Czym nawozić pomidory-cz.2
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Witam,możecie się obśmiewać przez całą niedzielę ,ale ja i tak zapytam? U nas mówią że najpierw trzeba posadzić pomidora u siebie , a później wydawaćJa mam ok. 130 sadzonek , a miejsca na działce i w pojemnikach na ok.30 szt (może jeszcze wynegocjuję kawałek trawnika na ok .10 szt )i nie wiem,wydawać czy nie? Bardziej serio ,chciałabym zapytać czy lepiej wsadzać pomidory docelowo teraz,czy po 20 maja? Wyjeżdżam na kilka dni i nie wiem gdzie im będzie lepiej?Sadzonki mają powyżej 35 cm,( poza Black Cherry,którą siałam 10 kwietnia),pączki kwiatowe mają tylko Faworyt, miejsca do rozwoju w doniczkach , jak na moje niedoświadczone oko,powinno im wystarczyć .Obecnie rozsada jest na balkonie,nie wiem czy takie długie przetrzymywanie będzie miało wpływ na owocowanie? Proszę doświadczonych ogrodników o radę
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Mam 2g Polyversum. Jak mam go zaaplikować moim pomidorkom? Rosną już w tunelu foliowym. Podlać, czy zrobić oprysk?

Ola
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zależy ile masz tych pomidorów, bo na podlanie potrzeba powyżej 50ml na sadzonkę. To może podziel te dwa gramy na trzy części i jedną cześć rozpuścić w 1,3 litra wody. Po dwóch godzinach opryskać pomidory, a resztę można wykorzystać do podlania, jeśli coś zostanie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
Dziękuję za odpowiedź. Pomidorków mam 33. Rozrobiłam rano proszek z czego wyszło mi 4 litry nawozu i tym podlałam roślinki (załapały się też koktajlowe). Także nie zrobiłam oprysku... Powtórzyć za jakiś czas, ale tym razem oprysk?
Ola
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Z tym ,że Polyversum to nie jest nawózmroovka pisze: Rozrobiłam rano proszek z czego wyszło mi 4 litry nawozu i tym podlałam roślinki (załapały się też koktajlowe). Także nie zrobiłam oprysku... Powtórzyć za jakiś czas, ale tym razem oprysk?

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 maja 2014, o 14:00
Ja hoduję pomidory różnych odmian od kilku lat. Najlepszym sprawdzonym przeze mnie nawozem jest roztwór gnojowicy, nie mam z tym problemu, bo przywożę ją sobie ze wsi. Pomidory świetnie po niej rosną i przede wszystkim nie ma w nich nadmiaru zbędnej chemii, szczególnie pomidory koktajlowe lubią ten rodzaj nawozu.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Tak? a z czego ta gnojowica i jak ją stosujesz, chodzi mi o proporcje.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Moi rodzice stosują tylko i wyłącznie tzw. kurzyniec.
O ile się nie mylę po ostatnich jesiennych zbiorach jest on przekopywany wraz z ziemią.
O ile się nie mylę po ostatnich jesiennych zbiorach jest on przekopywany wraz z ziemią.
@forumowicz - mam pytanie, znalazłem twój przepis na nawożenie przelanych pomidorów, jednak
mam pytanie czy wartości są dobre? W sensie jak odmierzyć 0,4g saletrzaku? Jak ty odmierzasz takie małe wartości?
Nawożenie przelanych pomidorów: Roztwór jak do fertygacji.
0,7 g saletry potasowej
+ 0,4 g saletrzaku na litr wody.
Pół litra pod krzak + oprysk co 5 dni.
mam pytanie czy wartości są dobre? W sensie jak odmierzyć 0,4g saletrzaku? Jak ty odmierzasz takie małe wartości?
Nawożenie przelanych pomidorów: Roztwór jak do fertygacji.
0,7 g saletry potasowej
+ 0,4 g saletrzaku na litr wody.
Pół litra pod krzak + oprysk co 5 dni.
Mam przez cały sezon do dyspozycji 5l 5 % roztworu saletry potasowej, 5l 5 % siarczanu magnezu i 5 l 10 % saletry wapniowej.
Po to, bym nie musiał za każdym razem odważać nawozów.
W takim układzie roztworu saletry potasowej potrzebuję:
0,7 x 1000/50 = 14 ml na litr
saletry wapniowej:
0,4 x 1000/100 = 4 ml na litr
Zamiast ważyć odmierzam strzykawką o poj. 20 ml te wyliczone ilości.
Czy to jasne ?
Po to, bym nie musiał za każdym razem odważać nawozów.
W takim układzie roztworu saletry potasowej potrzebuję:
0,7 x 1000/50 = 14 ml na litr
saletry wapniowej:
0,4 x 1000/100 = 4 ml na litr
Zamiast ważyć odmierzam strzykawką o poj. 20 ml te wyliczone ilości.
Czy to jasne ?
No prawie:
- tylko dlaczego saletry potasowej dajesz 2 razy więcej (dzielisz przez 50) skoro w butlach masz 5% roztwory?
- czy % odnoszą się do wagowej ilości gotowego nawozu czy odnoszą się do procentowej zawartości głównego związku?
- tylko dlaczego saletry potasowej dajesz 2 razy więcej (dzielisz przez 50) skoro w butlach masz 5% roztwory?
- czy % odnoszą się do wagowej ilości gotowego nawozu czy odnoszą się do procentowej zawartości głównego związku?
Czytasz nieuważniemarmod pisze:skoro w butlach masz 5% roztwory?
Nie rozumiesz też widzę tych obliczeń. Wynikają one z proporcji:forumowicz pisze:Mam przez cały sezon do dyspozycji 5l 5 % roztworu saletry potasowej, .... i 5 l 10 % saletry wapniowej.
50 g saletry potasowej znajduje się w 1000 ml roztworu 5 %
0,7 g - " ---------------------"---- w --- x -----"-----
---------------------------------------------------------
mnożymy po przekątnej tj 1000 x 0,7 a następnie dzielimy przez 50 czyli :
0,7 x 1000/50 = 14 ml
czyli w 14 ml roztworu 0,5 % znajduje się 0,7 g saletry potasowej
A dlaczego takie ilości ?
0,7 g saletry potasowej zawiera potasu jako K2O - 0,7g x 45 % = 310 mg
azotu natomiast 0,7 g x 13,5 % = 94,5 mg
0,4 g saletry wapniowej zawiera azotu 0,4 g x 15 %= 60 mg
Każdy litr takiego roztworu zawierał będzie więc 154,5 mg azotu i 310 mg potasu.
Dlaczego proponuję użycie tych akurat nawozów ?
- zawierają azot tylko w formie azotanowej NO3 a ta forma b. szybko przemieszcza się w strefę zasięgu korzeni
- użycie samej saletry potasowej nie jest dobre, bo zawiera ona za mało azotu w stosunku do potasu, stad dodatek saletry wapniowej.
Jeśli procenty dotyczą stężenia roztworu nawozu, to odnoszą się do zawartości w nim nawozu a nie składników.
Faktycznie nie doczytałem tych 10%, a czytałem to 3 razy wyraz po wyrazie 
Człowiek widzi czasem to co chce widzieć. Dzięki!

Człowiek widzi czasem to co chce widzieć. Dzięki!
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam pytanie odnosnie gnojówki z pokrzyw
. Do beczki 120 l załadowałam 17 kg pokrzyw i zalałam wodą do pełna. Jak rozcieńczać tą miksturkę,zeby nie przedobrzyć?

Pozdrawiam serdecznie- Ela