Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413 część 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413 część 2

Post »

Już myślałam, że to Ty uszyłeś czapeczki :;230
A notocactusy - wspaniałe! Miło pooglądać coś nowego. A i ściąga jak się patrzy!
przemo1413 pisze:Czy rekord na forum, czy nie to nie wiem ;:218 Wiem tylko tyle że zdobycie następnych których jeszcze nie mam nie będzie już takie łatwe ...
Ale bez przesady nie mam ich aż tak dużo ;:173 A wiem że Robert też ma sporo tylko się nie chwali ;:108
Jak dla mnie to zdobycie tych wymagało zachodu. :roll:
A Robert - to co, że ma jak nie pokazuje. :wink: Tak czy inaczej pochwały idą tylko w Twoja stronę. :D
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

Ty już masz więcej. Ja mam tylko około 20 gatunków
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

No widzisz Ty masz 20 a ja z 5 na krzyż ;:108 Czyli Ty masz więcej ;:209
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

no ja widziałem więcej :roll:
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Coś Ci się kolego chyba przywidziało :wink: Ja mam 5 kaktusów na krzyż i tej wersji się będę trzymał :evil: Powtarzam to ciągle moim domownikom ale jakoś kurcze nie mogą sie nauczyć ;:131 ;:185
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ja moim też mówię że mam tylko kilka ;:173
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Chyba kilka skrzynek :lol: i to takich co mieszczą minimum 50 doniczek :D
Nie martwcie się. Trzeba takich ludzi jak Wy :) Inspirujecie pozostałych forumowiczów poprzez pokazywanie przez cały sezon niezliczonej ilości kwiatów. Mając "kilka kaktusów na krzyż" nie osiągnie się takiego efektu :wink: Ja tam się cieszę, że Wam tak na punkcie kaktusów "odbiło" :D
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ja też się cieszę, że Wam odbiło, bo z racji wysiewu zaledwie drobnostki - "kilku" Adenium, nabyłeś Przemku doświadczenie, z którym musisz się podzielić. Jak wysiewałeś te swoje "kilka na krzyż" roślinek, to powiedz, czy stosowałeś jakąś zaprawę nasienną? Jeśli tak, to jaką? Na sucho czy mokro? I jak to w praktyce wyglądało: po namoczeniu czy przed (logika podpowiada, że chyba po...) I czy przytrafiła się roślinka, której nasionka musiałeś naciąć?
Pytałam też Mieczysława, i pytam Ciebie. Bardzo jestem ciekawa Waszych odpowiedzi :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja nic nie zaprawiałem bo stwierdziłem że to nie ma sensu :wink: Nasiona najpierw moczyłem tak około 8 godzin albo trochę krócej ( jak nasionko spadnie na dno to jest już dobrze namoczone ) A wysiewałem w takie zwykłe tacki po pierogach :D Na jedną tackę wchodzi 50 nasion , czyli 5 rządków po 10 nasion . Wiadomo najpierw trzeba przygotować podłoże i wsypać w tackę ( ja sypałem na tacę takie suche ale lepiej by było podłoże namoczyć i dopiero włożyć na tacę , ponieważ takie zupełnie suche podłoże potem strasznie długo nasącza się wodą ) No i w takim już dobrze wilgotnym podłożu (prawie mokrym) robiłem malutkie rowki takie na szerokość nasiona tak żeby nasionka po włożeniu nie wystawały nad ziemię . Ale nasionek nie przykrywałem ziemią . I taką tacę umieszczałem na parapecie w torebce żeby była stała wilgoć ( można też przykryć jakąś folią czy szybą to jest obojętne chodzi tylko o to żeby podczas kiełkowania siewki miały cały czas stałą wilgoć ) I mogą tak stać pod przykryciem do póki wszystkie nie wykiełkują ,lecz trzeba pamiętać żeby je co jakiś czas trochę wietrzyć ponieważ w takiej wilgotności też dobrze rozwijają się grzyby . Jeżeli ktoś chce może też spryskać podłoże i siewki w czasie kiełkowania środkiem grzybobójczym , to zmniejszy ryzyko rozwijania się grzybów i pleśni . Ja osobiście siewek Adenium nie pryskałem ale pryskałem siewki kaktusów :wink: A pryskałem topsinem ;:173 I co tu więcej pisać jak już wszystkie siewki będą miały w miarę dobrze rozwinięte te 2 pierwsze listki to można je odkryć i po woli zmniejszać wilgotność podłoża aż po pewnym czasie pierwszy raz lekko przesuszyć . Z tego co pamiętam to juz w pierwszej części opisywałem i pokazywałem na zdjęciach wysiew Adenium ale jak będę siał Arabicum to postaram sie to jeszcze raz zdokumentować i pokazać na swoim wątku :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bezcenne rady - dziękuję! A dopytam tylko odnośnie prażenia podłoża: czy prażyłeś mieszankę - z perlitem/wermikulitem, czy tylko "nazwijmy to: ziemię? W ogóle, jak u Ciebie wyglądał skład podłoża? Dopytuję Was szczegółowo, bo będzie to mój pierwszy raz, więc wiadomo...Ale nie będę siać Adenium, tylko inne, które sieje się podobnie, stąd takie wszechobecne pytania... :oops:
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No u mnie skład podłoża wygląda zupełnie inaczej niż u Mieczysława :) Bo u mnie 40 % to po prostu substrat torfowy do kwiatów ( tak zwany torf ) który można kupić praktycznie w każdym markecie czy kwiaciarni , a 60 % to nic innego jak żwir z kamykami tak jak jest używany np na budowie ;:108 I ja tak przygotowanej mieszanki nie prażę tylko po prostu od razu w to wysiewam :wink: Czy cenne rady to nie wiem bo dla mnie w tej chwili to jest już oczywiste ale muszę cię przyznać że moje pierwsze wysiewy Adenium kończyły się niepowodzeniami ;:174 bo albo za bardzo przesuszyłem podłoże podczas kiełkowania albo temperatura była za niska albo jeszcze podłoże było za wilgotne i nasionka gniły ... Po prostu wszystkie czynniki muszą być w sam raz :wink: i tego się tak dokładnie opisać nie da trzeba to wyczuć ;:173
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu masz rację, dlatego pytam Was i szukam też w sieci pomysłów. Jak wspomniałam, to jest cenne, bo z praktyki. A i tak muszę to "wyczuć", bo będę siać zupełnie inne rośliny, zasada wysiewu tylko jest podobna. Im więcej rad, porad, zasad, sposobów, tym lepiej :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Po prostu wszystkie czynniki muszą być w sam raz :wink: i tego się tak dokładnie opisać nie da trzeba to wyczuć ;:173
- tu masz Przemku 100% racji.
/ ... / za bardzo przesuszyłem podłoże podczas kiełkowania / ... / o jeszcze podłoże było za wilgotne i nasionka gniły ...
- to największy błąd jaki nie tylko Ty popełniałeś :wink: , podłoże po wysianiu nasion ma być wilgotne, ale nigdy mokre, dziwnie to trochę brzmi, ale to trzeba samemu "wyczuć".
/ ... / temperatura była za niska / ... /
- wg moich obserwacji, temperatura to jeden z główniejszych parametrów, mających wpływ na "poprawność" i "szybkość" kiełkowania nasion Adenium. Osobiści uważam, że powinna oscylować w przedziale 22 - 28 st C.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mieczysławie wszystko co piszesz to najprawdziwsza prawda :wink: Teraz już to wiem bo doszedłem do tego metodą prób i błędów ;:224 Ale wiem też jedno, że warto przed zabranie się za wysiewy posłuchać ludzi z forum ;:108 Bo oni zawsze dobrze doradzą i podpowiedzą jakie warunki powinny być najlepsze ;:108 no i najważniejsze jest to że wiedza Nas wszystkich jest oparta na doświadczeniu związanym z tymi roślinami, a tego się w książkach nie wyczyta . Jak to mawia mój nauczyciel " Jeżeli zrobisz coś sam i za własne pieniądze , to wszystkie błędy które popełnisz zapamiętasz i ich więcej nie powtórzysz ... " co prawda to tyczyło się do różnego typu upraw np. truskawek, jabłoni czy wiśni , ale ma to też swoje odzwierciedlenie w naszym hobbi :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie też dlatego pytam i pytam, i zawracam głowę... Jak Marcie, klawisz ze znakiem zapytania już mi się wytarł... ;:306
przemo1413 pisze: " Jeżeli zrobisz coś sam i za własne pieniądze , to wszystkie błędy które popełnisz zapamiętasz i ich więcej nie powtórzysz ... "
Święte słowa!
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”