Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Ewuniu/Ewiczka52 ...e , tam - nie powiedziane , że to jest obowiązek , - nikt Cię do tego przecież nie będzie zmuszał ;:108 . Piszesz kiedy masz czas , nie wszyscy siedzą non- stop na FO .
Chętnie zobaczylibyśmy Twój ogród , Twoje rośliny - podziel się z nami swoją pasją ;:196 .
Tak , masz rację - w ludziach drzemią pokłady wielu umiejętności ... aż dziw , że tyle pięknych rzeczy wychodzi spod rąk twórców rękodzieła .
Nie daję roślin osobom , które nie mają pojęcia jak się nimi zajmować - podobać - to jedno , ale opiekować się nimi - to rzecz wymagająca poświęcenia im czasu , serca i ...minimum wiedzy .

Dziękuję za życzenia - niedziela była słoneczna i zaowocowała odwiedzinami u Brata mojej nieżyjącej Mamy - było miło ...wspomnieniom z dawnych lat nie było końca .

Dla Ciebie ...z serdecznościami ... ;:167

Obrazek Obrazek

Aneczko...przepraszam , ale nie kojarzę - jakich topielców - czyżbyś miała na myśli mokre róże ? Ja dzisiaj obrywałam liście porażone czarna plamistością ...powiedz , proszę , czy pryskać je Miedzianem 50 WP ...czy teraz to nie ma sensu ...a może wzmocniłby je oprysk przed zimą ? Najgorsza to Uetersener Klosterrose , Bonica i mniej Double de Light - reszta ma mało chorych liści , albo wcale .
Dziękuję za chęć podzielenia się ze mną Casandrą ;:196 ...na razie nie mam nawet koncepcji co zasadzić , by znów mi nie zeżarła nornica grasująca w moim ogrodzie . Kupiłam dzisiaj trutkę ...niestety - albo wygram tę walkę , albo ...będę sadzić wszystko w donice i dołować . Ale jak sadzić tyle roślin ...to donice mi wypełnią w większości rabaty , a roślin będzie mniej . Chyba siatkę metalową rozłożyć na ziemi , potem sadzić rośliny :? .
Nie mam lilii , tulipanów , szachownic , nawet zeżarły mi narcyzy , a przecież założyłam siatkę budowlaną w formie koszyczków i w koszyki specjalne na cebule wsadzałam wszystkie tulipany .
Najbardziej mi żal lilii pełnych i tulipanów strzępiastych , liliokształtnych i viridiflora ;:145 .

W tamtym roku ...nie wylazł ...a w tym - jest ...pełny zimowit - więc Ci go dedykuję ...i Isabel Renaissance .

Obrazek Obrazek

Jadzieńko...prawda , że zapach róż z nutą cytrusów zniewala ? Powiem Ci , że nie jestem specjalnie zachwycona New Dawn ...kwiaty szybko opadają - nie trzymają się zbyt długo - co innego Grand Hotel ..kwiat się trzyma już drugi tydzień - uwierzysz , podobnie i Shogun ....obie pnące .
Dziękuję ...i nawzajem ;:196 ...na cały tydzień - byle bez deszczu , za to z ;:3 ...

Obrazek Obrazek

Elżuniu...tak , tak - proszę Pani - wiem coś o tym ...czytamy , oglądamy ...ale bywa , że jakaś niemoc nas omota i ...po ptokach ... ;:145 .
No , fakt - na nudę nie narzekam - ale , co tam - w ogóle nie narzekam - byle tylko zdrowie jako tako dopisywało . Mam paskudną naturę - robię wiele rzeczy naraz i nie spocznę , póki nie skończę . Na dodatek uwielbiam zapach świeżo umytych okien i powiew bieluśkich firan , zapach mydła marsylskiego w domu , po umyciu parkietów . Dzisiaj ...myłam okna , zerknęłam do siostry , ale nie miała czasu , bo usypiała wnuka - więc idąc do domu ...tylko zerknęłam na moje " pierwiosnkowo " . Zamiast kończyć myć okna to ...zagrzebałam się w przesadzaniu , rozsadzaniu , nasadzaniu nowych prymulek i zawilców gajowych ( bo je niechcący wykopałam ) . Jutro muszę skończyć te okna , wyprać firany ...a przecież czekają rośliny na sadzenie , a mam ich chyba z 15 doniczek . No , ale muszę najpierw upolować nornicę . Ale powiem Ci , że uwielbiam mieć dużo do zrobienia ...wtedy wiem , że żyję ...bo nie myślę o ;:167 .
Przecież Ty masz kilkanaście arów do obskoczenia - to dopiero wyzwanie ;:224 .

Z pozdrowieniami :wit ...z nadzieją na lepsze jutro ;:196 ;:167 .

Obrazek Obrazek

Ewuś/EwkaS ...jak mam swoje peargonie , to zawsze są takie spore i na szerokość i na długość . Czas robić sadzonki - wpadniesz po materiał ?
Fuksję trzymam w temp.+6 C - +10 C ...lepiej , gdy mają chłodniej - wtedy zrzucają liści , nie imają się ich żadne robactwa , a zwłaszcza upierdliwy mączlik szklarniowy i mszyce . Podlewam raz , na jakiś czas - przeważnie raz na dwa , trzy tygodnie ...im cieplej , tym częściej trzeba podlewać . Zależy to też od wielkości donicy /rośliny ...moja fuksja jest spora , więc podlewam raz , na trzy tygodnie . Miała widno - więc kwitła w zimie , w lutym ....przez co była osłabiona , bo bez nawozu , wobec czego później rozpoczęła na wiosnę kwitnienie .
Reasumując - masz warunki dobre do przechowania ...ale zapewne musisz częściej podlewać , bo chyba fuksja Twoja jest młoda - ma dwa , trzy lata ?

Serdecznie pozdrawiam ;:168 ;:167

Obrazek Obrazek

Kolejne ...obrazki ....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sesja Isabel Renaissance - prawda , że aksamit - niczym u "Carmen " Bizeta ?

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta róża ..to z serii Drift ..mieszaniec róży niskiej , miniaturowej , a okrywową ...nazywa się Pink ...

Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Jagodka pisze: Szczytem wszystkiego było zeżarcie Casandry - powojnika , na który czekałam , by się rozrósł - w wyeksponowanym miejscu , wśród bieli i różu jeżówek oraz czerwonych i bordowych pysznogłówek - miał być dla nich nie tyle tłem , co dodawać miał koloru .
myślę , że podzieli się ze mną - kolejny raz - Ewunia /Evluk . [/b]
Iguś-mówisz i masz ;:196 Masz jak w banku ;:224 Chciałam Ci ukopać, ale dostaniesz rosnącą w doniczce od Stasi :wit Przeczytała o Twoich problemach z nornicami i mówiła, że ma dla Ciebie tę pachnącą "piękność" ;:108
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko,twoje róże piekne,a ja z uporem maniaka biadolę na nie,jestem niezadowolona,a kupuję bez opamiętania.Na agrze kupiłam kolejne 7 sztuk i ciekawe czy odbiją mi po zimie.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Iguś, co to za roślinka na 2 fotce?
M ma taką z kwiaciarnianej umieralni. Już doszła do siebie. Nasza ma pomarańczowo-żółte kwiaty.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Iguniu ,ale u Ciebie kwitnąco ;:173 Cudownie!
Miło znów pospacerować po Twoim raju ,dziękuję za taką możliwość ;:196
Jak zdrówko TWOJE I SYNA?
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ...ależ jestem szczęśliwa - umyłam dzisiaj wszystkie okna na piętrze - jutro , jak Bóg da siły i zdrowie - umyję jeszcze na parterze . Oczywiście firany pachnące morską bryzą i delikatnością kwiatów powieszę jutro . Bardzo się zachmurzyło ...zbierało się na deszcz , więc pobiegłam szybko obierać maliny - dla sąsiadki , bo jej obiecałam , za jajka .

Piszę i ....słucham jednocześnie na YouTube moich ulubionych melodii ...muzyka zawsze mi towarzyszyła , gdy mi w duszy ....gra ....wspomnienia tamtych lat ... ;:224

Ewuniu ...wiedziałam , wiedziałam , że masz wielkie ;:167 ....a jeszcze Casandra w doniczce ;:138 ...no i co tam masz jeszcze dla Igusi ? Clerodendrum ...kolejne do kolekcji - wiesz , to o pełnych kwiatach ?
A tak nawiasem mówiąc - różowe granulki rozsypałam w dziury ...wyciągnęłam przy okazji kolejne gałązki róży 50 -letniej - jednym pociągnięciem ręki ;:145
Piszę do Ciebie i ...słucham ...tego ... http://youtu.be/jo7rVD7_aIY ....wspomnienia - ech , wspomnienia ...moje młodzieńcze lata - nie wiem nawet kiedy przeleciały ...a mi w głowie wciąż gra muzyka i w pamięci zawsze pozostają osoby , miejsca , zdarzenia .

Buziaki ;:196 ;:167 ...to kiedy mam wpaść ? Tęsknię niemożebnie .... ;:224

Obrazek Obrazek

Gosiu ...super ...biadolisz , zarzekasz się , żze więcej , a więcej już nie kupisz ...a tu masz babo placek ...kolejne 7 róż . Nie martw się ...okopiesz , przykryjesz łętami świerkowymi /jedliną ...na wiosnę się czeka , a nie martwi na zapas , czy przezimują rośliny ;:14 . Zawsze myśl pozytywnie , to dodaje nadziei i radości na czas oczekiwania .... ;:196

Dziękuję , za pochwałę róż ;:196 ...a tak nawiasem mówiąc - poczytaj u JagiS jak osiągnąć sukces w uprawie róż ...i u innych "Różanek "...lubią , by je dobrze odżywiać ( ja stosuję długo działający - cały sezon - nawóz w granulkach ) , opryski przeciw różnym ustrojstwom ...

Muzyczna dedykacja http://youtu.be/1eKBYM_7x7c ....z kwiatami ;:196 ...

Obrazek
Obrazek

Justysiu...to Jakobinia różowawa...Justicia carnea a przyjechala do mnie aż z ...Czerska , od Uleńki ;:196 .
Serdeczności ...miłego wieczoru ;:167
http://youtu.be/h97JNo59NYg ....posłuchasz .... ;:196

Obrazek Obrazek

Danusiu...to ja dziękuję , że wpadłaś ... pomimo swoich problemów ;:168 ;:180 .
Dziękuję za ciepłe słowa o moim ogrodzie ;:196 .
Powiem tak ...im więcej mam ...na głowie , tym lepiej się czuję ...bo nie mam czasu myśleć o sobie ...Janusz jest na zasiłku rehabilitacyjnym ...kolano nogi prawej zapewne będzie do poprawki ;:145 ...jest jakaś blokada .
Dużo jeździ na rowerze ...nawet po 20 - 40 km , a chodzi bez kuli , ale nie ma całkowitego zgięcia i wyprostu , gdy staje na tej nodze .

Pozdrówka ... ;:168 ;:167 z ....http://youtu.be/qNoAYrxmGBQ

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Miałaś Jagódko pracowity dzionek ,ale przy takiej muzyce lepiej się pracuje wręcz śpiewająco .Isabel cudna zresztą reszta kwiatów również .Dzisiaj ze szkółkingu przywlokłam sobie Muzykantów z Bremy już jakiś czas o niej marzyłam i wreszcie przez przypadek ją mam .No cóż teraz pozostaje problem GDZIE POSADZIĆ ??????? ;:306
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,podziwiam cię za okna.Ja na swoje nie mogę patrzeć dlatego większość czasu spedzam w ogrodzie jeszcze.Do imienin też muszę się z nimi uporać.Moja pełna datura tez ma kolejny kwiatuszek,jestem nią zauroczona. Pani,od której kupowałam róże mówiła,ze to nie kwestia ręki tylko odpowiedniego nawozenia.Podobno oni nawoża krystalonami szeckimi,ale w necie nic nie znalazłam na ten temat.Słyszałas o czyms takim?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...oj , miałam - zresztą - ja tak lubię - no , chyba , że mam lenia - co rzadko się zdarza , albo jakaś niemoc mną zawładnie...właśnie wtedy rzucam w eter jakąś melodię ...
Muzykanci z Bremy , to piękna róża ...upchniesz ją - zapewniam Cię , że dla takiej perełki miejsce musi się znaleźć ;:196 .

Serdecznie pozdrawiam i miłego dnia życzę .... ;:196 :wit .

Gosiu ... kolejne pąki na daturze są już nie piętrowe , ale właśnie pełne . W tamtym roku miała więcej liści , bo specjalny nawóz do datur kupiłam , a w tym sezonie dostała tylko wolno rozkładające się granulki , liście żółkną i opadają , za to kwiatów i pąków ma sporo .
Tak , jest taki nawóz - ale jest ich kilka ...biały , czerwony , zielony , żółty , pomarańczowy ...zależnie od zawartości NKP ... 3 kg kosztuje ponad 30 zł ...do róż , to firmy YARA Kristalon Biały 15-5-30-3+micro .
...nawóz bez chlorkowy , rozpuszczalny w wodzie ....dolistny , doglebowy . Ale opinie o nim są nawet na FO ...
P.S. Od zakończenia malowania domu ...czyli w początkach lipca ... okna były okropne ...a wkrótce i moje urodziny , imieniny - no i ...pożegnanie lata - więc najwyższa pora , by zrobić teraz - póki słońce świeci i względnie ciepło -porządki .

Buziole ;:196 ...przewracające chałupę do góry nogami ;:306 ...
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale się napracowałaś ;:180 ;:180 ;:180 Pomyśl jaki będzie efekt - czysto i świeżo ;:138

Piękne kwiatuchy ;:167 Co jest na pierwszym zdjęciu?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo ...na pierwszej fotce jest środek kwiatu datury .
Tak , chałupa pachnie świeżością umytych okien i cieszy oczy bielą firan....tak lubię ...Zapominam przy tym , że już nie mam tych nastu , ani też dziestu lat ...a potem serce wali jak szalone ...ale co tam ...na coś zejść trzeba .
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Iguniu,Wyobrażam sobie jak świeżo,jak przejrzyście i czysto i pachnąco,czyli warto było!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iguniu nie muszę upychać miejsce będzie mieć ,bo niektóre już opuściły moje progi, drugie opuszczą .Koniec z czułością dla chorowitych róż!!!!!!
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Muzyczna dedykacja ;:145 Jak ja go kocham ,poproszę o więcej ;:168
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, dzielna Jagódko :!:
Ty przewracasz dom do góry nogami, mój zaś porasta kurzem i pajęczynami, bo żadna siła nie jest w stanie oderwać mnie od ogrodu. Pogoda jest tak niewiarygodnie piękna, że co dzień budząc się - oczom własnym nie wierzę ;:oj.
Dziś wróciłam z kaszubskiego ogrodu mojej siostry oszołomiona bujnym kwitnieniem roślin i chmarami pszczół i motyli :!: Jest tak cieplutko :!:

Wyjdź z domu i zanurz się w zieloność - ;:196 Jagoda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”