Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

Katiusha pisze:;:167 Śliczne te plumoskowe kwiecia :tan Wypatrywałam czegoś na mojej nowo nabytejObrazek Ale jest skinem... ;:174
Oj tam, oj tam...ona czeka aż przekwitną pozostałe i dopiero nam pokaże :-)
hen_s pisze:Plumoska "robi" za modelkę ze 100% skutecznością. Z jej urodą udaje się to doskonale. :D

Co do przyrostów na epikaktusach to mam mieszane uczucia, bo zwykle te zimowe gałązki są cienkie, blade i raczej szpecą niż służą za ozdobę rośliny. Ja w każdym razie takie wycinam...
Tak, szkoda tylko że przez szarówkę za oknem kwiatki nie mogą rozwinąć się do końca :-) ...a co do Epiphillum masz rację, ja też na wiosnę będę przycinać cienkie długie pędy...ale teraz cieszę się oznakami życia moich okazów, mam ich tyle, każdy inny i wszystkie żyją i mają się dobrze...na przycinanie będzie czas wiosną ;:333
Inez pisze:Brawa dla plumoski, trafił Ci się chętny do witnienia egzemplarz, bo z tego co czytałam tutaj na forum to zdarzają się też wyjątkowo uparte :)
;:138
Ja wychodzę z założenia że wszystkie te plumoski czekają na swój czas, jedyny i niepowtarzalny ;:224
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Agnieszko! Śliczna ta Twoja gromadka kaktusowa, plumoska kwitnie pięknie ;:oj pozdrawiam
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Grażynko za miłe słowa, zaglądaj częściej :wit

A teraz pytanie do speców...kiedy kaktus "płacze żywicą" ?...pewnie mu coś nie pasuje ale co?

A oto zdjęcia poglądowe...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zasuszony pączek...ale tego można było się spodziewać...nie czas na kwitnięcie...

Obrazek

A tu nowy owoc wychodzi...

Obrazek

A w całości wygląda tak...

Obrazek

czyli normalnie, jak zawsze...tylko te krople "żywicy" mnie niepokoją...
Nie ma robaków, pleśni...wszystko jak zawsze...a jednak coś nie tak...może ma za sucho...
Pomóżcie kochani i podpowiedzcie, co mój kaktus chce mi dać do zrozumienia ;:185

----edit----26.11.2014------

Widzę że nikt nie ma pomysłu co do mojej mammillari...ponieważ podejrzewałam ją o usychanie, wczoraj rano wstawiłam ją do wody na osobnym podstawku...wieczorem resztę wody której nie wypiła wylałam, a delikwentka wróciła na parapet..na razie jest ok...ale pod stałą obserwacją...zobaczymy co dalej ;:224
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mammillaria karwinskiana ma się dobrze, nie gnije, nie robi się miękka, nie ma plam i nie widzę by pokazały się nowe krople "żywicy", czyli podlanie nie zaszkodziło i dobrze, pąki których jeszcze nie zasuszyła, a jest ich dziewięć chyba troszkę podrosły, ale nie liczę na kwiaty.
Zdjęcia z wczoraj...

Obrazek Obrazek

Dziś chciałam pokazać inną Mammillariię...carmenae...zdjęcia zrobiłam wczoraj rano przed pracą....

Obrazek
Obrazek

Zaskoczenie wielkie, ale chyba nie urośnie...a może jednak zakwitnie?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Takiego widoku jak na drugiej i trzeciej fotce, to zapewne rafa koralowa również by się nie powstydziła. Układ cierni na roślinie, perfekcyjnie imituje ukwiały na Wielkiej Rafie Koralowej, piękny widok na ;:215 fotkach ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to M..carmenae Cie zaskoczyła... pieknieeeee ;:138 ;:138 ;:138
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślicznie wygląda ta mammilaria, kolorek ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Carmenka zakwitnie, moja miała kiedys kwiatka w środku zimy - jednego, bo jednego, ale miała. W pierwszym roku, kiedy do mnie trafiła, a nabyłam ja w październiku jakoś, na pewno jesienią to było, więc nie moje zimowanie.
Potem się przestawiła i teraz już kwitnie kwiecień/maj.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze:Takiego widoku jak na drugiej i trzeciej fotce, to zapewne rafa koralowa również by się nie powstydziła. Układ cierni na roślinie, perfekcyjnie imituje ukwiały na Wielkiej Rafie Koralowej, piękny widok na ;:215 fotkach ;:138 .
... dla jednych ukwiały dla drugich miotełki, a jeszcze inni mają inne skojarzenia...jedno jest pewne wygląda to pięknie :-)
a ukwiały są piękniejsze od miotełek... ;:215
mrooofka pisze:No to M..carmenae Cie zaskoczyła... pieknieeeee ;:138 ;:138 ;:138
Taaak zaskoczyła i to podwójnie...jest jeszcze jeden pączek, sporo mniejszy ale widoczny...zaraz go pokażę :-)
1grazyna46 pisze:Ślicznie wygląda ta mammilaria, kolorek ;:167 ;:196
Kupiłam ją właśnie dla tego koloru...jest niesamowity ;:108
onectica pisze:Carmenka zakwitnie, moja miała kiedys kwiatka w środku zimy - jednego, bo jednego, ale miała. W pierwszym roku, kiedy do mnie trafiła, a nabyłam ja w październiku jakoś, na pewno jesienią to było, więc nie moje zimowanie.
Potem się przestawiła i teraz już kwitnie kwiecień/maj.
A tego pierwszego roku gdy zobaczyłaś że ma się jej na kwiaty, to nadal trzymałaś ją wysuszoną...czy wzięłaś ją do ciepełka i delikatnie podlałaś :?:

Obiecany drugi pączek...o wiele mniejszy...na M. carmenae...
Obrazek

i zbliżenie....

Obrazek

...i ukwiały w całej swej krasie...;:138
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

lepiej nie podlewaj ;:185
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie podleję...lepiej stracić pączek, niż całego kaktusa ;:108
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani... ostatnio wchodziłam tylko poczytać... tak w biegu... i na razie to się nie zmieni... 8 stycznia mam pierwszy egzamin językowy, a 30 drugi i ostatni... a tu tyle jeszcze do nauki... ale korzystając z chwili odpoczynku...

Straty...

Sencio... po prostu usechł.... już go nie ma...
Kilka sadzonek crassuli też padło... ale część się ostała i teraz już pilnuję...
Obrazek

Dwa Epi zostały skrócone a jednemu przemarzł czubek... ale wszystkie żyją i tego im i sobie życzę...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Reszta czuje się dobrze, a u Carmenki i karwinskiana wszystkie pączki pochowały się... mam nadzieję że wiosną wyjdą i zakwitną :D

Wszystkim Wam życzę spokojnych świąt i wspaniałego nowego roku... spełnienia marzeń ;:108
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Agnieszko - to tak cała natura - tego ubywa, tego przybywa :D W kazdym razie wielu pięknych kwitnień i zdanych egzaminów życzę!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Cóż, nie zawsze wszystko jest tak jakbyśmy tego chcieli. Ale przecież u Twoich roślin mimo wszystko źle nie jest, ba, ponad przeciętnie. :wink:

Również dla Ciebie wesołych Świąt oraz spełnienia planów i marzeń życzę. ;:227
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piasek pustyni pisze:Agnieszko - to tak cała natura - tego ubywa, tego przybywa :D W kazdym razie wielu pięknych kwitnień i zdanych egzaminów życzę!
Żanetko... ta natura u mnie jest w postaci pojedynczych egzemplarzy... dla tego też jest mi tak żal... ale generalnie wszystko uratowane... prócz urahne... u niego choroba postępuje, rozważam odcięcie zdrowego odrostu i próbę ukorzenienia... ;:145
Za życzenia nie dziękuję... to może się spełnią... pomaga mi córcia... dzień w dzień mnie odpytuje z nowych partii materiału... ;:196
hen_s pisze:Cóż, nie zawsze wszystko jest tak jakbyśmy tego chcieli. Ale przecież u Twoich roślin mimo wszystko źle nie jest, ba, ponad przeciętnie. :wink:

Również dla Ciebie wesołych Świąt oraz spełnienia planów i marzeń życzę. ;:227
Henryku bardzo dziękuję za tak pochlebną opinię, wydaną troszkę na wyrost ale bardzo podnoszącą na duchu...jeśli uda mi się uratować urahne i nic więcej mi nie padnie czy też nie zachoruje będę bardzo szczęśliwa ;:333

A za życzenia bardzo, bardzo dziękuję ...choć nie...nie dziękuję to może się spełnią ;:306

A teraz coś podnoszącego na duchu....

Okazuje się że kaktusy śpiąc też mogą nam zrobić niespodziankę, żywym dowodem na to jest....

Mammillaria...wypuściła mały odrościk w postaci puchatej małej kuleczki....

Obrazek

oraz opuntia...która chyba dosłyszała me zapowiedzi, że na wiosnę zmieni dom, bo mam dość jej ciągłych ataków na mą osobę.... :;230

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”