Pod Jesionem cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz.2

Post »

Loki! Mnie najbardziej rozczarowała Ketmia południowa, która faktycznie kwitnie nadal, ale jej pokrój jakoś mnie nie zachwycił. Kwiatki ma dość drobne (spodziewałam się sporo większych), łodyżki powyciągane i wykładające się, może to być jednak wina błędów z mojej strony, bo pierwszy raz ją siałam. Dam jej (i sobie) szansę jeszcze raz w przyszłym roku. Drugim rozczarowaniem są Hibiscusy, ale są jeszcze młode i zobaczę co pokarzą w przyszłym roku.
Najbardziej zachwyca mnie kobea, tyle że faktycznie późno zakwitła, ale teraz jest obsypana kwiatami, a wcześniej zarosła całkowicie sporych rozmiarów kratkę, co było jej głównym zadaniem. Ma przepiękne duże kwiaty, które przechodzą od zieleni, przez blady róż do ciemnego fioletu i mimo, że są dość delikatne (opadają) będą częstym gościem w moim ogrodzie.
Tak wyglądają dziś:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś pochmurno i mokrawo, ale ziemia sucha ;:223
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Reniu przykro czytać, że tak się czujesz. Współczuję.
Dbaj więc o siebie, aby jak najszybciej minęło.
Tosia kazała mi Ciebie pozdrowić :D , a ja jechałam przez Bielsk (odwiedziłam groby).
Nie było po drodze. Wypoczywaj i planuj, aby do wiosny. ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co do ketmii to masz rację, miałam kiedyś i wytraciłam, chociaż potrafi się pojawić i teraz z samosiewu. Wygląd kwiatów na torebce nasion mocno przereklamowany. ;:108
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko! ;:196 Ja mam groby np w Ciachcinie, ale w tym roku pewnie ich nie odwiedzę, a na pewno nie 1 listopada. ;:131
Aniu! Ketmia ma swój urok, ale musiałaby być prowadzona odpowiednio, może w dużej kępie z podporami? Kwitnie do tej pory i była dość wytrzymała na niedogodności typu brak wody i kiepska ziemia, więc zalety też ma, tyle, że spodziewałam się czegoś innego ;:306

To zdjęcie z dzisiejszego popołudnia:
Obrazek
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Renia, a leczyłaś Ty się gdzies poza Płockiem?
Współczuję tego bólu, bo ja dzisiaj ledwo chodzę, ale po kopaniu dołów pod róże.
Tylko, że wiem, że do jutra mi przejdzie.
Przynajniej mam taką nadzieję
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ja to zawsze szukam medycyny naturalnej, jak konwencjonalna nie pomaga>
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu! Róż zazdroszczę ;:215 kopania dołów nie ;:306 U mnie te prace wykonuje H, tyle że nie zawsze możemy się zgrać czasowo, bo pracujemy w innych godzinach. Co do leczenia... Włocławek odradza operacje, Warszawa namawia na ,,podcięcie gardła" (cytat dosłowny Pana Doktora Nauk Medycznych), czyli zoperowanie choć szyjnego. Ja mam lepsze i gorsze dni. W te lepsze chodzę i wykonuję drobne prace. Byłam u Ciebie i nie zorientowałaś się, że coś mi jest. ;:170 Nie mogę np. chodzić na płaskim obcasie, a po działce trudno w innym :;230
Aniu! Homeopatia nie pomaga, za silny ból. Ja przeszłam w dzieciństwie chorobę zwaną Jałową martwicą kości (czy jakoś tak - dowiedziałam się dopiero w kwietniu o tym) i szans na poprawę nie mam. Mogę tylko zadbać, żeby nie było dużo gorzej. O np taniec bardzo mi pomaga :tan, a już zwykła gimnastyka nie.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poza Kobeą i Ketmią południową nadal kwitnie parę kwiatków:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

no tu może za dużo powiedziane, ale zaczyna coś się dziać ;:333
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet truskawka ozdobna jeszcze szaleje:
Obrazek

Obrazek

Siane na wiosnę petunie radzą sobie o tej porze doskonale
Obrazek

Niezawodne stokrotki, to nic, ze nie ma tam prawdziwego trawnika ;:306
Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

H śpi po nocce, córcia poza domem, to ja zmykam na moment do ogrodu. Może nie zobaczą, że byłam, bo strasznie na mnie krzyczą. ;:170
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

renzal pisze:H śpi po nocce, córcia poza domem, to ja zmykam na moment do ogrodu. Może nie zobaczą, że byłam, bo strasznie na mnie krzyczą. ;:170
No jak dasz radę fizycznie, to oczywiście, że mykaj... dla zdrowia psychicznego :wink: Doczytałam o nawrocie choroby, bardzo Ci współczuję, bólu fizycznego na pewno, ale chyba bardziej poczucia niemocy ;:196 Ale nadchodzi zima, mniej pracy fizycznej w obejściu, może czas sprawdzić inne opcje leczenia? wiem, ze byłaś u wielu specjalistów, ale może jeszcze jednego odwiedzić? Szkoda, ze tak daleko jesteś, bo we Wrocławiu są świetni ortopedzi i traumatolodzy...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na kilka operacji jest za późno, ale szyjny muszę załatwić jak najszybciej, tyle że nie stać mnie na prywatną operację. :twisted: Do ogródka myknę tylko tak odrobinę, bo jak przegnę to nawet zastrzyk nie pomoże. Mam taką podkładkę pod kolana i od lat cokolwiek robię, to najpierw na niej klękam, podpieram się jedną ręką, a dopiero drugą coś tam próbuję.
Lekarze działają na mnie depresyjnie. Więc najszybciej to ja trafię do specjalisty z dziedziny psychiatrii. ;:124
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Renzal ? Ja w sumie ketmię południową (Hibiscus trionum) miałem dwa razy. Raz w skrzynkach balkonowych, w ziemi uniwersalnej ze sklepu ogrodniczego, raz w tym roku w mojej ogrodowej glebie. W skrzynkach balkonowych rosła prosto, wysoko, bezproblemowo i kwitła bardzo obficie. W mojej ogrodowej glebie rzeczywiście rośnie rachitycznie, słabo, pokłada się, a kwiecia u niej jak na lekarstwo. Pewnie masz podobną glebę co ja...

Jeśli chodzi o ketmię syryjską (Hibiscus syriacus) ? na fotce kwiaty prezentują się pięknie, ale tylko Ty wiesz, jak ogólnie wygląda roślinka. Ja sobie pozbierałem nasionka z krzaków czy to wystających na ulicę od sąsiadów, czy to zupełnie bezpańskich rosnących gdzieś pomiędzy chwastami na jakichś nieużytkach, wysiałem w styczniu ? i jak na razie mam niewielkie siewki, które 10 cm nie przekraczają (ale przynajmniej wyglądają zdrowo)... Jeszcze sobie ze trzy lata poczekam na pierwsze kwiaty... Chyba że je szlag z takiego czy innego powodu trafi.

Kobea (Cobaea scandens) to u mnie niestety nieporozumienie. W mojej ?wspaniałej? glebie w ogóle nie odrosła od ziemi... O kwitnieniu nawet nie ma co mówić. Dobrze, że mam jeden okaz w doniczce w domu, to przynajmniej on mnie zachwyca od czasu do czasu kwiatkami. Jakkolwiek żona mi go ostatnio zmasakrowała (chciała uciąć kilka uschłych pędów i przy okazji odcięła pół rośliny od gleby ? pozostało to tylko odplątać i wyrzucić)...

Widziałem u Ciebie też piękne dalie (Dahlia sp.) - u mnie ledwo odrosły od ziemi i tylko jakieś niedobitki zakwitły, a i to dopiero w październiku... Widziałem również i tunbergię (Thunbergia alata)... u mnie też niewypał ? urosła może na pół metra i wykształciła w październiku dwa kwiatki na krzyż... Budleje (Buddleja davidii) mi w ogóle nie wykiełkowały... Nic tylko pozazdrościć.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki! Budleje mam pierwszy rok i to zakupioną jako gotowy, kwitnący krzaczek więc zobaczymy jak sobie poradzi w mojej glinie w przyszłym roku. Ketmie syryjską też zakupiłam jako sadzonki z gołym korzeniem, przezimowały wszystkie, ale zakwitły tylko dwie z dwudziestu i to lichawo.
A co do zazdroszczenia, to tyle co mnie oczy wychodziły na Twoje roślinki to już legenda :;230 Nawet dwie nieforumowe koleżanki się kiedyś śmiały z moich zachwytów.
Oboje siejemy sporo, a to już spory eksperyment ;:215 Raz jest dobrze, raz .... ;:222 Nie zamieniłabym tego na żywopłot z kupnych iglaków, choć pewnie byłoby to z korzyścią dla wyglądu mojego ogrodu. ;:306
U mnie gleba ilasto-gliniasta, zimna... moment i robi się skorupa, twarda jak kamień. Ratuję się jak mogę kompostem i obornikiem, czasem przemycę troszkę piasku i torfu, ale ko przy moich 2000 m2 kropla w morzu potrzeb.

Dziś zebrałam tylko resztkę nasionek, a szkoda, bo dzionek u mnie śliczny.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja różyczka walczy dalej i jednak kwitnie
Twist
Obrazek
Na razie jest jeszcze mała, ale mam ją dopiero od dwóch miesięcy :heja
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ostatnio pani, do której chodzę na homeopatię powiedziała, że na przykład na bóle stawowe bardzo dobrze robią kąpiele w wodzie utlenionej.
Może i na Twoje by pomogły. Do połowy wanny wlewa się kilka buteleczek wody utlenionej.
Na płaskim nie można chodzić przy bólach kręgosłupa. Najlepszy taki 3-5 cm obcach, albo koturn. Ja staram się kupowac do ogrodu takie klapki na takim mniejszym koturenku.
A w piatek potańcowałam sobie, ale potem po tych kopaniach i sprzątaniach w domu ledwo chodziłam.
Za rzadko tańczę ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”