Kaktusy Gracesz

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy Gracesz

Post »

Zdrowo rosną i kwitną aż miło :!: Kwiat notka faktycznie dziwny :idea:
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny kwiat hybrydy "Oberon".
Jeśli mogę Ci jeszcze trochę namieszać w rebucjach - moja R. senilis ma ciemnoczerwone kwiaty :wink:
Maluchy rzeczywiście wyrosły ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Oberon fenomenalny, spinosissimka mi się też strasznie podoba ;:215
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wspaniałe rośliny, wspaniałe kwiaty. Ty jak już coś pokażesz to jest naprawdę 1sza liga. ;:138

Kwiat Notocactus concinnus (?) niespotykany, zupełnie inny od typu. ;:333
Gymnocalycium stellatum Šeda z kwiatami jest niesłychanie dekoracyjny. To jeden z moich ulubieńców w tym rodzaju, podoba mi się u Ciebie nie tylko dlatego, że pochodzi z Kraśnika. ;:173
No i Echinopsis hybr. Oberon piękny! ;:oj Wiesz że mam słabość do tych roślin a te fotki pokazują dlaczego... ;:215
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale Notek nieuczesany taki :;230 :;230 mnie się podoba ;:138 za to baldianek inny niż mój, bardzo fajny ;:oj no i jeszcze Oberon wspaniały ...jest naprawdę wspaniały ;:138
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Lucy, Piotr, ejacek, Monika, Filip, Henryk i Agnieszka ;:167 bardzo dziękuje za przemiłe wpisy. ;:167

Zaciekawił Was Notocactus concinnus, to może dodam, że przeglądając grafikę w internecie trafiłam na bardzo podobny, który był podpisany Notocactus concinnus var piriaparensis. A ten mój egzemplarz pochodzi z "Wylęgarni Kaktusów". Ciekawa jestem, czy w przyszłym roku też tak zakwitnie... W ubiegłym roku też kwitł, ale w czasie gdy byłam na urlopie i kwiatka nie widziałam...

A skoro podoba Wam się moja różnorodna kolekcja, to poniżej parę zdjęć.

Obrazek Obrazek
Coryphantha elephantidens, Gymnocalycium mihanovichii

Obrazek Obrazek
Gymnocalycium saglionis, Gymnocalycium neuhuberi

Obrazek Obrazek
Lobivia tiegeliana, Notocactus schlosseri

Obrazek Obrazek
Mammillaria matudae, Mammillaria boolii, MH 46 - pierwszy kwiat :-) niestety pąk trafił na kiepską pogodę i pomimo, że kwiat próbował przez 3 dni, to bardziej się nie otworzył... Ale widać już następnego pąka, to może jeszcze w tym roku zobaczę go w całej krasie :-)

Obrazek Obrazek
Parodia laui, Rebutia pulvinosa

Obrazek Obrazek
Rebutia flavistyla FR 756, Rebutia sp. - a może ktoś rozpoznaje, co to a gatunek?

Obrazek Obrazek
Rebutia krainziana, Rebutia sp. - kolejny maluch kupiony zimą 2014 na aukcji na rzecz WOŚP, wie ktoś co to za gatunek?

Obrazek Obrazek
Lobivia, tylko jaka? Tego malucha kupiłam w 2014 w Chrudimiu jako Echinopsis obrepanda v. purpurea. Po dwóch latach nadal jest wielkości dwuzłotówki, no i na echinopsis to ona nie wygląda....
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście różnorodnie jak zawsze i jak zawsze kolorowo u Ciebie. Takie widoki to ja lubię! ;:215
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Dla każdego coś miłego, ja wybieram koryfantę i lobiwię, urocze roślinki :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

gracesz pisze:Lobivia, tylko jaka? Tego malucha kupiłam w 2014 w Chrudimiu jako Echinopsis obrepanda v. purpurea. Po dwóch latach nadal jest wielkości dwuzłotówki, no i na echinopsis to ona nie wygląda....
Kwiat pasuje do L.cardenasiana ale pęd jest bardzo nietypowy - jakby przejściówka między L.arachnacantha a L.tiegeliana. Wg mnie to bardzo ładna, miniaturowa hybryda.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p

Post »

Bardzo Tomku dziękuje za informację. W takim razie zmieniam lobivce etykietę. A Echinopsis obrepanda v. purpurea mam siewki z Twoim numerkiem TB797.2 to może wkrótce doczekam się pięknych czerwonych kielichów... :-)
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p

Post »

Podobno mnie tu za mało.... i za mało piszę... to może troszku się poprawie i coś napiszę... W tej chwili jestem na etapie przesadzania siewek z 2014r. do własnych doniczek... nie sądziłam, że tego jest tak dużo... :-) jak skończę, to pokaże jak to wygląda...
Do tego kupiłam na znanym portalu metalowe tacki. Nie znalazłam tu żadnych negatywnych uwag na takie rozwiązanie, a ja w tej chwili dostrzegam dwie zasadnicze zalety - niska cena (w porównaniu do plastykowych) i rozmiary, bo przy przenoszeniu roślin dużo mniej będę miała "kursów" między szklarnią, a piętrem domu, z podstawek 20 x 20 cm, mam teraz kuwety 40 x 50 cm... Muszę jeszcze troszkę doniczki tematycznie poukładać, ale już mi się to zaczyna podobać :-)

Niestety zaliczyłam też porażkę :-( otóż zasuszyłam połowę siewek z 2015r. :-( wyniosłam je z wszystkimi kaktusami do szklarni i za rzadko podlewałam :-( a do tego były popikowane w bardzo mineralne podłoże, także woda to tam pewnie wjeden dzień wyparowywała... Zostały tylko te, które były już dość duże, aby zmagazynować wodę i przetrwać barbarzyńskie traktowanie (czyli głównie echinopsisy i lobivie od Tomka :-) ) W związku z tym planuje w tym roku zakup nasion, aby powtórzyć wysiewy (liczę na jakąś współpracę...)

No to może tyle literek, na koniec pokaże jeszcze parę fotek - z tym też u mnie jest wiele do poprawy... i ze sprzętu nie jestem do końca zadowolona, a i czasu na robienie fotek mam za mało, więc robię szybko i nie raz dopiero po paru dniach zgrywam na kompa... i wtedy okazuje się, że trzeba by je poprawić... ale modeli już nie ma...

Obrazek Obrazek
Echinopsis obrepanda

Obrazek Obrazek
Lobivia winteriana - wyhodowana od nasionka, to jej pierwsze kwiaty

Obrazek Obrazek
Gymnocalycium stellatum ?asterium? , Gymnocalycium stellatum Šeda - oba z Kraśnika :-)

I na koniec coś optymistycznego dla sceptyków wysiewów, że nie trzeba latami czekać na kwiaty. Wysiana 04.06.2014r. - Lobivia saltensis v. multicostata TB418.1 Niestety bardzo pewnie chciała zakwitnąć, ale nie trafiła wybitnie w pogodę i po jednym dniu w takiej formie, następnego dnia pąk zwiądł...

Obrazek
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciało by się rzec - nareszcie! Nareszcie zdecydowałaś się pokazać część swojej bogatej i ładnej kolekcji, nareszcie napisałaś co się z nią dzieje. ;:173

Najpierw o słowie pisanym.
Otóż faktycznie masz się czym pochwalić jeśli chodzi o wysiewy. Z 2014 roku siewka lobivii z kwiatami?? Toż to czary jakoweś! ;:219
Szczerze gratuluję.
Wspominasz o niepowodzeniach. Każdy ma jakieś ale Twoje jeszcze nie są duże - no i do odrobienia. Bo sezonów do wysiewu przed Tobą wiele. :wink:

Teraz o fotkach i roślinach na nich.
Otóż wszystkie jak jedna roślinki piękne! Śliczne korpusy, ciernie no i kwiaty... Nawet te z Kraśnika się podstosowały i nie odstają od innych. :wink:

Jestem pod wielkim wrażeniem! ;:oj

I więcej takich widoków proszę! :)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

;:oj Notocactus concinnus - powalił mnie swoją urodą - CUDO!!!
Mam u siebie też Echinopsis obrepanda v. purpurea z Chrudimia z 2014r. ;:219 , ale nie kwitł jeszcze, a rośnie tak jak twój, czyli prawie wcale. Tylko mój ma jednak chyba bardziej "obrepandowe" ciernie.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Lobivia winteriana mnie zachwyciła, szczególnie dlatego, że masz ja z wysiewu. To musi być prawdziwa satysfakcja - doczekać się kwitnącej rośliny uprawianej od malucha.
gratulacje!
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Stellatum jak zawsze prezentuje wyśmienite kwiaty :)
Podesłałabyś na pw link do tych metalowych tacek, też takich poszukiwałem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”