Ogród 100 róż cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. II

Post »

;:65
Niech się spełnią wszystkie Twoje różane marzenia i nie tylko :D
:wit Aniu, to na jakiej literce stanęliśmy w starym roku ;:oj
Widziałam w F te ślicznotki.... ;:173 ....... myślę..... wiesz, jak, to jest :;230
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam po krótkiej przerwie :wit

Dziękuję bardzo za życzenia ;:168

Maja, ja też mam taką ?kompostową listę?, chociaż kompostownika nie posiadam :wink: Zdarzyły mi się takie różyce, które np. zakwitły dwoma kwiatkami w całym sezonie ? i nie były to krzaczaste, więc taka tolerancyjna to nie jestem i na wiosnę żegnam się z nimi:)
Dzięki okradzionej paczce zweryfikowałam swoje plany nasadzeń. Mam nadzieję, że na korzystniejsze. Liczę jednak na należne odszkodowanie, dzięki któremu te zamierzenia będę mogła zrealizować :)

Julieto, no liczę jednak na to, że się pochwalisz tymi zmianami...
A co do zimy, to jestem ciekawa która z prognoz się sprawdzi. Cały czas nie mam jeszcze zabezpieczonych donic na tarasie. Tak czy siak, do dziesiątego mam czas :)

Ewa, widzę że doczytałaś nt. wysokości Novalisa. Rzeczywiście znacznie odbiega od tej podawanej przez szkółki. U mnie dorasta do 130 cm :)

Witaj Aniu :wit Claire Marshall kupowałam we Floribundzie. To fajna róża. Trzeba jednak pamiętać o profilaktyce.

Natalka, pamiętaj jednak, że mój ogród nie jest z gumy :;230 . Oczywiście życzenia piękne; odwzajemniam :)

Marysiu, podziwiałam Twój ogród. Chyba jednak mogłabyś coś wcisnąć... :D Wiem z doświadczenia, że chęć posiadania jakiejś ?cudownej? odmiany powoduje intensywne myślenie nt. zmian w rabatkach i miejsce się znajduje...
Moje róże są coraz bardziej ekspansywne i na coraz więcej pracy przy nich oczywiście narzekam ? zwłaszcza w czerwcu. Jesienią i zimą jednak zupełnie mi przechodzi i... zamawiam nowe :oops:
PS Tak na ?szybkiego?, z tych bez lub prawie bezkolcowych przyszły mi na myśl: The Shepherdess, The Pilgrim, Wollerton old Hall.

Majuś, no niestety wiem jak to jest... :;230 Mam nadzieję, że te ślicznotki będą powtarzały równie chętnie jak angielki.

Ja w styczniu zaczynam już odliczanie do wiosny i wypatruję pąków na drzewach. Z tym drugim to tak po dwudziestym :wink:
Jest to jednak fajny okres na planowanie zmian w ogrodzie. Na mojej liście prac wiosennych jest już kilkadziesiąt pozycji:)
Żeby umilić Wam i sobie ten czas oczekiwania, alfabetu różanego ciąg dalszy...

England?s Rose. To krzew z wiosny 2012r. Ładnie się rozbudował i zawiązywał bardzo dużo pąków. We wrześniu lubi zapadać na czarną plamistość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Falstaff . Jedna z moich ulubionych angielek. W kategorii purpurowych ? number one. Prawdziwe cudo na kiju :) Kwitnie całe lato i ma cudowny, trwały kwiat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na rabacie... W pierwszym rzędzie Claire Marshall. Brakuje jeszcze najwyższego piętra; jodła za Falstaffem bardzo powoli rośnie.
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, pomyslności w Nowym Roku!
Niech Ci dalej ogród tak cudnie kwitnie i bujnie rośnie ;:196
Co to za drzewko na rabacie obok Claire i Falstafa? Ładnie się komponuje. Mi brakuje na rabatach wyższego piętra dlatego nieustannie szukam inspiracji, a tych u Ciebie nie brakuje... ;:170
Ciekawa jestem tej wiosennej listy zadań ;:65
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasieńko, wzajemnie ;:196 .
Cudnie, jeśli coś w moim ogródku może Cię zainspirować :)
Jeżeli masz na myśli drzewo liściaste ? to jarząb szwedzki.
Zima jest jednak trochę za długa. Ja już bym chciała realizować te swoje zadania... Oczywiście zdradzę ? trochę później :wink:
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Niestety, każdy ogród ma ograniczoną pojemność :wink: ale Twój chyba jest spory, bo ciągle pokazujesz nowe, piękne róże :D
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalko, większość - to w kółko te same :lol:
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Aniu z zachwytem oglądam Twoje róże! Są wspaniałe!
Zainteresowalaś mnie tym Falstaffem. Mój zachowuje sie zupelnie inaczej. Wypuścił bardzo dlugie pędy, kwitł na ich końcach, raczej skąpo. Zastanawiam się co z nia robić....
jeśli zima ściśnie nie będzie problemu, będę ciąć krótko, ale jeśli dobrze przezimuje, sama nie wiem... Zostawić? przygiąć? Jak radzisz?
Czy raczej przyciąć tak czy siak?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ANIU tak właściwie rozszyfrowałaś moje pasje.Ale znowu pokazałaś piękne róże FALSTAFF,CLAIRE MARSHALL gdzie kupowałaś ??????. Muszę jeszcze zobaczyć te bezkolcowe a może w Twoim wątku są ??????? ;:180
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania i mnie oczarowałaś Falstaffem?.. ;:oj już wertowałam w necie jak on rośnie.
Trafiłaś na dobra sadzonkę czy to za sprawą cięcia twoja róża jest taka piękna. :D
Widzę, że można go kupić u Kamili?.. więc pisz same dobre rzeczy, bo czas sprzyja na robienie kolejnych planów?? :;230
Claire Marshall jest też piękna?. uwielbiam ją za trwałość kwiatów i ten kolorek.
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Aniu :wit
Falstaff - piękny. Na szczęście (moje) tym razem go mam. Wprawdzie świeżaczek z jesieni, ale już jest !
W jakim wieku masz jarząba? Mam trzy, ok. czteroletnie, ale nic a nic nie rosną. A rosną w murawie trawnika, i tak sobie myślę, że nie rosną, bo trawa zabiera im całą wodę i pokarm. Chyba je obkopie, co myślisz?

Ja donice mam zabezpieczone, hortensje ogrodowe też, róże z jesieni okopcowane, no jak nigdy, a tu lipa.Reszta róż czeka na mróz by im ewentualnie zrobić kopczyki.
Sama czekam na rozwój sytuacji i nie wiem czy śmiać się, czy płakać. Po Ksawerym niektóre róże golusieńkie,ale niektóre pełne liści. Zdrowych, zielonych, ale i chorych. Co robić, przecież jak mrozów nie będzie, to one tak chyba do wiosny będą. I co potem, obrywać??? ;:219

Cztery lata temu, kiedy mój synek miał roczek (30 stycznia) poranek był piękny, słoneczny, trawa zielona. Przed południem zaczął padać śnieg, potem sypać. Po południu była taka zamieć, że nikt z gości do nas nie dojechał, tak były zasypane drogi :;230 Dwa torty czekały ... Śnieg wtedy trzymał się jeszcze z miesiąc ...
Ja tam bym wolała, żeby troszku teraz popadało, pomroziło, a potem luzik, przedwiośnie i wiosna, jak to kiedyś za moich, normalnych czasów było ;:224 A nie, jak dziś słonecznie, ciepło,skowronek śpiewa, a ja chwasty wyrywam.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

AnaAn pisze:Natalko, większość - to w kółko te same :lol:
Nie zorientowałam się :wink:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

julieta pisze:(...) dziś słonecznie, ciepło,skowronek śpiewa, a ja chwasty wyrywam.
Haha, sama radość :lol: Mozna poplewić w styczniu :uszy
A tak zupełnie serio, to lekki mróz i trochę śniegu dobrze by zrobiło naszym roslinkom i wstrzymaniu wegetacji. U mnie tez pełno liści, staram się zbierać to, co opadnie, a resztę przytnę wiosną i oberwę tam, gdzie cięcia nie będzie.
Aniu :wit Czekam na kolejną literkę alfabetu ;:65
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Dorotko, miło mi :)
Z tego co doczytałam w książkach o różach wynika, że im krócej tniesz, tym dłuższe pędy wypuszczają. Może zatem uda Ci się po tej zimie skrócić pędy tylko o 1/2 lub 1/3? A jeśli miałaby przyjść ostra zima (oby nie), to spróbuj go zabezpieczyć. To naprawdę świetna odmiana ;:108

Marysiu, Falsaffa mam z Rosarium, a Claire Marshall kupowałam we Floribundzie.
Jeśli chodzi o te bezkolcowe, to The Shepherdess (chyba zupełnie gładka) i Wollerton old Hall możesz obejrzeć w moim wątku. The Pilgrim natomiast to mój nowy nabytek z jesieni, ale przynajmniej w kilku innych wątkach możesz go podziwiać. Miłej lektury :)

Maju, jeśli to nie są cechy typowe dla tej odmiany, to trafiłam na dobrą sadzonkę. Od początku byłam z tej róży bardzo zadowolona. Nie choruje, ładnie się krzewi i chętnie kwitnie. W ubiegłym roku wszystkie angielki cięłam do połowy, aby się zagęszczały.

Hej Julieto, mój jarząb też ma ok. 4 lata (wiosna 2009). Myślisz, że trawa jest aż tak żarłoczna? No nie wiem, chociaż drzewa podobno lubią mieć odsłoniętą powierzchnię wokół pnia, nawet na szerokość korony. Spróbuj więc :)
To Ty jesteś pilna, koleżanko. Ja może się uchowam do wiosny bez zabezpieczeń ... ;:170
Julieto, coś ty, szkoda czasu na obrywanie liści; one zostaną wypchnięte przez nowe, spoko...
Z tymi zimami ostatnio trochę dziwnie się porobiło. Jak ma przyjść, to rzeczywiście lepiej teraz niż potem, jak ruszy wegetacja. Dzisiaj mi się jednak obiło o uszy, że w ogóle zimy w tym roku nie będzie...
PS W razie pogodowej powtórki z rozrywki z 30 stycznia 2010 roku i jakbyś nie wiedziała co z tymi dwoma tortami zrobić ? daj znać :;230

Natalko, to musisz uważnie śledzić moje wpisy :;230

Kasiek, wiesz co? jesteś niesamowita! Przed chwilą weszłam na ?Ile do wiosny? . Ha ha bardzo przydatne :D
Ja tam liści nie obrywam; przycinam i porządkuję wiosną. W ubiegłym roku udało mi się też zrobić oprysk miedzianem :)
Bardzo proszę, kolejna róża, ale jeszcze na F...

First Lady. Rośnie w większości naszych ogrodów i z pewnością na taką popularność zasługuje. To prawdziwa piękność o fantastycznie trwałych kwiatach. Mój krzew został posadzony wiosną 2010 roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na rabacie...
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, podobnie jak Ty, jestem zachwycona FL. To wspaniała róża, niezawodna. Moje sadziłam jesienią 2011, więc dużo młodsze od Twoich, ale już pokazały co potrafią i za to je ;:167 Piękne zdjęcia, jak zwykle ;:63
W tym roku dosadziłam kolejne ;:173
*moje wątki*
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Aniu Twoja Pierwsz Dama zachwyca. ;:180