Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz.17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz.17

Post »

Marysiu odnośnie patyczków odpowiedziałam Ci u siebie ,ale powiem też tu - zostaw je w piwnicy , ja bym tak zrobiła , u mnie tak były w 10-15 stopniach ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grażynko to pewnie takie zdrowotne? chabry mają dobry wpływ na wzrok ;:333
Marysiu tak, tak a podobno te niewinne kwiateczki miały bardzo pozytywne znaczenie w zbożu.... gdzieś o tym czytałam.
Tereniu dziękuję przeczytałam, ale poszłam dalej i nic nie napisałam i tak zrobię jak radzisz. Po powrocie z sanatorium wielkie otwarcie ;:224
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu ja mam dostać gałązki hortensji jeszcze przed wyjazdem i też nie wiem co z nimi zrobić :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu Iwonka z powodzenie ukorzeniała je w gazetach to może spróbuj też?
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Marysiu Ciebie trudniej upilnować niż małe dziecko ;:224
A tak , krótki kursik ukorzeniania hortensji dla takiego ramola jak ja :oops:
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Marysiu,dziękuję za takie łany chabrowo-zbożowe ,są cudne ,ja mam w ogrodzie chabry i jak kwitną to przynoszę je do domu do wazonu i one taż przypominają mi piękną wieś,widzę Ty też nie próżnujesz w lecie z przetworami,nie ma jak swoje pyszne jedzenie,pozdrawiam :wit :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martuniu to z myślą o Tobie te zdjęcia!
a przetwory? przecież ja mam 3 dzieci wychowywane w smutnych czasach kiedy w sklepach nic nie było ....ale słoiczki zawsze były i to pozostało, jakiś czas mniej a teraz kiedy w słoiku dżemu jest 1 owoc kupa cukru wody i żelatyny wszystko wraca do łask ;:173
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Dzięki za pola ;:180 A chabrów masz dużo bo to roślina wyznacznikowa (tak się to chyba nazywa ale nie wiem dokładnie) zasadowej gleby, u mnie też pełno chabrów rośnie, maków i rumianów.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Piękne pola z chabrami, spiżarnia mówisz niewielka ale nieźle zaopatrzona ;:138 ;:138 Wrócą nasze domowe przetwory jeszcze do łask ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Michale jeżeli tak to na mojej części nie rośnie tylko na polu nawożonym sąsiada ;:219 a rumianek u mnie do tej pory nie chciał róść :(
Romciu już wracają i to nie tylko wśród nas na forum, bo wielu moich znajomych robi różne przetwory. :wit
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Marysiu, co za wspaniale zaopatrzona spiżarnia :D Widać ogromne zróżnicowanie, wszystko wygląda przepysznie. Ja też sporo robię, w ubiegłym roku głównie przeciery pomidorowe, ogórki w kilku wersjach oraz dżemy. Dużo mi jeszcze zostało ale przecież do następnych zbiorów daleko.
Dynia na pewno jest dynią piżmową, wg. mnie jedną z najlepszych na placki, miąższ jest suchy, nie zawiera dużo wody. Nie mogę już doczekać się lata :D Przyniosę z ogrodu kosz warzyw (pomidory,papryki,por,młoda marchew,pietruszka,bakłażan,cebula,fasolka i co tam akurat będzie ), pokroję w słupki, krótko podsmażę w woku, dodam ryżu, ziół, natki może grzybów, może piersi z kurczaka i będzie boskie danie :D Ach, rozmarzyłam się :lol:
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Marysiu spiżarnia zaopatrzone tak różnorodnie ;:oj podziwiam ;:108 u mnie przeważają przetwory ogórkowe i boćwina, trochę kompotów i nutella śliwkowa- pyszna do naleśników :D
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Marysiu no przecież byłabym chora gdybym chociaż na krótko nie zajrzała do Ciebie. Pole cud malina a chaberki śliczne wkomponowane uwielbiam takie widoczki i chętnie bym pospacerowała. Spiżarnia zaopatrzona tak że, można na dłużej się zatrzymać bo i winko chyba by się znalazło? ;:224
zielonajagoda pisze::wit Dzisiaj popracowałam na ogrodzie, mimo bolących stawów, jedna rabatka różana będzie już jutro gotowa na przyjęcie gości, jeszcze zostaną mi dwie do zrobienia, i chyba się przeproszę z pigułami przeciwbólowymi, które łykam w ostateczności. :D
Marsz do lekarza ;:174
Marginetka pisze: Przyniosę z ogrodu kosz warzyw (pomidory,papryki,por,młoda marchew,pietruszka,bakłażan,cebula,fasolka i co tam akurat będzie ), pokroję w słupki, krótko podsmażę w woku, dodam ryżu, ziół, natki może grzybów, może piersi z kurczaka i będzie boskie danie :D Ach, rozmarzyłam się :lol:
Uwielbiam takie dania ja też się rozmarzyłam oj jak brakuje nam nowalijek;:215
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Uwielbiam widok takiej dostatniej spiżarni - jakieś atawizmy się odzywają, ale jak w spiżarni pełno, to mam poczucie, że dom i rodzina są zabezpieczone przed wszystkimi katastrofami :wink:

Chabrów mnóstwo u Ciebie na polach, u nas niestety już prawie nie ma, czasem jakaś mała kępka, ale częściej cykorii albo maków.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Marysiu zdjęcia pól przepiękne...... uwielbiam chabry ( dlatego też zawsze zachwycam się tymi sianymi w Twoim ogródku :D ) pamiętam, że od dzieciństwa robiłam bukiety z tych kwiatuszków na każdym spacerze i przynosiłam je mamie..... Zresztą nadal tak robię 8-) :lol:
Piwniczka pięknie zaopatrzona, mnóstwo przeróżnego asortymentu ;:oj ..... ja też zawsze robię dużo przetworów..... tak było zawsze w moim rodzinnym domu i nadal tę tradycję podtrzymuję..... Tym bardziej, że takie domowe przetwory to prawdziwe rarytasy....sama natura..... chociaż muszę się przyznać, że do części dżemów dodaję żelfix...... bardzo mi takie smakują.....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”