Identyfikacja róż - część 3
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Re: Identyfikacja róż - część 3
Nela, bardzo serdecznie ci dziękuję
Mam drugą prośbę o identyfikację:

Chcę z narzeczonym kupić takie róże dla naszych rodziców w ramach prezentu i zastanawiamy się, czy ta odmiana jest ok- w sensie czy wytrzymała, czy chętnie kwitnie itd. Innymi słowy, czy warto ją kupić
Będę wdzięczna za podpowiedź

Mam drugą prośbę o identyfikację:

Chcę z narzeczonym kupić takie róże dla naszych rodziców w ramach prezentu i zastanawiamy się, czy ta odmiana jest ok- w sensie czy wytrzymała, czy chętnie kwitnie itd. Innymi słowy, czy warto ją kupić

Będę wdzięczna za podpowiedź

- Magda30
- 500p
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
Tralaluszy i dotii bardzo wam dziękuje za zdiagnozowanie moich róż 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lip 2013, o 07:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich
Mam do identyfikacji kilka różyczek. Oto one:
1. bardzo ładny czerwony kolor (tu na zdjęciu nieco przejaskrawiony), kwiaty duże, krzew dość niski (ok pół metra), ale może w następnym roku będzie wyższy

2. róża przepiękna, prawie czarna, bezkolcowa, pędy wzniesione, na każdym po jednym kwiecie - idealna na kwiat cięty;
znam ją pod nazwą Florentyna, ale nie jestem tego pewna

3. piękny różowy kolor, nie przebarwia się z czasem, kwiaty rosną w kiściach po kilkanaście,
liście dość charakterystyczne, pofalowane, pokrój krzewu rozsypany, lubi się rozwalić na boki

4. bordowa rabatówka, w pąku praktycznie czarna, pokrój krzewu regularny, wzniesiony
gdzieś przeczytałam, że to może być Tradescant, ale głowy nie dam

5. różowa rabatówka, bardzo ładna, mam ją po raz pierwszy więc niewiele mogę o niej powiedzieć,
ma dziwny zapach, taki jakby lekko cuchnący

Bardzo proszę o identyfikację - lubię znać nazwy moich różyczek i aż mnie zżera od środka, że mam takie Jane Doe

Mam do identyfikacji kilka różyczek. Oto one:
1. bardzo ładny czerwony kolor (tu na zdjęciu nieco przejaskrawiony), kwiaty duże, krzew dość niski (ok pół metra), ale może w następnym roku będzie wyższy

2. róża przepiękna, prawie czarna, bezkolcowa, pędy wzniesione, na każdym po jednym kwiecie - idealna na kwiat cięty;
znam ją pod nazwą Florentyna, ale nie jestem tego pewna

3. piękny różowy kolor, nie przebarwia się z czasem, kwiaty rosną w kiściach po kilkanaście,
liście dość charakterystyczne, pofalowane, pokrój krzewu rozsypany, lubi się rozwalić na boki

4. bordowa rabatówka, w pąku praktycznie czarna, pokrój krzewu regularny, wzniesiony
gdzieś przeczytałam, że to może być Tradescant, ale głowy nie dam

5. różowa rabatówka, bardzo ładna, mam ją po raz pierwszy więc niewiele mogę o niej powiedzieć,
ma dziwny zapach, taki jakby lekko cuchnący

Bardzo proszę o identyfikację - lubię znać nazwy moich różyczek i aż mnie zżera od środka, że mam takie Jane Doe

-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
Witam was serdecznie
. Ja również poproszę o identyfikację moich różyczek.Mam z nimi problem ponieważ na jesieni chciałam je przesadzić w bardziej odpowiednie miejsca ale nie wiem ile miejsca potrzebują .Nie ukrywam, że najbardziej chciałabym wiedzieć co to za róża wielokwiatowa i jak duża rośnie. Z góry serdecznie dziękuje .
1.

2.

1.

2.

Pozdrawiam Jolka
- tralaluszy
Dziewczyny, pisałam w ubiegłym roku na temat mojego rzekomego Barona Giroda, że to nie on raczej. Już mam absolutną pewność,że to nie on, bardzo mi przypomina Astrid Grafin, popatrzcie same:

Pozdrawiam - BabajAGA
- tralaluszy
Postaram się też zrobić fotkę pędu z kolcami. Wiem,że znam skądś ten kształt pąka i kwiatu, jedyne co mi się kojarzy to ta Astrid.
Obejrzałam sobie fotki Souvenir de William Wood. Liście podobne. Kto ma, niech zerknie i potwierdzi bądź zaprzeczy
Obejrzałam sobie fotki Souvenir de William Wood. Liście podobne. Kto ma, niech zerknie i potwierdzi bądź zaprzeczy

Pozdrawiam - BabajAGA
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Iryseq- pierwsza to może pnąca Lavender Lassie, druga krzaczasta Lichtkonigin Lucia, trzecia krzaczasta Westerland...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
Czy to możliwe, że jedynka to Exelsa
Zapomniałam napisać że nie pachnie albo bardzo słabo wyczuwalnie , co do dwójki niestety nie znalazłam nic ale też słabo z zapachem, jest ale bardzo subtelny. 

Pozdrawiam Jolka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lip 2013, o 07:12
joladzola: numer dwa to na mój nos Berolina
pozdrawiam
pozdrawiam
- biedronka52
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 18:36