Chętnie zobaczylibyśmy Twój ogród , Twoje rośliny - podziel się z nami swoją pasją

Tak , masz rację - w ludziach drzemią pokłady wielu umiejętności ... aż dziw , że tyle pięknych rzeczy wychodzi spod rąk twórców rękodzieła .
Nie daję roślin osobom , które nie mają pojęcia jak się nimi zajmować - podobać - to jedno , ale opiekować się nimi - to rzecz wymagająca poświęcenia im czasu , serca i ...minimum wiedzy .
Dziękuję za życzenia - niedziela była słoneczna i zaowocowała odwiedzinami u Brata mojej nieżyjącej Mamy - było miło ...wspomnieniom z dawnych lat nie było końca .
Dla Ciebie ...z serdecznościami ...

Aneczko...przepraszam , ale nie kojarzę - jakich topielców - czyżbyś miała na myśli mokre róże ? Ja dzisiaj obrywałam liście porażone czarna plamistością ...powiedz , proszę , czy pryskać je Miedzianem 50 WP ...czy teraz to nie ma sensu ...a może wzmocniłby je oprysk przed zimą ? Najgorsza to Uetersener Klosterrose , Bonica i mniej Double de Light - reszta ma mało chorych liści , albo wcale .
Dziękuję za chęć podzielenia się ze mną Casandrą

Nie mam lilii , tulipanów , szachownic , nawet zeżarły mi narcyzy , a przecież założyłam siatkę budowlaną w formie koszyczków i w koszyki specjalne na cebule wsadzałam wszystkie tulipany .
Najbardziej mi żal lilii pełnych i tulipanów strzępiastych , liliokształtnych i viridiflora

W tamtym roku ...nie wylazł ...a w tym - jest ...pełny zimowit - więc Ci go dedykuję ...i Isabel Renaissance .

Jadzieńko...prawda , że zapach róż z nutą cytrusów zniewala ? Powiem Ci , że nie jestem specjalnie zachwycona New Dawn ...kwiaty szybko opadają - nie trzymają się zbyt długo - co innego Grand Hotel ..kwiat się trzyma już drugi tydzień - uwierzysz , podobnie i Shogun ....obie pnące .
Dziękuję ...i nawzajem

Elżuniu...tak , tak - proszę Pani - wiem coś o tym ...czytamy , oglądamy ...ale bywa , że jakaś niemoc nas omota i ...po ptokach ...

No , fakt - na nudę nie narzekam - ale , co tam - w ogóle nie narzekam - byle tylko zdrowie jako tako dopisywało . Mam paskudną naturę - robię wiele rzeczy naraz i nie spocznę , póki nie skończę . Na dodatek uwielbiam zapach świeżo umytych okien i powiew bieluśkich firan , zapach mydła marsylskiego w domu , po umyciu parkietów . Dzisiaj ...myłam okna , zerknęłam do siostry , ale nie miała czasu , bo usypiała wnuka - więc idąc do domu ...tylko zerknęłam na moje " pierwiosnkowo " . Zamiast kończyć myć okna to ...zagrzebałam się w przesadzaniu , rozsadzaniu , nasadzaniu nowych prymulek i zawilców gajowych ( bo je niechcący wykopałam ) . Jutro muszę skończyć te okna , wyprać firany ...a przecież czekają rośliny na sadzenie , a mam ich chyba z 15 doniczek . No , ale muszę najpierw upolować nornicę . Ale powiem Ci , że uwielbiam mieć dużo do zrobienia ...wtedy wiem , że żyję ...bo nie myślę o

Przecież Ty masz kilkanaście arów do obskoczenia - to dopiero wyzwanie

Z pozdrowieniami

Ewuś/EwkaS ...jak mam swoje peargonie , to zawsze są takie spore i na szerokość i na długość . Czas robić sadzonki - wpadniesz po materiał ?
Fuksję trzymam w temp.+6 C - +10 C ...lepiej , gdy mają chłodniej - wtedy zrzucają liści , nie imają się ich żadne robactwa , a zwłaszcza upierdliwy mączlik szklarniowy i mszyce . Podlewam raz , na jakiś czas - przeważnie raz na dwa , trzy tygodnie ...im cieplej , tym częściej trzeba podlewać . Zależy to też od wielkości donicy /rośliny ...moja fuksja jest spora , więc podlewam raz , na trzy tygodnie . Miała widno - więc kwitła w zimie , w lutym ....przez co była osłabiona , bo bez nawozu , wobec czego później rozpoczęła na wiosnę kwitnienie .
Reasumując - masz warunki dobre do przechowania ...ale zapewne musisz częściej podlewać , bo chyba fuksja Twoja jest młoda - ma dwa , trzy lata ?
Serdecznie pozdrawiam

Kolejne ...obrazki ....

Sesja Isabel Renaissance - prawda , że aksamit - niczym u "Carmen " Bizeta ?

Ta róża ..to z serii Drift ..mieszaniec róży niskiej , miniaturowej , a okrywową ...nazywa się Pink ...