Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem

Post »

Azjatycka biedronka- co z nimi robisz- tak nimi straszą, że nie wiadomo czy to wróg czy przyjaciel.
Zaintrygowałam się Twoją różą-Moniką, bardzo przypomina mi moją NN, ale jak odszukałam Moniki w necie to ona jest całą pomarańczowa, a moja róża jest cieniowana od żółci po czerwień. Twoja też nie wygląda na jednolitą, dlatego bardzo proszę o jej zdjęcia po rozkwicie.
Twoje rośliny ;:138 -to już chyba cała encyklopedia ogrodnicza.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No proszę zaczęła się "jazda" różano- piwoniowo- powojnikowa :) Śliczności pokazujesz, śliczności :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, wspaniale że pokazałaś Avalon, cały czas mnie zachwyca ;:138 Zresztą dla mnie róża jest najpiękniejszym kwiatem, podobają mi się wszystkie ;:108
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, ze znowu ubyło trawniczka....... ;:306
U nas też lało, ale po południu.
Aladynek faktycznie słodki, też mi już kwitnie.
A co to jest za nim z biało obrzeżonymi liśćmi ?
Może bergenia ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Clematisy wspaniałe powiedz który najdłużej kwitnie ?
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Aniu ;:oj powojniki naprawdę robią wrażenie ;:138
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aniu, piękny różano-powojnikowy pokaz :D
U mnie grzmiało, dość długo, ale na tym się skończyło.........i dobrze, bo na ogrodzie jest wystarczajaco mokro :roll:
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

heh, widzę że u Stasi poczyniłyśmy podobne powojnikowe zakupy. ja również przygarnęłam Vyvyan Pennell i Ville de Lyon :lol: dodałam do tego Matkę Siedliska ;:173 Azjatyckie biedronki mnożą się straszliwie i podobno atakują te nasze. u ciebie i tak jest jakiś mutant czerwony (międzygatunkowa krzyżówka ;:306 ), u mnie w większości są te pomarańczowe albo całkiem żółte..
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ależ śliczna ta Sweet Pretty ;:167
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Clematisy śliczne ;:138 róże piękne wpadłam w zachwyt ;:333
nadal zauroczona jestem Sweet Pretty ;:167 ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, zakupy zrobiłaś bardzo fajne - szczególnie naparstnice :D Piękne zdjęcia róż - Avalon nadal przoduje ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Oj! Powojników zazdraszczam! Moje jakieś leniwe strasznie! Jeden tylko raczy :evil:

Róże pięknie rozkwitają, można na nie patrzeć bez końca! ;:173 A Twoja Sweet Pretty! ;:167
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Weekend spędziłam bardzo pracowicie :D W piątek wypieliłam rabatę za domem, a mała to ona nie jest. Wypieliłam również rabaty koło pergoli i rabatę trawiastą. Wyplewiłam na błysk warzywnik. Wszystko tak ładnie tam rośnie, że szkoda, by zza chwastów nie było tego widać. Posadziłam clematisy od Stasi, a na koniec zrobiłam oprysk na robale. Niektóre róże po tych deszczowych dniach były aż oblepione mszycami. Kto wie, jak długo i kiedy znowu będą na to warunki, więc podpierając się nosem, ale zrobiłam i to. Wczoraj był dzień koszenia, a po południu było za ciepło na jakkolwiek aktywność. Dziś wieczorem planuje oprysk na grzybowe i mam nadzieję mieć spokój na dobrą chwilę. Po tych zimnych dniach idą upały, więc zagrożenie jest duże. Róże uginają się od paków :tan Za to niektóre clematisy trochę chorują. Ale one ładnie odrastają więc nie martwię się tym zanadto. A w poniedziałek wyruszam w Polskę. Baza wypadowa: Piaseczno, ale zamierzam zaliczyć jeszcze Łódź i Szmita. Słusznie się domyślacie, wyjazd jest forumowy ;:224

Maryniu (marpa)! Ja tylko próbuje zapamiętać nazwy odmian posadzonych host. Ale czy się uda? Wcześniej kupowałam albo bez nazw, albo nie przywiązywałam do tego żadnej wagi. Teraz by nie powtarzać odmian lub by kupić drugą, dokładnie taką samą z tych upatrzonych wypadałoby znać nazwę. Dochodzę jednak do wniosku, że na dużo mamy roślin by znać ich wszystkich dokładne nazwy odmianowe. Bodziszki niekiedy są dla mnie zaskoczeniem, by Justynka (klarysa) przysłała mi w zeszłym roku kilka sadzonek, a ja nie wiedziałam do końca jakich i jak kwitną. Np. 2 dni temu okryłam, że jednak mam kwitnącego na biało ;:224 :;230

W ogrodzie robi się coraz bardziej różano, więc dla Ciebie pięknie pachnąca Ghita

Obrazek

Iwonko (heliofitka)! I ja naparstnicom pozwalam się swobodnie siać. Mam nadzieję, że i te będą :D Co do host, odkąd wyuczyłam się na forum, sadzę je już świadomie. To nowe miejsce im wyraźne spasowało. Nowe kupuję na funkia.pl i nigdy się nie zawiodłam. Lepiej jednak kupować w czasie sezonu, bo wiosna przychodzą kły ;:224

Louise Odier

Obrazek

Sławku! Naparstnice wyglądają prześlicznie na rabatach, więc nie mogłam się oprzeć kolejnym. Mam nadzieję, że wysiane z nich maluchy powtórzą cechy mateczne. Ale nawet jeśli nie, to bardzo je lubię. A rabata wbrew zdjęciu nie jest mała i hosty niemal z centymetrem sadziłam ;:172

Wiem, że masz. Rhapsody in Blue

Obrazek

Kasiu (kasiula17)! Takiej czysto białej naparstnicy i ja wcześniej nie widziałam. I nie wiedziałam, że takie istnieją. Oby nie wyginęła. Hosty mają dość miejsca i chyba nic nie będę im dosiewać. Najwyżej jesienią dostaną towarzystwo z cebulowych, by wiosną nie było tam łyso.

Fresia

Obrazek

Lisico! Czy zdziwię Cię, jeśli powiem, że kodu doboru roślin nie mam? No może jedno wymaganie: mają mi się podobać. Na same róże nie umiałabym się zdecydować, ale już w towarzystwie bylin - zdecydowanie tak. Niekiedy sama się dziwię, że dobrze wyszło mimo, że była to czysta improwizacja lub działanie pt. "Jestem szalona" ;:224 Tworzę jednak po kolei - od początku - do końca, dzięki czemu unikam miejsc rozgrzebanych. Jak rasowa PPD ;:306

Moja ulubienica Sweet Pretty. Czy można oprzeć się tym rzęskom?

Obrazek

Jolu (April)! No widzisz... Lawendowej to ja nie mam. Ale będę zaglądać na targ, więc może mi się trafi? Pocieszyłaś mnie, że choć mateczna zachowuje swój kolor, bo co najmniej na tej łososiowej bardzo mi zależy, by pozostała sobą ;:224

Laguna - po tym jak się zadomowiła na dobre ma większe, więcej i pięknie pachnące kwiaty

Obrazek

Alu (a_nie)! Tych azjatyckich widzę coraz więcej, a naszych - niemal w ogóle. Chyba trzeba to tępić ;:oj Monika jeszcze nie rozwinęła, ale ona na zewnątrz ma takie czerwone muśnięcia...

Berolina

Obrazek

Mariola (kropelka)! Masz rację. Moje piwonie już też pokazały kolorek :tan

Obrazek

Teresko (tesia39)! Avalon jest cudny i właśnie pokazał pierwszy rozwinięty kwiat. Specjalnie dla Ciebie ;:167

Obrazek

Grażynko (kogra)! U nas dopiero od piątku nie pada, więc pospiesznie wzięłam się na ogrodowe prace. Prognozy średnio się sprawdzają... Wic kto wie, kiedy znowu będzie okazja? A Alladin Palace towarzyszy szałwia tricolor ?Vivai Priola'. Z podobnych mam jeszcze 'Icterinę' ? Gold Variegated. Są piękne.

Dla Ciebie pierwszy kwiat Munstead Wood

Obrazek

Celinko (trzynastka)! Przy odmianach clematisów zawsze jest poda kiedy kwitną. Wybieram te najdłużej kwitnące :D Ale najbardziej niezawodny, a przy tym zdrowy, jest Polish Spirit

Jan Paweł II powtarza kwitnienie i kwitnie aż do przymrozków

Obrazek

Jadziu (e-babcia)! Teraz najbardziej czaruje Westerplatte. Sama zobacz, jaki jest śliczny!

Obrazek

Reniu (reniulek)! Oj deszcze dały nam do wiwatu. U mnie w ogrodzie mimo trzech ciepłych dni nadal sa miejsca gdzie jest solidnie mokro ;:oj Teraz ma być ciepło, a 16 VII znowu załamanie pogody. Pocieszam się jednak, że prognozy im się średnio sprawdzają...

Jeszcze raz Loiuse Odier

Obrazek

Sabinko (nifredil)! Ładne powojniki wybrałyśmy ;:224 U mnie są same krzyżówki i nie wiem, co z nimi robić? Tłuc czy nie?

Powtórkowy Avalon

Obrazek

Iwonko (iowna0042)! Sweet Pretty była moim marzeniem i ją zwyczajnie uwielbiam :D

Podobnie Rhapsody in Blue

Obrazek

Dzidziu (Zabeczka101059)! Cieszę się, że Ci się podobają. I ja mam do nich słabość

Cristata (Chapeau de Napoleon)

Obrazek

Elwi! Avalon jest bezkonkurencyjny :D

Obrazek

Miłko (takasobie)! Ten rok nie będzie łaty. Widzę, że i moje powojniki chorują. Cieszy nie, że łatwo odrastają, ale i tak wolałabym by były zdrowe. Te, które tak ładnie kwitną, są już kolejny rok w moim ogrodzie. Podobnie róże. One jednak potrzebują czas, by się zakorzenić i zaaklimatyzować!

Plewiąc róże odkryłam, że ta kokorycz cudownie pachnie.

Obrazek

Jeszcze owadzio...

Obrazek

Obrazek

I ptasio

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I król ogrodu Okami I

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jeszcze różanie :D

Sweet Pretty

Obrazek

Obrazek

Kronenberg

Obrazek

Berolina

Obrazek

Ghita

Obrazek

Loiuse Odier

Obrazek

Laguna

Obrazek

Alladin Palace

Obrazek

Obrazek

Munstead Wood

Obrazek

Avalon

Obrazek

Obrazek

Rugosa

Obrazek

Margo Koster

Obrazek

Cardinal de Richelieu

Obrazek

Obrazek

Różanka koło tarasu skutecznie mnie oddzieliła od sąsiada

Obrazek

Obrazek

A takie niebieskie niebo mam dziś. Z małym dodatkiem :D

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Aniu, co jedna róża to piękniejsza. Jest w czym wybierać i przebierać. Choroba daje znać o sobie :;230 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”