Truskawki - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.3
Ja dopiero pojadę na działkę to sprawdzę jak tam pod włókniną przetrwały moje kwiatki na truskawkach.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Po czym widać że kwiaty truskawek obmarzły???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Dokładnie, po kolorze - białe płatki naokoło czarnej "plamy"
brak polskich znaków
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
Dziękuję bardzo za radę, tak zrobię:) Nie pomyślałam o butelce;)majs pisze:Nigdzie nie pisałem, że mam perzowiskoAdas11 pisze:Gdzie to perzowisko kłamco !!!. Spytałem tylko czym perz pryskać?
![]()
laudanka
Jeżeli mogę coś polecić to na pierwszy ogień Switch- 7 dni karencji później Signum-3 dni karencji i jako ostatni Teldor-1 dzień karencji. Opryski w odstępach 7 dniowych tak jak napisała juda
Do Switcha możesz dodać jakiś nawóz dolistny, a do Signum Mangan w płynie.
Musisz uważać na wiaterek by nie zwiał niczego do stawu, na końcówkę opryskiwacza można założyć jakiś pojemnik tak aby truskawki się pod nim zmieściły, np. butelkę po wodzie mineralnej 5 litrowej, obciąć w połowie i wyciąć 2 "ścianki" , nic wtedy nie powinno zwiewać.
Przymrozki w tym roku prawie wszystkich dopadły
Proszę o identyfikację Truskawki
Witam jak w temacie dodatkowo proszę jeszcze o opinię czy jak na pierwszoroczną truskawkę rozwija się ona prawidłowo i ile powinna ona mieć kwiatostanu w pierwszym roku tak prawidłowo ??

Post przenoszę do Działu owoców. Niemniej jednak nie wiem czy w tym momencie można rozpoznać truskawki na 100%,
chyba zdecydowanie bardziej po owocach.
Moderator-jokaer.

Post przenoszę do Działu owoców. Niemniej jednak nie wiem czy w tym momencie można rozpoznać truskawki na 100%,
chyba zdecydowanie bardziej po owocach.
Moderator-jokaer.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, jaka to odmiana, to dopiero jak będą dojrzałe (lub prawie dojrzałe) owoce.
Nie za gęsto są posadzone??
Nie za gęsto są posadzone??
raczej chyba nie ,sadziłam po 30-40 cm a co ja tam się znam jestem dopiero początkująca w sadzeniu truskawek ,posadziłam je we wrześniu ubiegłego roku i tak bałam się że nic z tego nie będzie bo po zimie obumarły aż do serduszek wszystko było czarne ,usłyszałam od kogoś że dobrze dać na nie Asahil lub Tytanit ja dałam tytanit dlatego że miałam go pod ręką na drzewka owocowe był kupiony i oto rezultat
prosiła bym o informację ile mniej więcej mieliście owoców z jednego krzaczka w pierwszym roku i jaka odmiana truskawki może mieć 4-5 liści ??

- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ja zawsze w pierwszym roku uprawy obrywam pączki kwiatowe a jak nie zdążę to kwiaty. Po prostu nie chcę przesilać rośliny.
Pozdrawiam Paweł
- majs
lala551
Widać, że były sadzone jesienią i to dość późną:( ( gdzieś na forum nie pamiętam w której części wstawiłem zdjęcia sadzonek sadzonych wiosną i jesienią, widać tam dokładnie różnice )
Krzaki nie zdążyły dobrze się rozrosnąć i ukorzenić, dlatego też ich wielkość w tym roku nie jest imponująca. Wielkich zbiorów raczej bym się nie spodziewał, dużych owoców też, widać to już po kwiatostanie.
Ilość owoców zależy od odmiany i kondycji sadzonek. Truskawki wypuszczają od około 5 do 30 kwiatków.
Pozdrawiam.
Widać, że były sadzone jesienią i to dość późną:( ( gdzieś na forum nie pamiętam w której części wstawiłem zdjęcia sadzonek sadzonych wiosną i jesienią, widać tam dokładnie różnice )
Krzaki nie zdążyły dobrze się rozrosnąć i ukorzenić, dlatego też ich wielkość w tym roku nie jest imponująca. Wielkich zbiorów raczej bym się nie spodziewał, dużych owoców też, widać to już po kwiatostanie.
Ilość owoców zależy od odmiany i kondycji sadzonek. Truskawki wypuszczają od około 5 do 30 kwiatków.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
rozumem ale akurat na tych zdjęciach za bardzo nie widać ale ta odmiana ma dość sporo pąków kwiatowych na jednym krzaczku naliczyłam średnio 17 szt a to jeszcze nie wszystkie bo jeszcze wychodzą ze środka łodygi z pąkami i jak sądzicie ile truskawka w tym roku będzie kosztowała ? 

- majs
[blala551][/b]
Jak rozumiesz to czemu prosisz o opinie?
To, że mają tyle kwiatów na tak małych sadzonkach to nie powód do zadowolenia, wręcz przeciwnie
Pozdrawiam.
Jak rozumiesz to czemu prosisz o opinie?
To, że mają tyle kwiatów na tak małych sadzonkach to nie powód do zadowolenia, wręcz przeciwnie
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak krzak słabo rozrośnięty to lepiej oberwać kwiatki zostawić najwyżej kilka , zyskasz w następnym roku

Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42