niedzielę:)

Obrazek

oczko...

Obrazek

Żurawki...one dają mnóstwo kolorku w ogrodzie:)

Obrazek

Rozplenica...

Obrazek

Annabelle...

Obrazek

Lions Rose

Obrazek

Obrazek

Bailando...

Obrazek

Pashmina ...

Obrazek

Giardina

Obrazek

Gazanie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia Kochani:)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Piękne masz róże ;:63 . Co się z nimi uspokoję, to zajrzę do kogoś, kto ma róże i zaczynam rozmyślania od nowa ;:145 , że ja też chcę. Chyba jednak poczekam do wiosny, nawet na te, które miałam posadzić do donic, bo trochę mi się sprawy komplikują ;:174 . Ale nie widzę leku, ktory by mi 'wybił' ;:14 je z głowy.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”