Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2
Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2
To jest prawdopodobnie odmiana Martin House - znalazłam w necie, ale w opisie podają, że w obwodzie dorasta do 30 cm- moja ma ponad 70.
Znalazłam też fajną stronkę, na której jest wiele cennych informacji o tykwie. Jest tam także forum tykwiarzy, na którym zapaleńcy tacy jak my piszą dosłownie wszystko o uprawie, gatunkach i zastosowaniu tykwy.
http://www.tykwa.info/otykwie.html
Znalazłam też fajną stronkę, na której jest wiele cennych informacji o tykwie. Jest tam także forum tykwiarzy, na którym zapaleńcy tacy jak my piszą dosłownie wszystko o uprawie, gatunkach i zastosowaniu tykwy.
http://www.tykwa.info/otykwie.html
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te stronkę to my zapaleńcy tykwy znamy
a z tymi nasionkami w tykwie to tak jest, jak się ma już jedną wyrośniętą i ususzoną to nasion bez liku
Zaraz pomyślałam o wysłaniu koperty zwrotnej dlatego pisałam o priv, nie podejrzewasz chyba, ze narażałabym Cie z moim "chciejstwem" na koszty. Nasionko na waciku szybko pokaże czy żyje a trochę czasu jeszcze mamy. Pozdrawiam i dzięki za odzew 

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
ela151, to martin house
Pewnie pomylili obwód ze średnicą. W obwodzie dorasta do 80 cm
Dziwi mnie te "gniazdo" w środku. Normalnie jeżeli tykwa dobrze wyrosła i dojrzała to powinny w środku nasiona latać luzem. Te na zdjęciu są ewidentnie zbyt jasne, czyli tykwa zakończyła wzrost trochę wcześnie. Ścianki też są niezbyt grube. Sugeruje to, że urosła ona w naszej strefie klimatycznej, ale jeżeli nasiona są pełne w środku to bez problemu wykiełkują, oczywiście jeśli nie utraciły zdolności do kiełkowania. A szacuje się, że nasiona tykw wytrzymują do 5-7 lat. Ta tykwa na zdjęciu jest pokryta lakierobejcą żeby nie było 

Dobra nowina: nasionka dały już znać, w tych ponacinanych wnętrze w widoczny sposób powiększyło się i zaczyna wystawać na zewnątrz. Podejrzewam, że lada chwila wystrzeli. Super! ...........................Od wymiany jest sekcja handlowa- mod.jokaer.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Patasko dwa sezony temu miałeś Plate de corse, urosły Ci spore jak widać na zdjeciach, miałeś z nimi jakiś kłopot z suszeniem? co z nich zrobiłeś jak mogę spytać bo marzyły Ci się lampy. Jeszcze jedno pytanko czemu ich nie masz na liście do uprawy w tym roku? Dwa lata temu bardzo sie udzielałeś i większość rad zastosowałam od Ciebie u siebie a w tamtym roku sam przyznałeś, ze ciężko było z uprawą. 

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- patasko
Violunia, Plate de corse to Corsican flat, tylko, że całkiem zapomniałem jej regionalnej nazwy, dzięki za przypomnienie
Suszyłem je jak każdą inną odmianę i wyglądają normalnie. Marzyły mi się lampy, ale muszę przyznać, że nie mam weny twórczej
Także ok. 30 tykw wisi sobie ususzone na strychu i czeka na jakiś przejaw twórczości
W zeszłym sezonie ogólnie było ciężko z uprawą dyniowatych. Tykwy miały sporo zawiązek i wszystkie zrzuciły. z 20 krzaków mam 3 tykwy... Podejrzewam, że to wina pogody - za wilgotno, za sucho, albo za ciepło... Raczej wątpię, że to wina nasion, choć i w tym roku kupiłem na allegro u tej samej osoby co rok temu i mam nadzieję, że to nie zmienia faktu.

-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Też miałem Korsykankę i niby wszystko było dobrze, a potem zgniła sobie. Żadnej dojrzałej się nie dorobiłem, mimo zapylania zaczęły wiązać późno. Cóż, zielone też ładne...
Ja w tym roku znowu eksperymentuję z nowymi odmianami. Na wakacjach w czymś w rodzaju ogrodu botanicznego kupiłem marenkę a ostatnio w markecie ogrodniczym u mnie w mieście były kobry - też kupiłem bo ta odmiana w zeszłym roku mi się nie udała. Zamiast legutko jest vilmorin, może będzie lepiej kiełkować. Co najśmieszniejsze birdhouse od legutko kiełkował dobrze i mam owoce jeszcze nie otwarte ale ładnie wysuszone. Z kobrą nie dość, że wykiełkowały na całą paczkę może 3 nasiona to jeszcze prawie nie było owoców a pojedyncze sztuki nie urosły i poszły na straty. Choć ogólnie błąd w uprawie chyba był - wygląda na to, że tykwy źle reagują na przykrywanie ziemi w celu utrzymania wilgoci. Lepiej często podlewać nawet dwa razy dziennie jeśli trzeba ale nie przykrywać. Tak to jest jak się kombinuje zamiast sprawdzone metody stosować
.
Czyli ogólnie mam teraz u siebie nasiona 5 odmian:
*Maczuga - sądząc po kształcie, dostałe kiedyś można powiedzieć mieszankę i to się zachowało
*Birdhouse
*Kobra
*Marenka
*Dipper - chyba long-handle, bo największy owoc miał coś ponad 80cm
Wysiew planuję gdzieś na kwiecień(na sadzonki), więcej jak 3 odmiany nie zmieszczę więc trzeba jeszcze wybrać.

Czyli ogólnie mam teraz u siebie nasiona 5 odmian:
*Maczuga - sądząc po kształcie, dostałe kiedyś można powiedzieć mieszankę i to się zachowało
*Birdhouse
*Kobra
*Marenka
*Dipper - chyba long-handle, bo największy owoc miał coś ponad 80cm
Wysiew planuję gdzieś na kwiecień(na sadzonki), więcej jak 3 odmiany nie zmieszczę więc trzeba jeszcze wybrać.
-
- 50p
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
Jestem tu nowy.Dostałem nasionka tykwy giant.Chce je dzisiaj namoczyć i do doniczki,jednak jest problem z miejscem na działce ,gdzie jej przygotować stanowisko? Proszę o radę. Zdrowych Wesołych Świąt
- patasko
czeczen1963, poczekaj z siewem min. do 15 kwietnia. Tykwa bardzo szybko rośnie. Jakbyś teraz posiał to tykwa zajęłaby Ci cały parapet i niemiłosiernie by się wyciągnęła i przez to zamarła. Sadzimy w połowie maja po ustąpieniu przymrozków na dobrze nawiezione najlepiej obornikiem słoneczne miejsce, dobrze byłoby posadzić przy jakiejś podporze.
Upewni się czy to tykwa. Giant to o ile kojarzę odmiana zwykłej dyni a nie tykwy. Chociaż widziałem, że pod nazwa Giant vilmorin coś sprzedaje ale wydaje mi się, że to jest zwykła butelkowa tylko taki chwyt marketingowy.
No i faktycznie lepiej się wstrzymaj z sianiem jeszcze - ja najszybciej gdzieś w okolicy końcówki pierwszej połowy kwietnia namaczałem i to z zamiarem wysadzenia na balkon, gdzie można do docelowych doniczek przenieść sadzonki szybciej bo nie grożą przymrozki przygruntowe.
No i faktycznie lepiej się wstrzymaj z sianiem jeszcze - ja najszybciej gdzieś w okolicy końcówki pierwszej połowy kwietnia namaczałem i to z zamiarem wysadzenia na balkon, gdzie można do docelowych doniczek przenieść sadzonki szybciej bo nie grożą przymrozki przygruntowe.
-
- 50p
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
Dostałem nasionka z rekordowej tykwy z ubiegłego roku. miała 3 m. Jest to nowy rekord polski.Poczekam w takim razie jeszcze trochę. Teraz zajmę się przygotowaniem odpowiedniego dołka.Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych i zdrowych Świąt 

Dzięki za życzenia i wzajemnie
. Wesołych świąt wszystkim!
A co do tykwy to w takim razie pewnie snake bo tylko one osiągają takie rozmiary - są długie i wąskie. http://www.pumpkin.pl/content/najwi-ksza-tykwa
Chodzi o tą pewnie? Na rekord fajna sprawa ale do celów ozdobnych to się moim zdaniem te bardziej pękate i krótsze nadają - można oryginalną lampę zrobić
.

A co do tykwy to w takim razie pewnie snake bo tylko one osiągają takie rozmiary - są długie i wąskie. http://www.pumpkin.pl/content/najwi-ksza-tykwa
Chodzi o tą pewnie? Na rekord fajna sprawa ale do celów ozdobnych to się moim zdaniem te bardziej pękate i krótsze nadają - można oryginalną lampę zrobić

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też mam nasionka tykw i zastanawiam się nad miejscem, w którym będą rosły. 

Patrząc na zdjęcia nasion tykw i efekt jaki można z nich uzyskać nasuwa się pytanie.
Konstrukcja powinna mieć chyba ze 3m wys.i być bardzo mocna przy takiej wadze tykw jakie one uzyskują.
Delikatną to wiatr i ciężar może połamać.
Konstrukcja powinna mieć chyba ze 3m wys.i być bardzo mocna przy takiej wadze tykw jakie one uzyskują.
Delikatną to wiatr i ciężar może połamać.