Kaktusy Gracesz
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktusy Gracesz
Zdrowo rosną i kwitną aż miło
Kwiat notka faktycznie dziwny 
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny kwiat hybrydy "Oberon".
Jeśli mogę Ci jeszcze trochę namieszać w rebucjach - moja R. senilis ma ciemnoczerwone kwiaty
Maluchy rzeczywiście wyrosły
Jeśli mogę Ci jeszcze trochę namieszać w rebucjach - moja R. senilis ma ciemnoczerwone kwiaty
Maluchy rzeczywiście wyrosły
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
-
jandom1

- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Oberon fenomenalny, spinosissimka mi się też strasznie podoba 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wspaniałe rośliny, wspaniałe kwiaty. Ty jak już coś pokażesz to jest naprawdę 1sza liga.
Kwiat Notocactus concinnus (?) niespotykany, zupełnie inny od typu.
Gymnocalycium stellatum Šeda z kwiatami jest niesłychanie dekoracyjny. To jeden z moich ulubieńców w tym rodzaju, podoba mi się u Ciebie nie tylko dlatego, że pochodzi z Kraśnika.
No i Echinopsis hybr. Oberon piękny!
Wiesz że mam słabość do tych roślin a te fotki pokazują dlaczego... 
Kwiat Notocactus concinnus (?) niespotykany, zupełnie inny od typu.
Gymnocalycium stellatum Šeda z kwiatami jest niesłychanie dekoracyjny. To jeden z moich ulubieńców w tym rodzaju, podoba mi się u Ciebie nie tylko dlatego, że pochodzi z Kraśnika.
No i Echinopsis hybr. Oberon piękny!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale Notek nieuczesany taki
mnie się podoba
za to baldianek inny niż mój, bardzo fajny
no i jeszcze Oberon wspaniały ...jest naprawdę wspaniały 
- gracesz
- 500p

- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Lucy, Piotr, ejacek, Monika, Filip, Henryk i Agnieszka
bardzo dziękuje za przemiłe wpisy.
Zaciekawił Was Notocactus concinnus, to może dodam, że przeglądając grafikę w internecie trafiłam na bardzo podobny, który był podpisany Notocactus concinnus var piriaparensis. A ten mój egzemplarz pochodzi z "Wylęgarni Kaktusów". Ciekawa jestem, czy w przyszłym roku też tak zakwitnie... W ubiegłym roku też kwitł, ale w czasie gdy byłam na urlopie i kwiatka nie widziałam...
A skoro podoba Wam się moja różnorodna kolekcja, to poniżej parę zdjęć.

Coryphantha elephantidens, Gymnocalycium mihanovichii

Gymnocalycium saglionis, Gymnocalycium neuhuberi
Lobivia tiegeliana, Notocactus schlosseri

Mammillaria matudae, Mammillaria boolii, MH 46 - pierwszy kwiat
niestety pąk trafił na kiepską pogodę i pomimo, że kwiat próbował przez 3 dni, to bardziej się nie otworzył... Ale widać już następnego pąka, to może jeszcze w tym roku zobaczę go w całej krasie 

Parodia laui, Rebutia pulvinosa

Rebutia flavistyla FR 756, Rebutia sp. - a może ktoś rozpoznaje, co to a gatunek?

Rebutia krainziana, Rebutia sp. - kolejny maluch kupiony zimą 2014 na aukcji na rzecz WOŚP, wie ktoś co to za gatunek?

Lobivia, tylko jaka? Tego malucha kupiłam w 2014 w Chrudimiu jako Echinopsis obrepanda v. purpurea. Po dwóch latach nadal jest wielkości dwuzłotówki, no i na echinopsis to ona nie wygląda....
Zaciekawił Was Notocactus concinnus, to może dodam, że przeglądając grafikę w internecie trafiłam na bardzo podobny, który był podpisany Notocactus concinnus var piriaparensis. A ten mój egzemplarz pochodzi z "Wylęgarni Kaktusów". Ciekawa jestem, czy w przyszłym roku też tak zakwitnie... W ubiegłym roku też kwitł, ale w czasie gdy byłam na urlopie i kwiatka nie widziałam...
A skoro podoba Wam się moja różnorodna kolekcja, to poniżej parę zdjęć.

Coryphantha elephantidens, Gymnocalycium mihanovichii

Gymnocalycium saglionis, Gymnocalycium neuhuberi
Lobivia tiegeliana, Notocactus schlosseri

Mammillaria matudae, Mammillaria boolii, MH 46 - pierwszy kwiat

Parodia laui, Rebutia pulvinosa

Rebutia flavistyla FR 756, Rebutia sp. - a może ktoś rozpoznaje, co to a gatunek?

Rebutia krainziana, Rebutia sp. - kolejny maluch kupiony zimą 2014 na aukcji na rzecz WOŚP, wie ktoś co to za gatunek?

Lobivia, tylko jaka? Tego malucha kupiłam w 2014 w Chrudimiu jako Echinopsis obrepanda v. purpurea. Po dwóch latach nadal jest wielkości dwuzłotówki, no i na echinopsis to ona nie wygląda....
- hen_s

Rzeczywiście różnorodnie jak zawsze i jak zawsze kolorowo u Ciebie. Takie widoki to ja lubię! 
Dla każdego coś miłego, ja wybieram koryfantę i lobiwię, urocze roślinki 
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Kwiat pasuje do L.cardenasiana ale pęd jest bardzo nietypowy - jakby przejściówka między L.arachnacantha a L.tiegeliana. Wg mnie to bardzo ładna, miniaturowa hybryda.gracesz pisze:Lobivia, tylko jaka? Tego malucha kupiłam w 2014 w Chrudimiu jako Echinopsis obrepanda v. purpurea. Po dwóch latach nadal jest wielkości dwuzłotówki, no i na echinopsis to ona nie wygląda....
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- gracesz
- 500p

Bardzo Tomku dziękuje za informację. W takim razie zmieniam lobivce etykietę. A Echinopsis obrepanda v. purpurea mam siewki z Twoim numerkiem TB797.2 to może wkrótce doczekam się pięknych czerwonych kielichów... 
- gracesz
- 500p

Podobno mnie tu za mało.... i za mało piszę... to może troszku się poprawie i coś napiszę... W tej chwili jestem na etapie przesadzania siewek z 2014r. do własnych doniczek... nie sądziłam, że tego jest tak dużo...
jak skończę, to pokaże jak to wygląda...
Do tego kupiłam na znanym portalu metalowe tacki. Nie znalazłam tu żadnych negatywnych uwag na takie rozwiązanie, a ja w tej chwili dostrzegam dwie zasadnicze zalety - niska cena (w porównaniu do plastykowych) i rozmiary, bo przy przenoszeniu roślin dużo mniej będę miała "kursów" między szklarnią, a piętrem domu, z podstawek 20 x 20 cm, mam teraz kuwety 40 x 50 cm... Muszę jeszcze troszkę doniczki tematycznie poukładać, ale już mi się to zaczyna podobać
Niestety zaliczyłam też porażkę
otóż zasuszyłam połowę siewek z 2015r.
wyniosłam je z wszystkimi kaktusami do szklarni i za rzadko podlewałam
a do tego były popikowane w bardzo mineralne podłoże, także woda to tam pewnie wjeden dzień wyparowywała... Zostały tylko te, które były już dość duże, aby zmagazynować wodę i przetrwać barbarzyńskie traktowanie (czyli głównie echinopsisy i lobivie od Tomka
) W związku z tym planuje w tym roku zakup nasion, aby powtórzyć wysiewy (liczę na jakąś współpracę...)
No to może tyle literek, na koniec pokaże jeszcze parę fotek - z tym też u mnie jest wiele do poprawy... i ze sprzętu nie jestem do końca zadowolona, a i czasu na robienie fotek mam za mało, więc robię szybko i nie raz dopiero po paru dniach zgrywam na kompa... i wtedy okazuje się, że trzeba by je poprawić... ale modeli już nie ma...

Echinopsis obrepanda

Lobivia winteriana - wyhodowana od nasionka, to jej pierwsze kwiaty
Gymnocalycium stellatum ?asterium? , Gymnocalycium stellatum Šeda - oba z Kraśnika
I na koniec coś optymistycznego dla sceptyków wysiewów, że nie trzeba latami czekać na kwiaty. Wysiana 04.06.2014r. - Lobivia saltensis v. multicostata TB418.1 Niestety bardzo pewnie chciała zakwitnąć, ale nie trafiła wybitnie w pogodę i po jednym dniu w takiej formie, następnego dnia pąk zwiądł...

Do tego kupiłam na znanym portalu metalowe tacki. Nie znalazłam tu żadnych negatywnych uwag na takie rozwiązanie, a ja w tej chwili dostrzegam dwie zasadnicze zalety - niska cena (w porównaniu do plastykowych) i rozmiary, bo przy przenoszeniu roślin dużo mniej będę miała "kursów" między szklarnią, a piętrem domu, z podstawek 20 x 20 cm, mam teraz kuwety 40 x 50 cm... Muszę jeszcze troszkę doniczki tematycznie poukładać, ale już mi się to zaczyna podobać
Niestety zaliczyłam też porażkę
No to może tyle literek, na koniec pokaże jeszcze parę fotek - z tym też u mnie jest wiele do poprawy... i ze sprzętu nie jestem do końca zadowolona, a i czasu na robienie fotek mam za mało, więc robię szybko i nie raz dopiero po paru dniach zgrywam na kompa... i wtedy okazuje się, że trzeba by je poprawić... ale modeli już nie ma...

Echinopsis obrepanda

Lobivia winteriana - wyhodowana od nasionka, to jej pierwsze kwiaty
Gymnocalycium stellatum ?asterium? , Gymnocalycium stellatum Šeda - oba z Kraśnika
I na koniec coś optymistycznego dla sceptyków wysiewów, że nie trzeba latami czekać na kwiaty. Wysiana 04.06.2014r. - Lobivia saltensis v. multicostata TB418.1 Niestety bardzo pewnie chciała zakwitnąć, ale nie trafiła wybitnie w pogodę i po jednym dniu w takiej formie, następnego dnia pąk zwiądł...

- hen_s

Chciało by się rzec - nareszcie! Nareszcie zdecydowałaś się pokazać część swojej bogatej i ładnej kolekcji, nareszcie napisałaś co się z nią dzieje.
Najpierw o słowie pisanym.
Otóż faktycznie masz się czym pochwalić jeśli chodzi o wysiewy. Z 2014 roku siewka lobivii z kwiatami?? Toż to czary jakoweś!
Szczerze gratuluję.
Wspominasz o niepowodzeniach. Każdy ma jakieś ale Twoje jeszcze nie są duże - no i do odrobienia. Bo sezonów do wysiewu przed Tobą wiele.
Teraz o fotkach i roślinach na nich.
Otóż wszystkie jak jedna roślinki piękne! Śliczne korpusy, ciernie no i kwiaty... Nawet te z Kraśnika się podstosowały i nie odstają od innych.
Jestem pod wielkim wrażeniem!
I więcej takich widoków proszę!
Najpierw o słowie pisanym.
Otóż faktycznie masz się czym pochwalić jeśli chodzi o wysiewy. Z 2014 roku siewka lobivii z kwiatami?? Toż to czary jakoweś!
Szczerze gratuluję.
Wspominasz o niepowodzeniach. Każdy ma jakieś ale Twoje jeszcze nie są duże - no i do odrobienia. Bo sezonów do wysiewu przed Tobą wiele.
Teraz o fotkach i roślinach na nich.
Otóż wszystkie jak jedna roślinki piękne! Śliczne korpusy, ciernie no i kwiaty... Nawet te z Kraśnika się podstosowały i nie odstają od innych.
Jestem pod wielkim wrażeniem!
I więcej takich widoków proszę!
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Mam u siebie też Echinopsis obrepanda v. purpurea z Chrudimia z 2014r.
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Lobivia winteriana mnie zachwyciła, szczególnie dlatego, że masz ja z wysiewu. To musi być prawdziwa satysfakcja - doczekać się kwitnącej rośliny uprawianej od malucha.
gratulacje!
gratulacje!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Stellatum jak zawsze prezentuje wyśmienite kwiaty
Podesłałabyś na pw link do tych metalowych tacek, też takich poszukiwałem
Podesłałabyś na pw link do tych metalowych tacek, też takich poszukiwałem